Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Μια Φορά Κι Ένα Καιρό Υπήρχε Μια Χώρα Που Την Έλεγαν Ελλάδα

Όσο αφορά τη σημερινή ανάρτηση, είχα έτοιμα στο μυαλό μου κάποια πράγματα σε γενικές γραμμές και κατευθύνσεις, και για να τα παρουσιάσω έπρεπε να τα βάλω σε μια σειρά για να διευκολυνθεί η ανάγνωσή τους και να γίνουν πιο κατανοητά (η γνωστή διαδικασία που απαιτείται κάθε φορά που γράφεται ένα κείμενο). Αντικείμενο η τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Προβληματιζόμουν όμως αν έπρεπε να κάνω την ανάρτηση ή όχι. Για το Όχι συνηγορούσαν 2 λόγοι. Απ' τη μια έλεγα (για να μην κουράσω τους αναγνώστες μου) να ανεβάσω κάτι "ελαφρύτερο". Απ' την άλλη (για να μην κουράσω τον εαυτό μου), να αποφύγω αυτές τις επίπονες συνθέσεις "αγχωτικών" κειμένων. Τελικά σ' αυτό το διαφαινόμενο πρόβλημα, ήρθε και μου έδωσε λύση η φίλη Αλίκη που μου υπέδειξε το video που θα δείτε (του οποίου εγώ, βέβαια, αγνοούσα την ύπαρξη).

Είναι ένα video που περιέχει περίπου όσα ήθελα να γράψω. Εγώ ήθελα να γράψω περισσότερα αλλά τελικά, ο δεύτερος λόγος που προανέφερα, απ' ότι φαίνεται έπαιξε το ρόλο του.

Και λίγα λόγια γι' αυτό που θα δείτε. Πρόκειται για ομιλία του Γαλλογερμανού Daniel Cohn Bendit, ηγετικής φυσιογνωμίας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (είχε δράσει και το Γαλλικό Μάη του '68). Θα παρακαλούσα μόνο να το παρακολουθήσετε ολόκληρο το video.

Αυτό σας το τονίζω, γιατί προς το τέλος της διάλεξης, θίγεται το πρόβλημα των εξοπλισμών. Δείτε τα όσα λέγονται εκεί και συνδυάστε τα με τη σχετική έκθεση * του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης που αναφέρει τα εξής:

Η πατρίδα μας είναι η 2η χώρα στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ κι η 5η χώρα παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, όσο αφορά τις εισαγωγές όπλων, με το 4% του παγκόσμιου εμπορίου, την πενταετία 2004 - 2008 (προηγούνται οι χώρες Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νότια Κορέα). Οι 3 ισχυρότεροι προμηθευτές μας αποδεικνύεται ότι είναι κατά σειρά - ποιοι άλλοι; - η Γερμανία, οι ΗΠΑ κι η Γαλλία. Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η χώρα μας σε προηγούμενες πενταετίες είχε καταλάβει ακόμα πιο υψηλές θέσεις!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι "παιχνίδι" παίζεται! Αναρωτιέστε μήπως ποιος είναι ο ρόλος της αγαπημένης μας πατρίδας στο παιχνίδι αυτό; Μα φυσικά του σάκου του μποξ και του καρπαζοεισπράκτορα! Και προς το σοβαρότερον! Αναμφίβολα είμαστε οι πολίτες μιας χώρας που προσφέρεται - μέχρι που αρέσκεται - να "εξυπηρετεί" τα συμφέροντα των δυνατών.

Δε λέω, απ' τη μια πλευρά δε μπορώ να αγνοήσω - στην πράξη - την παροιμία "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", αλλά απ' την άλλη καλό θα ήταν οι (δεξιές) κυβερνήσεις μας να μην είναι τόσο - μα τόσο; - ενδοτικές! Κι αν ακόμα προσθέσουμε τα λάθη και την κακή διαχείριση των κυβερνήσεων αυτών, καθώς επίσης τις "λαθροχειρίες" και τις "μακροχεριές" τους στα οικονομικά της χώρας, τότε ακόμα κι ένα αβάφτιστο βρέφος καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας - όσα δυσβάσταχτα μέτρα κι αν παρθούν, που κι αυτά, αν συνεχιστούν, θα έχουν τον αντίκτυπό τους.

Στην παρακάτω εικόνα έχετε την ευκαιρία να δείτε την πορεία του δημόσιου ελληνικού χρέους που καταγράφτηκε μέσα στα χρόνια, απ' το 1970 (μεσούσης της χούντας) μέχρι τις μέρες μας. Τα συμπεράσματα δικά σας. Να προσθέσω μόνο ότι και η φωτογραφία αποτελεί υπόδειξη της Αλίκης...

