Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Γάτος Με Τεχνητά Πόδια

Ο Όσκαρ, ένα 2χρονο γατάκι, μπορεί να περπατήσει και πάλι μετά το ατύχημα που είχε όταν μια αλωνιστική μηχανή τού ακρωτηρίασε τα δυο πίσω πόδια. Ο κτηνίατρος Noel Fitzpatrick, σε μια πρωτοποριακή εγχείρηση σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποίησε την τεχνική της προσθετικής άκρων.

Ο Όσκαρ λιαζόταν στον ήλιο δίπλα στο σπίτι του στο Τζέρσεϊ, όταν συνέβη το ατύχημα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο τοπικός κτηνίατρος έφερε τον άτυχο Όσκαρ στο Noel Fitzpatrick, εκείνος τον εγχείρησε, και μόλις μια μέρα μετά την τρίωρη εγχείρηση, ο γάτος προσπαθούσε και πάλι να σταθεί στα πόδια του. Παρά τις λοιμώξεις που έπρεπε να ξεπεράσει, σε λίγους μήνες μπορούσε και πάλι να στέκεται και στα 4 πόδια του, διανέμοντας ομοιόμορφα το βάρος του.

«Ο Όσκαρ μπορεί πια να τρέχει και να πηδά όπως κάνουν όλες οι γάτες», είπε ο κτηνίατρος που τον εγχείρησε.

Τα πρόσθετα άκρα που ονομάζονται ITAPs, επισυνάπτονται στο κόκαλο στο σημείο ακρωτηριασμού, και στη συνέχεια επικαλύπτονται με μια ειδική ουσία που ενθαρρύνει τα οστά και το δέρμα να μεγαλώσουν πάνω απ' το μέταλλο.

Η τεχνολογία ITAP δοκιμάζεται και σε ανθρώπους. Χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσθετο άκρο για μια γυναίκα που έχασε το χέρι της τον Ιούλιο του 2005 στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου...