Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μια Μικρή Ελλάδα Στην "Καρδιά" Του Μοντεβίδεο

Περπατώντας στις όχθες του ποταμού Ρίο Ντε Λα Πλάτα, στην "καρδιά" του Μοντεβίδεο, βλέπεις παντού τριγύρω πρόσωπα χαρούμενα. Πρόσωπα οικεία, που σε χαιρετούν  μ' ένα χαμόγελο κι ένα "καλημέρα", στα ισπανικά, αλλά και - συχνά - στα... ελληνικά! Αυτή η τελευταία επισήμανση μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, περίεργη και παράξενη, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, με το περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μαθαίνουν και μιλούν ελληνικά! Αυτούς τους ανθρώπους, με την ευγενική θωριά και την ελληνική "ψυχή" συνάντησε, στο πέρασμα της απ' την Ουρουγουάη, η Ελένη Γκίνου, καθηγήτρια γλώσσας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η οποία ζει και "τρέφεται" με τέτοια ταξίδια ανά τον κόσμο, όπου συχνά συναντά μια... άλλη Ελλάδα.

Η "ανήσυχη" και δραστήρια Ελληνίδα καθηγήτρια λοιπόν συνάντησε Έλληνες και στην Ουρουγουάη, και μάλιστα σ' έναν χώρο, που θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για το "λίκνο" του ελληνικού πολιτισμού στη μακρινή αυτή χώρα: το ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" (εκονίζεται στη φωτογραφία) που είναι "Παιδί" του Χιώτη καπετάνιου Π. Τσάκου, ο οποίος  βρέθηκε στο Μοντεβίδεο για επαγγελματικούς λόγους, αλλά "κουβαλώντας" πάντα στην ψυχή του τη μεγάλη του αγάπη για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

Το Ίδρυμα φέρει το όνομα της μητέρας του καπετάν Τσάκου, "μιας απλής γυναίκας της Χίου, που αποπνέει, όμως, τη σοφία της ζωής", όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει η Ελένη Γκίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδρυμα έχει καταφέρει, απ' την ίδρυσή του το 1978, ως σήμερα, να φέρει στην "αγκαλιά" του χιλιάδες Ουρουγουανούς. Η έμφυτη - θα έλεγε κάποιος - αγάπη των Ουρουγουανών για την Ελλάδα κι ο απέραντος θαυμασμός τους για την πολιτισμό της ήταν το "κλειδί" της εδραίωσης του Ιδρύματος και της πολύ μεγάλης επιτυχίας του έργου του. Χαρακτηριστικό είναι πως, μόνο την περασμένη χρονιά, απ' τα θρανία του σχολείου εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας πέρασαν 450 μαθητές και, μάλιστα, η ζήτηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά το σχολείο δεν μπορούσε να φιλοξενήσει άλλους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καπετάνιο Δημήτρη Λίνα, στενό συνεργάτη του Παναγιώτη Τσάκου κι αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, συνολικά πάνω από 5.000 άτομα έχουν διδαχθεί την Ελληνική γλώσσα ως σήμερα...

Σουβενίρ Mε...Kοκαΐνη

Υγρή κοκαΐνη μέσα σε γυάλινες χιονόμπαλες προσπάθησε να περάσει μια γυναίκα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η γυναίκα είχε κρύψει στις αποσκευές της 6 γυάλινες χιονόμπαλες, οι οποίες περιείχαν περισσότερα από 4 κιλά κοκαΐνη.

Σε έλεγχο που της έγινε όταν έφτασε στο αεροδρόμιο εντοπίστηκε η ποσότητα των ναρκωτικών και συνελήφθη.

Η γυναίκα ταξίδεψε στην Αθήνα απ' το Μπουένος Άιρες, μέσω Φρανκφούρτης.

Στη φωτογραφία εικονίζεται μία απ' τις 6 χιονόμπαλες με την κοκαΐνη...

ΣΧΟΛΙΟ: Το θέμα είναι ότι αυτά τα ανθρωποειδή διαρκώς επινοούν νέους τρόπους για να εξυπηρετούν κάθε φορά τους αήθεις σκοπούς τους...

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Από Μια Βδέλλα Εντοπίστηκε Ληστής Στην Αυστραλία

Σε φυλάκιση δυο χρόνων καταδικάστηκε ένας Αυστραλός στην Τασμανία, ο οποίος εντοπίστηκε χάρη σε μια βδέλλα που βρέθηκε πριν από οκτώ χρόνια στον τόπο του εγκλήματος! Πρόκειται για τον Πίτερ Κάνον, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία που έγινε το 2001.

Συγκεκριμένα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Πίτερ Κάνον εισέβαλε μαζί με συνεργό του στην κατοικία μιας 71χρονης γυναίκας στα δάση της Τασμανίας, την έδεσε σε μία καρέκλα και έκλεψε απ' το σπίτι εκατοντάδες δολάρια. Το μοναδικό στοιχείο που άφησαν πίσω τους οι δράστες ήταν μια βδέλλα, η οποία όπως αποδείχθηκε έπεσε κάποια στιγμή απ' τον Κάνον.

Πέρυσι, ο 54χρονος Κάνον συνελήφθη για μια άσχετη υπόθεση ναρκωτικών κι οι αρχές κατάφεραν να συνδυάσουν το DΝΑ του με το ανθρώπινο DΝΑ που είχε βρεθεί το 2001 μέσα στη βδέλλα.

Εκτιμάται ότι αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που οι αρχές χρησιμοποιούν DΝΑ από ένα παράσιτο που ρουφάει αίμα, όπως οι βδέλλες και τα κουνούπια, προκειμένου να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα...

ΣΧΟΛΙΟ: Πράγματι, είναι σπάνια, ασυνήθιστη περίπτωση...

«Στημένη» Η Εξαφάνιση 6χρονου Με Αερόστατο Στις ΗΠΑ

Η μητέρα του 6χρονου αγοριού απ' το Κολοράντο, το οποίο θεωρήθηκε ότι χάθηκε πετώντας με αυτοσχέδιο αερόστατο, παραδέχτηκε στις Αρχές ότι η όλη υπόθεση ήταν στημένη, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.

Ο τοπικός σερίφης είχε ήδη δηλώσει ότι το περιστατικό της 15ης Οκτωβρίου με το "αγόρι με το αερόστατο" ήταν σκηνοθετημένο για λόγους δημοσιότητας και ότι αναμένει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι γονείς του 6χρονου, Ρίτσαρντ και Μαγιούμι Χιν.

Σύμφωνα με αντίγραφο της ένορκης κατάθεσης, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "The Coloradoan", η Μαγιούμι είπε στην Αστυνομία ότι η ίδια κι ο σύζυγός της είπαν ψέματα στις Αρχές και γνώριζαν ότι ο γιος τους, Falcon, βρισκόταν στο σπίτι όταν τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το αερόστατο.

Όσο για το κίνητρο; Η κατασκευασμένη ιστορία είχε στόχο να φέρει την απαιτούμενη δημοσιότητα στην οικογένεια Χιν… για «μελλοντική χρήση» από τα ΜΜΕ...

ΣΧΟΛΙΟ: Δυστυχώς, συμβαίνουν κι αυτά...

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Θυσίες Παιδιών Στην Ουγκάντα!

Ανατριχιαστικά τελετουργικά, που περιλαμβάνουν θυσίες κυρίως παιδιών κι εφήβων, λαμβάνουν ακόμη χώρα στον 21ο αιώνα στην Ουγκάντα...

Σύμφωνα με την αστυνομία της αφρικανικής χώρας, οι θυσίες στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους απ' την αρχή του χρόνου.

Οι θυσίες παιδιών αυξάνονται στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, όπου αυτοαποκαλούμενοι γιατροί και μάγοι σκοτώνουν βρέφη και παιδιά για να χρησιμοποιήσουν τα όργανά τους σε τελετές που πραγματοποιούνται για να φέρουν πλούτη σε όσους τα επιζητούν!

Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, τη φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί 954 υποθέσεις με εξαφανίσεις παιδιών. Από αυτά, τα 800 βρέθηκαν ζωντανά. Τα υπόλοιπα...

ΣΧΟΛΙΟ: Αν συμβαίνουν αυτά στην εποχή μας, τότε όλες οι λέξεις απ' όλες τις γλώσσες του κόσμου δε φτάνουν για να περιγράψουν αυτά τα τόσο θλιβερά γεγονότα!

Παιδιά Εθισμένα Σε Ναρκωτικά Και Αλκοόλ

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις έρευνας που έγινε στην Αυστραλία. Παιδιά ηλικίας ακόμη και 10 ετών κάνουν χρήση αμφεταμίνης, χασίς και αλκοόλ, ενώ 12χρονα έχουν δοκιμάσει ηρωίνη!

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που διεξήχθη απ' το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, τα παιδιά αποτελούν μέρος ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού Αυστραλών που χρειάζονται αποτοξίνωση και ψυχολογική στήριξη κάθε χρόνο.

Παρότι η έρευνα δεν αποκαλύπτει ακριβείς αριθμούς, σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι: Πάνω από 120 παιδιά 12 - 13 χρόνων, καθώς και ένας μικρός αριθμός 10 - 11 χρόνων υποβλήθηκαν σε θεραπεία για χρήση αμφεταμίνης και χασίς.

Περισσότερα από 130 παιδιά 12 - 13 χρόνων και ένας μικρός αριθμός παιδιών 10 - 11 χρόνων χρειαζόταν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λήψης αλκοόλ...

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Η Orquesta Aragon Απόψε Στην Αθήνα

Η Orquesta Aragon είναι μια ορχήστρα που έχει μείνει περισσότερο πιστή στο πνεύμα του ιδρυτή της, παρά σε ένα μουσικό ύφος. Ο Orestes Aragon ονειρεύτηκε μια οικογένεια που να παρακινείται απ' την αγάπη της μουσικής και όχι απ' το κυνήγι του χρήματος. Το όνειρο του πλέον γίνεται πραγματικότητα για σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Και το έργο του, να μας μεταδώσει την αγάπη του για την Κούβα, τη μουσική της και τους ανθρώπους της, συνεχίζεται ακόμα...

