Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Γαλλικό Περιοδικό Αναφέρθηκε Με Επιείκια Στον Καραμανλή

Σκληρή μεν κριτική, αλλά και πάλι μ' επιείκια, άσκησε το Γαλλικό περιοδικό Marianne στον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο αφιερώματός του για τα αίτια και τους υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, υπό τον τίτλο «Τα 7 Καθάρματα Της Κρίσης».

Το αφιέρωμα ξεκινά με άρθρο που αναφέρεται στον Καραμανλή υπό τον τίτλο: «Κώστας Καραμανλής, Ο Δημιουργός Της Ελληνικής Τραγωδίας». Στο άρθρο, όπου χρησιμοποιούνται οξείς χαρακτηρισμοί, μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, απ' το 2004 ως το 2009, με την ανικανότητα και τα ψέματά του, βύθισε τη χώρα του σε ένα τρομακτικό χάος. Ο κ. Καραμανλής, ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας 4 φορές απ' το 1955 έως το 1981, είχε μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα: να καταστρέψει τη χώρα. Λιγότερο από πέντε χρόνια, του ήταν αρκετά για να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και να φέρει την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού.

Λόγω έλλειψης ικανοτήτων - συνεχίζει το περιοδικό - ο Κ. Καραμανλής είχε καταφέρει να επιδείξει τεράστιο χάρισμα στην τέχνη της παραπλάνησης. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, η απόκλιση μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των πραγματικών μεγεθών του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, άγγιζε το 2,2% του ΑΕΠ. Ο Κώστας όμως έκανε κόλπα ταχυδακτυλουργικά, όπως ένας πλανόδιος μικροπωλητής σε ένα υπαίθριο παζάρι.

Με ένα ποσοστό ανάπτυξης κοντά στο 5%, το φτωχό αυτό έθνος προκαλούσε σύνδρομα κατωτερότητας στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες με αδύναμες οικονομίες. Ο Κώστας Καραμανλής, σαν να ζούσε μέσα σ' ένα όνειρο, έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων και της περίοπτης πολιτικής του γραμμής. Ωστόσο, αν κι η Ελλάδα θεμελίωσε την έννοια της δημοκρατίας πριν από μερικούς αιώνες, πολύ συχνά φαινόταν ότι ξεχνούσε τις συγκεκριμένες αξίες. Στην πολιτική ζωή της χώρας επικρατεί ο νεποτισμός της οικογενειοκρατίας και αυτή είναι άλλωστε, και η δική του περίπτωση.

Πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα κηλιδώνουν τη φήμη της κυβέρνησής του, κι αντί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, ο Κώστας Καραμανλής οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία. Η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο, αλλά όχι αποκλειστικά. Στο πλευρό του, αλλά στο παρασκήνιο, υπήρξαν σύμβουλοι που πρότειναν τη «συνεργασία» με την Goldman Sachs, που συνέστησαν την κάλυψη των πραγματικών οικονομικών μεγεθών και την υποβολή ψευδών στοιχείων».

Ο Καραμανλής θα αποφύγει το πιθανότερο, κάθε είδους νομικής δίωξης και ίσως να μη δώσει ποτέ εξηγήσεις για τις πράξεις του. Απ' τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών του 2008, έως την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο πολιτικός αυτός επέδειξε μια ουσιαστική επιμονή για να αποδυναμώσει τη χώρα. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι σε περίπτωση μιας εξαιρετικής αντιδημοτικότητας των Σοσιαλιστών, ο Καραμανλής μπορεί να φαντάζεται ότι θα εκπροσωπήσει εκ νέου τη χώρα» καταλήγει το περιοδικό.

Το Marianne αναφερόμενο τέλος στον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γ. Παπανδρέου, σημειώνει: «Ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο και προαιώνιος αντίπαλός του, Γιώργος Παπανδρέου, με τη σειρά του γόνος πολιτικής οικογένειας της χώρας, δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής ήδη απ' την επαύριο της εκλογικής του νίκης το 2009. Ο Παπανδρέου, χωρίς να διαθέτει το χάρισμα να συγκλονίζει τα πλήθη, μετατρέπεται ξαφνικά στον πιο μισητό άνθρωπο της χώρας, όταν ανακοίνωσε δέσμη αυστηρών μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα»...

ΣΧΟΛΙΟ: Τα όσα έγραψε το Γαλλικό περιοδικό για τον Καραμανλή, σίγουρα ήταν λίγα! Γι' αυτό και τονίζω πως αναφέρθηκε με επιείκια (δε μπορεί για πολιτικούς του "διαμετρήματος" του Καραμανλή να γράφονται μόνο τόσα)... Τα ίδια κι ίσως περισσότερα αναμένουμε να αναφέρει για τον Παπανδρέου...

Δε θέλω να πάρω θέση υπέρ του περιοδικού
Marianne. Στην παρούσα χρονική στιγμή το Γαλλικό έντυπο μου είναι - με την καλή έννοια - αδιάφορο. Γιατί, κι αν οι ξένοι κατάλαβαν τι διαδραματίζεται στην ελληνική πραγματικότητα, το πλέον σημαντικό είναι πότε θα το συνειδητοποιήσουμε εμείς! Να δούμε εμείς πότε επιτέλους θα διώξουμε τις ύαινες και τους λύκους της πολιτικής απ' τη χώρα μας. Να δούμε πότε...