Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σπουδαία Αφιερώματα Του Δήμου Στο Ίλιον Αττικής

Αφιέρωμα Στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη του Δήμου Ιλίου, πραγματοποιήθηκε απ' το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" τετραήμερο αφιέρωμα στο σπουδαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Το τριήμερο απ' τις 3 ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2010, η θεατρική ομάδα του Δήμου Ιλίου παρουσίασε στο Θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" το πολύ γνωστό έργο του "Παραμύθι Χωρίς Όνομα", ενώ τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου ανέβηκε στον ίδιο χώρο η θεατρική παράσταση "Η Αυλή Των Θαυμάτων".

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ένας απ' τους πλέον αξιόλογους Έλληνες δημιουργούς, μάς έχει κληροδοτήσει μερικά απ' τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων "Η Έβδομη Μέρα Της Δημιουργίας", "Η Ηλικία Της Νύχτας", "Η Γειτονιά Των Αγγέλων", "Η Αποικία Των Τιμωρημένων", "Το Μεγάλο Μας Τσίρκο", "Ο Εχθρός Λαός", "Πρόσωπα Για Βιολί Και Ορχήστρα" κ.α. τα οποία έχουν μεταφρασθεί κι έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στο κλείσιμο του αφιερώματος προς τιμήν του, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην κόρη του, κα Κατερίνα Καμπανέλλη.

Αφιέρωμα Στο Νίκο Ξυλούρη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη, διοργανώθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010, στο Θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα μουσικό κι ερμηνευτή Νίκο Ξυλούρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων απ' το θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές με αποσπάσματα απ' τη ζωή του και ν' απολαύσουν τα τραγούδια του ερμηνευμένα απ' το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ξυλούρης, ο "Αρχάγγελος Της Κρήτης", υπήρξε μια απ' τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας, με πολύ αξιόλογη συνεισφορά στα μουσικά δρώμενα της εποχής του και υψηλής αισθητικής έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για ένα καλλιτέχνη που τ' όνομά του έχει ξεφύγει απ' τα στενά όρια της Κρήτης, ακόμα και της Ελλάδας, κι έχει συνδεθεί με την έννοια του αγώνα και της επανάστασης, αφού σε ιδιαίτερα ταραγμένες εποχές για τη χώρα έστελνε με τα τραγούδια ηχηρά μηνύματα αγάπης και λευτεριάς και ξεσήκωνε τους Έλληνες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κα Ουρανία Ξυλούρη, η γυναίκα που συντρόφευσε το σπουδαίο αυτό Έλληνα καλλιτέχνη, στην οποία απονομήθηκε τιμητική πλακέτα.

ΣΧΟΛΙΟ: Σπουδαία αφερώματα απ' το Δήμο Ιλίου. Ευελπιστούμε στη συνέχειά τους...

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ανέκδοτο Για Το Ανδρείκελο - Πιόνι!

Δε συνηθίζω να ανεβάζω ανέκδοτα, αλλά για το συγκεκριμένο, επειδή αναφέρεται σ' ΕΝΑ ΑΠ' ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΕΛΟΙΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, αποφάσισα να κάνω μια εξαίρεση. Μου το έστειλε η αγαπητή φίλη Αλίκη και πιστεύω ότι αξίζει.

Σ' ένα ιατρικό συνέδριο, μετέχουν 4 γιατροί, πολύ σπουδαίοι επιστήμονες όλοι τους. Ξεκινάει πρώτος να μιλάει ο Ισραηλίτης:
- Η ιατρική στο Ισραήλ είναι τόσο προχωρημένη που εμείς βγάζουμε τους όρχεις από ένα άτομο, τους βάζουμε σε ένα άλλο και σε 6 εβδομάδες ψάχνει για δουλειά!
Συνεχίζει ο Γερμανός:
- Αυτό δεν είναι τίποτα. Στη Γερμανία βγάζουμε μέρος απ' τον εγκέφαλο ενός ατόμου, το βάζουμε σε ένα άλλο και σε 4 εβδομάδες ψάχνει για δουλειά!
Το λόγο τώρα παίρνει ο Ρώσος γιατρός:
- Ούτε αυτό είναι τίποτα. Στη Ρωσία η ιατρική είναι τόσο ανεπτυγμένη που βγάζουμε τη μισή καρδιά από ένα άτομο, τη βάζουμε σε ένα άλλο και σε 2 εβδομάδες κι οι δύο ψάχνουν για δουλειά!
Ώσπου έρχεται η σειρά του Έλληνα:
- Όλα αυτά είναι σαχλαμάρες! Είστε όλοι πολύ πίσω! Εμείς στην Ελλάδα πήραμε ένα άτομο χωρίς εγκέφαλο, χωρίς καρδιά και δίχως όρχεις, τον κάναμε πρωθυπουργό και τώρα όλη η χώρα ψάχνει για δουλειά!!!

