Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Otis Spann - Burning Fire

Είτε ως μέλος της θρυλικής μπάντας του Muddy Waters, είτε ως band leader ο ίδιος, ή ακόμα και ως σόλο μουσικός, το παίξιμο του στο πιάνο ήταν τόσο χαρισματικό που σήμερα δίκαια χαρακτηρίζεται ως ένας απ' τους κορυφαίους πιανίστες του Blues, απ' την αρχή της μουσικής αυτής σκηνής μέχρι τις μέρες μας!

Ο Otis Spann γεννήθηκε στο Mississippi το Μάρτιο του 1930. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 8 ετών και στα 14 έπαιζε στις διάφορες μπάντες της περιοχής. Τότε ήταν που τον βρήκε ο γνωστός πιανίστας εκείνης της εποχής, ο Big Maceo Merriweather και τον πήρε μαζί του κι έτσι ο έφηβος Otis μετακόμισε στο Σικάγο το 1946 ή το 1947.

Εκεί, πότε έπαιζαν μαζί οι δυο τους, πότε έπαιζε με τον κιθαρίστα Morris Pejoe και πότε έπαιζε μόνος του ώσπου το 1952 συνάντησε το Muddy Waters! Ο γίγαντας του Blues πήρε τότε στην προστασία του το νεαρό Otis Spann, και παρόλο που τους χώριζε μια διαφορά ηλικίας 15 ετών (μεγαλύτερος ο Muddy), οι δυο άνδρες συνδέθηκαν με αδελφική φιλία. Η σύνδεσή τους ήταν τόσο έντονη ώστε αποκαλούσε ο ένας τον άλλο (ακούγεται και μέσα στις ηχογραφήσεις τους αυτό) "half brother" (μια άλλη εκδοχή τούς θέλει να είχαν γίνει σταυραδέρφια). Οι δυο αυτοί σπουδαίοι μουσικοί συνεργάστηκαν την περίοδο 1952 ως 1969 σε μεγάλο αριθμό τραγουδιών, που τα περισσότερα έγιναν επιτυχίες (συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση)...

Στο audio που ακολουθεί ακoύμε τον καταξιωμένο πιανίστα σόλο (χωρίς τον Muddy Waters), σε μια ανεπανάληπτη εκτέλεση του τραγουδιού "Burning Fire" (δικό του). Για να μπορέσουμε να αποδώσουμε σωστά τον τρόπο που παίζει το πιάνο, τον τρόπο που τραγουδάει και το feeling που "βγάζει", χρειάζονται λέξεις υπερθετικού βαθμού! Ειλικρινά, πιο Blues δε γίνεται!


Παίρνοντας αφορμή το τραγούδι αυτό του Spann, θα το τολμήσω να το πω! Η τελειότητα - όσο αφορά τη μουσική - βρίσκει το περιεχόμενό της και την πληρότητά της στους ήχους του Blues!

6 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με ότι γράφεις στο τέλος της ανάρτησης αγαπητέ μου και έχω να προσθέσω έτσι εμπειρικά και μόνο...'Οταν ακούς μουσική που απ'τις πρώτες νότες παίρνεις φωτειά και σου προκαλεί ευφορία ,όταν στα μάτια σου δημιουργούνται εικόνες πολύχρωμες κι ακούς τους χτύπους της καρδιάς σου δυνατά ενώ ο τόνος της μουσικής είναι χαμηλός....εεεε τότε η τελειότητα των συναισθημάτων σου ανήκει στα blues :)))))
Πολύ δυνατός ο πιανίστας σου σήμερα...
Καλό σαββατοκύριακο λοιπόν και keep the blues please :)

Μαριανα είπε...

Σαν πιανίστρια μπορώ να πω ότι η σημερινή σου ανάρτηση με ξετρέλλανε!! Κορυφαίοι μουσικοί...

Μου 'φτιαξες την μέρα, να'σαι καλά!

arrwstia7 είπε...

Η πεμπτουσία των 12 bar Blues....
Κατάθεση ψυχής κάνει ο Otis.

Η αγαπητή αναγνώστια Αλίκη, με κάλυψε πλήρως με τα σχολιά της.
Αιώνια "σκλάβοι" των Blues.. :)

Diatton είπε...

Αλίκη και Δημήτρη, είστε δυο συνοδοιπόροι που αγαπώ, δυο φίλοι που με την καρδιά σας με συνοδεύετε στους (12μετρους) δρόμους του Blues, γνωρίζοντας όλοι ότι πρόκειται για μια μουσική που προσφέρει άπειρες συγκινήσεις!
Σας ευχαριστώ φίλοι μου και πάλι!

Μαριάνα, αν σου άρεσε το τραγούδι, ειλικρινά, εγώ χαίρομαι περισσότερο. Εμένα το Blues είναι η μουσική που με γέννησε! Ελπίζω μόνο, εφόσον είσαι πιανίστρια, να παίζεις λίγο Blues πότε πότε καθώς είναι η βάση για όλα τα άλλα είδη... Σ' ευχαριστώ και πάλι αγαπητή μου φίλη για το σχόλιό σου (κι αύριο έχω προγραμματίσει ανάρτηση με τον ίδιο bluesman)...

Μαριανα είπε...

Δηλωμένα είμαι κλασική πιανίστρια... όμως γίνεται να καθίσεις στο πιάνο και να μη δοκιμάσεις να μάθεις μια μπλουζ κλίμακα... και αφού την μάθεις, γίνεται να σταματήσεις να παίζεις;

Χαίρομαι να ακούω τις μουσικές που διαλέγεις.

Diatton είπε...

Μαριάνα δίνεις ιδιαίτερο χρώμα στην ιστοσελίδα μου με την παρουσία σου και τις μουσικές σου γνώσεις. Να 'σαι σίγουρη πως το βλέπουν αυτό οι μουσικοί πρωταγωνιστές των αναρτήσεών μου...

Καλό σου βράδυ... Και καλή βδομάδα από αύριο...