Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μήπως Το Blues Ξεκίνησε Απ' Το Mali; (Ali Farka Toure - Amandrai)

Εδώ και πολύ καιρό μια σκέψη έχει φωλιάσει στο μυαλό των φίλων της Blues μουσικής σκηνής παγκοσμίως! Ποια είναι αυτή; Σκέψη ή απορία ή προβληματισμός, ή όπως αλλιώς να το διατυπώσουμε, γεγονός είναι ότι πολλοί αναρωτιούνται μήπως το Blues ξεκίνησε απ' τη μαύρη ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα, απ' το Mali.

Οι ομοιότητες των τραγουδιών που προέρχονται απ' τη χώρα της δυτικής Αφρικής με τα γνωστά μας αμερικάνικα ακούσματα (κυρίως του Mississippi) είναι πολλές και χαρακτηριστικές! Αυτό και μόνο μετατρέπει τις όποιες απορίες σε πεποιθήσεις και το ενδεχόμενο σε βεβαιότητα ότι το Blues δε γεννήθηκε στην Αμερική αλλά μετανάστευσε εκεί - έστω, σε μια πρωτόγονη ακόμα μορφή - τα δύσκολα χρόνια της δουλείας των μαύρων...

Υπαρκτό λοιπόν το ερώτημα και σεβαστό αλλά εγώ δε θα απαντήσω άμεσα σ' αυτό. Αντίθετα, μάλιστα, θα το εντείνω, προχωρώντας σε ένα μικρό διήμερο αφιέρωμα 3 αναρτήσεων με το οποίο θα εστιάσω στις ομοιότητες που είπαμε και προηγουμένως. Θα παρουσιάσω 3 τραγούδια (για αρχή, κι αργότερα θα συνεχίσουμε με επόμενο σχετικό αφιέρωμα) τα οποία θα μπορούσαν άνετα να είχαν τον τίτλο του Αμερικάνικου Blues, κάτι που όμως τελικά δεν έχουν καθώς τελούν υπό τη σκέπη τής - πάντα σε παράλληλη πορεία - Αφρικάνικης μουσικής.

Ο μουσικός με τον οποίο θα ξεκινήσουμε αυτήν την παρουσίαση, δικαιωματικά κι εξορισμού, δε θα μπορούσε να είναι άλλος απ' τον Ali Farka Toure! Ο Ali Ibrahim Toure (το "Farka" είναι ψευδώνυμο) γεννήθηκε και πέθανε στο Mali (1939 - 2006). Είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που ανέδειξε ποτέ η χώρα του, με διεθνή αναγνώριση. Η μουσική του, πέρα απ' την τοπική παράδοση, συνδέθηκε άμεσα και με το Blues. Χαρακτηρίστηκε ο John Lee Hooker της Αφρικής! Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στην 76η θέση, ανάμεσα στους 100 σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών! Υπήρξε πολύ δημοφιλής κι αγαπητός. Τη μέρα που πέθανε, ακολούθησε θρήνος στη χώρα του. Κυρήχτηκε εθνικό πένθος! Στο βίντεο τον βλέπουμε σ' ένα δικό του μακρόσυρτο, ατμοσφαιρικό Blues (με τίτλο "Amandrai"), και μάλιστα σε διαλογική μορφή, καθώς επί σκηνής παρευρίσκεται κι ο Bassekou Kouyate!

Blues απ' το Mali! Ασύλληπτα πράγματα!



3 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

'Εμεινα με το στόμα ανοιχτό :), πάρα πολλές ομοιότητες με το αμερικάνικο μπλούς κι ότι αναφέρεις για το Μαλί τ'ακούω για πρώτη φορά . Λες.....?
Ο Φαρκα εκφραστικότατος κι ωραίος :))

arrwstia7 είπε...

Τελικά, όσο πιο πολύ ακούω τραγούδια απο το Μάλι, τόσο το πιστεύω οτι οι ρίζες των Blues έρχονται απο εκεί.

Αγαπημένη μουσική γωνία αυτου του πλανήτη.

Δεν ξέρω ποιά η συγγένεια του με τον Vieux Farka Toure, όμως εάν έχεις κάποιο τραγούδι του θα μου άρεσε να το αναρτήσεις.

ΜΦΧ
Δημήτρης

Diatton είπε...

Έχουν ακολουθηθεί παράλληλες μουσικές πορείες Αλίκη! Κι οι ομοιότητες είναι πραγματικά εντυπωσιακές! Ο "Farka" που λες, (σημαίνει γάιδαρος) είναι ένα παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο όλων των εποχών!

Δημήτρη, ο Vieux Farka Toure είναι γιος του Ali "Farka" Toure. Ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, δεν παίζει βέβαια όπως εκείνος γιατί έχει τη δική του πορεία, αλλά κι αυτός το "κατέχει" το Blues! Και βέβαια έχω video με το γιο και θα το ανεβάσω σύντομα, ίσως σε ένα προσωπικό αφιέρωμα...