ΣΧΟΛΙΟ: Όσοι διαβάσουν το ανέκδοτο, δε θα ήθελα να μείνουν μόνο σ' αυτό... Οι πιστοί φίλοι της ιστοσελίδας γνωρίζουν πως η κάθε ανάρτηση έχει το δικό της σκοπό...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Zimbabwe: Oliver Mtukudzi - Hear Me Lord

Σα μουσικός έχει κυκλοφορήσει πάνω από 40 άλμπουμς στη μέχρι τώρα καριέρα του, ενώ, για την προσφορά του στη μουσική, έχει κερδίσει τα παρακάτω βραβεία (ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει πως δε μπορεί να θυμηθεί τον αριθμό τους).

* 1993 - Βραβείο για το καλύτερο soundtrack της ταινίας "Neria" των Goodwin Mawuru και Tsitsi Dangarembga. Στο φιλμ έπαιξε κι ο ίδιος ο Mtukudzi ενώ έκανε και το soundtrack.
* 2002 - Βραβείο KORA για το τραγούδι "Ndakuwara"
* 2002 - Βραβείο ΝAMA ως ο καλύτερος τραγουδιστής
* 2003 - Βραβείο KORA ως ο καλύτερος καλλιτέχνης
* 2003 - Βραβείο REEL
* 2003 - Βραβείο "Lifetime Achievement"
* 2003 - Βραβείο απ' το Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε
* 2004 - Βραβείο ΝAMA ως ο καλύτερος τραγουδιστής
* 2010 - Βραβείο MTN SAMA για το γιο του Sam Mtukudzi ως μουσικό, όσο ήταν εν ζωή

Στην προσωπική του ζωή, όντας μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με 6 παιδιά (ο μοναδικός αφελφός του δε ζει), δημιούργησε κι ο ίδιος οικογένεια με 5 παιδιά και 2 εγγόνια. Ένα απ' τα παιδιά του όμως, ο Sam Mtukudzi, πετυχημένος μουσικός με δική του καριέρα, δε βρίσκεται πια στη ζωή (όπως προαναφέρθηκε), καθώς πέθανε τον περασμένο Μάρτη (σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα), γεγονός που λύπησε αφάνταστα τον Oliver Mtukudzi...

Με το "Hear Me Lord" (ένα πολύ ωραίο μελωδικό κομμάτι) τελειώνει το αφιέρωμα στο σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη απ' τη Ζιμπάμπουε...

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Zimbabwe: Oliver Mtukudzi - Ndakuvara

Προικισμένος με μια χαρισματική και μελωδική φωνή, και με μια ικανότητα να γράφει τραγούδια μέσα απ' την καθημερινή ζωή, θεωρείται - εδώ κι αρκετά χρόνια πλέον - μια απ' τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες στην παγκόσμια σκηνή! Για το λόγο αυτό έχει κερδίσει ένα αφοσιωμένο κοινό σ' όλη την Αφρική αλλά και ακόμα πιο πέρα.

Τραγουδάει στην εθνική γλώσσα της πατρίδας του, καθώς επίσης στην τοπική "Ndebele", και φυσικά στα αγγλικά. Μπορεί κι αναμειγνύει στοιχεία από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, δίνοντας έτσι στη μουσική του μια ξεχωριστή τεχνοτροπία, ένα στυλ που είναι ευρύτερα γνωστό ως "Tuku Music". Έχει λάβει μέρος σε αρκετές περιοδείες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, και μάλιστα μπροστά σε μεγάλα ακρωατήρια!

