Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Θα Αποτραπεί Τελικά Ο Άδικος Θάνατος Της Ιρανής Σ. Μ. Αστιανί;

Χάρη σε μια ευρεία εκστρατεία κινητοποίησης σε όλον τον κόσμο, μια Ιρανή που κατηγορείται για μοιχεία ενδέχεται να γλιτώσει απ' την επιβολή της ποινής του θανάτου δια λιθοβολισμού στο Ιράν.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στο Ιράν, η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί δεν θα λιθοβοληθεί", αναφέρει η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται οι βρετανικές εφημερίδες Τάιμς και Γκάρντιαν. Στην ανακοίνωση αυτή, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν η 43χρονη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού θα πάρει χάρη ή θα εκτελεστεί με άλλο τρόπο.

Ο συνήγορός της Μοχαμάντ Μοσταφαβί δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "η Αστιανί εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένη στο Ταμπρίζ του βορειοδυτικού Ιράν" (απ' το 2006), ενώ ο ίδιος "δεν έχει ενημερωθεί για μια αναστολή της εφαρμογής της ποινής".

Η καταδίκη της Αστιανί σε θάνατο δια λιθοβολισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά της διεξάγουν διεθνή εκστρατεία για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την τύχη της μητέρας τους. "Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή της προχωράει καλά", δήλωσε ο γιος της Σαγιάντ. "Μου έδωσαν άδεια να της μιλήσω κι η ίδια ευχαριστεί τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που την υποστηρίζουν", πρόσθεσε.

Οι Τάιμς ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ακύρωση της καταδίκης της για εκτέλεση δια λιθοβολισμού και δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή όπου μέχρι τώρα υπογράφουν πάνω από 80 προσωπικότητες (απ' τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών κ. α.).

Η Αστιανί είχε καταδικαστεί αρχικά σε 99 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή είχε κριθεί ένοχη για τη διατήρηση "παράνομης σχέσης" μετά το θάνατο του συζύγου της. Ακολούθησε όμως άλλο δικαστήριο που κίνησε δικαστική δίωξη εναντίον της για μοιχεία με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις πριν απ' το θάνατο του συζύγου της. Η άτυχη γυναίκα δήλωσε πως πιέστηκε κι αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι ένοχη. Κι η μοιχεία στο Ιράν, ως γνωστόν, τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Σχετικό είναι το video που ακολουθεί...


Εκτός της Αστιανί, τουλάχιστον 8 γυναίκες και 3 άνδρες στην ίδια χώρα κινδυνεύουν να εκτελεστούν δια λιθοβολισμού, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία...

2 σχόλια:

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Τι να σχολιάσει κανείς για τα τραγικά και απάνθρωπα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας!
Μακάρι να σωθεί η Σακινέχ και όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας που κινδυνεύουν από τέτοιους φρικιαστικούς νόμους.
Μακάρι να είμαστε η τελευταία γενιά που βιώνει τέτοιες ηλίθιες συμπεριφορές...
Καλή εβδομάδα φίλε μου!

Διάττων είπε...

Πράγματα άδικα, παράλογα, διαστροφικά που δεν τα χωράει (δεν θέλει να τα δεχτεί) το μυαλό μας κι όμως δυστυχώς συμβαίνουν. Ειδικά σε χώρες που τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται καθημερινά.

Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν αυτού του είδους τα προβλήματα. Μακάρι λοιπόν να μπορούσαν να μειωθούν αισθητά. Να δούμε όμως πότε θα μπορέσει να γίνει αυτό... Πότε θα μπορέσει να γίνει...

Καλό σου βράδυ αγαπητή Βασιλική...