Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Επανεξελέγη Στη Λευκορωσία Ο Lukashenko!

Ο Δικτάτορας Ανακυρήχθηκε Νικητής Των Εκλογών Με Ποσοστό 80%!

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Grigoryevich Lukashenko επανεξελέγη απ' τον πρώτο γύρο με ποσοστό που σχεδόν άγγιξε το 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν μια βδομάδα, η κεντρική εφορευτική επιτροπή, υπεύθυνη για την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές της χώρας, ενώ αρκετοί υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν (!) στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας (αυτής δηλαδή που ακολούθησε των εκλογών).

Πάνω από 5 εκατ. ψηφοφόροι (5.122.866) ψήφισαν υπέρ του Lukashenko, δήλωσε η επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβαστι. Η επιτροπή προσθεσε πως η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το 90% (!).

Τη νύχτα που ακολούθησε των εκλογών, επτά υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρόταν για την επανεκλογή του Lukashenko. Φυσικά και δεν ήταν οι μόνοι. Σε μια συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων στην πρωτεύουσα Μινσκ, περίπου 700 άτομα συνελήφθησαν βίαια απ' τις δυνάμεις της άρχουσας τάξης, η οποία, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, με το «δικό της τρόπο», έδωσε τέλος στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διαμαρτυρηθεί.

Εκλεγμένος το 1994, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Λευκορωσία, ο Lukashenko επανεκλέγη το 2001 και το 2006 (με 86% των ψήφων) έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση, που σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές και την αντιπολίτευση έβριθε από παρατυπίες. Και τούτες οι εκλογές χαρακτηρίσθηκαν από σκληρά μέτρα και περιορισμούς εναντίον της αντιπολίτευσης.

Η Λευκορωσία Απέχει Πολύ Απ' Τη Διεξαγωγή Ελεύθερων Εκλογών!

«Η Λευκορωσία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προτού καταστεί δυνατό να κριθούν ελεύθερες οι εκλογές που πραγματοποιεί», κατήγγειλε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στον απολογισμό του για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.

«Η εκλογική αυτή διαδικασία δεν επέτρεψε να δοθεί στη Λευκορωσία το νέο ξεκίνημα που χρειαζόταν», σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Τόνι Λόιντ σε ανακοίνωσή του, ενώ ακόμα υπογράμμισε: «Ο λαός της Λευκορωσίας άξιζε περισσότερα, η καταμέτρηση των ψήφων στερείτο διαφάνειας και τώρα η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει εξηγήσεις και για τις συλλήψεις υποψηφίων, δημοσιογράφων κι ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ήλπιζα ότι αυτήν τη φορά θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πιο θετική αποτίμηση. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατό έπειτα από μια παραποιημένη καταμέτρηση των ψήφων κι απέναντι στην ωμή ανταπόκριση στις διαδηλώσεις», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της αποστολής του ΟΑΣΕ Γκέερτ Χάινριχ Άχρενς.

Φυσικά, υπήρξαν κι επιμέρους αντιδράσεις από διάφορες χώρες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Alexander Lukashenko αποκαλείται «Ο Τελευταίος Δικτάτορας Της Ευρώπης»...

Για όλ' αυτά που αναφέρθηκαν, σχετικό είναι το βίντεο που ακολουθεί...


This post is dedicated to my friend blogger Olga who is from that country...

3 σχόλια:

Olga είπε...

Thanks Diatton... Well, what can I say, someone said that the nation deserves the power it elects. This time it is truly NOT what we have elected, but still more power and bigger change in mentality of people is needed to overthrough the regime. I guess it's a matter of seeing what happens in another 4 years... as sad as it is :(

Διάττων είπε...

I know what you mean Olga! Be sure for this! From my side i ought to tell you that i wish things get better as soon as possible for the people of Belarus...

But you must know that we have similar problems, here in Greece, aswell. We have useless and dangerous politicians as governors... Here, there is a financial fascism, my friend, that's for sure!

parvina είπε...


Thanks for this article. you can visit my website.
xe.comm