Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έπεσε Οριστικά Η Αυλαία Για Τον Γιώργο Φούντα!

Λόγω του λυπητερού γεγονότος που συνέβει χθες το απόγευμα, αναδημοσιεύω (με τη σχετική τροποποίηση) ανάρτηση που είχα κάνει περίπου πριν 11 μήνες...

Ο Γιώργος Φούντας ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ανήκει σ' εκείνη την παλιά αλλά διακριτή κατηγορία ηθοποιών που δεν έπαιζαν απλά στις ταινίες αλλά τις βίωναν...

Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας στη Φωκίδα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο "Νυφιάτικο Τραγούδι" και στον κινηματογράφο στην ταινία "Τα Χειροκροτήματα" το 1944. Βραβεύτηκε απ' το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες "Με Τη Λάμψη Στα Μάτια" και "Πυρετός Στην Άσφαλτο".

Έμεινε ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο η τελευταία σκηνή απ' την ταινία "Στέλλα" με τη Μελίνα Μερκούρη, όταν είπε την περίφημη φράση: "Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι!".

Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση το 1975, στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται".

Ο εκλεκτός πρωταγωνιστής έφυγε απ' τη ζωή χθες το απόγευμα, στα 86 του χρόνια. Το τελευταίο διάστημα ο ηθοποιός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών, χτυπημένος χρόνια από Αλτσχάϊμερ, έχοντας στο πλευρό του την σύντροφο της ζωής του Χρυσούλα Ζώκα και τον γιο του Πάνο... Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη στις 11.00 π.μ στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

Κινηματογράφος: Λεβέντες Της Θάλασσας (1997), Μολυσμένα Ύδατα (1987), Το Κορίτσι Της Μάνης (1986), 17 Σφαίρες Για Έναν Άγγελο (1981), Έξοδος Κινδύνου (1980), Ο Μεγάλος Ένοχος (1970), Η Λεωφόρος Της Προδοσίας (1969), Ο Αντάρτης Του Βάλτου (1969), Ο Πρόσφυγας (1969), Πολύ Αργά Για Δάκρυα (1968), Πυρετός Στην Άσφαλτο (1967), Τρούμπα '67 (1967), Με Τη Λάμψη Στα Μάτια (1966), Ο Ψαρόγιαννος (1966), Οι Στιγματισμένοι (1966), Επαναστάτης (1965), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ανεμοστρόβιλος (1964), Κραυγή (1964), Ο Κράχτης (1964), Το Κορίτσι Της Κυριακής (1964), Αμέρικα Αμέρικα (1963), Ζήλεια (1963), Κάθαρμα (1963), Πολιορκία (1963), Τα Κόκκινα Φανάρια (1963), Η Μεγάλη Θυσία (1962), Προδομένη Αγαπη (1962), Η Κατάρα Της Μάνας (1961), Αν Ήξερες Παιδί Μου (1960), Το Ποτάμι (1960), Αντίο Ζωή (1960), Η Αυγή Του Θριάμβου (1960), Λύτρωσέ Με Αγάπη Μου (1960), Πόθοι Στα Στάχυα (1960), Ποτέ Την Κυριακή (1960), Η Ζαβολιάρα (1959), Γαλήνη (1958), Γερακίνα (1958), Η Λίμνη των Πόθων (1958), Μόνο Για Μια Νύχτα (1958), Άσσοι Του Γηπέδου (1956), Το Κορίτσι Με Τα Μαύρα (1956), Μαγική Πόλη (1955), Ο Αγαπητικός Της Βοσκοπούλας (1955), Στέλλα (1955), Ανοιχτή Θάλασσα (1954), Γυναίκες Δίχως Άντρες (1954), Ο Άνεμος Του Μίσους (1954), Το Κορίτσι Της Γειτονιάς (1954), Η Μαύρη Γη (1952), Νεκρή Πολιτεία (1951), Πικρό Ψωμί (1951), Καταδρομή Στο Αιγαίον (1946), Χειροκροτήματα (1944)...

Τηλεόραση: Γόβα Στιλέτο (1993), Στον Αργαλειό Του Φεγγαριού (1985), Κούρσα Του Θανάτου (1982), Έξοδος Κινδύνου (1978), Γαλήνη (1976), Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975), Κατοχή (1973)...

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι 50 Καλύτερες Εφευρέσεις Του 2010 Απ' Το Time

Το περιοδικό «Time» ψήφισε τις 50 καλύτερες εφευρέσεις του 2010 στους τοµείς της τεχνολογίας, των µεταφορών, της υγείας, της µηχανικής, της πράσινης ενέργειας, της ροµποτικής, του λογισµικού υπολογιστών, της άµυνας και της ένδυσης.

Ως καλύτερη τεχνολογική εφεύρεση ψηφίστηκε το iPad, η ταµπλέτα της Apple, που µέχρι το τέλος του Σεπτεµβρίου είχε πουλήσει 7.500.000 κοµµάτια. Με πάχος 1,25 εκατοστών, βάρος 700 γραµµαρίων και οθόνη 9,7 ιντσών, µπορεί µε µία φόρτιση να παίζει επί 10 ώρες συνεχόµενα βίντεο και να µείνει σε κατάσταση αναµονής για ένα µήνα. Η συσκευή προσφέρει εύκολη πλοήγηση στο ∆ιαδίκτυο, πρόσβαση στα e-mail, αναπαραγωγή µουσικής, βίντεο και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Μεταξύ των 50 καλύτερων εφευρέσεων συγκαταλέγεται το λέιζερ που σκοτώνει τα κουνούπια! Ενα πρώην στέλεχος της Microsoft ανέπτυξε µια µέθοδο εξολόθρευσης των κουνουπιών που µεταδίδουν ελονοσία, «πυροβολώντας» τα µε ακτίνες λέιζερ. Μια άλλη ερευνητική οµάδα «έφτιαξε» ένα κουνούπι µεµεταλλαγµένο DNA, το οποίο είναι απρόσβλητο απ' το παράσιτο που µεταδίδει την ελονοσία µε το τσίµπηµα του κουνουπιού. Το επόµενο βήµα είναι να γίνει το νέο κουνούπι πιο ισχυρό απ' το κοινό είδος, µε στόχο να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον και να εξολοθρεύσει το θανατηφόρο κουνούπι.

Η βρετανική εταιρεία Xeros κατασκεύασε το πλυντήριο που πλένει ρούχα (σχεδόν) χωρίς νερό! Πρόκειται για ένα µηχάνηµα που αντλεί δύναµη καθαρισµού από επαναχρησιµοποιούµενες «χάντρες» από νάιλον, οι οποίες απορροφούν τους λεκέδες και καταναλώνουν κατά 90% λιγότερο νερό από ένα συνηθισµένο πλυντήριο.

Μετά το ροµπότ-υπηρέτη, έρχεται το ροµπότ-ψεύτης! Το µηχάνηµα, που απευθύνεται κυρίως στις ένοπλες δυνάµεις, χρησιµοποιεί αλγόριθµους για να θολώνει τα νερά του αντιπάλου, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για το πού βρίσκεται. Μπορεί να δηµιουργήσει µια παραπλανητική διαδροµή, να στείλει εσφαλµένα µηνύµατα και να αποπροσανατολίσει τον εχθρό.

Αλλά και το ροµπότ-δάσκαλος είναι γεγονός! Ηδη στη Νότια Κορέα χρησιµοποιείται πειραµατικά και… απαλλάσσει πολλούς εκπαιδευτικούς απ' τα καθήκοντά τους. Η ασιατική χώρα απασχολεί περίπου 30.000 αλλοδαπούς δασκάλους Αγγλικών.

Ενα ιατρικό «θαύµα» που κάνει τους παραπληγικούς ασθενείς να σταθούν στα πόδια τους κατάφεραν οι κατασκευαστές του eLegs, ενός καινοτόµου εξωσκελετού. Πρόκειται για ένα ροµποτικό προσθετικό πόδι που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για να «διαβάσει» τις χειρονοµίες του βραχίονα, προσοµοιώνοντας τη φυσική ανθρώπινη κίνηση.

Τέλος, το XOS 2, γνωστό και ως «Κοστούµι του Iron Man», επιτρέπει ακόµη και στον πιο αδύναµο άνθρωπο να σηκώσει έως και 90 κιλά χωρίς να ιδρώσει.

Η Σπουδαία Cristina Branco Για Λίγες Εμφανίσεις Στην Αθήνα!

Cristina Branco! Ένα μεγάλο όνομα στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χώρο, μια απ' τις πιο αισθαντικές αλλά και σπουδαίες τραγουδίστριες του fado σήμερα!

Η Cristina Branco στα νεανικά της χρόνια (γεννημένη το 1972 στην Πορτογαλία) δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ούτε για το fado ούτε για τη μουσική, γενικότερα. Οι μουσικές της προτιμήσεις ήταν η τζαζ και το ροκ κι έτεινε περισσότερο προς την Billie Holiday και την Joni Mitchell παρά προς την Amalia Rodrigues. Μάλιστα, η επαφή της με αυτή την κορυφαία τραγουδίστρια των fados υπήρξε μάλλον τυχαία, αλλά μοιραία και καθοριστική, καθώς της άλλαξε πλήρως τη ζωή, στρέφοντάς την στο fado.

Χωρίς να έχει επαγγελματικές επιδιώξεις αρχικά, το ίδιο τυχαία, έβγαλε ένα live δίσκο που όμως έμελλε σύντομα να την κάνει πασίγνωστη στην Πορτογαλία, και βαθμιαία, στην Ευρώπη. Έτσι, είδε ότι η μοίρα της την οδηγούσε στην μουσική και πιο συγκεκριμένα στο fado.

