Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Σήμερα Έχει Τα Γενέθλιά Του Η Παλιά Δόξα Του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, Ο Γιώργος Φοιρός!

Ο Γιώργος Φοιρός είναι πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1953 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Σαν ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του κεντρικού αμυντικού και διακρινόταν για τη σταθερότητα και την απόδοση στο παιχνίδι του.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου απ' όπου πολύ σύντομα μεταπήδησε σε ομάδα της Α' Εθνικής, και πιο συγκεκριμένα στον Άρη. Εκεί αγωνίστηκε απ' το 1971 εως το 1983 (303 συμμετοχές), και παίζοντας ακόμα άλλα 2 χρόνια, έκλεισε την καριέρα του στον Ηρακλή, έχοντας συμμετάσχει 353 φορές σε παιχνίδια της Α' Κατηγορίας! Στο διάστημα 1974 - 1982 ο Γιώργος Φοιρός υπήρξε διεθνής 52 φορές με την Εθνική ομάδα της οποίας διετέλεσε και αρχηγός!

Μιλάμε για ένα (αμυντικό) ποδοσφαιριστή τεράστιας εμβέλειας, με τέτοια κατάρτιση κι αποτελεσματικότητα που πιστεύω θα μπορούσε να παίζει... ακόμα και σήμερα!... Ναι, γιατί ο Γιώργος Φοιρός είναι - κατά τη γνώμη μου - ο καλύτερος (κεντρικός) αμυντικός όλων των εποχών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Έκοβε τους πάντες και δεν μπορούσε να τον περάσει κανένας! Ήταν απροσπέλαστος! Αποτελούσε εγγύηση για την ομάδα του!

Ως προπονητής έχει εργαστεί σε διάφορες ομάδες μεταξύ των οποίων και στον Αγροτικό Αστέρα αλλά φυσικά και στον Άρη. Σημαντικότερη ήταν η παρουσία του στον Άρη την περίοδο 1992-1996, όταν οδήγησε τους "κιτρινόμαυρους" στο Κύπελλο UEFA (1994 - 95). Στην τεχνική ηγεσία του Άρη επέστρεψε την περίοδο 1997 - 98, όταν η ομάδα, σε μια δύσκολη συγκυρία, βρέθηκε στη Β' Εθνική και τον επανέφερε στην πρώτη κατηγορία, αλλά και το 2003, όταν τον οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας...

 Για το Γιώργο Φοιρό έχω γράψει κι εδώ... Του στέλνω τα «Χρόνια Πολλά» για τη σημερινή μέρα και του εύχομαι νέες επιτυχίες στην ήδη ξεχωριστή και λαμπρή καριέρα του...

ΥΓ. Η παρούσα ανάρτηση, πέρα απ' τις ευχές για τη συγκεκριμένη μέρα, αναφέρεται στις αθλητικές δραστηριότητες του προσώπου που τιμά και μόνο σ' αυτές. Στην αντίθετη περίπτωση εμπεριέχει μια αποστασιοποίηση (μέχρι και πλήρη αντίθεση) όσο αφορά την ενασχόληση του ίδιου ατόμου με τα κοινά, καθώς είναι γνωστό ότι είναι φιλικά προσκείμενος σε επιλογές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τη σημαία και την υποστήριξη της οποίας έχει ήδη εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σε τοπικό δήμο πλησίον της γενέτειράς του...

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Τον Φοιρό δεν τον έχω προλάβει ως παίχτη, αλλά από ότι έχω ακούσει ήταν από τους καλύτερους.

Τον έχω προλάβει όμως ως προπονητή και θυμάμαι ότι είχε κάνει καλή δουλειά.

Άρης ρε.

Διάττων είπε...

Αγαπητέ φίλε σήμερα θα σου έστελνα μήνυμα γιατί πιστεύω ότι αυτή η ανάρτηση έστω και λίγο σε αφορά. Αλλά απ' ότι είδα, με πρόλαβες εσύ και σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

Όσο για το πρόσωπο που τιμώ έχω να πω το εξής. Είναι ο άνθρωπος που με το καταπληκτικό παιχνίδι του με έκανε να αγαπήσω το ποδόσφαιρο. Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτός αλλά και μια σειρά ομοίως καταπληκτικών ποδοσφαιριστών όπως Γιώργος Ζήνδρος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Βένος κ.α (όλοι παίχτες του μεγάλου Άρη που είχε τότε όλο Έλληνες - πλήν του Δανού Σκόμποε - παίχτες).

Κι αυτά που θα προσθέσω τώρα τα εννοώ. Αν μπορούσε σήμερα ο Γιώργος Φοιρός βιολογικά να παίξει, η ομάδα που θα τον είχε, δε θα χρειαζόταν να κατεβάζει δυο σεντερμπακ στα παιχνίδια της αλλά ένα! Τον έχω δει αρκετές φορές από κοντά και αμέτρητες στην τηλεόραση! Ο άνθρωπος δεν άφηνε να τον περάσει και να τον τριπλάρει κανένας! Ένα ήταν το Σινικό Τείχος στην Κίνα και το άλλο ήταν αυτό που ύψωνε ο Γιώργος Φοιρός στον Άρη (αλλά και στην Εθνική). Αν είχε καταφέρει να παίξει στο εξωτερικό (ήταν τότε δύσκολες οι εποχές για μεταναστεύσεις), πιστεύω πως το όνομά του θα μνημονεύονταν ακόμα! Τι να λέμε τώρα. Παίχτες σαν αυτόν γεννιώνται κάθε εκατό χρόνια κι ίσως γεννιώνται μόνο μια φορά!

Καλό σου βράδυ φίλε μου, ειλικρινά σ' ευχαριστώ που μ' επισκέφτηκες. Εύχομαι και πάλι ότι καλύτερο στα προσωπικά σου (σκέψεις, όνειρα, φιλοδοξίες, επιδιώξεις). Σου άφησα κι ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα σου...