Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

34 GB Πληροφοριών Δέχεται Καθημερινά Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος

Αλήθεια, αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν ηλεκτρονικός υπολογιστής τότε πόσα GB πληροφοριών θα δεχόταν κάθε μέρα; Σ' αυτή την ερώτηση απαντά μελέτη Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος δέχεται καθημερινά 34GB πληροφορίες.

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου σε 100.000 λέξεις (δηλαδή 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο) μέσα σε 12 ώρες καθώς δεν υπολογίζονται τα διαστήματα του ύπνου, φαγητού κι άλλων αναγκών στα οποία δεν προσφέρεται πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τους μελετητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Ντιέγκο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν απειλείται άμεσα, παρόλα αυτά η συνεχής κι ογκώδης πληροφόρηση ενδέχεται μελλοντικά να αποσπάται συχνά η προσοχή του ατόμου με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία συλλογισμού και βαθύτερης σκέψης.

"Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες όσες σήμερα. Έχουμε πια μια γενιά ανθρώπων που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα κινητό, οι οποίοι είναι τόσο απασχολημένοι με την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται απ' όλες τις κατευθύνσεις, ώστε χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται. Το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτές τις πληροφορίες είναι επιφανειακές. Οι άνθρωποι θυσιάζουν το βάθος και το αίσθημα κι αποκόβονται απ' τους άλλους ανθρώπους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ψυχίατρος Έντουαρντ Χάλοουελ.

Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής φυσιολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Στάιν ο οποίος υποστήριξε πως με την ανακάλυψη της τυπογραφίας πολλοί ανησύχησαν πως το ανθρώπινο μυαλό δεν θα άντεχε τόσες πληροφορίες, φόβος που διαψεύσθηκε στο μέλλον.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας Ρότζερ Μπον ισχυρίστηκε πως απ' τα 34 GB δεν καταγράφηκε πόσα απορροφήθηκαν απ' τον εγκέφαλο...

6 σχόλια:

Olga είπε...

No, that's definitely too much - we are filtering too much unuseful info these days through our poor brains.. my brain was in fire at work today - it's just too much stuff to remember!

Hope you are doing well tonight ;)

Diatton είπε...

As you said it my friend, 34 GB is too much!

I am fine Olga hoping that you are the same :))

VASILIKI είπε...

Αρκετά GB σε καθημερινή βάση!
Χαχαχα!
Κινητοί υπολογιστές είμαστε!
Πάντα πίστευα ότι έχω επιλεκτική μνήμη και το απέδιδα στη θέλησή μου να κρατώ τις πληροφορίες που με ενδιαφέρουν και να απορρίπτω αυτές που θεωρώ άνευ ουσίας.
Απ' ότι διάβασα αργότερα, ο εγκέφαλός μας, που μοιάζει πολύ με σκληρό δίσκο υπολογιστή, έχει διαμερίσματα που αποθηκεύει τις διάφορες πληροφορίες που λαμβάνει και τις ταξινομεί ανάλογα με τη σημαντικότητα των ενδιαφερόντων του.
Πργματικά, στις μέρες μας γίνεται βομβαρδισμός πληροφοριών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνουμε την ουσία!

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, φίλε Διάττων.
Να είσαι καλά,
Καλό βράδυ.

Diatton είπε...

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο το νούμερο, εξεπλάγην κι εγώ όταν το πρωτοδιάβασα...

Σ' ευχαριστώ πολύ Βασιλική για την επίσκεψή σου...

Δημήτρης είπε...

Καλημέρα Διάττων αυτή τη φορά από ελληνικό έδαφος!!

το συγκεκριμένο θέμα το είχα ψάξει πάρα πολύ πριν δυόμιση μήνες, ήταν μία ερώτηση του καθηγητή των μαθηματικών που ειχε στόχο να μοντελοποιήσουμε κάπως το πόσες πληροφορίες μπορεί να αποθηκεύσει ένας εγκέφαλος ενός μέσου ανθρώπου.

την απάντηση που έδωσα και την απάντηση που έδωσε ο καθηγητής και αυτά που βρήκαν οι επιστήμονες που αναφέρονται στο κείμενο τα βρίσκω πολύ πολύ απλουστευτικά... αυτό είναι στατιστική...
αν δεν εξακρυβώσουν οι ειδικοί το πως πραγματικά αποθηκεύονται οι πληροφορίες δεν πρόκειται να δωθεί ποτέ καμία απάντηση... και το συγκεκριμένο ακόμα αποτελεί μυστήριο, παρά τις εξελίξεις που μας φέρουν πολύ κοντά στην απάντησή του.

ο αριθμός ναι είναι τεράστιος σίγουρα αλλά ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται προσωπικά τον βρίσκω πολύ απλοϊκό και ελλειπή... που είναι η μνήμη ως προς τις εικόνες για παράδειγμα...
τέλος πάντων είναι μεγάλο θέμα...

με εξιτάρει απίστευτα η μελέτη του εγκεφάλου, νομίζω πως θα είναι μαζί με πολλά άλλα ένας από τους τομείς που θα μας δώσουν πολλά νέα δεδομένα και οπτικές στο άμεσο χρονικό διάστημα!!!
Ένας Μεγάλος Έλληνας κάνει εδώ και πολλά χρόνια έρευνα πολύ σημαντική στον τομέα, είναι ο μεγάλος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.
Φίλε Διάττων αν έχεις χρόνο και σε ενδιαφέρει ψάξε στο δίκτυο να διαβάσεις την εργασία του με τίτλο "Theory of Brain Function, Quantum
Mechanics and Superstrings" έχει απίστευτο ενδιαφέρον!!!

καλήμερα!!!

και τα λέμε...

Diatton είπε...

Ώστε επήλθε επαναπατρισμός! Πολύ καλό αυτό, έστω κι αν είναι προσωρινός! Πιστεύω μια απ' αυτές τις μέρες να τα πούμε...