Αντίθετα απ' τον Mapfumo, ο Mtukudzi απέχει απ' το να ασκεί άμεσα κριτική στην αυταρχική κυβέρνηση του πρόεδρου Robert Mugabe, ίσως επειδή ο ίδιος ζει ακόμα στη Ζιμπάμπουε. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθούν δυο τραγούδια του, το "Ndakuvara" (το ακούμε στο video που ακολουθεί) το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναφέρεται στην κρατική βία που ασκεί το κόμμα του Mugabe και το "Wasakara" ("You Are Getting Old" στα αγγλικά), το οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας του το χρησιμοποίησαν ενάντια στον Mugabe, ως άμεσο αίτημα να αποσυρθεί... συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση...

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μα Πως Γίνονται Όλ' Αυτά;

Ας μπορούσε κάποτε κάποιος να μας εξηγήσει πως γίνονται όλ' αυτά... Δείτε το βιντεάκι (μου το έχει στείλει η αγαπητή φίλη Εβελίνα)...










Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Γενέθλια Για Τον Oliver Mtukudzi Απ' Τη Zimbabwe. Μια Παγκόσμια Καλλιτεχνική Φυσιογνωμία...

Ο Oliver "Tuku" Mtukudzi γεννήθηκε - σαν σήμερα, το 1952, στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε. Όντας πολυβραβρευμένος και ταλαντούχος (τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης), θεωρείται μαζί με τους Thomas Mapfumo και Leonard Dembo, ως η πιο πετυχημένη και διάσημη τριάδα μουσικών σ' ολόκληρη την ιστορία της Ζιμπάμπουε, έχοντας αποκτήσει ο καθένας τους μια φήμη που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα του Αφρικανικού αυτού κράτους!

Ξεκίνησε να εμφανίζεται το 1977, με τη συμμετοχή του στο group "The Wagon Wheels", ένα συγκρότημα όπου μέλος του ήταν κι ο Thomas Mapfumo. Το δισκάκι τους (single) "Dzandimomotera" έγινε χρυσό κι ώθησε τον Tuku να βγάλει το πρώτο του άλμπουμ ("Ndipeiwo Zano", 1978) το οποίο είχε κι αυτό μεγάλη επιτυχία. Από κει και πέρα η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει...

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στον Oliver Mtukudzi, το τραγούδι που θα ακούσουμε έχει τίτλο "Ndima Ndapedza". Με το μεγάλο αυτό καλλιτέχνη θα συνεχίσουμε και στις επόμενες αναρτήσεις...

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Έλληνες Της Ζιμπάμπουε

Ιστορική Αναδρομή
Οι φήμες που υπήρχαν έντονες στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ότι υπάρχει άφθονο χρυσάφι στις όχθες των ποταμών της Ροδεσίας (η παλιά ονομασία της Ζιμπάμπουε), έσπρωξε αρκετά νωρίς πολλούς Έλληνες να φτάσουν στην περιοχή. Μεταξύ των Ελλήνων πρωτοπόρων της εποχής είναι και τα ονόματα των: Χρήστου Ζαχαρία, Θεόδωρου Μπόλη ή Μπολή, Πέτρου Κόλη, Κωνσταντίνου Ιωάννου, Γιώργου Αλέξη και Π. Ζαφείρη.

Ο Κυπριακής καταγωγής Γιώργος Ορφανίδης, φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος ομογενής μας που βρέθηκε στη Ροδεσία, λίγο μετά το 1880. Ο Κύπριος ζωέμπορος, κάλεσε στη συνέχεια τον ανηψιό του Γ. Κυριακού, για να καταφθάσουν σύντομα και 100 Κύπριοι συγγενείς και συγχωριανοί τους.

Περιπετειώδης, ήταν την ίδια περίοδο η εγκατάσταση του Νικόλαου Βλαχάκη απ' την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος αποβιβάστηκε αρχικά στο λιμάνι Μπέρια της Μοζαμβίκης, για να φτάσει στη συνέχεια το 1884 πεζοπορώντας, στην περιοχή Τσιρούντου στον ποταμό Ζαμβέζη, που χωρίζει τη Ζάμπια απ' τη Ζιμπάμπουε. Ο Νικόλαος Βλαχάκης, αργότερα έφερε στη χώρα και τον αδελφό του Δημήτριο. Κι οι δυο τους έγιναν αρχικά κυνηγοί και ζωέμποροι, όμως αργότερα απέκτησαν μεγάλα αγροκτήματα στα οποία ζούσαν σαν ντόπιοι φύλαρχοι, περιστοιχιζόμενοι από ιθαγενείς. Το 1913 όμως, ένα λιοντάρι κατασπάραξε το Νικόλαο Βλαχάκη, και σύμφωνα μ' ένα θρύλο της περιοχής, ο αδελφός του Δημήτριος κυνηγούσε επί μήνες το λιοντάρι, μέχρι που το βρήκε και το σκότωσε.

