Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

1.500.000 $ Πρόστιμο Για Παράνομο Downloading!

Στις 3 Νοεμβρίου μια ανύπαντρη πολύτεκνη μητέρα στις ΗΠΑ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων επειδή έκανε παράνομο downloading. Πρόκειται για την Jammie Thomas Rasset απ' τη Μινεσότα η οποία, «κατεβάζοντας» 24 τραγούδια απ' το διαδίκτυο, κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» και καλείται πλέον να πληρώσει το βαρύτατο πρόστιμο που προαναφέρθηκε.

Η απόφαση αυτή της αμερικανικής Δικαιοσύνης είναι η τρίτη πιο βαριά ποινή που επιβάλλεται για παράνομο «κατέβασμα» τραγουδιών. Η RIIA, η ένωση των δισκογραφικών εταιρειών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αποτελεί μια «σαφή αναγνώριση» της ενοχής της Jammie Thomas Rasset. «Ελπίζουμε ότι τελικά θα αποδεχτεί την ευθύνη των πράξεών της», σημειώνει.

Τον Οκτώβριο του 2007 η ίδια γυναίκα είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά να πληρώσει 220.000 δολάρια όμως ο δικαστής έκρινε πως το πρόστιμο ήταν εντελώς δυσανάλογο κι η υπόθεση απορρίφθηκε. Όμως δύο χρόνια αργότερα, άλλο δικαστήριο την καταδίκασε σε πρόστιμο 1,92 εκατομμυρίων δολαρίων (80.000 ανά τραγούδι), ποσό το οποίο έπρεπε να μοιραστεί σε έξι δισκογραφικές εταιρείες.

Η RIAA κι οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει αγωγές εναντίον χιλιάδων ανθρώπων για παράνομο κατέβασμα τραγουδιών στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι δέχτηκαν να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 3.000 - 5.000 δολαρίων. Η Jammie Thomas Rasset ήταν η πρώτη που αρνήθηκε το «φιλικό διακανονισμό» και προτίμησε να προχωρήσει σε δίκη όπου εκεί - δυστυχώς γι' αυτήν - διαπίστωσε τις τάσεις της Δικαιοσύνης...