Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Σχετικά Με Τους Διάττοντες

Έχω την εντύπωση πως μετά από ενάμισι χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο, μπορεί να γίνει η ανάρτηση αυτή...

Διάττοντας αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο που εμφανίζεται ξαφνικά απ' το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα (συνήθως 2) δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται. Στη δημοτική γλώσσα, οι διάττοντες αστέρες ονομάζονται «πεφτάστερα» ή «πεφταστέρια».

Στην πραγματικότητα, οι διάττοντες δεν έχουν καμιά συγγένεια με τους «μόνιμους» αστέρες του νυχτερινού ουρανού. Ενώ οι δεύτεροι είναι συνήθως πολύ μεγαλύτεροι από ολόκληρη τη Γη, οι διάττοντες είναι μικροί μετεωροειδείς κόκκοι διαστημικής σκόνης, που προέρχονται συνήθως από κομήτες και δεν ξεπερνούν σε διαστάσεις ένα σπυρί ρυζιού!

Το φαινόμενο του διάττοντα αστέρα παρουσιάζεται όταν οι κόκκοι αυτοί εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τυπικές διαπλανητικές ταχύτητες αρκετών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Οι ταχύτητες αυτές είναι τέτοιες ώστε η τριβή τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα τα θερμαίνει τόσο ώστε να ακτινοβολούν από μόνα τους φως, ως πυρακτωμένα σώματα.

Οι διάττοντες κατά κανόνα είναι αθόρυβοι, και μπορούν να γίνουν ορατοί με γυμνό μάτι, παρότι εξατμίζονται απ' τη θερμοκρασία και παύουν να υπάρχουν σε ύψος συνήθως μεγαλύτερο των 50 χιλιομέτρων απ' την επιφάνεια της Γης.

Κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο η Γη συμβαίνει να διέρχεται από μέρη όπου προηγουμένως είχε περάσει κάποιος κομήτης, δηλ. να τέμνει τις τροχιές κομητών. Τότε ο αριθμός των παρατηρούμενων διαττόντων αστέρων αυξάνεται πολύ. Είναι οι λεγόμενες βροχές διαττόντων. Οι βροχές διαττόντων συνδέονται με συγκεκριμένο κομήτη η καθεμιά και με συγκεκριμένες ημερομηνίες του έτους κατά τις οποίες η Γη διέρχεται απ' την τροχιά του κομήτη.