Με ιδιαίτερη τραγουδιστική προσέγγιση και με μια σταθερή επαφή με την ποιητική πλευρά του, δημιούργησε μια πιο «έντεχνη» όψη στο fado που δεν έρχεται σε αντίφαση ή αντίθεση με την παραδοσιακή. Όλοι οι δίσκοι της μέσα στον νέο αιώνα υποδηλώνουν την επιμονή της να αποδώσει την ποιητική ομορφιά της λαϊκής πορτογαλικής μουσικής γι αυτό και φροντίζει να συνεργάζεται πάντα με κορυφαίους μουσικούς αλλά και πνευματικούς ανθρώπους...

Η Cristina Branco απ' τις 26 του μήνα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων στο Half Note, μέχρι τις 2 Δεκέμβρη. Μαζί της έχουν έρθει οι εξής μουσικοί: Ricardo Dias: πιάνο, Eurico Dionísio: πορτογαλική κιθάρα, Αlexandre Silva: κλασική κιθάρα και Fernando Maia: μπάσο.

Tη μεγάλη και διακεκριμένη ερμηνεύτρια απολαμβάνουμε στο video που ακολουθεί. Πρόκειται για ένα πολύ χαρακτηριστικό τραγούδι...fado, τι άλλο; «Fado A Minha Casa»...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αυστραλία: Απαγορεύεται Το Κάπνισμα Και Σε Παραλίες!

Τα καλά νέα μάς έρχονται απ' τη μακρινή Αυστραλία, όπου ο διωγμός του τσιγάρου συνεχίζεται!

Μετά την απαγόρευσή του σ' όλους τους κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και στα γήπεδα, το μέτρο επεκτάθηκε στα αυτοκίνητα με παιδιά και τώρα επιβάλλεται σε υπαίθριους χώρους. Όχι μόνο σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες αλλά και σε παραλίες και πεζόδρομους!

Ήδη το κάπνισμα απ' την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορευτεί στις δημοφιλέστερες παραλίες της Μελβούρνης (απ' το Σάντριτζ ως τη Σεντ Κίλντα) κι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 200 δολαρίων (και λίγο είναι).

Ο δήμαρχος του Πόρτ Φίλιπ Φρανκ Οκόνορ, ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση έχει να κάνει και με την ρύπανση της θάλασσας αλλά και της παραλίας. «Κάθε χρόνο μαζεύουμε απ' τις παραλίες δεκάδες τόνους σκουπίδια και κυρίως αποτσίγαρα» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «ο καθαρισμός κοστίζει στο δήμο 800.000 δολάρια».

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτά είναι καλά νέα! Και μην τολμήσει κάποιος ανεγκέφαλος καπνιστής να πει το αντίθετο! Γιατί, ο καθένας που θέλει να κάνει κακό στην υγεία του είναι ελεύθερος να το κάνει, δεν θα τον εμποδίσει κανείς, έτσι κι αλλιώς, είναι αναυθαίρετο δικαίωμά του! Στην τελική όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβαρύνει τους άλλους!...

Να το διατυπώσω και με άλλα λόγια για να μην ακούγομαι απόλυτος... Δε διαφωνώ με τις μεθόδους αυτοκαταστροφής (αλίμονο, άλλωστε, ανήκω στη μεσοπολεμική σχολή), πιστεύω όμως ακράδαντα ότι υπάρχουν ευγενέστερες μέθοδοι και σίγουρα το κάπνισμα δεν είναι η ενδεδειγμένη καθώς δε φταίνε σε τίποτα όσοι συνυπάρχουν στον εκάστοτε περιβάλλοντα χώρο... Μπράβο λοιπόν στην Αυστραλία... Ήδη ετοιμάζω τις βαλίτσες μου...

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το Μπλακ Άουτ Στο Διαδύκτιο Πλησιάζει!

Ο αποκαλούμενος «πατέρας» του Διαδικτύου, Βιντ Σερφ, προειδοποίησε ότι έρχονται «χρόνια διαδικτυακής αστάθειας», κάνοντας λόγο για μια από τις «πιο ταραχώδεις περιόδους» απ' τη δημιουργία του Ίντερνετ το 1982.

Ο Σερφ κάλεσε τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό το νέο πρωτόκολλο διευθύνσεων IPv6 (Internet Protocol Version 6), που αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα. «Αυτό πρέπει να συμβεί, αλλιώς το Ίντερνετ θα σταματήσει να μεγαλώνει ή δεν θα είναι ικανό να μεγαλώσει άλλο», προειδοποίησε, για να καταλήξει: «Θα ξεμείνουμε από διευθύνσεις, ιδίως τώρα που αποκτούμε όλο και περισσότερες συσκευές με πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπως τα κινητά τηλέφωνα...»