Η εξαιρετική καριέρα του συγκροτήματος άρχισε το 1939, ωστόσο, το όνομά της Orquesta Aragon το απέκτησε στο τέλος του 1940. "Θέλω να ιδρύσω μια μουσική οικογένεια", ήταν τα λόγια του ιδρυτή Orestes Aragon Cantero. "Δεν ψάχνω για βιρτουόζους αλλά μουσικούς με ποιότητα".

Ο Aragon επρόκειτο να διευθύνει την ορχήστρα που έφερε την επωνυμία του για εννέα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που σοβαροί λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να αποχωρήσει το 1948. Ακουλούθησε μια σειρά ταξιδιών σε Παναμά, Βενεζουέλα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1959. Το 1965, η μεγάλη περιοδεία Cuban Music Hall έφερε τους Aragon στη Γαλλία για πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο του 1971, οι Aragon επισκέφθηκαν την Αφρική. Στις συνειδήσεις των Αφρικανών, η Οrquesta Aragon έμεινε ως το πρότυπο που χαρακτηρίζει την κουβανέζικη μουσική κι όπου πήγε η ορχήστρα τούς περίμενε εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

Το “La Charanga Eterna”, το 1999, σηματοδότησε με επιτυχία την εξηκοστή επέτειο απ' την ίδρυση του συγκροτήματος κι είναι ένα πέρασμα απ' τα πρώτα χρόνια της μπάντας ως τη σύγχρονη μουσική. Ακολούθησε άλλη μια δεκαετία, και σήμερα, η μεγάλη αυτή ορχήστρα έρχεται στην Αθήνα, εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, με φρέσκο ήχο και διάθεση να μας ταξιδέψει στην αγαπημένη Κούβα...

Η μεγάλη ορχήστρα θα εμφανιστεί σήμερα στο FUZZ CLUB ΣΤΙΣ 21.30. Το FUZZ CLUB λειτουργεί πλέον σε νέα διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 1 (Λεωφ.Πειραιώς & Λεωφ. Χαμοστέρνας) στον Ταύρο. Ο νέος χώρος έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων (λειτουργεί κι εξώστης με κερκίδες). Πληροφορίες: 210 6980044, Τιμή Εισιτηρίου: 35 Ευρώ.


Το video αποτελεί μια μικρή γεύση απ' τον ήχο του καταπληκτικού συγκροτήματος. Το τραγούδι (για όσους ενδιαφέρονται) έχει τίτλο "El Bodeguero".

Φορολογήστε Μας Περισσότερο!

Πλούσιοι Γερμανοί ανέβασαν στο διαδίκτυο μια αίτηση με την οποία ζητούν να τους επιβληθεί μεγαλύτερος φόρος προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα τους να γεμίσει τα ταμεία της, που είναι πιο άδεια από ποτέ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Την αίτηση έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 44 άνθρωποι με μεγάλη περιουσία, που ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να φορολογήσει περισσότερο όσους έχουν μεγάλη περιουσία.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Ντίτερ Λέμκουλ, 66 ετών, συνταξιούχος γιατρός ο οποίος τονίζει ότι οι πλούσιοι πρέπει να βοηθήσουν την χώρα που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αν τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί με περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ δίνουν για 2 χρόνια το 5% της κληρονομιάς τους θα μαζεύονταν στα κρατικά ταμεία 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Θέλουμε με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει το κράτος να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον", υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο 69χρονος Πέτερ Φόλμερ, ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την αίτηση, ο οποίος δηλώνει ότι "κληρονόμησε πολλά χρήματα που δεν χρειάζεται".

Για να μπορέσει κάποιος να υπογράψει την διαδικτυακή αίτηση πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει το λιγότερο 500.000 ευρώ από κληρονομιά και να πληρώσει μια συνδρομή 200 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ: Παράδειγμα προς μίμηση. Όχι, βέβαια, πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό στην Ελλάδα...

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Σύγχρονοι Καραγκιόζηδες

Ο Καραγκιόζης πέθανε (αναφέρομαι στη σπουδαία προσωπικότητα της Τέχνης, το μεγάλο εκλειπώντα Ευγένιο Σπαθάρη), οι καραγκιόζηδες όμως υπάρχουν! Δεν εννοώ αυτούς τους ασήμαντους της καθημερινότητας (έχουμε πλημμυρίσει απ' αυτούς), αλλά τους άλλους, τους εξίσου ασήμαντους καραγκιόζηδες, αυτούς που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία μας και παίρνουν αποφάσεις...

Χρειάζεται να γίνω πιο συγκεκριμένος; Στην προσπάθειά μου αυτή βοηθούν οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

"Υπάρχουν περιοχές με μεγάλη ένταση λόγω των πολλών μεταναστών και δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε φαινόμενα αυτοδικίας", ήταν τα πρώτα λόγια του Υπουργού.

Αναφερόμενος, επίσης, στην πρόσληψη μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, ξεκαθάρισε ότι σε πρώτη φάση, θα είναι εσωτερικοί υπάλληλοι και όχι αστυνομικοί. Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να προσληφθούν αστυνομικοί μετανάστες δεύτερης γενιάς...

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Η Aρχαιότερη, Ίσως, Βυθισμένη Πόλη

Ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμοι, μυκηναϊκοί ενδεχομένως τάφοι και άλλα απομεινάρια μιας προϊστορικής πόλης βρίσκονται βυθισμένα στο Παυλοπέτρι της Νότιας Λακωνίας, εκεί που είναι συγκεντρωμένο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον μιας ομάδας επιστημόνων απ' το ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Σε συνεργασία με έλληνες συναδέλφους τους, βρετανοί επιστήμονες διεξάγουν έρευνες σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων, φιλοδοξώντας να φέρουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα μυστικά της αρχαιότερης ίσως βυθισμένης πόλης, με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω απ' τη θάλασσα.

Οι ερευνητές θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή.

Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Τζον Χέντερσον, απ' το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια απ' το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας και γι' αυτό η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές απ' τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών)...

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ZZ TOP Live In Athens!

Άλλη μια σημαντική είδηση για τους φίλους της μουσικής! Οι ZZ Top, το πασίγνωστο hard rock blues group του Τέξας σε 5 μέρες θα βρίσκεται στη χώρα μας για μία και μοναδική εμφάνιση! (Σάββατο 24 Οκτωβρίου, Κλειστό Φαλήρου, Ολυμπιακά Ακίνητα).

Το γκρουπ σχηματίστηκε το 1969 στο Houston του Texas και κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ αφού για 40 χρόνια δεν έχει γίνει η παραμικρή αλλαγή στη σύνθεσή του. Oι Billy Gibbons κιθάρα και τραγούδι, Dusty Hill μπάσο και τραγούδι και Frank Beard ντραμς, αποτελούν όλ' αυτά τα χρόνια ένα καυτό rock τρίο που έχει στο ενεργητικό του 15 studio άλμπουμς και περισσότερα από 20 πετυχημένα singles.

Rock ύμνοι όπως Tush, Legs, Sharp Dressed Man, Gimme All Your Lovin, Rough Boy, Cheap Sunglasses, I Thank You, She Just Killed Me, ο επίσης ύμνος των απανταχού τσοπεράδων Beer Drinkers and Hell Raisers, καθώς και τα Blue Jeans Blues και Jesus Just Left Chicago που είναι δύο απ' τα καλύτερα rock blues του texas που γράφτηκαν ποτέ. Φυσικά είναι αδύνατο να ξεχάσουμε και την τεράστια επιτυχία τους, το La Grange, πίσω απ' το οποίο όμως, κρύβεται ο θρύλος του Blues, o μεγάλος John Lee Hooker, αφού εκτός απ' το βασικό ρυθμό που του δανείζονται (το κομμάτι είναι boogie), προσπαθούν να τον μιμηθούν (όσο μπορούν βέβαια) και στους εκφραστικούς τρόπους.

Το group επενδύει πολύ στη σκηνική του παρουσία, αφού οι Gibbons και Hill, τόσο εμφανισιακά όσο και μουσικά, κάνουν επί σκηνής το δικό τους show.

Οι ZZ Top δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας. Είναι όμως ιδιαίτερα δημοφιλείς κι αγαπητοί. Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Μόνο στην Αμερική έχουν πουλήσει περισσότερο από τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα με πρώτο το Eliminator που έχει ξεπεράσει τα έντεκα εκατομμύρια!

Φέτος η περιοδεία που πραγματοποιούν στην Αμερική μαζί με τους Aerosmith είναι ένα απ' τα γεγονότα της χρονιάς κι η κάλυψη του έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ και τα sites σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ruth Frith: H 100χρονη Αθλήτρια Με Τις Απίστευτες Επιδόσεις!

Σφαίρα, σφύρα, ακόντιο, δίσκο, σχεδόν ό,τι άθλημα υπάρχει στο στίβο η 100χρονη Ruth Frith απ' την Αυστραλία μπορεί να το κάνει με ζηλευτή για την ηλικία της επιτυχία.

Με μοναδική θέληση για ζωή, η Ruth είναι η γηραιότερη γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο κι έγινε κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ. Τα κατάφερε στο πλαίσιο των αγώνων «Masters Games» που έγιναν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ ήταν η μοναδική αθλήτρια στην κατηγορία των συμμετεχόντων άνω των 100 ετών!

ΣΧΟΛΙΟ: Απίστευτη θέληση για ζωή και παράδειγμα για όλους!

France Telecom: Νέα Αυτοκτονία Υπαλλήλου, Η 25η Μέχρι Τώρα...

Ε, αυτό που συμβαίνει με τη Γαλλική "France Telecom" είναι όντως απίστευτο! Πριν λίγο καιρό στο blog είχε ανακοινωθεί (29/9/09) μια σειρά από 24 αυτοκτονίες εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία, για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 20 μηνών! Όλοι ευχηθήκαμε κι ελπίσαμε το θέμα να σταματήσει εκεί κι ο μακάβριος αριθμός να μη μεγαλώσει άλλο! Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε!

