Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αυστραλία: Απαγορεύεται Το Κάπνισμα Και Σε Παραλίες!

Τα καλά νέα μάς έρχονται απ' τη μακρινή Αυστραλία, όπου ο διωγμός του τσιγάρου συνεχίζεται!

Μετά την απαγόρευσή του σ' όλους τους κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και στα γήπεδα, το μέτρο επεκτάθηκε στα αυτοκίνητα με παιδιά και τώρα επιβάλλεται σε υπαίθριους χώρους. Όχι μόνο σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες αλλά και σε παραλίες και πεζόδρομους!

Ήδη το κάπνισμα απ' την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορευτεί στις δημοφιλέστερες παραλίες της Μελβούρνης (απ' το Σάντριτζ ως τη Σεντ Κίλντα) κι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 200 δολαρίων (και λίγο είναι).

Ο δήμαρχος του Πόρτ Φίλιπ Φρανκ Οκόνορ, ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση έχει να κάνει και με την ρύπανση της θάλασσας αλλά και της παραλίας. «Κάθε χρόνο μαζεύουμε απ' τις παραλίες δεκάδες τόνους σκουπίδια και κυρίως αποτσίγαρα» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «ο καθαρισμός κοστίζει στο δήμο 800.000 δολάρια».

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτά είναι καλά νέα! Και μην τολμήσει κάποιος ανεγκέφαλος καπνιστής να πει το αντίθετο! Γιατί, ο καθένας που θέλει να κάνει κακό στην υγεία του είναι ελεύθερος να το κάνει, δεν θα τον εμποδίσει κανείς, έτσι κι αλλιώς, είναι αναυθαίρετο δικαίωμά του! Στην τελική όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβαρύνει τους άλλους!...

Να το διατυπώσω και με άλλα λόγια για να μην ακούγομαι απόλυτος... Δε διαφωνώ με τις μεθόδους αυτοκαταστροφής (αλίμονο, άλλωστε, ανήκω στη μεσοπολεμική σχολή), πιστεύω όμως ακράδαντα ότι υπάρχουν ευγενέστερες μέθοδοι και σίγουρα το κάπνισμα δεν είναι η ενδεδειγμένη καθώς δε φταίνε σε τίποτα όσοι συνυπάρχουν στον εκάστοτε περιβάλλοντα χώρο... Μπράβο λοιπόν στην Αυστραλία... Ήδη ετοιμάζω τις βαλίτσες μου...

6 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Αν βάζουν το ίδιο πρόστιμο και για κάθε χαρτάκι που πετάει κάποιος κάτω και κάθε είδους σκουπίδι που αφήνει γύρω του και μάλιστα σε εξωτερικούς χώρους, τότε θα δικαιολογούσα και το πρόστιμο στις παραλίες :))
Γιατί τα προβλήματα δε λύνονται μόνο με μέτρα και πρόστιμα ( και μιλώ κυρίως για την Ελλάδα που γνωρίζω), τα προβλήματα ξεκινάνε απ'την λάθος παιδεία.

evelina είπε...

Συμφωνώ για το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και ο λέω αυτό τώρα που κάνω την προσπάθεια μου.Πριν δεν θα συμφνούσα με τίποτα .Τώρα το καταλαβαίνω πόσο κακό κάνει και σε μας και στους γυρω μας .Την απαγόρευση ια την παραλία την βρίσκ λίγο τραβηγμένη .Καλό θα ήταν να μην υπήρχαν καπνιστές αλλά αφου υπάρχουν εεε...λίγο πρέπει να σκεφτούμε και αυτούς.Αυτά όμως γίνονται στην Αυστραλία...εδώ θα τολμήσει κανείς να το κάνει?

Dimos El Grec είπε...

Poly kala nea!!!
Symfwnw apolyta...
Prepei na ta feroun kai stin Ellada siga siga...
Kai opoios den symfwnei as paei na zisei se "dimokratikes xwres" xwris "fasistika metra kata tou kapnismatos" opws to Irak, to afganistan ktl opou epitrepetai to kapnisma pantou!

Διάττων είπε...

Ευχαριστώ και τους τρεις φίλους που κατέθεσαν τη σκέψη τους στη σημερινή ανάρτηση...

KANTHAR0S είπε...

Η Alice Iocco έχει δίκιο για την παιδεία. Ωστόσο, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουμε μόνο εμείς σε αυτό τον κόσμο. Γιατί να μυρίζω τον καπνό του άλλου μέσα στα μούτρα μου και γιατί στην παραλία να βλέπω χιλιάδες γόπες;

Διάττων είπε...

Κώστα ευχαριστώ κι εσένα για το σχόλιό σου, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Να 'χεις όμως υπόψη σου ότι περιμένουμε δική σου ανάρτηση. Καλό σου βράδυ φίλε μου...