Το Ίντερνετ έφτασε στο σημερινό του μέγεθος χρησιμοποιώντας την έκδοση 4 του συστήματος διευθυνσιοδότησης (IPv4), η οποία χωράει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «απόθεμα» διευθύνσεων IP θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2012, δηλαδή σε περίπου 14 μήνες από σήμερα.

Σημειώνεται ότι Το IPv6 είναι ένα σύστημα διευθυνσιοδότησης με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα το οποίο εκτιμάται ότι θα προσφέρει τρισεκατομμύρια διευθύνσεις. Ωστόσο, η χρήση του δεν έχει μέχρι σήμερα διαδοθεί καθώς οι επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι παγκόσμιας εμβέλειας, τις οποίες κι έχει επικρίνει ο Βιντ Σερφ) δεν έχουν ακόμη μεριμνήσει για τη μετάβαση στο IPv6...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ναι Στο Βελονισμό...Αλλά Χρειάζεται Φοβερή Προσοχή

Δεκάδες άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει τα τελευταία 45 χρόνια, επειδή κακά εκπαιδευμένοι βελονιστές τοποθέτησαν λανθασμένα τις βελόνες στα σώματα των ασθενών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη απ' τον κορυφαίο ειδικό της Βρετανίας στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής, ο οποίος μάλιστα προειδοποιεί ότι οι γνωστοί θάνατοι από βελονισμό μπορεί να μην είναι παρά «η κορυφή ενός μεγαλύτερου παγόβουνου».

Ο καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής Έτζαρντ Έρνστ της Ιατρικής Σχολής Χερσονήσου του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σε εργασία που παρουσίασε στο εξειδικευμένο διεθνές περιοδικό για θέματα κινδύνων στην ιατρική «International Journal Of Risk And Safety In Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», αναφέρει ότι τουλάχιστον 86 άνθρωποι ηλικίας 26 έως 82 ετών έχουν πεθάνει κατά λάθος σε διάφορες χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία κ.α.) λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού.

Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί που διέγνωσαν τους θανάτους, απέδωσαν την αιτία με βεβαιότητα στο βελονισμό. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από βελονισμό βρέθηκε να είναι ο πνευμονοθώρακας, περίπτωση κατά την οποία ο αέρας διεισδύει ανάμεσα στις μεμβράνες που χωρίζουν τους πνεύμονες απ' το θώρακα.

Ο Βρετανός εναλλακτικός γιατρός ζητά να γίνεται πλέον πιο αυστηρή κι ολοκληρωμένη η εκπαίδευση των βελονιστών για να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοια περιστατικά, τα οποία αφορούν κατά λάθος τρύπημα καρδιάς, πνευμόνων, αρτηριών, ήπατος ή νεύρων, καθώς επίσης αιμορραγίες και μολύνσεις που προέρχονται απ' την ελλιπή ή ανύπαρκτη αποστείρωση των βελονών...

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η ΝΑSA Βάφτισε Μέρος Του Πλανήτη Άρη… ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ!

Η ΝΑSA ονόμασε βραχώδη κοιλάδα στην περιοχή του πλανήτη Άρη «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ». «Νονός» των Καλαβρύτων του Άρη είναι ο καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, συνεργάτης της NASA και υπεύθυνος σχεδιασμού πρωτοποριακού εξοπλισμού για την εξερεύνηση του διαστήματος, Αθανάσιος Οικονόμου.

O Αθανάσιος Οικονόμου είναι μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνεργάτης της NASA, απ' το 1960, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency). Έχει σχεδιάσει δυο ρομπότ (το «Spirit» και το «Opportunity») που αποτελούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό που αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη κι ανάλυση δειγμάτων απ' την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη.

Τα ρομπότ αυτά ανακαλύπτουν άγνωστες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες ο ελληνοαμερικάνος αστροφυσικός επιστήμονας αρέσκεται να δίνει ελληνικά ονόματα, όπως ο κρατήρας «Σαντορίνη», η πεδιάδα «Λασίθι», η κοιλάδα «Καλαβρύτων» κ.λπ.

Ο επόμενος στόχος για την ομάδα του είναι ο Κρόνος κι η μελέτη της ατμόσφαιράς του...

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ο Google Chrome Διαθέτει Πλέον Και Ενσωματωμένο PDF Viewer!

Όσοι χρησιμοποιείτε πολύ το διαδίκτυο, θα έχετε συναντήσει πάμπολλες φορές μέχρι τώρα μικρά αρχεία PDF τα οποία για να τα διαβάσετε χρειάζεστε το κατάλληλο πρόγραμμα (Acrobat Reader) ή κάποιο σχετικό plugin να είναι εγκατεστημένο στον exlporer του υπολογιστή σας. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, κάτι που φυσικά δεν αρέσει σε κανένα.

Τελικά το πρόβλημα έρχεται να το λύσει με τον καλύτερο τρόπο ο browser Google Chrome Beta ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένο PDF Viewer! Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμμία περίπτωση πως η Google θα φάει κομμάτι απ' την πίτα που έχει μέχρι τώρα η Adobe (με τον Acrobat Reader), έτσι κι αλλιώς οι δυό τους τα βρίσκουν πολύ καλά με άλλους τρόπους... Το θέμα είναι πως η Google δείχνει πως προσπαθεί να κάνει το Internet πιό γρήγορο, πιο ελαφρύ και πιό υγιές.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να αποκτήσουν το νέο δημοφιλή browser ή όσοι διαθέτουν την παλιά του έκδοση (non Beta version), μπορούν να πάνε εδώ και να κατεβάσουν...

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το Ακριβότερο Κινητό Του Κόσμου!

Στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα, το είδαμε κι αυτό!... Πρόκειται για το ειδικά διακοσμημένο iPhone 4 της Apple απ' τον Stuart Hughes ο οποίος συχνά διακοσμεί διάφορα αντικείμενα κάνοντάς τα ακριβότερα. Το πολυτελές κινητό διαθέτει πρόσοψη από ροζ χρυσό με 500 ξεχωριστά διαμάντια ενώ το λογότυπο κοσμείται από 53 διαμάντια. Στο κεντρικό κουμπί έχουν τοποθετηθεί επίσης πολύτιμοι λίθοι εκτοξεύοντας την τιμή του στα 5,717 εκατομμύρια ευρώ!

Τι να πω κι εγώ τώρα... Αν μπορείτε αγοράστε το...

Βαρυσήμαντη Ομιλία Του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπα.......

Αγαπητοί φίλοι της ιστοσελίδας, ζητώ συγνώμη που εκ παραδρομής έμεινε ελλιπές το επίθετο του ομιλητή στον τίτλο της ανάρτησης. Για να είμαι όμως ειλικρινής, οφείλω να σας πω, ότι σκόπιμα το έκανα για να το ολοκληρώσετε εσείς! Και μη βιαστείτε λόγω της φωτογραφίας να προσθέσετε το επίθετο που όλοι γνωρίζουμε. Ακούστε πρώτα την ομιλία και κάντε το μετά. Θα δείτε τότε πως θα θέλετε να τοποθετήσετε ένα άλλο επίθετο εξίσου γνωστό. Τελικά μην απορείτε φίλοι μου για το ποιο όνομα είναι σωστό. Είτε με ένα γράμμα περισσότερο, είτε με ένα γράμμα λιγότερο, και τα δυο επίθετα ταιριάζουν, και τα δυο είναι σωστά! Το έχει διδάξει κι αποδείξει η ίδια η Ιστορία! Οπότε, μπορείτε να συμπληρώσετε όποιο όνομα θέλετε εσείς! Για όσους, μάλιστα, αρέσκονται να βρίσκουν ομοιότητες, ας διαβάσουν και την προηγούμενη ανάρτηση...








Και προς το σοβαρότερον! Επιτέλους φίλοι μου, αυτός ο άνθρωπος (;) κι οι όμοιοί του (αναφέρομαι και στους προηγούμενους «κυβερνώντες») πρέπει πια να πάψουν να έχουν στα χέρια τους τα ηνία της Ελλάδας! Είναι άκρως επικίνδυνοι, πρέπει να απελαθούν! Αυτοί είναι που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στην καταστροφή! Πόσο λοιπόν πρέπει ακόμα να τους ανεχτούμε και γιατί; Σκεφτείτε το... Όσοι έχουν αυτιά ας ακούουν...

Διάττων Αβρός

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

17 Νοέμβρη 2010! Κι Όμως Η Χούντα Δεν Έφυγε!

17 Νοέμβρη ημέρα μνήμης! Κι όχι μόνο μνήμης αλλά και περισυλλογής, λύπης, αγωνίας και απόγνωσης μαζί. Πρόκειται για ένα κράμα συναισθημάτων το οποίο έχει την αιτία του στο γεγονός ότι ο ηρωισμός όλων αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν τέτοιες μέρες, πριν 37 ολόκληρα χρόνια, μέσα αλλά κι έξω απ' το Πολυτεχνείο, τελικά δε δικαιώθηκε!

Βέβαια ο αγώνας εκείνη την εποχή ήταν επιβεβλημένος γιατί έπρεπε να πάψει πια ο σκοταδισμός των στρατιωτικών, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή έγινε, καθώς η δικτατορία κλονίστηκε έντονα απ' τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και μετά από λίγο έφυγε. Το θέμα όμως είναι πως μετά από τόσα χρόνια, ήρθε η σημερινή πραγματικότητα για να δείξει πως η Χούντα βρίσκει πάντα τρόπους για να επανέρχεται ολοένα! Αποτέλεσμα; Η Χούντα δεν έφυγε ποτέ! Γιατί, όπως φανερώνει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στη φωτογραφία, πάντα υπάρχουν τρόποι για να καταστέλλεται η ομαλή ροή των πραγμάτων. Τότε ήταν τα τανκς κι η στρατιωτική βία. Τώρα είναι το χρήμα και τα οικονομικά μέτρα... το κέρδος και τα συμφέροντα που απορρέουν απ' αυτό...

