Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τσιπάκι Στο Μάτι Επιτρέπει Σε Τυφλούς Να Διακρίνουν Αντικείμενα!

Ένα σημαντικό επίτευγμα τεράστιας σημασίας πέτυχε ο Γερμανός καθηγητής Έμπερχαρτ Τσρένερ, πρόεδρος του Οφθαλμολογικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπιγκεν, ο οποίος ανέπτυξε ένα «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού κι επιτρέπει σε τελείως τυφλούς να διακρίνουν σχήματα κι αντικείμενα γύρω τους.

Με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση, το «τσιπάκι» εμφυτεύεται κάτω απ' τον αμφιβληστροειδή φακό του ασθενούς κι αντικαθιστά τους κατεστραμμένους κυτταρικούς φωτο-υποδοχείς. Αφού επιτρέπει την ανίχνευση του φωτός που πέφτει στα μάτια, στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις φυσικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας που διαθέτει το μάτι για να παράγει μια σταθερή οπτική εικόνα.

Η τετράγωνη συσκευή, που βρίσκεται όλη στο εσωτερικό του ματιού, έχει μήκος και πλάτος μόλις τριών χιλιοστών και πάχος ένα δέκατο του χιλιοστού. Διαθέτει περίπου 1.500 μικροσκοπικούς φωτο-αισθητήρες που συνδέονται με ενισχυτές και ηλεκτρόδια. Μια μικρή μπαταρία τοποθετείται πίσω απ' το αυτί και τροφοδοτεί με ρεύμα το τσιπ, μέσω ενός μικρού καλωδίου που εμφυτεύεται κι αυτό κάτω απ' το δέρμα.

Οφθαλμίατροι χαρακτήρισαν την καινοτομική και πολλά υποσχόμενη συσκευή ως ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποφέρουν από μια κληρονομική γενετική εκφυλιστική νόσο, τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa) που προκαλεί τύφλωση κι η οποία πλήττει περίπου έναν στους 4.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Αναμένεται, μάλιστα, στα επόμενα χρόνια, η νέα αυτή τεχνολογία - θεραπεία να γίνει ρουτίνα για αρκετά είδη τύφλωσης.

Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο εμφυτεύματα που τοποθετούνταν πάνω - κι όχι κάτω - απ' τον αμφιβληστροειδή κι απαιτούσαν παράλληλα απ' τον πάσχοντα να φορά μια εξωτερική κάμερα και μια μονάδα επεξεργασίας, δημιουργώντας ένα είδος τεχνητού (βιονικού) ματιού...

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Ορίστε ένας τομέας όπου η τεχνολογία οδηγεί κάποιους συνανθρώπους μας σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μπράβο.

Διάττων είπε...

Καλώς το φίλο Κώστα. Ήξερα όλο αυτόν τον καιρό πως κάτι περνάς γι' αυτό και δεν ήθελα να σε ενοχλήσω ή να σε κουράσω. Εύχομαι όλα καλά. Όσο είμαστε εν ζωή, τα προβλήματα δεν παύουν να έρχονται γι' αυτό πρέπει όσο γίνεται να τα ξεπερνάμε, έχοντας πάντα θετικούς προσανατολισμούς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε παρακάτω. Μπορεί να φαντάζει γενικόλογο αυτό που σου γράφω άλλα τι άλλο να πούμε για σοβαρά θέματα μέσα απ' τα στενά όρια μιας ιστοσελίδας...

Όπως και να 'χει φίλε μου, μού έδωσες μεγάλη χαρά με το σχόλιό σου...