Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ελληνικό Χρώμα Σε Σχολείο Στη Λίμα Του Περού

Συνεχίζουμε με το μακρινό Περού και στις σημερινές αναρτήσεις.

Σ' ένα σχολείο, σε μια φτωχική γειτονιά της Λίμα, 250 νήπια με τις γαλανόλευκες στολές και σημαίες, έφεραν την Ελλάδα και το Περού πιο κοντά με αφορμή την 28η Οκτωβρίου! Στο Περού, η ελληνική παρουσία, καταγράφεται απ' τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της χώρας των Ίνκας. Στα επίσημα αρχεία αναφέρονται ελληνικά ονόματα ακόμη και σε κείμενα που χρονολογούνται απ' το 1560. Σήμερα στη χώρα ζουν περίπου 40 ελληνικές οικογένειες.

Απ' το 2003 η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα νηπιαγωγείο στο San Juan De Lurigancho που βρίσκεται μία ώρα απ' το κέντρο της πρωτεύουσας, τη Λίμα, σε μια απ' τις πιο φτωχικές γειτονιές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει βοηθήσει στον εξοπλισμό του σχολείου και στηρίζει τα παιδιά με γραφική ύλη. Το σχολείο ονομάζεται “Centro De Educacion Inicial Republica Helenica”.

Ο Έλληνας πρέσβης στο Περού επισκέφθηκε το σχολείο με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και μια μεγάλη έκπληξη περίμενε την ελληνική αποστολή. Πάνω από 200 νήπια με γαλανόλευκες σημαίες υποδέχτηκαν θερμά τους Έλληνες επισκέπτες, ενώ ετοίμασαν και μια μικρή γιορτή με παρέλαση γεμάτη από άρωμα και χρώμα Ελλάδας.

Ήταν μια καθόλα απίθανη Ελληνική τελετή που φυσικά δε συνέβη στην Αθήνα παρά στην Περουβιανή πρωτεύουσα Λίμα!

5 σχόλια:

Dimos El Grec είπε...

Αυτά είναι!!!
Πολύ όμορφη ενημερωση Διάττων!

nantia11 είπε...

Και φυσικα να υποθεσω οτι τα παιδια στο Περου ξερουν καλυτερα απο τα δικα μας τι ακριβως γιορταζουμε την 28η Οκτωβριου ? Πολυ ομορφη αναρτηση.
Οι Ελληνες εχουν απλωθει σε ολο τον κοσμο.

Dimos El Grec είπε...

Για το τελευταίο που λες Νάντια, είναι το μόνο σίγουρο...
Χθες μετά την εξέταση, μιλούσα με τον καθηγητή παθολογίας για το οτι θα έρθω Ισπανία για ειδικότητα, και μου λέει "πρόσφατα διάβασ ότι ζουν περισσότεροι Έλληνες εκτός Ελλάδος παρά μέσ στην Ελλάδα... μου φαίνεται συγκονιστικό!"
Είμαστε παντού ;)

Alice Iocco είπε...

Οι 'Ελληνες του εξωτερικού και κυρίως αυτοί που γεννήθηκαν από 'Ελληνες σε τόπο "ξένο" (για την Ελλάδα), έχουν ένα προνόμιο! Ζούν με τις αναμνήσεις των γονιών τους, και συνήθως οι αναμνήσεις είναι "φιλτραρισμένες". Πολύ εύκολα ξεχνάμε τι μας έσπρωξε στη ξενητειά και θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια, που για τους περισσότερους, είναι ευχάριστα ...
Σε σχέση με τους ''γνήσιους'' 'Ελληνες όλα τα παιδιά μεταναστών έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: ενσωματώνουν δύο κουλτούρες,φέρουν τα καλά δύο κόσμων,πράγμα που τους επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζονται καλύτερα και πιο σωστά.
Σε γενικές γραμμές παντού υπάρχουν οι ''καλοί'' και ''κακοί'' 'Ελληνες...
Μπράβο Διάττωντα για το πλήρες ενημερωτικό αφιέρωμα σου στους Έλληνες του εξωτερικού !

Diatton είπε...

Ότι ετοιμαζόμουν να απαντήσω στους σχολιαστές μου αλλά το έκανε με τον καλύτερο τρόπο η Αλίκη! Εγώ απλά θα πω ότι μόνο όταν είσαι μακριά καταλαβαίνεις την αξία αυτού που σου λείπει, οπότε γίνεσαι εξορισμού καλύτερος!

Γενικά, ο Ελληνισμός του εξωτερικού είναι ένα θέμα που με συναρπάζει ιδιαίτερα, έχω ασχοληθεί πολύ, γι' αυτό κι αποτελεί σημαντικό μέρος της παρούσας ιστοσελίδας...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σχολιαστές μου!