Στον επίσημο κατάλογο των πρώτων αποίκων της Ροδεσίας, συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Π. Ζαφείρη, ο οποίος πήγε στη χώρα το 1890, ενώ την ίδια εποχή κατέφθασε κι ο καταγόμενος απ' την Κάρπαθο, Ι. Αντωνιάδης.

Οι Έλληνες στη Ροδεσία εργάστηκαν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου, ενώ έπαιξαν βασικό ρόλο και στην παραγωγή καπνού. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος παραγωγός τσιγάρων στη χώρα, ήταν ο Γ. Παπαδόπουλος απ' τη Λήμνο.

Η μαζική μετανάστευση Ελλήνων, σημειώνεται μετά το 1902, οπότε αρχίζει κι η δημιουργία των κοινοτήτων τους. Η ελληνική κοινότητα Χαράρε, ιδρύθηκε το 1921 για να χτίσει τα κατοπινά χρόνια εκκλησία, κοινοτική αίθουσα, Μορφωτικό Κέντρο, σχολείο κ.α. Λειτουργούσαν επίσης ελληνικές κοινότητες στο Μουτάρε, στο Σελούκουε, στο Χάρτλεϋ και στο Μασβινέο, αναγκάστηκαν όμως να κλείσουν λόγω των καταστάσεων που γνώρισε η χώρα.

Παρ' όλ' αυτά, άποικοι απ' την Ελλάδα και την Κύπρο συνέχισαν να πηγαίνουν στη Ροδεσία, ιδιαίτερα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι οι Έλληνες από 1.000 που ήταν το 1941, έφτασαν το 1956 τους 3.000. Μόνο το 1957, πάνω από 200 νέοι άνδρες, έφτασαν απ' την Ελλάδα για να εργαστούν στο σιδηρόδρομο της Νότιας Ροδεσίας.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ροδεσίας άρχισε να λειτουργεί απ' το 1940, ενώ ελληνικές κοινότητες είχαν δημιουργηθεί με σχολεία κι εκκλησίες στο Σόλζμπερι, Μπουλαουάγιο, Γκουέλο, Ουμτάλι και Σελούκουε...

Η Ομογένεια Σήμερα

Η ελληνική ομογένεια της Ζιμπάμπουε, που το 1972 αριθμούσε περίπου 14.000 άτομα και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας 3.500, σήμερα υπολογίζεται σε λίγο πάνω από 1.000 Έλληνες και 1.200 περίπου Ελληνοκύπριους. Η τάση είναι η περαιτέρω συρρίκνωση των αριθμών αυτών, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της εσωτερικής κι οικονομικής κατάστασης.

Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στην πρωτεύουσα Χαράρε και στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας Μπουλαβάγιο. Το 50% των Ελλήνων ασχολούνται με το εμπόριο, 25% με την παροχή υπηρεσιών, 20% είναι επαγγελματίες και το υπόλοιπο 5% υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι τεχνίτες. Είναι οργανωμένοι σε κοινότητες κι υπάρχει ελληνικό δημοτικό σχολείο, η «Ελληνική Σχολή Χαράρε», η οποία λειτουργεί απ' το 1954 κι ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα. Πρόσφατα, μάλιστα, η χώρα μας χορήγησε 200.000 € για την ανέγερση γυμνασίου στην «Ελληνική Σχολή Χαράρε».

Σημειώνεται ακόμα ότι το 2007 εγκαινιάσθηκαν στο Χαράρε ο Ιερός Ναός του Σωτηρός Χριστού (που χτίσθηκε με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων) και το Ιεραποστολικό Κέντρο «Αγίου Αθανασίου» της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε...