Άλλη μια αυτοκτονία, η 25η σε διάστημα 20 μηνών, σημειώθηκε στη France Telecom συγκλονίζοντας και πάλι τη γαλλική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Πρόκειται για έναν 48χρονο μηχανικό που τον τελευταίο μήνα έλειπε απ' την εταιρεία με αναρρωτική άδεια. Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Βρετάνη.

Κι ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Πριν πέντε μέρες άλλος ένας εργαζόμενος της France Telecom αποπειράθηκε να βάλει τέρμα στη ζωή του, όμως σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στην άμεση παρέμβαση των πυροσβεστών. Ο 54χρονος είχε ήδη βάλει τη θηλιά στο λαιμό του όταν οι άνδρες της πυροσβεστικής εισέβαλαν στο σπίτι του.

Λίγο νωρίτερα, είχε στείλει γραπτό μήνυμα σε στελέχη της εταιρείας και συναδέλφους του, ειδοποιώντας τους ότι ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει. Μετά το περιστατικό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο παραλίγο αυτόχειρας έλειπε επίσης με αναρρωτική άδεια καθώς έπασχε από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον γιατρό που τον παρακολουθούσε, η ψυχολογία του είχε επηρεαστεί πάρα πολύ μετά από προηγούμενη αυτοκτονία συναδέλφου του.

Τον τελευταίο μήνα ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, που εδρεύει στη Γαλλία κι απασχολεί περισσότερους από 100.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε σειρά μέτρων προκειμένου να αποτραπούν νέες αυτοκτονίες υπαλλήλων. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν κι η δημιουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής για ψυχολογική στήριξη...

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Clarence "Frogman" Henry - I'm In Love

















Ο γνωστός μας πλέον "Frogman"... Πρέπει ν' ακούμε κι αυτά τα τραγούδια...

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Clarence "Frogman" Henry - Ain't Got No Home

Είναι ο τραγουδιστής (αμερικάνος, γεννημένος το 1937) που το 1956 ταρακούνησε το καλλιτεχνικό στερέωμα με το εκπληκτικό τραγούδι του "Ain't Got No Home". Από κείνο το χρονικό σημείο και μετά έγινε ιδιαίτερα γνωστός και το όνομά του πήρε διαστάσεις!

Ακριβώς απ' το τραγούδι αυτό, απέκτησε το ψευδώνυμο "Frogman" λόγω της δυνατότητας που έχει, να τραγουδάει κάνοντας πολλές φωνές, μια εκ των οποίων κι αυτή του βατράχου!...

Μπορείτε ν' ακούσετε το audio για να βεβαιωθείτε!








Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αφιέρωμα Στην Ηθοποιό Πρότυπο Ελένη Χατζηαργύρη

Πριν 5 χρόνια ακριβώς έφυγε από κοντά μας η μεγάλη και εξαίρετη Ελένη Χατζηαργύρη. Ήταν μείζων ηθοποιός κυρίως του θεάτρου (εκεί ξεχώρισε και διακρίθηκε εντυπωσιακά), αλλά και του κινηματογράφου καθώς και της τηλεόρασης...

Η οικογένειά της καταγόταν απ' την Κωνσταντινούπολη και το επώνυμό της που κρατούσε από κει, ήταν Γαρυφαλλίδου. Ωστόσο, η ίδια γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1925, και σε ηλικία έξι ετών βρέθηκε μαζί με την οικογένειά της στην Αθήνα. Όμως με την εισβολή των Ιταλών, έμεινε ορφανή από πατέρα. Η μητέρα της σύντομα ξαναπαντρεύτηκε ενώ εκείνη δεν άργησε να κάνει τα πρώτα καλλιτεχνικά της βήματα...

Σπούδασε θέατρο με καθηγητή τον Κάρολο Κουν. Το 1942, μέσω του Κουν, γνώρισε και παντρεύτηκε τον χρηματοδότη της ίδρυσης του Θεάτρου Τέχνης, συγγραφέα Κώστα Χατζηαργύρη και μαζί του απέκτησε ένα γιο, τον Δημοσθένη Χατζηαργύρη (εγγονή της είναι η επίσης ηθοποιός Σάννυ Χατζηαργύρη). Η διάρκεια του γάμου της ήταν σύντομη (1942-1946). Αργότερα συνδέθηκε επαγγελματικά (στο θέατρο και τον κινηματογράφο), αλλά και συναισθηματικά με τον επίσης ηθοποιό του κλασσικού ρεπερτορίου Νίκο Τζόγια. Το 1966 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Νίκο Λίβα που πέθανε το 1982. Χτυπημένη απ' τον καρκίνο, και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, πέθανε κι εκείνη, την 1η Οκτωβρίου του 2004, στην Αθήνα...

Θέατρο

Την καριέρα της στο θέατρο ξεκίνησε ως μαθήτρια, το Νοέμβριο του 1942, κι έχοντας ήδη παντρευτεί τον Κώστα Χατζηαργύρη, του οποίου το επίθετο κράτησε στην υπόλοιπη ζωή της. Πρωτομεφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης στο θεατρικό έργο Rosmersholm του Ίψεν (Henrik Ibsen), στο ρόλο της Rebecca West. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους για να φθάσει στο Εθνικό Θέατρο, το 1950, κι όπου αργότερα, προσελήφθη ως μόνιμη πρωταγωνίστρια και παρέμεινε επί εικοσαετία (1962 - 1981). Οι θεατρικοί τύποι μέσα απ' τους οποίους διέπρεψε και καθιερώθηκε ως κορυφαία δραματική ηθοποιός ήταν το αρχαίο δράμα και το κλασικό ρεπερτόριο. Απ' τους πρώτους της ρόλους ήταν της Ιούς με τον Αλέξη Μινωτή στον Προμηθέα Δεσμώτη και της Masha στις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ (Anton Chekhov), το 1951, που αποτέλεσαν σταθμούς στην καριέρα της.

Το 1945, σε ηλικία 20 ετών, έπαιξε στο Κρατικό (τότε Βασιλικό) Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στο δυναμικό του θιάσου Κατερίνας Ανδρεάδη - Γιώργου Παππά, ερμηνεύοντας Μπέρναρντ Σω, Πρέσλεϋ, Lillian Hellman και Γιαλαμά. Η επιστροφή της στο Θέατρο Τέχνης σηματοδοτείται απ' τη συμμετοχή της σε έργα Αισχύλου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ξενόπουλου. Παράλληλα συνεργάσθηκε με τους θιάσους Μανωλίδου - Παππά, Μουσούρη - Βεάκη - Παππά, Κοτοπούλη.

Τη δεκαετία του 1950 την υποδέχεται για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο, όπου μοιράστηκε τη σκηνή με τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού. Στη συνέχεια δοκίμασε ποικιλία ρόλων και θεατρικών ειδών συνεργαζόμενη με τους θιάσους Νίκου Χατζίσκου, Κώστα Μουσούρη και Μίμη Φωτόπουλου. Θα παίξει Μ. Σκουλούδη, Σαίξπηρ, Δημήτρη Ψαθά, Πρίσλεϋ, Σακελλάριο - Γιαννακόπουλο, Γιαλαμά - Πρετεντέρη, Δημ. Γιαννουκάκη και Στέφ. Φωτιάδη. Το 1962 προσλαμβάνεται ως μόνιμη πρωταγωνίστρια στο Εθνικό Θέατρο όπου παραμένει μέχρι το 1981. Έπαιξε στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, το 1978, που ήταν το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη και δάσκαλου Δημήτρη Ροντήρη. Το Εθνικό Θέατρο θα την δεχθεί και πάλι στους κόλπους του το 1996 ως πρωταγωνίστρια στους Άστεγους της Μαριέττας Ριάλδη και τον επόμενο χρόνο στους Βρυκόλακες του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Εκτός της μεγάλης κρατικής σκηνής, θα συμπρωταγωνιστήσει ως Αλίνα Σόλνες με τον Δημήτρη Χορν στο Αρχιμάστορας Σόλνες του Ιψεν, το 1983, και ως Άτοσσα με τον Αλέξη Μινωτή στη τραγωδία Πέρσες του Αισχύλου, το 1984. Απ' το 1987 συμμετείχε στο θίασο του Αμφιθέατρου του Σπ. Ευαγγελάτου, όπου η παρουσία της κορυφώθηκε με τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην κατά Ευαγγελάτον ερμηνεία της τραγωδίας Ορέστεια του Αισχύλου, το 1990.

Κινηματογράφος

Στη μεγάλη οθόνη ξεκίνησε την εμφάνισή της το 1946. Τα πρώτα χρόνια, ο κινηματογράφος της έδωσε ευκαιρίες, τις οποίες φαίνεται ότι δεν εκμεταλλεύτηκε, διότι, όπως και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι ηθοποιοί την εποχή εκείνη, είχε συνείδηση ηθοποιού του θεάτρου.

Παρουσιάζει την εξής Φιλμογραφία: Καταδρομή Στο Αιγαίον (1946) του Μ. Καραγάτση, Μαντάμ Σουσού (1948), Λυπηθείτε Το Παιδί Μου (1950), Ο Άλλος (1952), Η Αγνή Του Λιμανιού (1952) του Γ. Τζαβέλλα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, Ο Αγαπητικός Της Βοσκοπούλας II (1955), Καταδικασμένη Κι Απ' Το Παιδί Της (1955), Η Θυσία Της Μάνας (1956), Της Τύχης Τα Γραμμένα (1957), Της Νύχτας Τα Καμώματα (1957), Όπου Φτώχεια Και Φιλοτιμο (1957), Μεγαλοκαρχαρίας (1957), Η Μοίρα Γράφει Την Ιστορία (1957), Το Μυστικό Της Κατηγορουμένης (1958), Επιστροφή Απ' Το Μέτωπο (1959), Έγκλημα Στο Κολωνάκι (1959) του Τζανή Αλιφέρη, Ο Δολοφόνος Αγαπούσε Πολύ (1960), Αντίο Ζωή (1960), Το Δράμα Μιας Αμαρτωλής (1961), Ήρθες Αργά (1961), Οι Κατατρεγμένοι (1962), Η Ελληνίδα Κι Ο Έρωτας (1962), Εσκότωσα Για Το Παιδί Μου (1962), Αμαρτωλές (1962)...

