Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Χιλιανή Φυλή Κατάγεται Απ' Τους Αρχαίους Σπαρτιάτες!

Έλληνες υπάρχουν παντού! Είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται ολοένα και πιο συχνά, χωρίς ωστόσο να είναι κουραστική καθώς εκφράζει απόλυτα την πραγματικότητα για μια εθνότητα τόσο ανήσυχη και δραστήρια όπως είναι η ελληνική, και για ένα λαό τόσο ερευνητικό και δημιουργικό όπως είναι ο ελληνικός!

Όπου και να κοιτάξει κανείς, και στα 4 σημεία του ορίζοντα (από βορά μέχρι νότο κι από δύση μέχρι ανατολή), και σε όλες τις ηπείρους της γης απ' άκρη σ' άκρη, είναι αφάνταστα δύσκολο να μην βρει έναν Έλληνα, ή να μην εντοπίσει, έστω, κάποιο ελληνικό στοιχείο που να δηλώνει εμφατικά τη χώρα προέλευσής του!

Αυτό δε γίνεται, βέβαια, τα τελευταία χρόνια μόνο, έχει τις ρίζες του στο απότερο παρελθόν. Το γνωρίζουμε κι εμείς ως Έλληνες απ' την πλούσια ιστορία μας, αλλά μας το επιβεβαιώνουν κι όλες οι τεκμηριωμένες κι επιστημονικές έρευνες και μελέτες που έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χιλής, για το ελληνικό στοιχείο της οποίας η παρούσα ιστοσελίδα έχει γράψει άλλες δυο φορές στο παρελθόν (1 & 2). Πριν από 24 χρόνια λοιπόν, το 1974, ο Χιλιανός ιστορικός Λόνκο Κιλαπάν, που φέρεται ως ο επίσημος ιστορικός της φυλής των Αραουκανών, έγραψε το βιβλίο "Η Ελληνική Καταγωγή Των Αραουκανών". Μέσα στην εργασία του αυτή δημοσιοποιεί την παράδοση της φυλής ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών (του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ.), ενώ, όσο αφορά την οργάνωσή της, διαπιστώνει ότι ανταποκρίνεται σε σπαρτιατικά πρότυπα, όπως η νομοθεσία του Λυκούργου. Σήμερα το εν λόγω βιβλίο έχει ξεπεράσει πια τα όρια της Χιλής κι ήδη απ' to 1997 κυκλοφορεί στα ελληνικά απ' τις εκδόσεις "Ηλιοδρόμιο" (σε μετάφραση Γιώργου Λαθύρη). Ποιοι είναι όμως οι Αραουκανοί και πως συνδέονται με τους Σπαρτιάτες; Ας το δούμε το θέμα αυτό πιο αναλυτικά...

Οι Αραουκανοί είναι μία μυστηριώδης φυλή της Νοτίου Αμερικής. Έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις αρετές της και ιδίως για την ακατάβλητη μαχητικότητά της μέσα στην πρόσφατη ιστορία, αφού αντιστάθηκε με επιτυχία πάνω από 3 αιώνες στους Ισπανούς, απ' τους οποίους, μάλιστα, δεν κατακτήθηκε ποτέ, ούτε με τα όπλα, ούτε μέσω της θρησκείας. Η κοιτίδα των Αραουκανών, η περιοχή της Αραουκανίας, βρίσκεται στη σημερινή κεντρονότιο Χιλή, μεταξύ των ποταμών Βίο Βίο και Τολτέν.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ιστορικού Κιλαπάν, γύρω στο 600 με 800 π.χ. ξεκίνησε μια αποστολή αποίκισης απ' την Ελλάδα, συγκεκριμένα απ' τη Σπάρτη, και περνώντας απ' τη Μικρά Ασία ακολούθησε τον παραδοσιακό δρόμο προς την Άπω Ανατολή, περνώντας βορειοανατολικά της Ινδίας και φτάνοντας στην περιοχή του Λάος. Στη συνέχεια κατέβηκαν προς την Χερσόνησο της Μαλαισίας κι από κει πέρασαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Χρησιμοποιώντας ως γέφυρα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ινδονησίας, Μικρονησίας, Μελανησίας και Πολυνησίας, έφθασαν τελικά ως τα νησιά Γκαλαπάγκος κι από εκεί πέρασαν στη αμερικανική ήπειρο, στο (σημερινό) Περού. Οι Σπαρτιάτες, αναζητώντας κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση της νέας αποικίας, οδηγήθηκαν τελικά νοτιότερα. Εκεί θεμελίωσαν την καινούργια πολιτεία - κράτος.

Σύμφωνα με τα όσα στοιχεία συγκέντρωσε ο Κιλαπάν, όταν εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες άποικοι, βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα ή να προσπαθήσουν να διδάξουν τη γλώσσα τους στους ιθαγενείς με τους οποίους ήρθαν σ' επαφή ή να μάθουν οι ίδιοι την ομιλούμενη γλώσσα εκείνης της χώρας, την μαπουντούγκου (mapudugu). Τελικά, ακολούθησαν τη δεύτερη επιλογή, αλλά εφαρμόζοντας τους γραμματικούς κανόνες της δικής τους γλώσσας. Ταυτόχρονα δίδαξαν στους ντόπιους τις βασικές λέξεις της γλώσσας τους όπως Ζευς ή Ζαν (Ζεν), Γαία (Γούε) κτλ. Επίσης, πολλά τοπωνυμία που διατηρούνται ακόμη και σήμερα σε βουνά, ποταμιά, νησιά, χωριά και περιοχές της Χιλής, είναι ελληνικής προέλευσης, όπως Άνδεις (αυτές που ευχαριστούν, που τέρπουν, από το ρήμα ανδάνω). Η αραουκανική γλώσσα διαθέτει τόσο πλούσιο λεξιλόγιο που υπερβαίνει πολλές απ' τις λεγόμενες σύγχρονες γλώσσες. Ο Κιλαπάν, μάλιστα, βεβαιώνει ότι ένα 20% τουλάχιστον του λεξιλογίου που διατηρείται ακόμα και σήμερα εν χρήσει, είναι ελληνικά...

Στις φωτογραφίες εικονίζονται η σημαία της Χιλής, ο χάρτης της και το εξώφυλλο του βιβλίου που αναφέρεται στην ανάρτηση. Όποιος, μάλιστα, ενδιαφέρεται για την ελληνική έκδοση, μπορώ να του τη στείλω (σε pdf)...

2 σχόλια:

foteinisou είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση !!!
Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά !!!

Καλή εβδομάδα από αύριο !

Διάττων είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση Φωτεινή κι αρκετά εξεζητημένη θα πρόσθετα εγώ.

Καλημέρα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σού εύχομαι...