Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οι Έλληνες Της Ολλανδίας (Μέρος 1ο)

Ιστορική Αναδρομή - Μεταναστευτικά Κύματα

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Ολλανδία στις αρχές του 18ου αιώνα για να κάνουν εμπόριο.

200 χρόνια αργότερα κατέφτασαν Έλληνες πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν απ' τη Μικρά Ασία κατά την καταστροφή του 1922 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Ένα τρίτο κύμα ήρθε κατά τη δεκατία του 60. Απ' το φθινόπωρο του 1962 Έλληνες πέρασαν στην Ολλανδία απ' το Βέλγιο και τη Γερμανία, ανταποκρινόμενοι στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη της χώρας για εργατικά χέρια. Καταλυτικοί παράγοντες αυτής της μετακίνησης υπήρξαν απ' τη μια πλευρά η ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στα Βελγικά ανθρακορυχεία, κι απ' την άλλη το ότι στη Γερμανία ήταν όλο και πιο δύσκολο να βρει κανείς δουλειά. Η φήμη, τότε, κυκλοφόρησε γρήγορα από στόμα σε στόμα. Στην Ολλανδία υπάρχει δουλειά...

Ομογένεια

Η χώρα μας εκπροσωπείται διπλωματικώς στην Ολλανδία απ' την Ελληνική Πρεσβεία στη Χάγη. Στην Πρεσβεία υπάγεται και το Προξενικό Γραφείο, το οποίο ιδρύθηκε μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου στο Ρόττερνταμ. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο Πανεπιστήμιο του Κρόνινγκεν λειτουργεί έδρα Νέων Ελληνικών και Βυζαντινολογίας και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έδρα Νέων Ελληνικών. Στο Ρόττερνταμ υπάρχει κι εκκλησία, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.

Η Ομογένεια εκεί αριθμεί παρουσία περίπου 13.000 Ελλήνων κατά την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία (βάση στοιχείων του 2009). Μένουν σε διάφορες πόλεις κι είναι διανεμημένοι σε διάφορες κοινότητες και συλλόγους.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ολλανδίας

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ολλανδίας είναι το όργανο που συντονίζει τους οργανωμένους σε κοινότητες Έλληνες της Ολλανδίας. Σκοποί της είναι:

* Η υποστήριξη των συμφερόντων των Ελλήνων της Ολλανδίας.
* Η ανάδειξη κι επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες της χώρας αυτής.
* Ο συντονισμός κοινών προσπαθειών των Ελληνικών οργανώσεων της Ολλανδίας.
* Η καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων της Ολλανδίας και του τοπικού πληθυσμού αλλά και μεταξύ των άλλων οργανώσεων μεταναστών.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζεται από πλήθος αρμοδιοτήτων και διαθέτει από ένα ειδικό τμήμα για κάθε αντικείμενο που έχει να επιτελέσει. Έτσι υπάρχει τμήμα Εκπαιδετικών Θεμάτων, Κοινωνικής Ασφάλισης, Τρίτης Ηλικίας, Νέων, Γυναικών, Δημοσίων Σχέσεων Κι Επικοινωνίας...

Η Ομοσπονδία έχει 13 κοινότητες μέλη που βρίσκονται στις παρακάτω πόλεις: Αϊντχόβεν, Αλμπλάσσερνταμ, Άμστερνταμ, Βαχένιγκεν, Μάαστριχτ, Ναϊμέχεν, Όστερβάικ, Ουτρέχτη, Ρόττερνταμ, Τίλμπουργκ, Χάγη, Χόρινχεν και Κρόνινγκεν. Έδρα της είναι το Χόρινχεμ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας απαρτίζεται από 2 αντιπροσώπους από κάθε κοινότητα οι οποίοι συνεδριάζουν σε τακτά διαστήματα. Το Δ.Σ. εκλέγει και τη Γραμματεία.

συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση...

Στις φωτογραφίες εικονίζονται η σημαία της Ολλανδίας κι ένα μέρος απ' την πόλη της Χάγης...

2 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Το φαινόμενο της ελληνικής διασποράς είναι τόσο παλιό όσο και η ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
Κυρίως οικονομικοί λόγοι τους ώθησαν στο εξωτερικό και φυσικά πολλές φορές πολιτικοί και εμπορικοί λόγοι.
Μα είναι και στην ψυχοσύνθεση του έλληνα ένας λόγος παραπάνω για να αυξάνεται διαρκώς η διασπορά των ελλήνων ..
Πολύ εμπεριστατομένη και πλήρης ανάρτηση φίλε μου. Τη διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και σ'ευχαριστώ.
Καλό βράδυ ¨)))

Διάττων είπε...

Σήμερα τ' απόγευμα ολοκληρώνεται το θέμα "Οι Έλληνες Της Ολλανδίας" με το υπόλοιπο μισό. Παρουσιάζει κι αυτό το ίδιο ενδιαφέρον. Μάλιστα, παρουσιάζω στην ανάρτηση κάτι που δεν το ήξερα και το έμαθα αυτές τις μέρες... Αφορά το τελευταίο κομμάτι του 2ου μέρους... Εσύ, ίσως και να το ήξερες... Θα δεις...

Καλημέρα Αλίκη...