Τηλεόραση

Στη μικρή οθόνη η εξαίρετη ηθοποιός άργησε πολύ να κάνει την εμφάνισή της (1986). Άλλωστε, είχε θεατρική συνείδηση, όπως προαναφέραμε. Σειρές στις οποίες έχει παίξει: Δίλημμα 1986 ΕΡΤ2, Ποιος Σκότωσε Τον Άβελ 1988 ΕΤ2, Γλυκόξινο Κρασί 1996 ΑΝΤ1, Περί Ανέμων Και Υδάτων 2000 MEGA.

Διδασκαλία Και Διακρίσεις

Επί σαράντα χρόνια ήταν καθηγήτρια σε πολλές Δραματικές Σχολές. Η κριτική έγραψε γι' αυτήν ότι υπηρέτησε τη θεατρική ιδέα με συνέπεια, σεμνότητα κι αυτοσεβασμό. Ο Κάρολος Κουν την είχε χαρακτηρίσει δραματική ντάμα. Το 2001, τιμήθηκε απ' τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στις 17 Μαΐου 2003, σε ειδική συνεδρία στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, η Ελένη Χαρζηαργύρη ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, ο Δήμος Χαλκιδέων την ετίμησε με έκθεση φωτογραφίας από στιγμές της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, και σε ειδική τελετή στις 19 Ιουλίου του 2003, με ομιλία απ' τη δημοσιογράφο Ροζίτα Σώκου με θέμα «Η προσφορά της Ελένης Χατζηαργύρη στο Ελληνικό Θέατρο και τον Κινηματογράφο».

Η Τελευταία Της Συνέντευξη

Η τελευταία συνέντευξη της σπουδαίας κι αξέχαστης ηθοποιού δόθηκε στο καμαρίνι της, στο Θέατρο Εξαρχείων, τον Απρίλη του 2003. Σ' ένα μικρό απόσπασμα, η ίδια εξηγεί πως ξεκίνησε τη λαμπρή πορεία της. «Μέναμε τότε στην Κυψέλη κι εγώ πήγαινα στην τετάρτη γυμνασίου, όταν, μια γειτόνισσα, η κα Σκουλούδη, γυναίκα του συγγραφέα Μανώλη Σκουλούδη, επειδή της άρεσε η φωνή μου, ήρθε και με πήρε και με πήγε στον Κάρολο Κουν. Ο Κουν εκείνη την εποχή ετοίμαζε μια σχολή για να κάνει Θέατρο. Έτσι βρέθηκα κι εγώ εκεί. Αλλά δεν είχα ιδέα. Δεν πρόφτασα να πω ως κοπέλα, όπως λεν όλες, όταν θα μεγαλώσω θα γίνω τάδε. Ειλικρινά, δεν πρόφτασα. Βγήκα λοιπόν στο Θέατρο από πολύ νωρίς, χωρίς να έχω δει Θέατρο, χωρίς καν να το έχω ονειρευτεί»...

ΣΧΟΛΙΟ: Ανυπέρβλητη θεατρική φυσιογνωμία! Ιέρεια της Τέχνης! Ωστόσο, εμένα προσωπικά, μου είναι αδύνατο να ξεχάσω τη φωνή της...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Μάνος Κατράκης, Ένα Άστρο Που Δεν Έσβησε Ποτέ!

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος απ' τη γέννηση του σπουδαίου Κρητικού ηθοποιού κι αγωνιστή της Αριστεράς. Πενήντα τρία χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας, μια περιπέτεια ζωής - κοινωνικά και καλλιτεχνικά - πολυποίκιλη, ένας βίος που συναντήθηκε με όλα τα κοσμογονικά γεγονότα του ελληνικού 20ού αιώνα. Ο Μάνος Κατράκης είναι, αναμφίβολα, μια εμβληματική κι αξεπέραστη προσωπικότητα!

Με συμμάχους τα εκφραστικά του μέσα - σώμα, φωνή, βλέμμα - μάγεψε επί πέντε και πλέον δεκαετίες το ελληνικό κοινό. Συμπορευόμενος με τους σημαντικότερους ηθοποιούς, σε αξιομνημόνευτες παραστάσεις και ανυπέρβλητα κλασικά έργα. Παρών σε όλη την εξέλιξη του θεάτρου μας, εν μέσω πολέμων, ταραχών και κοινωνικών ανακατατάξεων...

Κι όλα αυτά προέκυψαν γιατί όταν ήταν παιδί ακόμα (πανύψηλος και επιβλητικός Κρητίκαρος, με ταλέντο στο ποδόσφαιρο και τρέλα για τη θάλασσα - σπούδασε ασυρματιστής για να μπαρκάρει), ένα ατύχημα της μάνας του τον κράτησε στη στεριά... Κι έτσι, εν έτει 1928, ο σκηνοθέτης Κώστας Λελούδας τον εντόπισε στις αλάνες και τον έκανε πρωταγωνιστή του στην ταινία «Λάβαρο του '21». Από εκείνη τη στιγμή ο ατίθασος βενιαμίν μιας επταμελούς οικογένειας, γεννημένος στις 14 Αυγούστου του 1909 στο Καστέλι Κισσάμου των Χανίων Κρήτης, κόλλησε το μικρόβιο της υποκριτικής και δεν θα θεραπευόταν ποτέ έκτοτε! Εντελώς τυχαία, λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές, βρέθηκε στο «θίασο των νέων» στο Παγκράτι να παίζει τους πιο απίθανους μικρούς και μεγάλους ρόλους σε ένα ανεξάντλητο ρεπερτόριο.

Οι αξιοσημείωτες - προφανώς - επιδόσεις του τού εξασφάλισαν ένα ρόλο τον αμέσως επόμενο χρόνο στο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί τον πρόσεξε ο Φώτος Πολίτης και τον κάλεσε το 1932 στο νεοσύστατο Εθνικό θέατρο, όπου βρέθηκε να παίζει δίπλα στον Βεάκη, τη Μανωλίδου, την Αλκαίου, την Ανδρεάδη, το Μινωτή και τον Γληνό! Εφεξής, κάθε συναναστροφή, κάθε παράσταση γινόταν το δικό του πανεπιστήμιο, η δική του ανίχνευση στο χώρο της τέχνης και του θεάτρου, ενώ η στενή φιλία που ανέπτυξε με τον Δημήτρη Μητρόπουλο είχε κι αυτή την καταλυτική της σημασία. Αναρίθμητοι ρόλοι - τα ρεπερτόρια των θεάτρων εναλλάσσονταν τότε σε εβδομαδιαία βάση - μέσα απ' τους οποίους σιγά σιγά διαπιστωνόταν το γεγονός ότι είχε φυσικό χάρισμα. Επί σκηνής η παρουσία του κυριαρχούσε. Κάτι που τον ακολούθησε ως το τέλος.

Το καλοκαίρι του 1938 συμμετείχε στην παρθενική παράσταση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου στη σύγχρονη εποχή, στo ρόλο του Πυλάδη στην «Ηλέκτρα» δίπλα στις Παξινού και Παπαδάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Την επόμενη χρονιά στην ίδια παράσταση έπαιξε τον Ορέστη. Κι ενώ η καθιέρωση ερχόταν βήμα βήμα, μία μέρα μετά την πρεμιέρα του έργου «Ο έμπορος της Βενετίας», όπου έπαιζε τον Τενόρο, έφυγε για το αλβανικό μέτωπο. Ηταν 28 Οκτωβρίου 1940. Eζησε όλη τη φρίκη των πεδίων των μαχών και κηρύχθηκε αγνοούμενος. Η μάνα του, η Ειρήνη, η μεγάλη του αδυναμία, καρτερικά τον περίμενε πίσω. Και όντως, ήρθε η μέρα που τον είδε απ' το μπαλκόνι τους στην οδό Λασκάρεως να επιστρέφει. Στην κατοχή έδρασε στους κόλπους του ΕΑΜ και πρωτοστάτησε στις απεργίες ηθοποιών που διαμαρτύρονταν για την πείνα και τις εκτελέσεις. Μεταξύ 1943 και '45 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ως μέλος του Κρατικού θεάτρου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια πατριωτών να αναχαιτίσουν την εισβολή της βουλγαρικής προπαγάνδας, η οποία μέσω βουλγαρόφωνου θεάτρου προσπαθούσε να επωφεληθεί της πολιτικής ανωμαλίας.

Η απελευθέρωση τον βρήκε να παίζει στο θέατρο Κοτοπούλη Ρεξ με τους Λογοθετίδη, Μυράτ και Λαμπέτη, ως πρωταγωνιστής πια, έπειτα από δεκαέξι χρόνια στο σανίδι. Εκεί ο σκηνοθέτης Τάκης Μουζενίδης του προσέφερε το ρόλο του Πρόσπερου στην «Τρικυμία». Πίσω στο Εθνικό, ο Δημήτρης Ροντήρης τού εμπιστεύτηκε πολλούς και πληθωρικούς ρόλους κι οι κριτικοί αναγνώρισαν θεαματική ωρίμανση στην υποκριτική του.

Όλη αυτή η ανοδική πορεία διακόπηκε το 1947 για να ακολουθήσει ο Κατράκης τη μοίρα όλων όσων αρνήθηκαν να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας και πήραν τον δρόμο προς τα «κολαστήρια» - Ικαρία, Μακρόνησο, Αϊ-Στράτη. Εκεί συναναστράφηκε και συνδέθηκε με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αριστερής διανόησης κι ανέπτυξε μοναδική και με διάρκεια στο χρόνο φιλία με τον Γιάννη Ρίτσο. Με τον ποιητή και με το συνάδελφο του απ' το Εθνικό Τζαβαλά Καρούσο οργάνωναν στην εξορία παραστάσεις κι άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού, ενώ τον ελεύθερο του χρόνο τον αφιέρωνε στη μελέτη.