Διπλωματικές Σχέσεις

Όσο αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να προσθέσουμε ότι η Ελλάδα διατηρεί Πρεσβεία στο Χαράρε, ενώ η Ζιμπάμπουε δε διαθέτει Πρεσβεία στην Ελλάδα (ούτε και άμισθο προξενείο) καθώς δεν υπάρχουν οι οικονομικές προς τούτο δυνατότητες. Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ζιμπάμπουε δεν είναι ιδιαίτερα καλές, εφόσον επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό απ' το καθεστώς «στοχευμένων» κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν απ' την ΕΕ το Φεβρουάριο 2002 κι ανανεώνονται κάθε χρόνο από τότε. Ωστόσο, η παροχή βοήθειας προς τη χώρα αυτή της Αφρικής (είτε με τη μορφή οικονομικών χορηγήσεων, είτε με τη μορφή ανάληψης αναπτυξιακών προγραμμάτων), αν και υπήρξε εξ αρχής ισχνή, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (αποστολές τροφίμων, προγράμματα καταπολέμησης του AIDS, ίδρυση επίσης ελληνικής κλινικής κ.α.)...

Με τη Ζιμπάμπουε δε θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε με τη χώρα αυτή της Αφρικής, κάτω από ένα άλλο πρίσμα όμως. Θα το δείτε στις επόμενες αναρτήσεις...

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Πλησιάζουν Το 1 Δις Οι Υποσιτισμένοι Στον Πλανήτη!

Απαράδεκτα υψηλός είναι ο αριθμός των υποσιτισμένων τονίζει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στην οποία κι επισημαίνει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκαλούν τη πείνα στο πλανήτη παραμένουν.

Σύμφωνα με τον FAO ο αριθμός των υποσιτισμένων το 2010 ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια, δηλαδή, περίπου ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη! Ο αριθμός των υποσιτισμένων αν κι εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το 2009, ωστόσο είναι υψηλότερος απ' τον αριθμό των υποσιτισμένων πριν απ' τη διατροφική κρίση του 2007-8. Σημειώνεται ότι ο FAO αναγνωρίζει ως υποσιτισμένο όποιον λαμβάνει λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα. Οι χώρες όπου εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των υποσιτισμένων, περισσότερο από 65%, είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Μάλιστα ο FAO σημειώνει ότι οι πυρκαγιές στη Ρωσία που αύξησαν τις τιμές των σιτηρών, θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση «των στόχων της χιλιετίας» που έθεσε ο ΟΗΕ, στους οποίους περιλαμβάνεται κι η μείωση μέχρι το 2015 στο μισό του αριθμού των υποσιτισμένων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ζακ Ντιούφ εκτιμά πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί μία διατροφική κρίση σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία. «Υπάρχουν αρκετά αποθέματα, αρκετές προοπτικές για την παραγωγή τροφίμων», τόνισε. Ωστόσο ο FAO σημειώνει ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές κρίσεις που με τη σειρά τους προκαλούν κρίση στη διάθεση τροφίμων...

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Σχολικά Μαργαριτάρια

Οι παρακάτω "εντυπωσιακές" φράσεις έχουν εντοπιστεί σε γραπτά μαθητών. Τα συναισθήματα που μας προκαλούν είναι σίγουρα ανάμεικτα...

Tα Χερουβίμ και τα Σεραβίμ ήταν μικρά αγγελάκια που πετούσαν στο πλάι των μεγάλων αγγέλων. Τα Χερουβίμ χερούβιζαν (δηλαδή πετούσαν δεξιά) και τα Σεραβίμ σερούβιζαν (δηλαδή πετούσαν αριστερά). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουβίμ για πέταγμα κατευθείαν στη μέση.

Η παρτιτούζα είναι οι νότες της μουσικής που έχουν μπροστά τους οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Ο μαέστρος δε χρειάζεται παρτιτούζα. Αυτός και μόνο κρατάει τη μπακέτα και την κουνάει πέρα δώθε, έχοντας κάτι το κοινό στα οπίσθιά του. Το κοινό δεν παίρνει μέρος σε όλα αυτά, μόνο βλέπει κι ακούει έντονα καταγοητευμένο.

Ο πρατήρας είναι λέξη δυσνόητη, δηλαδή με δυο έννοιες. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και μια όταν δουλεύει σε πρατήριο.

