Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Οι Έλληνες Στη Μεντόζα Της Αργεντινής - Η Οικογένεια Κρόμπα

Η Μεντόζα είναι γνωστή στον κόσμο για τα κρασιά της. Βρίσκεται δίπλα στις Άνδεις, σε απόσταση αναπνοής απ' τη Χιλή, αλλά μακριά απ' το κέντρο της χώρας. Με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε αντίθεση με την ελληνική παρουσία εκεί, η οποία μειώνεται.
Ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Μεντόζα, ήταν το 1905 ο Ιωάννης Κρόμπας απ' τα Πετράλωνα Μεσσηνίας. Ηταν σιδηροδρομικός κι οδηγούσε τρένα. Μέχρι το 1950 οι ελληνικές οικογένειες έφτασαν τις 80, αριθμός που παρέμεινε μέχρι το 1970, όταν άρχισε μαζική φυγή για τις ΗΠΑ. Το 1980 έμειναν οι μισές οικογένειες, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή. Σήμερα υπάρχουν μόνο πέντε σπίτια με Έλληνες πρώτης γενιάς και συνολικά μαζί με τους Έλληνες τρίτης γενιάς φτάνουν τις 25 οικογένειες.
Ανατρέχοντας στον τηλεφωνικό κατάλογο μπορεί κανείς να βρει πολλά ελληνικά ονόματα, όπως Γιανναρόπουλος, Φούτρης, Γαβριηλίδης, Νομικός, Κροντηράς. Το 1955, ο Μιχάλης Μαυρίδης, Έλληνας δεύτερης γενιάς είχε διαπρέψει ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μεντόζα.
«Οι Έλληνες, όταν ήμασταν πολλοί, δε φροντίσαμε να βάλουμε τα θεμέλια για την κοινότητά μας. Αντί να είμαστε ενωμένοι, όπως οι Αραβες για παράδειγμα, εμείς ανταγωνιζόμασταν μεταξύ μας. Από παιδί είμαι εδώ και τώρα στα γεράματά μου, είμαι ο μόνος που έζησε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Εύχομαι οι νέοι, όσοι απέμειναν, να αναστήσουν την κοινότητα, να μην έχουν τους εγωισμούς που είχαμε εμείς, γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για να κρατήσουμε την ελληνική σημαία σε αυτή την άκρη του κόσμου», λόγια του γηραιότερου Έλληνα στη Μεντόζα της Αργεντινής, του 80χρονου Παναγιώτη Κρόμπα.
Η ελληνική κοινότητα της Μεντόζα απέκτησε μόλις πρόσφατα δικό της χώρο. Στα γραφεία της, οι παλαιότεροι έχουν αναλάβει το ρόλο του δασκάλου και πραγματοποιούν μαθήματα ελληνικών στους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς. Στο έργο τους συνδράμει με δική της πρωτοβουλία και η δασκάλα του υπουργείου Παιδείας, Αρετούσα Γιαννάκου, που διδάσκει στο ελληνικό σχολείο του Σαντιάγο της Χιλής.
Τον τελευταίο χρόνο, η κοινότητα απέκτησε και το χορευτικό της συγκρότημα αποτελούμενο κυρίως από νέους Αργεντίνους κι Έλληνες τέταρτης γενιάς. «Είναι μια δραστηριότητα που μας κάνει γνωστούς στην πόλη. Χορεύουμε καλά κι ο κόσμος μαθαίνει για μας και την Ελλάδα. Μας καλούν πλέον στις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης», τονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Χόρχε Κρόμπας.
Μια παλιά τηλεόραση με μεγάλη οθόνη, αποτελεί το κέντρο πολλών απογευματινών συναντήσεων καθώς προβάλλονται σε βίντεο παλιές ελληνικές σειρές. Παράλληλα οργανώνονται και βραδιές με ελληνική μουσική και γεύσεις πατρίδας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, άλλη μια σημαντική παρουσία της οικογένειας Κρόμπα, ο Χρήστος Κρόμπας, ιδιοκτήτης ενός...Αργεντίνικου ΠΡΟΠΟ, με το όνομα «Γκρέσια».