Όσο αφορά, μάλιστα, την κακοδιαχείριση και τις λαθροχειρίες, για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη, να σας θυμίσω ότι κάποτε περάσαμε από ένα πρωθυπουργό που πρώτα γνώριζε γύναια μέσα στα αεροπλάνα κι ύστερα τις χάριζε βίλες για να στεγάζει τον ερωτά του, πάντα με τα λεφτά του ελληνικού λαού! Μη με ρωτήσετε ποιος ήταν, και βέβαια τον ξέρετε. Παπάς...ήταν κι αυτός με δεύτερο συνθετικό στο επίθετό του το όνομά του... Ήταν αυτός που όταν είχε λιακάδα, έλεγε "ναι" στην (τότε) ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ κι όταν έβρεχε έλεγε "όχι"! Ήταν αυτός που έβγαλε το σύνθημα "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά" ενώ, ο ίδιος, στην πορεία, έγινε δεξιότερος του βασιλέως... Ο μεγαλύτερος δημαγωγός κι απατεώνας που γνωρίσαμε ποτέ!

Μα νομίζω ότι και πάλι έγραψα πολλά. Κι η ώρα πέρασε. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να σας χαιρετίσω!... Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε μια χώρα...

Διάττων Αβρός


ΥΓ. Αλίκη σ' ευχαριστώ...



* Επισημαίνω ότι το link αυτό χρησιμοποιήθηκε ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για τον παραστατικό τρόπο (επειδή υπάρχει σχετική φωτογραφία) που απεικονίζεται η έκθεση πάνω στην οποία βασίζεται η ανάρτηση. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ της παρούσας ιστοσελίδας με τα όποια κόμματα και ονόματα αναφέρονται εκεί, αλλά και με οτιδήποτε άλλο.

5 σχόλια:

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα Διάττων! Δεν προλαβαίνω να δω τώρα το βίντεο γιατί αυτές τις ημέρες έχω βαρύ πρόγραμμα και μπαίνω ιντερνετ να δω καμιά είδηση και να ξεχαστώ λίγο (βλέπω βαριά πράματα στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες).

Όμως πάνω κάτω, με την ανάρτηση σου περιγράφεις με μία πιο προσωπική ματιά όσα ξέραμε και όσα πολύ καλά έχουν περιγράψει στο Zeitgeist. Αν δεν το έχεις δει, το συστήνω ανεπιφύλακτα (και τα 2 μέρη)...

Diatton είπε...

Έγινε Δημοσθένη. Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές να ρυθμίζεις το χρόνο σου όπως καλύτερα μπορείς...

Alice Iocco είπε...

'Εκανες τη πιό άρτια περίληψη των όσων θα ήθελαν να πουν χιλιάδες αγανακτησμένοι έλληνες!
Ο ευρωβουλευτής του βίντεο, τα λέει όπως ακριβώς είχε υποχρέωση να τα πει ο κάθε Έλληνας ευρωβουλευτής ,βουλευτής 'η αρχηγός κόμματος ,μα που δυστυχώς δεν ΤΟΛΜΑ !
Συμφωνώ με τη θέση του ότι έχουν γίνει τεράστια λάθη απ'τους υποκριτές της ΕΕ ,μα δε συμφωνώ διόλου με τον αφοπλισμό που προτείνει γιατί μου φαίνεται ύποπτος κι ανέφικτος.
Ο εχθρός θέλει να αποδυναμώσει τη ''λεία'' του και μετά να ορμήσει,αυτός είναι ένας κανόνας για τις μέρες μας....Και δεν θα τους περάσει...
Μένω υποψιασμένη σχετικά με τις κραυγές του κ. Cohn-Bendit και τους θερμούς εναγκαλισμούς του Σαρκοζί με τον έλληνα πρωθυπουργό κι όχι μόνο....Αλήθεια πόσα δις χρεωνόμαστε στη Γαλλία προκειμένου να εξοπλιστούμε αμυντικά και ν'απορροφήσουμε όλα αυτά εφόδια και μάλιστα τις περισσότερες φορές από δεύτερο χέρι ?....
Και κλείνοντας θα ήθελα να σ'ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου και να πω ότι μπορεί η Ελλάδα να ήταν μια φορά...... ,μα πάντα ελπίζει ότι τα παιδιά της δεν θα την φάνε ολοκληρωτικά, όπως εξάλλου κάνει κάθε ''μάνα γη'' :))

Diatton είπε...

Μας διακατέχει η ίδια αγωνία για την πατρίδα μας Αλίκη, κι ειδικά για την πορεία που έχει τον τελευταίο καιρό, μια πορεία που δεν την περιμέναμε...

Καλό σου βράδυ φίλη μου...

Olga είπε...

Hi Diatton :) It is nice to be back to your blog! I've missed reading it.. Lot's of catching up in front of me.. but I already see you have Buena Vista Social club which I like too much :)so I'm looking forward :D

It's a complicated topic you are writing about... So You see Greece better off outside the EU?

P.S. Thanks for staying in touch.