Αλλά ως εδώ! Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ασχολούμαι με τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Δεν το αξίζουν - στην πλειοψηφία τους - οι ανθέλληνες συμπολίτες μου οι οποίοι αποδέχονται πλήρως τη νοσηρή - και καθόλα επικίνδυνη - κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας... Δε διστάζουν, μάλιστα, να το αποδεικνύουν κάθε φορά που προσέρχονται στις εκλογές και στις κάλπες... Έρποντας, πάντα έρποντας...

Διάττων Αβρός

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μειώνεται Η Κυριαρχία Του Internet Explorer

Με το μερίδιό του να είναι πια κάτω απ' το 50%, ο Ιnternet Εxplorer φαίνεται ότι χάνει την μάχη των browsers όπου μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Η πτώση αυτή ξεκίνησε να παρατηρείται με το που έκανε την εμφάνισή του ο γνωστός μας πλέον Firefox, 6 χρόνια πριν, το 2004...

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το StatCounter τον προηγούμενο μήνα, ο browser της Microsoft κατέχει το 49,87% της αγοράς, ακολουθούμενος απ' τον Firefox με 31,5% και τον επελαύνοντα Chrome με 11,54%. Ακόμα πιο πίσω βρίσκονται οι browsers Safari και Opera (στο γραφικό εικονίζονται με πράσινο και γκρι χρώμα αντίστοιχα).

Ο χρόνος λοιπόν θα δείξει αν ο νέος και βελτιωμένος ΙΕ9 θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση... Είδομεν...

1.500.000 $ Πρόστιμο Για Παράνομο Downloading!

Στις 3 Νοεμβρίου μια ανύπαντρη πολύτεκνη μητέρα στις ΗΠΑ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων επειδή έκανε παράνομο downloading. Πρόκειται για την Jammie Thomas Rasset απ' τη Μινεσότα η οποία, «κατεβάζοντας» 24 τραγούδια απ' το διαδίκτυο, κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» και καλείται πλέον να πληρώσει το βαρύτατο πρόστιμο που προαναφέρθηκε.

Η απόφαση αυτή της αμερικανικής Δικαιοσύνης είναι η τρίτη πιο βαριά ποινή που επιβάλλεται για παράνομο «κατέβασμα» τραγουδιών. Η RIIA, η ένωση των δισκογραφικών εταιρειών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αποτελεί μια «σαφή αναγνώριση» της ενοχής της Jammie Thomas Rasset. «Ελπίζουμε ότι τελικά θα αποδεχτεί την ευθύνη των πράξεών της», σημειώνει.

Τον Οκτώβριο του 2007 η ίδια γυναίκα είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά να πληρώσει 220.000 δολάρια όμως ο δικαστής έκρινε πως το πρόστιμο ήταν εντελώς δυσανάλογο κι η υπόθεση απορρίφθηκε. Όμως δύο χρόνια αργότερα, άλλο δικαστήριο την καταδίκασε σε πρόστιμο 1,92 εκατομμυρίων δολαρίων (80.000 ανά τραγούδι), ποσό το οποίο έπρεπε να μοιραστεί σε έξι δισκογραφικές εταιρείες.

Η RIAA κι οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει αγωγές εναντίον χιλιάδων ανθρώπων για παράνομο κατέβασμα τραγουδιών στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι δέχτηκαν να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 3.000 - 5.000 δολαρίων. Η Jammie Thomas Rasset ήταν η πρώτη που αρνήθηκε το «φιλικό διακανονισμό» και προτίμησε να προχωρήσει σε δίκη όπου εκεί - δυστυχώς γι' αυτήν - διαπίστωσε τις τάσεις της Δικαιοσύνης...

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Βάση Με Ηχεία, Για Μικρούς Φορητούς Και Netbooks, Απ' Τη Logitech

Δυνατός και ποιοτικός στερεοφωνικός ήχος για μικρούς φορητούς, αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η Logitech όσο αφορά τη φορητή βάση Logitech Speaker Lapdesk N550.

Το συγκεκριμένο μοντέλο βαδίζει στα βήματα του Logitech Speaker Lapdesk N700, που είχε σχεδιαστεί για φορητούς με οθόνες έως 16 ίντσες. Το N550 ήρθε με τη σειρά του να καλύψει και τους χρήστες μικρών φορητών με διαγώνιο οθόνης έως 14,1 ίντσες διατηρώντας τα ίδια επίπεδα άνεσης.