Στην Αθήνα επέστρεψε το Φεβρουάριο του 1952. Τα επόμενα χρόνια άλλαξε αρκετούς θιάσους παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πλευρό σημαντικών ονομάτων της εποχής. Το 1954 και αφού είχε ήδη στο ενεργητικό του δύο αποτυχημένους γάμους και ένα θυελλώδες ειδύλλιο με την Αλίκη Γεωργούλη, γνώρισε τη χορεύτρια Λίντα Aλμα, τη γυναίκα με την οποία έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Ένα χρόνο μετά ίδρυσε - με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Μάριο Πλωρίτη - το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο, το οποίο σηματοδότησε και καθόρισε ολόκληρη την περαιτέρω θεατρική πορεία του με αξέχαστες ερμηνείες απ' τον ίδιο αλλά και από πλειάδα ηθοποιών που απάρτιζαν τις πολυπληθείς παραστάσεις του στο θερινό θέατρο του Πεδίου του Aρεως και σε διάφορες σκηνές τον χειμώνα. Εκείνη την εποχή έπαιξε στα έργα: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Η τραγωδία του λόρδου Μπάιρον», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Καραϊσκάκης», «Βασίλισσα Αμαλία» (με τη Μαίρη Αρώνη), «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Αντιγόνη της Κατοχής», (με την Αλέκα Κατσέλη), «Πατούχας», «Οδύσσεια», «Καπετάν Μιχάλης», αλλά και το «Φουέντε Οβεχούνα», τη «Δίκη των πιθήκων» (με την Ειρήνη Παπά), «Ιούλιο Καίσαρα» (στη μοναδική του συνεργασία με τον Μίνωα Βολανάκη).

Η «Γκόλφω» όμως το καλοκαίρι του 1967 έμελλε να είναι το τελευταίο έργο στο Πεδίον του Aρεως. Η Χούντα του πήρε την άδεια κι εκείνος δεν επέστρεψε ποτέ εκεί. Ούτε καν με τη μεταπολίτευση. Καίριο πλήγμα που του κόστισε τις πρώτες επιπλοκές στην υγεία του. Κι ενώ εν μέσω δικτατορίας, την άνοιξη του 1971, ανεβάζει «Βασιλιά Λιρ», ο θίασος σταδιακά οδηγήθηκε σε μαρασμό. Βιοποριστικοί κι άλλοι λόγοι τον οδήγησαν να συνεργαστεί με το ζεύγος Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ, αλλά αμέσως μετά ο Μουζενίδης τον έπεισε να επιστρέψει στο Εθνικό, ώστε να ενσαρκώσει τον δον Κιχώτη, ρόλο που καταγράφηκε ως ένας απ' τους πιο πετυχημένους της καριέρας του, σε μια θρυλική παράσταση, με μουσική Μάνου Χατζιδάκη.

Απ' την Εθνική Σκηνή, όπου έμεινε άλλες δύο σεζόν, μετά την πτώση της Χούντας επέστρεψε στη σκηνή, στο πλευρό της εθνικής μας σταρ. Στο θέατρο με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» το 1976 σημείωσε έναν ακόμα θρίαμβο. Αμέσως μετά, ένα μπουλβάρ, η «Φθινοπωρινή ιστορία», έγινε αφορμή για μια συνάντηση επί σκηνής με την Ελλη Λαμπέτη. Στη συνέχεια συμμετέχει στη «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» με Μελίνα και Ντασέν. Με το ΚΘΒΕ και τον Σπύρο Eυαγγελάτο θριαμβεύει ως Δαρείος στους «Πέρσες» αλλά αυτό δεν ήταν τίποτε μπροστά στο σαρωτικό «Ντα» του Χίου Λέοναρντ, το οποίο παίχτηκε για τρεις συνεχείς σεζόν! Το 1981 επιστρέφει στην Επίδαυρο ως Οιδίποδας κι αποθεώνεται! Ως τελευταία του εμφάνιση καταγράφεται η αφήγηση του «Προμηθέα», καντάτα του συνθέτη Θεόδωρου Αντωνίου, στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 1984, με εκείνη τη μοναδική φωνή με την οποία είχε απαγγείλει και το «Aξιον Εστί» του Ελύτη, στον δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη το 1964!

Απ' τις δεκάδες ταινίες στις οποίες έπαιξε - και στις οποίες τυποποιήθηκε λόγω παραστήματος ως αδίστακτος αστός ή γαιοκτήμονας - αξίζουν ειδική μνεία δύο: Ο «Μαρίνος Κοντάρας», ένα φιλόδοξο έπος που γύρισε ο πρωτοπόρος Γιώργος Τζαβέλλας το 1948 κι η «Αντιγόνη» του ίδιου το 1961, όπου ως Κρέων κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Οι μικρές συμμετοχές στα φιλμ «Μαγική πόλη», «Συνοικία το όνειρο», «Ηλέκτρα», «Κόκκινα φανάρια», «Μπλόκο» και «Βενιζέλος» έμειναν χαρακτηριστικές, αλλά ήταν με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θ. Αγγελόπουλου, που έμελλε «να πέσει θριαμβευτικά η αυλαία» λόγω, ακριβώς, της καταπόνησης της υγείας του στα εξοντωτικά γυρίσματα της ταινίας, μέσα στο κρύο και τις βροχές. Έτσι, έφυγε πλήρης έργων, τιμών και δόξας στις 2 Σεπτεμβρίου 1984...

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Εκτέλεση Θανατοποινίτη Στην Αλαμπάμα

Με θανατηφόρο ένεση εκτελέστηκε την Παρασκευή στην Αλαμπάμα ένας άνδρας 38 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία που είχε διαπράξει πριν από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των σωφρονιστικών αρχών της Αλαμπάμα, ο Μαξ Πέιν, ο οποίος εκτελέστηκε, είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1994 για την δολοφονία ενός διευθυντή σούπερ μάρκετ που είχε αρνηθεί να του πουλήσει βενζίνη με πίστωση...

ΣΧΟΛΙΟ: Και φυσικά συμφωνώ με το γεγονός! Εφόσον αφαίρεσε ζωή, έπρεπε να του αφαιρεθεί η ζωή! Κι ας πέρασαν τόσα χρόνια! Αυτό ακριβώς σημαίνει απόδοση δικαιοσύνης!

Κάποιοι όμως θα μου πουν: Και τι γίνεται με τη συγνώμη, τη μετάνοια και τη μεταμέλεια; Και βέβαια τα δέχομαι όλ' αυτά. Και να το δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα μπορούσε εδώ η συγνώμη κι η μετάνοια να φτάσουν στο άλλο πρόσωπο που χτυπήθηκε πριν 15 χρόνια; Γιατί μόνο αυτός θα μπορούσε να αποδεχτεί τη συγνώμη και κανένας άλλος! Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δε μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί η συγνώμη γιατί έχουμε απώλεια ζωής. Άρα, αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η αφαίρεση της ζωής του εγκληματία είναι πράξη επιβεβλημένη! Επικροτώ!...

Διάττων Αβρός

Η Περίπτωση Του Σκύλου Χένρι Δίνει Ελπίδες

Στα πόδια του στάθηκε ξανά ένας παράλυτος σκύλος χάρη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία η οποία γεννά ελπίδες και για ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

Ο Χένρι είναι ένας εξάχρονος σκύλος, ο οποίος εδώ κι ένα χρόνο δεν ήταν σε θέση να περπατήσει, όταν υπέστη ρήξη μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ερευνητές απ' το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έλαβαν κύτταρα απ' τη μύτη του σκύλου και τα ενέχυσαν στη σπονδυλική στήλη του. Μετά από έναν μήνα ο Χένρι έκανε τα πρώτα του βήματα κι η κατάστασή του παρουσιάζει σημαντική και συνεχή βελτίωση!

Οι ειδικοί του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι η δυναμική της συγκεκριμένης θεραπείας είναι τεράστια κι ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον άνθρωπο!

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

John Lee Hooker - Sugar Mama

Έχω την εντύπωση πως δε συγκρίνεται με κανένα! Η φωνή του είχε απεριόριστες εκφραστικά δυνατότητες, το κρουστό και νευρωτικό παίξιμο της κιθάρας του ήταν μοναδικό κι αμίμητο, το feeling κι ο ρυθμός όχι απλά υπήρχαν μέσα του αλλά ξεχείλιζαν, ενώ με τις κλειστές μουσικές φόρμες που χρησιμοποιούσε, δημιουργούσε ασφυκτικά Blues που ακόμα και σήμερα λειτουργούν ως θετικά αδιέξοδα στον οποιοδήποτε λάτρη της Blues μουσικής σκηνής!

Τα Blues του John Lee Hooker είναι ένα κλειστό κύκλωμα που τα διαπερνά ένα εκπληκτικό feeling, πρωτοφανές για την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής! Ειδικά στο θέμα της έκφρασης και της ερμηνείας, ο άνθρωπος "φεύγει" πολύ. Το τραγούδι που ακούγεται στο audio, αποδεικνύει όλα όσα γράφηκαν ανωτέρω. Και φυσικά δεν είναι το μόνο...

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας

Ομογενείς νέοι αθλητές θα αγωνιστούν στη Μελβούρνη σε διάφορα αθλήματα στους Πανελληνίους Αγώνες της Ωκεανίας, στις 27-29 Νοεμβρίου 2009. Οι Αγώνες, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές, θα αποτελέσουν ένα ελληνικότατο πολιτισμικό κι αθλητικό θέαμα. Με τους Αγώνες θα αποτίνεται φόρος τιμής, όχι μόνο στον Ολυμπισμό, αλλά και στη δραστήρια ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το Νοέμβριο, περισσότεροι από 600 αθλητές από ολόκληρη την Ωκεανία, θα παρευρεθούν στη Μελβούρνη για να αγωνιστούν στο ποδόσφαιρο, στο στίβο, στο μπάσκετ, στην κολύμβηση, στο τένις, στην υδατοσφαίριση, στο ταεκβοντό και στο τζούντο. Σ' όλα τα αθλήματα θα πρέπει οι αθλητές να προκριθούν πριν λάβουν μέρος στους αγώνες. Η φαντασμαγορική τελετή λήξης των Αγώνων θα πάρει τη μορφή ελληνικού πολιτισμικού φεστιβάλ.

