Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Νότης Περγιάλης, Το Όνομα Που Λαμπρύνει Την Τέχνη!

Μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και δυσαναπλήρωτο κενό! Ο πολυσχιδής και πολυτάλαντος Νότης Περγιάλης, δε βρίσκεται πια κοντά μας! "Έφυγε" πριν μια βδομάδα, σε ηλικία 89 ετών, πλήρης ημερών!

Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1920 στα Ανώγεια Λακωνίας και μεγάλωσε με τις στερήσεις μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Από παιδί αγάπησε τη μουσική, τη ζωγραφική και την ποίηση. Έγραψε το πρώτο του θεατρικό στα βουνά πολεμώντας τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο Θεατρικό Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Απ' το 1948 άρχισε να εργάζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο ως ηθοποιός αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Σαν πολύπλευρη προσωπικότητα που ήταν, ασχολήθηκε με πολλούς τομείς της Τέχνης, και παντού με ιδιαίτερη επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα:

Θέατρο

Πρωτοεμφανίστηκε το 1948 στο θίασο του Αδαμάντιου Λεμού. Έγραψε τα έργα: Ο Πόνος Γεννάει Θεούς (βραβεύτηκε με εισήγηση του Γρηγόριου Ξενόπουλου), Νυφιάτικο Τραγούδι (το θεατρικό του αυτό περιόδευσε με επιτυχία και στην Αμερική), Το Κορίτσι Με Το Κορδελλάκι, Χρυσό Χάπι, Αντιγόνη Της Κατοχής, Η Γειτονιά Του Τσέχωφ, Μαγική Πόλη, Άνοιξε Την Πόρτα, Μάσκες Για Αγγέλους, Τρελλό φεγγάρι, Αυτό Το Δέντρο Δεν Το Λέγανε Υπομονή.

Σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Σταύρου, διασκεύασε το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται".

Παράλληλα, ανέπτυξε και τις σκηνοθετικές του αρετές. Η αφοσίωσή του στο θέατρο, τον παρακίνησε το 1982 να δημιουργήσει ένα υπαίθριο θέατρο στους Αγίους Θεοδώρους Αττικής (σε τύπο αρχαίου θεάτρου) και παράλληλα, με κατοίκους της περιοχής, συγκρότησε ένα ερασιτεχνικό θίασο με τον οποίο ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις μέχρι το θάνατό του...

Κινηματογράφος

Ως ηθοποιός συμμετείχε στις εξής ταινίες: Το Κλειδί Της Ευτυχίας (1953) σκηνοθεσία Θανάση Μεριτζή, Το Κορίτσι Με Τα Μαύρα (1956) σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, Ηλέκτρα (1962) σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, Το Ταξίδι (1962) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Τα Κόκκινα Φανάρια (1963) σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, Οι Καθώς Πρέπει (1963) σκηνοθεσία Γιώργου Δυζηκιρίκη, Το Χρώμα Βάφτηκε Κόκκινο (1964) σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, Οι Νέοι Θέλουν Να Ζήσουν (1965) σκηνοθεσία Νίκου Τζήμα, Οι Εχθροί (1965) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Εκείνος Κι Εκείνη (1967) σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου, Καταραμένη Αγάπη (1968) σκηνοθεσία Οδυσσέα Κωστελέτου, Η Νεράιδα Και Το Παλικάρι (1969) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Η Δασκάλα Με Τα Χρυσά Μαλλιά (1969) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Αγάπη Για Πάντα (1969) σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, Η Ζούγκλα Των Πόλεων (1970) σκηνοθεσία Σταύρου Τσιώλη, Σ' Αγαπώ (1971) σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη, Η Κόρη Του Ήλιου (1971) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Ερωτική Συμφωνία (1972) σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, Ο Βάλτος (1973) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Στον Αστερισμό Της Παρθένου (1973) σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, Οι Βάσεις Κι Η Βασούλα (1975) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, Τρελός Και Πάσης Ελλάδος (1983) σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου...

Ως σεναριογράφος έγραψε τα εξής σενάρια: Αγιούπα, Το Κορίτσι Του Κάμπου (1957) σκηνοθεσία Τάλλας και Το Ποτάμι (1960) σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου...

Τηλεόραση

Διασκεύασε και για την τηλεόραση το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Στην τηλεοπτική αυτή μεταφορά, που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο Νότης Περγιάλης συμμετείχε κι ως αφηγητής.