Ενεργητική φωνή έχουμε όταν γράφουμε: Κυνηγάω το σκύλο. Στην Παθητική φωνή η φράση γίνεται: Ο σκύλος με κυνηγάει.

Οι βηταμίνες βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα απ' τις αλφαμίνες και τις γαμαμίνες.

Η τάξη μου έχει 29 μαθητές. Απ' αυτούς όμως οι 12 είναι μαθήτριες.

Η γωνία Α στην κορυφή του τριγώνου λέγεται Αγωνία, ενώ αυτές που βρίσκονται στον πάτο της βάσης, δεξιά κι αριστερά, λέγονται Παταγωνία.

Το στήθος είναι ένα εξάρτημα που φοράνε μόνο οι ωραίες γυναίκες.

Στη Φιλική Εταιρεία ήταν όλοι φίλοι κι αγαπημένοι.

Αλλάζουν Οι Ταυτότητες Απ' Το 2011

Μέσα σε λίγους μήνες οι γνωστές μας σε όλους ταυτότητες θα αποτελούν πλέον παρελθόν. Απ' την επόμενη χρονιά θα αντικατασταθούν με την Κάρτα του Πολίτη που θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Η Κάρτα του Πολίτη θα θυμίζει τις αντίστοιχες του εξωτερικού και κατά συνέπεια θα έχει υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας ώστε να μην μπορεί κανείς να την πλαστογραφήσει. Απ' το 2011 που θ' αρχίσει η αντικατάσταση, στην Κάρτα θα περιλαμβάνεται το όνομα του πολίτη, το ΑΦΜ, ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός και το ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)...

Πρόκειται για αλλαγή που φαινομενικά δείχνει προς το καλύτερο. Θα γίνει όμως έτσι; Γεγονός είναι πως δε μας έχουν συνηθίσει σε θετικές κινήσεις οι ενδοτικές κυβερνήσεις της τελευταίας 35ετίας. Είδομεν...

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ανεστάλη Η Ποινή Του Θανάτου Δια Λιθοβολισμού Για Την Ιρανή Σ. Μ. Αστιανί

Στις 10 Ιουλίου η παρούσα ιστοσελίδα είχε αναφερθεί στην περίπτωση της Ιρανής Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί (κατηγορούμενης στη χώρα της απ' το 2006 για μοιχεία και συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της) που κινδύνευε άδικα να θανατωθεί δια λιθοβολισμού. Τελικά, ευτυχώς, η ποινή αυτή ανεστάλη πριν μια βδομάδα (8 Σεπτεμβρίου). Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σχετικά ότι η ποινή επανεξετάζεται, όπως επανεξετάζεται κι ολόκληρο το θέμα των εξωσυζυγικών σχέσεων...

Η υπόθεση, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, η διεθνής κατακραυγή είναι τεράστια κι έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έχει καταδικάσει τη βάρβαρη πρακτική του θανάτου δια λιθοβολισμού (αντίστοιχες κινήσεις έκαναν η Γαλλία, η Ισπανία, η Βραζιλία αλλά και πολλές άλλες χώρες). Ωστόσο, λίγο πριν απ' τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο, η Ιρανική κυβέρνηση είχε ζητήσει να σταματήσουν οι παρεμβάσεις σε υποθέσεις που αφορούν το Ιρανικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης...

Κι είναι γεγονός πως στη χώρα αυτή, όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα, έχουν γίνει επιπροσθέτως πρωτοφανή πράγματα. Απ' τη μια πλευρά ο άνδρας που σκότωσε το σύζυγο της Σ. Μ. Αστιανί αναγνωρίστηκε και φυλακίστηκε, χωρίς όμως να έχει καταδικαστεί σε θάνατο, κι απ' την άλλη, ο δικηγόρος της Ιρανής γυναίκας αναγκάστηκε να διαφύγει στην Τουρκία!

Όλ' αυτά δεν είναι δυνατό να μας γεμίζουν με αισιοδοξία και δείχνουν πως η υπόθεση δεν έχει ακόμα κερδηθεί, απλά, το Ιράν υποχρεώθηκε προσωρινά να παγώσει την εκτέλεση της ποινής (αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση, άλλωστε, αυτό φοβάται κι ο μεγάλος γιος της Σακινέχ). Ευτυχώς, πάντως, που υπήρξε κι αυτή η θύελλα αντιδράσεων σε όλον τον κόσμο, γιατί αυτές οι χώρες, σε πάρα πολλά θέματα, είναι αιώνες πίσω...

Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται ένα μέρος απ' τη διεθνή κατακραυγή που επισημάνθηκε πιο πάνω...

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε Χθες Η Νέα Σχολική Χρονιά

Στα θρανία επέστρεψαν χθες περισσότεροι από 1.500.000 μαθητές στα 15.500 σχολεία της χώρας.

Η σχολική χρονιά λοιπόν άρχισε κόντρα στα προβλήματα που πάντα υπάρχουν και πάντα επιζητούν τη λύση τους. Όσο αφορά, μάλιστα, τους εκπαιδευτικούς, οι κενές θέσεις που δεν έχουν - ακόμα! - καλυφθεί υπολογίζονται κοντά στις 3.000! Εντωμεταξύ, έχουν περιοριστεί κατά 30% τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (π.χ. θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση), με το υπουργείο Παιδείας να προσπαθεί(;) να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα απ' το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι το 87% των βιβλίων είναι από χθες στα χέρια των μαθητών, ενώ όσα λείπουν, τα οποία είναι λιγοστά (είναι όντως λιγοστά;), θα τα πάρουν οι μαθητές με καθυστέρηση λίγων ημερών (αυτό ας προσπαθήσουμε να το πιστέψουμε)...

Τέλος πάντων, δεν είναι μόνο τα προβλήματα αυτά, κι όπως και να 'χουν τα πράγματα, εμείς οφείλουμε να ευχηθούμε ότι καλύτερο για τη νέα σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε, κι ότι μ' αυτούς τους ελεεινούς, και τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ που θέλουμε να μας κυβερνάνε, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα...

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Basket Extreme!

Άλλο ένα βιντεάκι απ' τα λεγόμενα αξιοσημείωτα... Αυτή τη φορά έχει να κάνει με το μπάσκετ... Μου το έστειλε η αγαπητή φίλη και blogger Εβελίνα την οποία κι ευχαριστώ...









Poland: Kasia Nosowska - Tez Dobrze

Έχει λάβει αρκετά βραβεία στη μέχρι τώρα καριέρα της, ως η καλύτερη τραγουδίστρια, η καλύτερη στιχουργός και για το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ...

Στο τελευταίο αυτό μέρος του αφιερώματος για την Kasia Nosowska, το audio έχει τίτλο "Tez Dobrze".













Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Poland: Kasia Nosowska - O Papierkach

Η Kasia Nosowska δεν ασχολείται μόνο με τη μουσική. Πέρα λοιπόν απ' τις καθαρά καλλιτεχνικές δραστηριότητές της, γράφει και σε αρκετά περιοδικά της πατρίδας της...

"O Papierkach" είναι ο τίτλος του τραγουδιού της σημερινής ανάρτησης...













Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Poland: Kasia Nosowska - Wiadomo

Για όσους δεν την γνωρίζουν είναι η τραγουδίστρια (κι ενίοτε στιχουργός) του Πολωνικού ΡΟΚ group "Hey". Ωστόσο, πραγματοποιεί και ατομική (solo) καριέρα, και μάλιστα, στην ηλεκτρονική μουσική, μια κατεύθυνση που είναι διαφορετική απ' αυτή της μπάντας της (άλλωστε, το είπαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση ότι ακουλουθεί διαφορετικούς μουσικούς δρόμους).

Κατ' επέκτασιν, η δισκογραφία που παρουσιάζει είναι και μέσα απ' το συγκρότημά της αλλά και ατομική. Έβγαλε το πρώτο της CD το 1993 κι από τότε συνεχίζει κανονικά (κάθε χρόνο περίπου κυκλοφορεί κι από ένα άλμπουμ)...

Σήμερα την απολαμβάνουμε στο τραγούδι που φέρει τον τίτλο "Wiadomo".





Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Poland: Kasia Nosowska - Jeszcze Jeden O Tym

Η Kasia Nosowska είναι τραγουδίστρια απ' την Πολωνία κι είναι γεννημένη στις 30 Αυγούστου 1971. Στις δουλειές που κάνει στον καλλιτεχνικό χώρο αναζητεί την ποιότητα, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βαδίζει σε διαφορετικούς μουσικούς δρόμους... Θα ακολουθήσουν, μάλιστα, άλλες 3 αναρτήσεις (ως ένα μικρό αφιέρωμα στην Πολωνή ερμηνεύτρια) οπότε θα έχετε την ευκαιρία να τη γνωρίσετε καλύτερα (ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που την παρουσιάζω)...

Για το ξεκίνημα την ακούμε στο τραγούδι που έχει τίτλο "Jeszcze Jeden O Tym".








Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κάποιοι...Αποδίδουν Το Συρτάκι Εξαιρετικά

Δείτε το βιντεάκι. Αξίζει πολύ!

Μου το έστειλε η φίλη Αλίκη (άλλωστε, αρκετές απ' τις αναρτήσεις μου οφείλονται σε δικές της συνέργειες)...








Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο CD Για Τον Reverend K. M. Williams!

Αυτά είναι καλά νέα! Ο 54χρονος Reverend K. M. Williams έβγαλε νέο CD (στη φωτογραφία εικονίζεται το εξώφυλλο)! Έχει τίτλο "When I Rise" και κυκλοφορεί απ' την "Dialtone Records". Ο δίσκος περιέχει 13 τραγούδια (ορισμένα απ' τα οποία είναι gospel) και μαζί με τον αιδεσιμότατο ακούγεται κι ο γνωστός συνεργάτης του Washboard Jackson στα drums και στο washboard.

Θέλετε ένα μικρό δείγμα απ' το άλμπουμ; Έχει τίτλο "Free To Roam". Πρόκειται για ένα εκπληκτικό, γνήσιο, καθαρό Blues, και μάλιστα μινιμαλιστικής μορφής, όπως το συνηθίζει ο γνωστός μας Bluesman. Με τέτοια τραγούδια, για όλους εμάς που λατρεύουμε το μουσικό αυτό είδος, το όφελος είναι διπλό! Το Blues όχι μόνο ξαναβρίσκει την ταυτότητά του αλλά εξασφαλίζει και τη διάρκειά του!... Απολαύστε το audio!...





Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Reverend K. M. Williams - Jump Up On The Line (Italy 2005)

Blues και σήμερα, αυτή τη φορά με τον πολύ καλό κι αγαπημένο της παρούσας ιστοσελίδας, τον αιδεσιμότατο K. M. Williams. Τον ακούμε στο "Jump Up On The Line" (από Live που έδωσε στην Ιταλία πριν 5 χρόνια)...

Με τον ίδιο Bluesman θα συνεχίσουμε και στην επόμενη ανάρτηση γιατί...έχει κάποια καλά νέα να μας πει...












Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Byther Smith - Please, Have Mercy On Me (2007)

Πρόκειται για Live που έδωσε ο μεγάλος Byther Smith στα 74 του χρόνια (το 2007)! Δε γράφω κάτι άλλο εδώ, θα ειπωθούν περισσότερα όταν θα γίνει σχετικό αφιέρωμα για την εν λόγω συναυλία...

Λοιπόν όλα εν καιρώ... Για την ώρα απολαμβάνουμε τον εξαίρετο Byther Smith στο τραγούδι του που έχει τίτλο "Please, Have Mercy On Me"!...

Τέτοια κομμάτια, εγώ τα ακούω με δέος, γονατιστός! Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε τι εννοώ... Byther Smith, ο αυτοκράτορας της mellow ηλεκτρικής σχολής του Blues, ένα απ' τα ελάχιστα εν ενεργεία υπερωκεάνια της μαύρης μουσικής!


Robert Pete Williams - Old Girl At My Door (1971)

Στην προηγούμενη ανάρτηση είπα πως δε μπορώ να ξεχάσω το Jimmy Rogers. Σήμερα θα πω το ίδιο για τον Robert Pete Williams. Πρόκειται για τον Bluesman που με το πολύ ιδιαίτερο (κι ωστόσο αναγνωρίσιμο) στυλ του δημιούργησε τη δική του μουσική σκηνή και σχολή...

Στο video που ακολουθεί τον βλέπουμε το 1971, στο Baton Rouge της Louisiana, να τραγουδάει "Old Girl At My Door"...

Robert Pete Williams! Αξεπέραστη φυσιογνωμία στο χώρο της (μαύρης) μουσικής...