«Οι βάσεις συγκράτησης lapdesk είναι οι άγνωστοι ήρωες στον χώρο των φορητών υπολογιστών» εξήγησε ο Denis Pavillard, αντιπρόεδρος προϊοντικού μάρκετινγκ της εταιρίας για περιφερειακά φορητών. «Το Logitech Speaker Lapdesk N550 λύνει τα δύο πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες με τους φορητούς και τα netbooks τους: κακή ποιότητα ήχου κι έντονη εκπομπή θερμότητας απ' το κάτω μέρος. Τώρα, με το νέο μας lapdesk, όλοι μπορούν να βιώσουν μια βελτιωμένη εμπειρία χρήσης με τους υπολογιστές τους».

Το N550 έχει δύο στρατηγικά τοποθετημένα ηχεία στα πλάγια που προσφέρουν ένα πλούσιο στερεοφωνικό ήχο. Η επιφάνειά του αποτελείται από μια αντιθερμική ασπίδα 4 στρωμάτων ενώ το κάτω μέρος καλύπτεται από απαλό αεριζόμενο ύφασμα που κάνει πιο άνετη τη χρήση του φορητού. To lapdesk έχει μια ελαφρά ανύψωση προς τα πίσω ώστε να φέρνει την οθόνη του φορητού σε μια πιο άνετη θέση θέασης. Τέλος στην άνω επιφάνεια υπάρχουν ενσωματωμένα αναδιπλούμενα στοπ που συγκρατούν το φορητό. Φυσικά το νέο lapdesk είναι απλούστατο στη χρήση και δεν απαιτείται κάποιο λογισμικό. Απλώς συνδέεται με τον φορητό με ένα USB καλώδιο για την τροφοδοσία των ηχείων.

Η φορητή βάση Logitech Lapdesk N550 αναμένεται τον Ιανουάριο του 2011 στην Ευρώπη με λιανική τιμή κοντά στα 50 €...

2 Χρόνια Ζει Μέσα Σε Τηλεφωνικό Θάλαμο!

Τα τελευταία δύο χρόνια, ένας άστεγος - που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του ή έστω να μιλήσει με κάποιον - ζει μέσα σ' ένα τηλεφωνικό θάλαμο, στην επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας.

Κανείς δε γνωρίζει την ταυτότητα του άντρα που κοιμάται κατά τη διάρκεια της μέρας κουλουριασμένος πάνω σε μαξιλάρια και τριγυρνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναζητώντας τροφή. Ο συγκεκριμένος άντρας έχει κάνει σπίτι του τον τηλεφωνικό θάλαμο, έχοντας εγκληματιστεί μέσα στο στενό κι άχαρο περιβάλλον του. Τα λιγοστά του ρούχα κρέμονται απ' την οροφή του θαλάμου ενώ έχει σίγουρα τον τρόπο του για να αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα που του παρουσιάζονται καθημερινά.

Όσοι τον έχουν δει, μιλάνε για έναν πολύ περιποιημένο άνθρωπο, με καλή προσωπική υγιεινή, που φροντίζει να πλένεται τακτικά στις δημόσιες τουαλέτες. «Φοράει παλιά και μπαλωμένα ρούχα αλλά φαίνεται πολύ καθαρός. Πολύ συχνά κοιτιέται στον καθρέφτη για να περιποιηθεί το μουστάκι του. Μιλάει στον καθρέφτη αλλά δεν τον έχουμε δει ποτέ να μιλάει με άλλον άνθρωπο. Κάποιες φορές, του δίνει ο κόσμος φαγητό αλλά δεν το δέχεται και δεν μιλάει σε κανέναν» υποστήριξε ο θυρωρός γειτονικής πολυκατοικίας, που τον παρακολουθεί κάθε μέρα.

Ο άντρας βρίσκεται σε έναν εντελώς δικό του κόσμο, ολομόναχος, και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πλήθος που σταματάει καθημερινά να τον δει από περιέργεια στην πολυσύχναστη πλατεία Τσόνγκσαν. Δύο χρόνια μετά, έχει μάθει να αγνοεί τους περαστικούς που πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους και ζουν την πολυάσχολη ζωή τους. «Θέλουμε να βρούμε την οικογένειά του και να τον στείλουμε σπίτι του, αλλά δεν μιλάει ποτέ σε κανέναν. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε πώς να τον βοηθήσουμε» δήλωσε ένας κοινωνικός λειτουργός...

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

60% Των Υπολογιστών "Τρέχουν" Ακόμα Windows XP!

