Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Jimmy 'Fast Fingers' Dawkins - Please, Have Mercy

Είναι ο άνθρωπος που αν τον είχα μπροστά μου θα τον μαστίγωνα! Και να εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Ο Jimmy "Fast Fingers" Dawkins (γεννημένος στο Mississippi το 1936) παίζει το Blues όπως ακριβώς πρέπει να παιχτεί! Και καλύτερα ακόμα! Όμως ενώ μπορούσε και το άξιζε να ήταν ένα τεράστιο όνομα στη παγκόσμια Blues μουσική σκηνή (κι όχι μόνο), δεν το επεδίωξε, κι αυτή τη στιγμή τον ξέρουν σίγουρα λιγότεροι απ' ότι θα 'πρεπε!

Με λίγα λόγια, ο Jimmy Dawkins έγινε γνωστός, αλλά δε βγήκε μπροστά για κάτι περισσότερο, ενώ παίζει τον ουρανό με τη γη! Ακόμα και το ψευδώνυμο "Fast Fingers" που του έδωσαν, ο ίδιος το αποποιήθηκε! Και γιατί του το έδωσαν; Γιατί είναι ο μόνος που έχει χαρακτηριστικό γρήγορο παίξιμο (κάτι σα "γαργάρες") στην κιθάρα! Είχε ήδη βγάλει, άλλωστε, ένα album απ' το 1969 (!) με τίτλο "Fast Fingers" κι από κει του το κόλλησαν.

Τις φοβερές του ικανότητες στην κιθάρα (τις "γαργάρες") τις απολαμβάνουμε και στο audio που ακολουθεί. Έχει τίτλο "Please, Have Mercy", μια δηλωτική φράση των Blues που τη συναντάμε σε πολλά τραγούδια... Για όσους αρέσκονται στις λεπτομέρειες, και καλά κάνουν, η ηχογράφηση έγινε το 1969, κάπου αλλού. Πρέπει πια να γίνει γνωστό ότι ο Jimmy Dawkins δεν ηχογραφούσε στον πλανήτη Γη!

Με τον εξαίρετο αυτό Bluesman θα συνεχίσουμε και στις δυο επόμενες αναρτήσεις ως ένα μικρό αφιέρωμα στην ανυπέρβλητη αξία του!

Προς το παρόν...Jimmy "Fast Fingers" Dawkins και..."Please, Have Mercy"...

6 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Ωραίος ,όντως πολύ ωραίος ο Jimmy με τις γαργάρες του :)),και το τραγούδι πανέμορφο. Εκεί που θα διαφωνήσω με σένα, είναι ως προς τον Β.Β. και τα φυστίκια αχαχαχαχαχααα, όχι δε θέλω να το πιστέψω χααχχαχαααα, όμως σε κατανοώ, όπως και το ωραίο πάθος που έχεις με τα real blues ;)

Hammer είπε...

Καταπληκτικος Ειναι........

Diatton είπε...

Αγαπητή Αλίκη, με τις δυο τελευταίες λέξεις έδωσες εσύ η ίδια την απάντηση. Τα χαρακτηριστικά της μουσικής που παίζει ο B. B. King είναι το πλαδαρό στοιχείο, η επίδειξη (είναι ο πιο χαρακτηριστικός μουσικός πάνω σ' αυτό) κι η έλλειψη feeling (δεν υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξικό του). Αυτός ο κύριος συχνά εμφανίζεται με ορχήστρες και με διευθυντές ορχήστρας κι όλοι μαζί λικνίζονται πάνω στη σκηνή! Βέβαια ο ίδιος και οι κριτικοί του θεωρούν ότι παίζει Blues αλλά αυτό είναι βλασφημία! Πρόκειται για ένα ατραξιόν Blues, ψευδεπίγραφο και κίβδηλο που αποτελεί και την ταπείνωση αυτού του τόσο καταπληκτικού και μαγευτικού είδους μουσικής!

Diatton είπε...

Καταπληκτικός και όχι μόνο... Χαίρομαι που σου άρεσε Μπάμπη...

arrwstia7 είπε...

Καλά..Απίθανος ο συνονόματος :)

Δεν ξέρω εάν κατέληγε κουλουράς ο ΒΒΚ, αλλά σίγουρα ο Dawkins θα ήταν παγκοσμίας εμβέλιας όπως και ο ΒΒΚ.

Δεν πήρε άδικα το ψευδόνυμο. Απίστευτα γρήγορος..

Diatton είπε...

Καταπληκτικός, έξοχος, μαγευτικός και λίγα λέω Δημήτρη! Όμως δεν το κυνήγησε πολύ, αυτό του καταμαρτυρώ! Ήταν επίσης και σπουδαίος session μουσικός. Πολλοί μουσικοί τον καλούσαν να τους παίξει κιθάρα...