Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σχολείο Με Όνομα "Νίκος Καζαντζάκης" Στη Ρουμανία!

Άλλη μια επιτυχία του ασύγκριτου ελληνικού πνεύματος, και πάλι στο εξωτερικό. Η είδηση έχει να κάνει με τη Ρουμανική πόλη Βράϊλα που πολύ σύντομα θα «φιλοξενήσει» το Νίκο Καζαντζάκη!

Πιο συγκεκριμένα, το παλιό Ελληνικό Σχολείο της Βράϊλας, που σήμερα λειτουργεί ως πέμπτο δημοτικό σχολείο, θα φέρει στο εξής το όνομα του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης προς τις τοπικές αρχές που διαχειρίζονται το σχολείο. Η τελετή μετονομασίας του σχολείου θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου.

Φέτος, του Αγίου Νικολάου, «το Ελληνικό Σχολείο της Βράϊλας δεν θα ανήκει αποκλειστικά στην πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων της πόλης, αλλά θα συνδέσει το πνεύμα του Καζαντζάκη με το Δούναβη», επισημαίνει - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χαράλαμπος Καραβίας.

Το Ελληνικό Σχολείο της Βράϊλας χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι την εθνικοποίησή του το 1948 λειτούργησε ως αρρεναγωγείο και μικτό σχολείο της ελληνικής κοινότητας, στην οποία ανήκε. Μετά τα γεγονότα του 1989 η αναγεννημένη κοινότητα ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής ακινήτων της, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Το σχολείο φιλοξενεί σήμερα μαθήματα ελληνικών, τα οποία διδάσκονται από εκπαιδευτικό που είναι αποσπασμένος απ' την Ελλάδα...

5 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

ΕΕΕΕεεε να ,κάτι τέτοια διαβάζουμε και μαθαίνουμε και μας πιάνει περισσότερος θυμός για όσα συμβαίνουν εντός Ελλάδος....Δυστυχώς έτσι είναι.

Alice Iocco είπε...

Μπράβο στον Πρόεδρο και σ'όσους μεσολάβησαν έστω και σ'αυτή την κίνηση αναγνώρισης...

Διάττων είπε...

Σε λίγα χρόνια έχω την εντύπωση πως θα εξαφανιστούμε σαν κράτος και θα υπάρχουμε ως ένα διασκορπισμένο ανά τον κόσμο έθνος...

Και μιλάμε για την Ελλάδα την κοιτίδα του πολιτισμού, τη χώρα μ' ένα τόσο λαμπρό κι ένδοξο παρελθόν...

evelina είπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια απο μένα με καλύψατε απόλυτα. Μόνο,...που κάποιες φορές έχω την εντύπωση πως οι Έλληνες δεν ζουν στην Ελλάδα

Διάττων είπε...

Ακριβώς Εβελίνα. Όπως με τον αστροφυσικό επιστήμονα Αθανάσιο Οικονόμου ο οποίος - απόρροια των ερευνών του αλλά και της αγάπης του για την Ελλάδα - έχει γεμίσει το σύμπαν με ελληνικά ονόματα αλλά ωστόσο ο ίδιος ζει εκτός των συνόρων μας!