Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μια Μικρή Ελλάδα Στην "Καρδιά" Του Μοντεβίδεο

Περπατώντας στις όχθες του ποταμού Ρίο Ντε Λα Πλάτα, στην "καρδιά" του Μοντεβίδεο, βλέπεις παντού τριγύρω πρόσωπα χαρούμενα. Πρόσωπα οικεία, που σε χαιρετούν  μ' ένα χαμόγελο κι ένα "καλημέρα", στα ισπανικά, αλλά και - συχνά - στα... ελληνικά! Αυτή η τελευταία επισήμανση μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, περίεργη και παράξενη, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, με το περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μαθαίνουν και μιλούν ελληνικά! Αυτούς τους ανθρώπους, με την ευγενική θωριά και την ελληνική "ψυχή" συνάντησε, στο πέρασμα της απ' την Ουρουγουάη, η Ελένη Γκίνου, καθηγήτρια γλώσσας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η οποία ζει και "τρέφεται" με τέτοια ταξίδια ανά τον κόσμο, όπου συχνά συναντά μια... άλλη Ελλάδα.

Η "ανήσυχη" και δραστήρια Ελληνίδα καθηγήτρια λοιπόν συνάντησε Έλληνες και στην Ουρουγουάη, και μάλιστα σ' έναν χώρο, που θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για το "λίκνο" του ελληνικού πολιτισμού στη μακρινή αυτή χώρα: το ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" (εκονίζεται στη φωτογραφία) που είναι "Παιδί" του Χιώτη καπετάνιου Π. Τσάκου, ο οποίος  βρέθηκε στο Μοντεβίδεο για επαγγελματικούς λόγους, αλλά "κουβαλώντας" πάντα στην ψυχή του τη μεγάλη του αγάπη για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

Το Ίδρυμα φέρει το όνομα της μητέρας του καπετάν Τσάκου, "μιας απλής γυναίκας της Χίου, που αποπνέει, όμως, τη σοφία της ζωής", όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει η Ελένη Γκίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδρυμα έχει καταφέρει, απ' την ίδρυσή του το 1978, ως σήμερα, να φέρει στην "αγκαλιά" του χιλιάδες Ουρουγουανούς. Η έμφυτη - θα έλεγε κάποιος - αγάπη των Ουρουγουανών για την Ελλάδα κι ο απέραντος θαυμασμός τους για την πολιτισμό της ήταν το "κλειδί" της εδραίωσης του Ιδρύματος και της πολύ μεγάλης επιτυχίας του έργου του. Χαρακτηριστικό είναι πως, μόνο την περασμένη χρονιά, απ' τα θρανία του σχολείου εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας πέρασαν 450 μαθητές και, μάλιστα, η ζήτηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά το σχολείο δεν μπορούσε να φιλοξενήσει άλλους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καπετάνιο Δημήτρη Λίνα, στενό συνεργάτη του Παναγιώτη Τσάκου κι αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, συνολικά πάνω από 5.000 άτομα έχουν διδαχθεί την Ελληνική γλώσσα ως σήμερα...