Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Οι Έλληνες Του Μεξικού

Με το Μεξικό έχουν συναφθεί διάφορες εμπορικές και πολιτιστικές συμφωνίες. Η νεοελληνική γλώσσα διδάσκεται εκεί, απ' το 1977, στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού (το μεγαλύτερο της χώρας), καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Ακατλάν. Μάλιστα, πρόσφατα (στο τέλος του προηγούμενου χρόνου), υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για την ίδρυση στο Μεξικό πανεπιστημιακής έδρας με την ονομασία "Γεώργιος Σεφέρης". Η ελληνική πρεσβεία εκεί βρίσκεται στην πρωτεύουσα (εικονίζεται στη δεύτερη φωτογραφία), ενώ άμισθα Προξενεία λειτουργούν στις πόλεις Merida και Monterrey.

Παρ' ότι δεν υπήρχε ποτέ κύμα μετανάστευσης απ' την Ελλάδα, η χώρα έχει ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων. Η ομογένεια αποτελείται από 1.500 άτομα στην Πόλη του Μεξικού (Κοινότητα και εκκλησία ειναι η Αγία Σοφία του Μεξικού - Santa Sofia De Mexico), 2.000 άτομα στο Κουλιακάν της Πολιτείας Σιναλόα, 200 άτομα στη Γουαδαλαχάρα, καθώς και 30 περίπου οικογένειες στις πόλεις Βερακρούζ και Κοατζακοάλκος στον Κόλπο του Μεξικού. Γενικά, η καταγραφή των συμπατριωτών μας είναι δύσκολη εκεί καθώς υπάρχουν Έλληνες τρίτης - ακόμα και τέταρτης - γενιάς, πολλοί εκ των οποίων έχουν παντρευτεί με Μεξικανούς κι έχουν ενταχθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία.

Η ελληνική κοινότητα στην Πόλη του Μεξικού είναι πολύ δραστήρια. Απόδειξη η συμμετοχή των μελών της στις διάφορες εκδηλώσεις της. Τα γλέντια στις μεγάλες γιορτές παίρνουν και δίνουν. Όλοι φέρνουν κάτι απ' την Ελλάδα. Με χαρά παρουσιάζουν ότι ελληνικό έχουν αγοράσει απ' την πατρίδα. Με τα λίγα εκθέματα που διαθέτουν κάνουν εκθέσεις κι οι Μεξικάνοι συρρέουν για να πάρουν μια εικόνα από Ελλάδα. Οι Μεξικανοί αγαπούν την Ελλάδα.

Μέσα στην κοινότητα γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, λειτουργεί εβδομαδιαίο σχολείο όπου κατά μέσο όρο πάνω από 70 μαθητές (Έλληνες ή φιλέλληνες κάθε ηλικίας σε διαφορετικά τμήματα) διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια δασκάλου απεσταλμένου απ' το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Επίσης, το χορευτικό συγκρότημα της κοινότητας έχει αποκομίσει θετικές εντυπώσεις κι αρκετοί σύλλογοι από άλλες χώρες στο Μεξικό τους καλούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους. Για ένα διάστημα, μάλιστα, γίνονταν και μαθήματα μπουζουκιού. Η κοινότητα αγόρασε δύο αλλά δεν έφταναν για τους μαθητές. Οι μεξικάνοι αγαπούν τα ελληνικά τραγούδια κι ακόμα περισσότερο να βλέπουν μικρά ελληνόπουλα να παίζουν το αγαπημένο έγχορδο όργανο. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί κι η καλή σχέση της κοινότητας με το πανεπιστήμιο της πόλης, ένα απ' τα μεγαλύτερα κι εγκυρότερα του κόσμου.

Σχετικό με τα προηγούμενα είναι κι η ύπαρξη Εκκλησίας στο οικόπεδο της ελληνικής κοινότητας, στην Πόλη του Μεξικού. Η γη παραχωρήθηκε στην κοινότητα απ' την κυβέρνηση του Μεξικό το 1964 με διάρκεια 100 χρόνων. Σήμερα στο χώρο αυτό στεγάζεται η ελληνική κοινότητα και η μητρόπολη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής. Η εκκλησία χτίστηκε με κόπο κι ιδρώτα Ελλήνων και Μεξικανών απλών πολιτών. Η εκκλησία διαθέτει αξιόλογο αριθμό ιερέων οι οποίοι ταξιδεύουν συχνά σε όλη τη χώρα.

Η δεύτερη ελληνική κοινότητα στο Μεξικό έχει την έδρα της στο Κουλιακάν. Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα με περίπου 500 οικογένειες μέλη. Η τρίτη κοινότητα βρίσκεται στην Γκουαδαλαχάρα με πάνω από 300 οικογένειες. Πέρα απ' τις κοινότητες αυτές, διάσπαρτοι Έλληνες υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Όσο αφορά, τέλος, το Ελληνικό στοιχείο της μακρινής αυτής χώρας της αμερικανικής ηπείρου, αξίζει να επισημανθεί κι η παρουσία του Όμηρου Αριτζή (γεννημένος στη μικρή πόλη Κοντεμπέκ του Μεξικού το 1940). Πρόκειται για ένα ελληνομεξικάνο συγγραφέα, ακτιβιστή, οικολόγο και διανοούμενο παγκόσμιας εμβέλειας, ένα σπουδαίο τέκνο της μικρασιατικής διασποράς. Είναι παντρεμένος κι έχει δυο κόρες τη Χλόη, που είναι συγγραφέας, και την Εύα Σοφία, που είναι σκηνοθέτης. Περισσότερα από τριάντα βιβλία με έργα του Όμηρου Αριτζή, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια κλπ, έχουν εκδοθεί στα ισπανικά και πολλά απ' αυτά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες...

3 σχόλια:

sakis mousageas είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ COATZACOALCOS VERACRUZ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥΣ .ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ "ΜΙΝΑΤΙΤΑΛΑΝ" VERACRUZ ΚΑΙ ΣΤΟ COMACALCO TAMBASCO ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ SALINA CRUZ ΟΑΧΑCΑ

Διάττων είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου αγαπητέ μου φίλε. Προσθέτει στο περιεχόμενο της παρούσας ανάρτησης...

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε μόνιμα στο πουερτο βαγιαρτα ήρθαμε οικογενειακώς πριν από λίγο καιρό παρακαλώ πολύ θα ήταν χαρά μας να γνωρίσουμε Έλληνες nikos@marveg.com

Στην Guadalajara θα γίνει λειτουργία τα Χριστούγεννα ;

Αναμένω νέα σας ευχαριστώ

Νίκος Φουσέκης