Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η Κίνα Κατασκεύασε Τον Ταχύτερο Υπερυπολογιστή

Η Κίνα πλέον κατέχει την κορυφαία θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους και πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου, χάρη στο νέο της υπερυπολογιστή «Tianhe-1», ο οποίος έχει την δυνατότητα να κάνει περισσότερους από 2.500 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο!

Αυτός ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε απ' το διεθνή οργανισμό «Top 500» που συντάσσει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου. Το μηχάνημα ήδη έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην πόλη Τιαντζίν της Κίνας και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το BBC, για να φτάσει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπολογιστής εφοδιάζεται με περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel. Παράλληλα, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, χρειάστηκαν δύο χρόνια εργασίας από περίπου 200 επιστήμονες και χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ!

Ο «Τianhe-1Α» πήρε τη σκυτάλη απ' τον αμερικανικό ΧΤ5 «Τζάγκουαρ» του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ του Πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος κάνει 1.750 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.