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες διοργανώνονται απ' το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας για πρώτη φορά στη Μελβούρνη, έπειτα απ' τους επιτυχημένους αγώνες του Σίδνεϊ το 2005 και της Αδελαΐδας το 2007.

Ο υπουργός Αθλητισμού Βικτωρίας κ. Τζέιμς Μερλίνο έθεσε τους Αγώνες υπό την αιγίδα του και πρόσφερε χορηγία 35.000 δολάρια απ' την πολιτειακή κυβέρνηση. Έχει τονίσει πως "οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια απ' τις πιο αναγνωρισμένες πτυχές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας αποτελούν συνέχεια αυτής της αθλητικής παράδοσης κι η διεξαγωγή των Αγώνων στην Μελβούρνη είναι τιμή για την πόλη"...

Οι Έλληνες Στη Μεντόζα Της Αργεντινής - Η Οικογένεια Κρόμπα

Η Μεντόζα είναι γνωστή στον κόσμο για τα κρασιά της. Βρίσκεται δίπλα στις Άνδεις, σε απόσταση αναπνοής απ' τη Χιλή, αλλά μακριά απ' το κέντρο της χώρας. Με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε αντίθεση με την ελληνική παρουσία εκεί, η οποία μειώνεται.
Ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Μεντόζα, ήταν το 1905 ο Ιωάννης Κρόμπας απ' τα Πετράλωνα Μεσσηνίας. Ηταν σιδηροδρομικός κι οδηγούσε τρένα. Μέχρι το 1950 οι ελληνικές οικογένειες έφτασαν τις 80, αριθμός που παρέμεινε μέχρι το 1970, όταν άρχισε μαζική φυγή για τις ΗΠΑ. Το 1980 έμειναν οι μισές οικογένειες, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή. Σήμερα υπάρχουν μόνο πέντε σπίτια με Έλληνες πρώτης γενιάς και συνολικά μαζί με τους Έλληνες τρίτης γενιάς φτάνουν τις 25 οικογένειες.
Ανατρέχοντας στον τηλεφωνικό κατάλογο μπορεί κανείς να βρει πολλά ελληνικά ονόματα, όπως Γιανναρόπουλος, Φούτρης, Γαβριηλίδης, Νομικός, Κροντηράς. Το 1955, ο Μιχάλης Μαυρίδης, Έλληνας δεύτερης γενιάς είχε διαπρέψει ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μεντόζα.
«Οι Έλληνες, όταν ήμασταν πολλοί, δε φροντίσαμε να βάλουμε τα θεμέλια για την κοινότητά μας. Αντί να είμαστε ενωμένοι, όπως οι Αραβες για παράδειγμα, εμείς ανταγωνιζόμασταν μεταξύ μας. Από παιδί είμαι εδώ και τώρα στα γεράματά μου, είμαι ο μόνος που έζησε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Εύχομαι οι νέοι, όσοι απέμειναν, να αναστήσουν την κοινότητα, να μην έχουν τους εγωισμούς που είχαμε εμείς, γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για να κρατήσουμε την ελληνική σημαία σε αυτή την άκρη του κόσμου», λόγια του γηραιότερου Έλληνα στη Μεντόζα της Αργεντινής, του 80χρονου Παναγιώτη Κρόμπα.
Η ελληνική κοινότητα της Μεντόζα απέκτησε μόλις πρόσφατα δικό της χώρο. Στα γραφεία της, οι παλαιότεροι έχουν αναλάβει το ρόλο του δασκάλου και πραγματοποιούν μαθήματα ελληνικών στους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς. Στο έργο τους συνδράμει με δική της πρωτοβουλία και η δασκάλα του υπουργείου Παιδείας, Αρετούσα Γιαννάκου, που διδάσκει στο ελληνικό σχολείο του Σαντιάγο της Χιλής.
Τον τελευταίο χρόνο, η κοινότητα απέκτησε και το χορευτικό της συγκρότημα αποτελούμενο κυρίως από νέους Αργεντίνους κι Έλληνες τέταρτης γενιάς. «Είναι μια δραστηριότητα που μας κάνει γνωστούς στην πόλη. Χορεύουμε καλά κι ο κόσμος μαθαίνει για μας και την Ελλάδα. Μας καλούν πλέον στις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης», τονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Χόρχε Κρόμπας.
Μια παλιά τηλεόραση με μεγάλη οθόνη, αποτελεί το κέντρο πολλών απογευματινών συναντήσεων καθώς προβάλλονται σε βίντεο παλιές ελληνικές σειρές. Παράλληλα οργανώνονται και βραδιές με ελληνική μουσική και γεύσεις πατρίδας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, άλλη μια σημαντική παρουσία της οικογένειας Κρόμπα, ο Χρήστος Κρόμπας, ιδιοκτήτης ενός...Αργεντίνικου ΠΡΟΠΟ, με το όνομα «Γκρέσια».

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ηλεκτρονικό Ξεμάτιασμα

Έχετε πονοκέφαλο και δεν ξέρετε πώς να τον αντιμετωπίσετε; Αισθάνεστε ματιασμένοι και δεν γνωρίζετε τον τρόπο να απαλλαγείτε απ' το βάρος; Ένας νέος διαδικτυακός τόπος υπόσχεται να σας απαλλάξει απ' το αίσθημα δυσφορίας που σας δημιουργεί ο πόνος στο κεφάλι και σας χαλάει τη διάθεση. Όλα τα είχαμε δει στο διαδίκτυο, ένα on line ξεμάτιασμα μας έλειπε!

Μια έκπληξη περιμένει τους χρήστες του Internet και τους επισκέπτες της σελίδας www.paretria.gr. Οι δημιουργοί της έχουν φτιάξει έναν ξεχωριστό ιστότοπο ώστε όποιος τον επιλέγει να...ξεματιάζεται κιόλας. Στο site αυτό υπάρχει ένα σχετικό video όπου πρωταγωνιστεί η Μαρία Τουμπέλη, ηθοποιός που ζει κι εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της εταιρείας «Tria».

Η Μαρία Τουμπέλη έχει ήδη πολλούς fan που την αναγνωρίζουν στους δρόμους της πόλης και τη σταματούν προκειμένου να τους ξεματιάσει! Η ίδια λέει πάνω σ' αυτό: «Το ξεμάτιασμα είναι αληθινό και γι' αυτό πιάνει. Η ευχή που λέω όντως ισχύει. Το συγκεκριμένο τρόπο μου τον έμαθε μια φίλη μου απ' το χωριό Φιλόπετρα του νομού Πέλλης».

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι τρία νέα παιδιά που έχουν βάλει στόχο να πρωτοπορήσουν στο χώρο του διαδικτύου και της διαφήμισης...

ΣΧΟΛΙΟ! Βοήθειά μας... Αφού υπάρχουν αφελείς που τα πιστεύουν...

Νεογέννητο Έπεσε Από Λεκάνη Τουαλέτας Τρένου Στις Γραμμές Και Σώθηκε!

Τύχη βουνό είχε προχθές ένα νεογέννητο στην ανατολική Ινδία, το οποίο επέζησε μολονότι όταν ήρθε στον κόσμο, στην τουαλέτα ενός τρένου, γλίστρησε κι έπεσε στη λεκάνη κι από εκεί στις σιδηροδρομικές γραμμές!

Η 28χρονη Ρίνκου Ντέμπι Ρέι αισθάνθηκε ξαφνικά πόνους καθώς βρισκόταν σε τρένο εξπρές στην ανατολική Ινδία, και γέννησε στις τουαλέτες του βαγονιού. Όμως το μωρό γλίστρησε κατά λάθος στη βιολογική τουαλέτα και κατέληξε στις σιδηροδρομικές γραμμές. Συντετριμμένη η νεαρή μητέρα πήδηξε απ' το τρένο, το οποίο βρισκόταν σε κίνηση. Οι επιβάτες, οι οποίοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, χτύπησαν το συναγερμό.

"Κατεβήκαμε απ' το τρένο κι αρχίσαμε να αναζητούμε τη γυναίκα μου", ήταν τα πρώτα λόγια του 33χρονου συζύγου και πατέρα, Μπόλα Ρέι. "Σε μία ώρα τη βρήκαμε να κάθεται στην άκρη των σιδηροδρομικών γραμμών με το μωρό στα γόνατά της", συνέχισε.

Το ζεύγος επιβιβάστηκε στη συνέχεια στο τρένο, το οποίο σταμάτησε στον πιο κοντινό σταθμό και μητέρα και νεογέννητο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το μωρό - σαν από θαύμα - ήταν καλά στην υγεία του.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και το Φεβρουάριο του 2008...

Νορβηγία: Ανοίγει Δρόμους Στην Περιβαλλοντική Πολιτική

Τον πιο φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει αναπτυγμένη χώρα στα μέχρι στιγμής χρονικά σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εξετάζει η Νορβηγία, η οποία ενδέχεται να μειώσει το 2020 τις εκπομπές της κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990!

Σύμφωνα με έγγραφο της νορβηγικής κυβέρνησης, ο στόχος αυτός θα συμβάλει σε μια φιλόδοξη συνθήκη όπου οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές συμφωνούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις εκπομπές. Η δέσμευση αυτή φέρνει τη Νορβηγία μπροστά απ' την Ε.Ε. και την Ελβετία, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τις εκπομπές τους έως και κατά 30% το 2020.

"Η Νορβηγία θα είναι πρωτοπόρα χώρα στην περιβαλλοντική πολιτική. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", σημειώνει η Νορβηγίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κρίστιν Χάλβορσεν, στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Νορβηγίας.

Η εντυπωσιακή αυτή πρόταση της Νορβηγίας για το στόχο του 40% συνιστά και το είδος της πολιτικής βούλησης που υπάρχει στη χώρα...

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό δε λέγεται για πρώτη φορά, το έχουμε ξαναπεί. Η Νορβηγία είναι πολύ μπροστά...