Ραδιόφωνο

Σε αρκετά έργα και ραδιοφωνικά σκετς, έγραψε τα σενάρια ή έκανε διασκευές, όπως: Το Άλογο Του Θανάση (ηχογράφηση του 1954 και σκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου όπου ο Νότης Περγιάλης συμμετείχε κι ως ηθοποιός), Λάμπρος Και Μαρία (ηχογράφηση πάλι του 1954) και Ο Αστραπόγιαννος (του ίδιου χρόνου), τη μουσική επένδυση των οποίων έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης έπαιξε και στο ραδιοφωνικό έργο του Παύλου Νιρβάνα Μαρία Η Πενταγιώτισσα (διασκευή Μαίρης Βεάκη, σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και ηχογράφηση του 1958).

Λογοτεχνία

Ως συγγραφέας έγραψε τα εξής βιβλία: Όταν Σηκώθηκαν Τα Δένδρα (1971), Ο Ατάρ Δεν Πεθαίνει Ποτέ (1971) και Το Κόκκινο Πουλί» (1990).

Μουσική - Δισκογραφία

Ήταν στιχουργός αρκετών πετυχημένων τραγουδιών, όπως: Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι (σύνθεση Μάνου Χατζιδάκη), Αν Είχα Δυο Φτερά (σύνθεση Γιάννη Μαρκόπουλου), Γκρεμισμένα Σπίτια (σύνθεση Γιάννη Μαρκόπουλου), Ο Λεβέντης (σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη), Σκονισμένοι Δρόμοι (σύνθεση Γιάννη Μαρκόπουλου), Τι Να Την Κάνω Τη Χαρά (σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη), Το Μπλόκο Της Καισαριανής (σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη).

Δισκογραφικά, επίσης, συνεργάστηκε με το συνθέτη Άκη Λυμούρη, ως αφηγητής σε ποίηση του Λόρκα, του Καββαδία και του ινδού φιλοσόφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

Λοιπές Δραστηριότητες

Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών του οποίου κι έχει βοηθήσει τη δράση.

Βραβεύσεις - Απήχηση

Ο Νότης Περγιάλης έχει βραβευτεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου και το Βραβείο των Κριτικών των Εφημερίδων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έργα του έχουν μεταφρασθεί στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Δανική γλώσσα.

ΣΧΟΛΙΟ: Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για το Νότη Περγιάλη; Δε νομίζω. Δε θα το ήθελε κι ο ίδιος. Διακριτικός, σεμνός, άνθρωπος χαμηλών τόνων ο Νότης Περγιάλης, δεν του άρεσαν τα πολλά λόγια και δεν κυνήγησε ποτέ την επιτυχία και τα νοσηρά φώτα της δημοσιότητας! Επιτυχία ήταν ο ίδιος, που ήρθε στη ζωή και μας χάρισε τη γλυκύτατη παρουσία του και το σημαντικότατο έργο του! Ο Νότης Περγιάλης, άλλωστε, δεν πέθανε! Απλά, θυμήθηκε το παλιό τραγούδι που είχε γράψει, το "Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι" κι έφυγε να το κάνει πράξη! Μόνο που δε θα γυρίσει πίσω... Πήγε μια βόλτα στο φεγγάρι και θα μείνει για πάντα εκεί, να την ολοκληρώσει!

Διάττων Αβρός

3 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ.ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΕΡΓΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΑ ΛΑΜΠΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

VASILIKI είπε...

Φίλε Διάττων συγχαρητήρια για το ολοκληρωμένο αφιέρωμα που έκανες στη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, τον πολυτάλαντο άνθρωπο Νότη Περγιάλη, που είχαμε την τιμή και τη χαρά να απολαύσουμε σε τόσες δραστηριότητες που ανάπτυξε.

Ομολογώ ότι πολλά πράγματα δεν τα γνώριζα από το πολύπλευρο ταλέντο του.

Αιωνία του η μνήμη!

Σ' ευχαριστώ
καλό βράδυ.

Diatton είπε...

Ευχαριστώ και τους δυο φίλους για τα σχόλιά τους. Το θέμα είναι - κάτι μάλιστα που με πικραίνει πολύ - ότι ο άνθρωπος ήταν προσωπικότητα με την απόλυτη έννοια του όρου αλλά τον ξέρουν ελάχιστοι! Σήμερα τα media με τις κατασκευασμένες επιτυχίες τους και τα κατασκευασμένα προιόντα τους, άλλα πράγματα προβάλλουν...