Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σε Αρνητική Τροχιά Ο Κλάδος Της Πληροφορικής Στην Ελλάδα

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπει η ελληνική αγορά πληροφορικής και κυρίως, ο τομέας των λιανικών πωλήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η πτωτική πορεία των πωλήσεων των Η/Υ κατά 40,4%, στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, απόρροια της συρρίκνωσης της κατανάλωσης στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει ανησυχία στον εμπορικό κόσμο του κλάδου.

Ακόμα, κι ο παραδοσιακά καλός μήνας Σεπτέμβρης για την αγορά της πληροφορικής, λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, δεν μπόρεσε τελικά να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας στην αρνητική τάση, που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά.

Έντονα επηρεασμένες απ' τη γενικότερη οικονομική ύφεση εμφανίζονται οι πωλήσεις όλων των κατηγοριών Η/Υ, οι οποίες κινούνται σε αρνητική τροχιά. Ενδεικτικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (prelim results) της IDC, για το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, στην Ελλάδα πωλήθηκαν, στο 3ο τρίμηνο, 221.015 Η/Υ (φορητοί και σταθεροί) έναντι 370.853 τεμαχίων, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Παρά το γεγονός ότι η κατηγορία των φορητών Η/Υ είναι απ' τις πιο δημοφιλής στην αγορά των ειδών τεχνολογίας, εντούτοις, κατά το 3ο τρίμηνο, οι πωλήσεις μειώθηκαν, φτάνοντας το 45,6%. Εξαίρεση αποτελούν οι φορητοί Η/Υ για τους επαγγελματίες χρήστες, που σημείωσαν αύξηση κατά 5%.Αντίθετα, οι φορητοί Η/Υ για τους οικιακούς καταναλωτές κατέγραψαν σημαντική κάμψη των πωλήσεών τους της τάξης του 53,4%.

Απ΄την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις των σταθερών Η/Υ μειώθηκαν κατά 19,5%. Οι πωλήσεις των σταθερών Η/Υ για επαγγελματίες χρήστες παρουσίασαν πτώση κατά 13,4%, ενώ οι πωλήσεις των σταθερών Η/Υ για τους οικιακούς χρήστες μειώθηκαν κατά 27%.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της IDC, την πρώτη πεντάδα στο σύνολο των πωληθέντων υπολογιστών απαρτίζουν οι Hewlett Packard με μερίδιο αγοράς 29,4%, Acer Group με μερίδιο αγοράς 15,4%, Toshiba με μερίδιο αγοράς 8,4%, Πλαίσιο με μερίδιο αγοράς 7,8% και Dell με μερίδιο αγοράς 6,7%.

Παρά τις μειωμένες πωλήσεις των Η/Υ, οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου εκτιμούν ότι, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ίσως υπάρξει μια βελτίωση. Για την καλύτερη εξέλιξη των πραγμάτων, οι εταιρίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των προϊόντων τους...

ΣΧΟΛΙΟ: Στην παρούσα ανάρτηση, θα μπορούσε κάποιος εύστοχα να επισημάνει: Εδώ όλη η χώρα είναι σε αρνητική τροχιά, ο κλάδος της πληροφορικής μάς πείραξε; Σωστό... Συμφωνώ κι επαυξάνω... Αλλά να ξεφεύγουμε και λίγο απ' αυτές τις πικρόχολες κρίσεις που πρώτα πρώτα πληγώνουν τους ίδιους τους εαυτούς μας... Τέλος πάντων... Τι τα λέω για τους άλλους, αφού κι εγώ επανέρχομαι ολοένα...

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Διάττων είπε...

Σου αναταποδίδω τις ευχές σου με ειλικρινείς κι εγκλάρδιες δικές μου. Να 'σαι πάντα καλά φίλε μου...