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Στη Θεσσαλονίκη

Απ' την Κυριακή 18 ως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009 θα λάβει χώρα το 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο νέο ανακαινισμένο πολυχώρο «Block 33» στη Θεσσαλονίκη.

Οι Παραστατικές Τέχνες (Χορός, Τραγούδι, Μουσική, Φωτογραφία, Θέατρο) ήταν πάντα μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης όλων των τάσεων και των προβληματισμών της επίκαιρης και ιστορικής πραγματικότητας. Σήμερα το είδος αυτό της Τέχνης (η Τέχνη δηλαδή που αναπαριστά) αποτελεί πηγή έρευνας και εκπαιδευτικής κουλτούρας σε Ευρώπη και Αμερική…

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση θα βρίσκονται οι διεθνούς φήμης Performers: Franko B, η θεατρική ομάδα Leibniz & Stacy Makishi ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στο φεστιβάλ οι: Mαίρη Ζυγούρη, Γιώργος Μπάκαλος κι η Θεατρική ομάδα Alma Κalma.

Παράλληλα θα δοθούν 6 σεμινάρια διάρκειας 5 ωρών το καθένα, όπου ο κάθε καλλιτέχνης θα διδάξει στους συμμετέχοντες σ' αυτά την τεχνοτροπία του. Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς αναγνωρισμένου φωτογράφου Μanuel Vason με θέμα τις Παραστατικές Τέχνες η οποία θα προβάλλεται στο χώρο με χρήση οπτικών μέσων, παράλληλα, καθόλη την διάρκεια του Φεστιβάλ.

Είστε όλοι καλεσμένοι εκεί, με την προσδοκία ότι η επίσκεψή σας θα αποτελέσει ένα «διάλογο», κάτι δηλαδή που λείπει απ' την Τέχνη σήμερα...

Σχετική είναι κι η φωτογραφία που ακολουθεί:




















Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει το site: http://www.artfunctions.gr

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ο Κόσμος Τρελλάθηκε, Συνηγορούν Υπέρ Του Έκφυλου Polanski

Μέσα σε ένα επταήμερο, σχεδόν 700 προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας συνυπέγραψαν το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος, ο φυλακισμένος απ' τις 26 Σεπτεμβρίου στην Ελβετία, ανώμαλος σκηνοθέτης Roman Polanski. Μεταξύ των γελοίων που υπέγραψαν ήταν οι ηθοποιοί Αντριέν Μπροντί (πρωταγωνιστής της ταινίας "Πιανίστας") και Πενέλοπε Κρουζ κι οι κινηματογραφιστές Γούντι Άλλεν και Μάρτιν Σκορτσέζε (τόσο μυαλό έχουν).

Όλοι αυτοί οι ψυχοπαθείς τονίζουν ότι δεν εξετάζουν την υπόθεση στην οποία ο διεφθαρμένος Polanski πρωταγωνίστησε στο παρελθόν αλλά θεωρούν ότι είναι ζήτημα αρχής να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο διάσημος ανώμαλος κινηματογραφιστής!

Εδώ ειλικρινά περιττεύουν τα λόγια! Φέρνουμε τα πάνω κάτω στην ηθική και στη λογική! Εγώ πάντως ευχαρίστως θα οδηγούσα σε μαζικές εκτελέσεις όλους αυτούς που αγνοούν βασικά θέματα ηθικής και δικαιοσύνης... Ειλικρινά, αυτό επιβάλλεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά... Δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν όντα που έχουν τέτοιες διαστροφικές αντιλήψεις!

Διάττων Αβρός

Ολογραφικός Δίσκος Απ' Την General Electric Με Διάρκεια Ζωής 100 Χρόνια

Η ολογραφική αποθήκευση είναι μια τεχνολογία με ρίζες που φτάνουν ως και τριάντα χρόνια πίσω. Παρόλα ταύτα η ολογραφική αποθήκευση δεν έχει ακόμα αφομοιωθεί από την βιομηχανία. Εταιρείες που υποσχέθηκαν ολογραφική αποθήκευση όπως η InPhase και η Plasmon, δεν έχουν αποδώσει καρπούς (τα αποτελέσματα της πρώτης αναμένονται στα επόμενα χρόνια, ενώ η δεύτερη απλά έκλεισε και εξαγοράστηκε από την AST με επίκεντρο μόνο τις επιχειρήσεις).

Η General Electric όμως επιμένει δυναμικά στην ολογραφική τεχνολογία. Πρόσφατα παρουσίασε τον δικό της ολογραφικό δίσκο, ο οποίος έχει το ίδιο μέγεθος με ένα DVD αλλά έχει ως και 5 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα. Βέβαια η ταχύτητα είναι το ένα μέρος της εξίσωσης, το άλλο μέρος είναι η χωρητικότητα του ολογραφικού δίσκου, που φτάνει το 1 TB, δηλαδή 1024 GB!

Οι πρώτοι δίσκοι απ' την General Electric (η αρχή θα γίνει με δίσκους των 500GB) θα εμφανιστούν τον επόμενο χρόνο περίπου, ενώ οι δίσκοι του 1 ΤΒ θα ακολουθήσουν περί το 2011-12. Δύο με τρία χρόνια κατόπιν θα διατεθούν σε λιανικά επίπεδα (κοινώς προσιτές τιμές, περίπου 100 δολάρια για ένα ολογραφικό δισκάκι του 1 TB).

Μεθυσμένος Παπάς Μετατρέπει Την Κηδεία Σε... Κωμωδία

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι συγγενείς μιας εκλιπούσας γιαγιάς απ' τη Σουηδία. Ο πάστορας που είχε αναλάβει την κηδεία της, εμφανίστηκε σε κατάσταση προχωρημένης μέθης και μάλιστα δε δίστασε να φλερτάρει και μία νεαρή γυναίκα!

Ο ιερέας ήταν τόσο μεθυσμένος που μόλις που μπορούσε να σταθεί στα πόδια του για να ολοκληρώσει τη λειτουργία για την 80χρονη γιαγιά. Η οικογένεια τώρα ζητά 27.000 λίρες ως αποζημίωση απ' τον ανεκδιήγητο πάστορα, που μετέτρεψε την κηδεία της εκλιπούσας...σε κωμωδία!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Belgium: Salvatore Adamo - Inch' Allah

















Εμφανίζεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής! Να το επαναλάβουμε λοιπόν άλλη μια φορά; Τα τραγούδια του Salvatore Adamo ανήκουν σε άλλο επίπεδο! Το αποδεικνύει και το video που ακολουθεί...

Τα Δύο Πιόνια Και Ο Κλόουν

Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας (τα δυο πιόνια) ορκίστηκε σήμερα το πρωί ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου (ο κλόουν). Το απόγευμα θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Οι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο Τετάρτη, όποτε θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαρτίζεται από 14 υπουργούς και συνολικά 35 μέλη (δηλαδή δε θα υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί). Το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελείτο από συνολικά 43 μέλη, εκ των οποίων οι 16 υπουργοί...

Στρατιώτες Σε Άσκηση Ανατίναξαν Λάθος Σπίτι!

Ένας λάθος υπολογισμός παρά λίγο να αποβεί μοιραίος για ένα ζευγάρι Σουηδών, που είδαν το σπίτι τους να έχει γίνει στάχτη, γιατί μία ομάδα κομάντος μπέρδεψε το σπίτι τους, με το πεδίο βολής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μία άσκησης, οι σουηδοί κομάντος έπρεπε να ανατινάξουν ένα ακατοίκητο σπίτι, αλλά κατά λάθος ανατίναξαν ένα άλλο σπίτι σχεδόν 200 μέτρα μακριά. Για καλή τους τύχη, την ώρα της έκρηξης οι ένοικοι του σπιτιού έλειπαν.

Οι κομάντος κατάλαβαν το λάθος τους όταν ήταν πολύ αργά, γιατί είχαν πλέον καταστρέψει το μισό σπίτι. Να σημειωθεί πως η ομάδα Κ3 θεωρείται από τις πλέον ειδικές ομάδες επέμβασης στη Σουηδία...

Νορβηγία, Αυστραλία, Ισλανδία Και Καναδάς: Χώρες Να Ζεις!

Στην κορυφή των πιο επιθυμητών χωρών του πλανήτη για να ζει κάποιος παρέμεινε και φέτος η Νορβηγία, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Ανάμεσα στις 182 χώρες μέλη του ΟΗΕ και βάσει στοιχείων που περισυλλέχθηκαν το 2007 πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008/2009, οι άνθρωποι που ζουν στην Νορβηγία, στην Αυστραλία, στην Ισλανδία και τον Καναδά διαθέτουν τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ).

Αντίθετα, ο Νίγηρας, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε διαθέτουν τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ο υπολογισμός του ΔΑΑ γίνεται βάσει του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση, του ποσοστού του αλφαβητισμού του πληθυσμού, του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, καθώς και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων που εκτιμάται σε δολάρια...

Συνοπτικά οι 10 κορυφαίες χώρες που συγκαταλέγονται στον εν λόγω δείκτη είναι οι εξής: Νορβηγία, Αυστραλία, Ισλανδία, Καναδάς, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία και Ιαπωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση...

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Σοκ Και Δέος Στη Γουινέα Απ' Τις Εν Ψυχρώ Δολοφονίες Της Χούντας

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η εν ψυχρώ δολοφονία 157 διαδηλωτών απ' τις στρατιωτικές δυνάμεις της χούντας στη Γουινέα. Το μακελειό σημειώθηκε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν την περασμένη Δευτέρα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο αρχηγός της χούντας λοχαγός Μούσα Καμαρά σκοπεύει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις τουλάχιστον 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απ' τα πυρά της στρατιωτικής χούντας, όμως η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 57.
Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι μεθυσμένοι στρατιώτες βίαζαν γυναίκες στους δρόμους και πυροβολούσαν άοπλους πολίτες.
Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ο δικτάτορας λοχαγός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων τονίζοντας ότι οι «ταραχοποιοί» θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
«Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις οποιωνδήποτε ατόμων, μέχρι νεωτέρας διαταγής. Ζητώ από τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους πολιτικούς, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα Μέσα Ενημέρωσης να απέχουν από δηλώσεις και δραστηριότητες που ενδέχεται να οδηγήσουν στη διατάραξη της δημόσιας τάξης», ανακοίνωσε ο αρχηγός της χούντας.
Παράλληλα κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος και διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και βιαιοπραγίες στρατιωτών.
Ο δικτάτορας λοχαγός ανέβηκε στην εξουσία το 2008 μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα και υποσχέθηκε να παραιτηθεί αφού πρώτα αποκαταστήσει τη δημοκρατία.
Ωστόσο, πρόσφατα δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του και κήρυξε εκλογές τον Ιανουάριο του 2010...

