Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το Μπλακ Άουτ Στο Διαδύκτιο Πλησιάζει!

Ο αποκαλούμενος «πατέρας» του Διαδικτύου, Βιντ Σερφ, προειδοποίησε ότι έρχονται «χρόνια διαδικτυακής αστάθειας», κάνοντας λόγο για μια από τις «πιο ταραχώδεις περιόδους» απ' τη δημιουργία του Ίντερνετ το 1982.

Ο Σερφ κάλεσε τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό το νέο πρωτόκολλο διευθύνσεων IPv6 (Internet Protocol Version 6), που αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα. «Αυτό πρέπει να συμβεί, αλλιώς το Ίντερνετ θα σταματήσει να μεγαλώνει ή δεν θα είναι ικανό να μεγαλώσει άλλο», προειδοποίησε, για να καταλήξει: «Θα ξεμείνουμε από διευθύνσεις, ιδίως τώρα που αποκτούμε όλο και περισσότερες συσκευές με πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπως τα κινητά τηλέφωνα...»

Το Ίντερνετ έφτασε στο σημερινό του μέγεθος χρησιμοποιώντας την έκδοση 4 του συστήματος διευθυνσιοδότησης (IPv4), η οποία χωράει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «απόθεμα» διευθύνσεων IP θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2012, δηλαδή σε περίπου 14 μήνες από σήμερα.

Σημειώνεται ότι Το IPv6 είναι ένα σύστημα διευθυνσιοδότησης με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα το οποίο εκτιμάται ότι θα προσφέρει τρισεκατομμύρια διευθύνσεις. Ωστόσο, η χρήση του δεν έχει μέχρι σήμερα διαδοθεί καθώς οι επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι παγκόσμιας εμβέλειας, τις οποίες κι έχει επικρίνει ο Βιντ Σερφ) δεν έχουν ακόμη μεριμνήσει για τη μετάβαση στο IPv6...