Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η ΝΑSA Βάφτισε Μέρος Του Πλανήτη Άρη… ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ!

Η ΝΑSA ονόμασε βραχώδη κοιλάδα στην περιοχή του πλανήτη Άρη «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ». «Νονός» των Καλαβρύτων του Άρη είναι ο καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, συνεργάτης της NASA και υπεύθυνος σχεδιασμού πρωτοποριακού εξοπλισμού για την εξερεύνηση του διαστήματος, Αθανάσιος Οικονόμου.

O Αθανάσιος Οικονόμου είναι μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνεργάτης της NASA, απ' το 1960, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency). Έχει σχεδιάσει δυο ρομπότ (το «Spirit» και το «Opportunity») που αποτελούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό που αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη κι ανάλυση δειγμάτων απ' την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη.

Τα ρομπότ αυτά ανακαλύπτουν άγνωστες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες ο ελληνοαμερικάνος αστροφυσικός επιστήμονας αρέσκεται να δίνει ελληνικά ονόματα, όπως ο κρατήρας «Σαντορίνη», η πεδιάδα «Λασίθι», η κοιλάδα «Καλαβρύτων» κ.λπ.

Ο επόμενος στόχος για την ομάδα του είναι ο Κρόνος κι η μελέτη της ατμόσφαιράς του...

4 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

O ελληνοαμερικάνος επιστήμονας πολύ καλά κάνει και δίνει ελληνικά ονόματα στις άγνωστες περιοχές που ανακαλύπτονται .Με τις γνωστές κι ομόνυμες περιοχές τι γίνεται....
Εύχομαι να παραμείνουν με τα ίδια ονόματα κι εδώ....

Διάττων είπε...

Έχεις δίκιο αγαπητή Αλίκη... Απ' τη μια, όσο ζει αυτός ο ελληνοαμερικάνος επιστήμονας, αναμένεται να γεμίσει το διάστημα με ελληνικές ονομασίες (άπειρα μπράβο του σ' αυτό), απ' την άλλη όμως, τις ομόνυμες, γήινες κι εγχώριες τοποθεσίες τις βλέπω σύντομα να ξεπουλιούνται στα ντόπια και ξένα συμφέροντα... Εκεί πάνε τα πράγματα οι λύκοι κι οι ύαινες της πολιτικής. Η χώρα σύντομα θα οδηγηθεί σε εκποίηση!

evelina είπε...

Γιατί οι Έλληνες να μην ζουν στην Ελλάδα?

Διάττων είπε...

Ειδικά τέτοιοι επιστήμονες Εβελίνα θα έπρεπε να ζουν στην Ελλάδα αλλά απ' την άλλη είναι καλύτερα γι' αυτούς γιατί διαπρέπουν στο εξωτερικό...

Σου εύχομαι να έχεις μια ευχάριστη μέρα...