Έφυγε Για Το Τελευταίο Της Ταξίδι Η Mercedes Sosa

Μια εμβληματική φυσιογνωμία της μουσικής της Αργεντινής και της Νοτίου Αμερικής, η Mercedes «La Negra» Sosa, έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Η οικογένειά της με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό το θάνατό της χτες το πρωί. Είχε προηγηθεί νοσηλεία 11 ημερών σε νοσοκομείο του Μπουένος Αϊρες για σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε έντονα αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν έχανε ποτέ το χιούμορ και την αγάπη της για τη ζωή: «Είμαι τυχερή. Αλλά μου κόστισε πολύ να είμαι», είχε πει.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ψιθυρίσει τα τραγούδια της. Ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου έζησε εξόριστη στα χρόνια της τελευταίας (και πιο σκληρής) δικτατορίας του 1976.

Η Mercedes Sosa κατάφερε να κάνει γνωστούς σε όλη τη γη τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Αργεντινής, αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής (chacareras, zambas, tango και milonga). Μεγάλη η προσφορά της και στο πολιτικό τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια τα χρόνια της δικτατορίας.

H ίδια στήριζε με θέρμη τους νεότερους καλλιτέχνες της πατρίδας της, ενώ ήταν πάντα πρόθυμη να τους «δανείζει» τα δικά της τραγούδια (ηχογράφησε συνολικά 40 άλμπουμ), ώστε το αργεντίνικο φολκόρ να φτάσει και στις νεότερες γενιές μέσα από πιο σύγχρονα ακούσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο της διπλό άλμπουμ με τίτλο Cantora, η Mercedes Sosa είδε να συνεργάζονται μαζί της ονόματα όπως η Σακίρα, ο Φίτο Πάες, ο διάσημος στην Αργεντινή Τσάρλι Γκαρσία, ο Χόρχε Ντρέξλερ, ο Ισπανός Χοακίν Σαβίνα και πολλοί ακόμα. Το άλμπουμ είναι υποψήφιο για τα Latin Grammys 2009.

Η σωρός της Mercedes Sosa θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Αργεντινή...

Με το video που ακολουθεί, όπου η εξαίρετη καλλιτέχνιδα ερμηνεύει το γνωστό της τραγούδι «Gracias A La Vida», της ευχόμαστε καλό ταξίδι...

Εκλογές 2009 - Αποτελέσματα

Έλαβαν:

Σήψη, Διαφθορά 43,92%
Χάος, Καταστροφή 33,48%
Λοιποί, Φτωχοί Συγγενείς 22,60%
Ελλάδα, Αύριο, Προοπτική 0%

ΣΧΟΛΙΟ: Ζούμε πλέον στην εποχή των ανθρωποειδών! Ανδρείκελα αναδεικνύουν ανδρείκελα! Αλήτες της πολιτικής γίνονται κυβερνήτες!

Από σήμερα, όλα φαντάζουν πιο γελοία! Και το πιο γελοίο απ' όλα είναι η παρούσα ιστοσελίδα με τη γραφική, πλέον, επικεφαλίδα "Να Υψωθούμε Ως Άνθρωποι". Ειλικρινά, πόσο εξωπραγματική μου φαίνεται σήμερα...

Να υψωθούμε, γιατί; Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτό, δεν το θέλουμε άλλωστε. Αντίθετα, να χαμηλώσουμε πολύ, να χαμηλώσουμε κι άλλο, μέχρι που να συρθούμε. Να συρθούμε, ω, ναι! αυτή είναι η μαγεία, να σερνόμαστε σαν τα σκουλήκια και τα ερπετά στο χώμα και στη λάσπη, κι αν κι αυτό δε μας αρκεί, να σκάψουμε και κάτω απ' τη γη και να σερνόμαστε εκεί, εκεί όπου δεν υπάρχει φως...εκεί όπου δεν υπάρχει φως...όπου δεν υπάρχει φως...παντού δεν υπάρχει φως...δεν υπάρχει φως...αδυνατώ κι εγώ να ολοκληρώσω αυτό το κείμενο...δε βλέπω...δεν υπάρχει φως...

Υ. Γ. Ακόμα κι οι τυφλοί βαδίζουν καλύτερα. Ο σύγχρονος Έλληνας όμως "μεγαλουργεί". Φεύγει απ' το Ζόφο κι επιστρέφει στο Έρεβος! Μιλάμε για τέτοια τύφλωση!!!

Όσο για τις φωτογραφίες, η πρώτη απεικονίζει τα ουσιαστικά και πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών, ενώ η δεύτερη, τα τυπικά και αριθμητικά. Για μένα, τα τελευταία, πολύ λίγη σημασία έχουν πια...

Διάττων Αβρός

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Βουλευτικές Εκλογές 2009




















(συνέχεια της τελευταίας φωτογραφίας της προηγούμενης ανάρτησης)...
Βουλευτικές εκλογές σήμερα για την Ελλάδα. Όσοι δικαιούνται να ψηφίσουν, καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους αυτό δικαίωμα και να προσέλθουν στις κάλπες (μία εκ των οποίων εικονίζεται στη φωτογραφία)...

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Εκλογές: Να Αποφύγουμε Την Ανθελληνική Ψήφο! (ΙΙΙ)

Σήμερα, το τελευταίο μέρος του αφιερώματος στις αυριανές εκλογές, αποτελεί μια σύνοψη των δύο προηγούμενων αναρτήσεων.












Οι φωτογραφίες που επιλέχθησαν είναι οι πλέον κατάλληλες:
















Αλήθεια, τους βλέπετε να διαφωνούν ή να διαφέρουν;















Ω, για να τους δω καλύτερα...
















Και βέβαια δε διαφωνούν!
















Μα δε βλέπω και το λόγο γιατί να διαφωνούν!















Για όσους τελικά αύριο προτιμήσουν τα δύο αυτά κόμματα, στη μέση της φωτογραφίας εικονίζεται η σχετική κάλπη...

ΣΧΟΛΙΟ: Επιτέλους, ας ψηφίσουμε κάποτε με γνώμονα το καλό της χώρας! Ας κινηθούμε πέρα απ' αυτές τις δυο πολιτικές ύαινες!

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Εκλογές: Να Αποφύγουμε Την Ανθελληνική Ψήφο! (ΙΙ)

Δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις εκλογές κι ο λόγος για τον πολιτικό σχηματισμό που βρίσκεται σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημιουργήθηκε το 1974 απ' το μεγαλύτερο δημαγωγό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τον πατέρα του σημερινού αρχηγού του.

Το κόμμα αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 1981. Την πρώτη τετραετία ακολούθησε θετική πορεία, από κει και πέρα όμως διαβρώθηκε κι εξομοιώθηκε με την παράταξη την οποία διαδέχθηκε. Επί ημερών του καθιερώθηκε ο ωχαδερφισμός κι η μίζα ως βασική στάση ζωής του μέσου Έλληνα. Εκείνη την εποχή στα ελληνικά σχολεία, αλλά και στη ζωή γενικότερα, κλίνονταν συνέχεια το ρήμα "τα παίρνω" σε όλους τους χρόνους και σε όλες τις πτώσεις: "Τα παίρνω, τα παίρνεις, τα παίρνει, τα παίρνουμε, τα έχουμε ξαναπάρει, θα τα παίρνουμε πάντα"... Μια εξομοίωση λοιπόν που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, με αποτέλεσμα σήμερα αυτοί οι δύο σχηματισμοί να αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για τη χώρα...

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι για άλλη μια φορά ενδεικτικές:
















Η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ αρχίζει από πολύ παλιά. Ο ιδρυτής του, ο ευυπόληπτος αυτός αμέμπτου ηθικής πολιτικός, για να επισφραγίσει ερωτικές περιπτύξεις του, χάριζε βίλες σε "κυρίες" με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αλλά και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, είναι γνωστό ότι άλλα έλεγε τη μια μέρα κι άλλα έλεγε ή έκανε την άλλη. Πήγαινε, μάλλον, με τις αλλαγές...του καιρού. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις τοποθετήσεις του για την τότε Ε.Ο.Κ. (τώρα Ε.Ε.) και ΝΑΤΟ. Ήξερε επίσης να διαλέγει τους καλύτερους συνεργάτες! Όντως τότε, περιστοιχίζονταν από "εξαίρετα στελέχη" όπως Κουτσόγιωργας, Γιαννόπουλος, Τσοχατζόπουλος, Πάγκαλος... Όσο, μάλιστα, αφορά το προσωπικό του επίπεδο, κι εκεί υπήρχε θετικός προσανατολισμός. Σκυλάδικα άκουγε, με τη Σακελαρίου...



















Εδώ τα λέει όλα η εικόνα...




















Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γεγονός ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού... Μα το αξίζει , άλλωστε...




















Πραγματικά, άξιος συνεχιστής του πατέρα του, ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (Πατέρα Αναπαύσου Συνεχίζω Ολοκληρωτική Καταστροφή).
















"Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια" είχε γράψει στο ποίημά του "Τριαντάφυλλα Στο Παράθυρο" ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Αυτό όμως δεν ισχύει για μερικά κόμματα που έχουν τη χαμέρπεια ως βασικό τους δόγμα...

Αύριο, παραμονή των εκλογών, ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο πολιτικό αυτό γεγονός...