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 7, ένα λειτουργικό που κατά γενική ομολογία είναι κλάσεις ανώτερο απ' τα Vista. Αντί όμως να συζητάμε για τα μερίδια αγοράς των δύο τελευταίων εκδόσεων του λειτουργικού, οι στατιστικές έρευνες εξακολουθούν να ρίχνουν τους προβολείς τους πάνω στα Windows XP και την κυριαρχία τους στην αγορά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία Net Applications, τα XP βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 66% των υπολογιστών που τρέχουν Windows. Αν συμπεριληφθούν στην εξίσωση όλα τα λειτουργικά συστήματα, τα Windows XP έχουν συνολικό μερίδιο αγοράς λίγο πάνω από 60%.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος ακόμα για να πέσουν τα Windows XP κάτω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα XP οδεύουν ολοταχώς για τα δέκατα γενέθλιά τους κι έχουν ήδη γνωρίσει δύο διαδόχους.

Τα XP έχουν κερδίσει εδώ και καιρό τον χαρακτηρισμό "πολύ σκληρά για να πεθάνουν" και δεν πρόκειται να παραχωρήσουν εύκολα τη θέση τους στα Windows 7. Αν, βέβαια, τα 7 καταφέρουν να ανέβουν ως εκεί μέχρι να βγει η επόμενη έκδοση του λειτουργικού...

Εδώ όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Κατά τη προσωπική μου γνώμη ο κόσμος εμμένει στα XP όχι τόσο επειδή είναι ευχαριστημένος απ' το παλιό λειτουργικό (που έτσι κι αλλιώς είναι), αλλά επειδή δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει κάθε τόσο τις νέες εκδόσεις που βγάζει η Microsoft, οι οποίες δεν έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, και κυκλοφορούν μόνο και μόνο για να μας αναγκάζουν να βάζουμε το χέρι συνέχεια στην τσέπη ώστε ν' αυξάνονται τα κέρδη της πασίγνωστης κραταιάς εταιρείας! Αυτή τη μέθοδο ακολουθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις που μας "προσφέρουν" Τεχνολογία!...

Έχω την εντύπωση πως πρέπει να τα λέμε κι αυτά...

40 Χρόνια Περίμενε Για Να Τραβήξει Μία Φωτογραφία!

Σαράντα ολόκληρα χρόνια περίμενε ο Τζέι Φάιν μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο για να βγάλει μια μοναδική φωτογραφία! Αυτό που ήθελε να απαθανατίσει είναι ένα κεραυνό να χτυπά το Άγαλμα της Ελευθερίας και τελικά τα κατάφερε και στα 58 χρόνια του επιβραβεύτηκε για την προσπάθειά του!

Στις 22 Σεπτεμβρίου, μια σφοδρή καταιγίδα έπληξε τη Νέα Υόρκη κι ο Φάιν «πρόλαβε» τον κεραυνό την ώρα που χτυπούσε το άγαλμα - σύμβολο της πόλης. Φανερά συγκινημένος, περιέγραψε την μεγάλη στιγμή: «Ήμουν έτοιμος, περίμενα τον κεραυνό. Όταν τον είδα στο βάθος, μέσα στη νύχτα εστίασα τον φακό μου. Έβγαλα πάνω από 80 φωτογραφίες».

Βέβαια, έσπευσε να προσθέσει πως η επιτυχία του ήταν...θέμα τύχης, αλλά και μοναδική ευκαιρία ζωής!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι Fuzztones Στην Ελλάδα Για 2 Εμφανίσεις!

O Rudi Protrudi κι η παρέα του είναι και πάλι εδώ! Οι θρυλικοί Fuzztones γιορτάζουν τα 30 χρόνια τους κι επιστρέφουν στη χώρα μας για 2 Live, σήμερα Πέμπτη 11 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο Block33 κι αύριο Παρασκευή 12 Νοέμβρη στο Gagarin 205 Live Music Space!

Πολλά λόγια για τους Fuzztones δε χρειάζονται. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για το όνομα με το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένη – σχεδόν ταυτισμένη – η αναβίωση του Garage/Punk ήχου των 60’s, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και συνεχίζει να επηρεάζει εκατοντάδες νέες μπάντες μέχρι και τις ημέρες μας.

Απ' το 1980 όταν ξεκίνησαν απ' το Lower Easter Side της Νέας Υόρκης, μέχρι σήμερα, που το ορμητήριό τους βρίσκεται πλέον στο Βερολίνο, εξακολουθούν να αποτελούν ένα απ' τα συγκροτήματα - σύμβολα για το συγκεκριμένο μουσικό είδος κι έναν απ' τους βασικότερους λόγους που θρύλοι του παρελθόντος (όπως οι Sonics, οι Wailers, οι Music Machine, οι Haunted και πολλοί άλλοι) έγιναν ευρύτερα γνωστοί στις νεώτερες γενιές φίλων της Rock/Garage μουσικής σκηνής.

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από εμάς άκουσαν για πρώτη φορά τραγούδια σαν το "Strychnine", το "Cinderella", το "Out Of Our Tree", το "The People In Me", το "1-2-5", το "Girl (You Captivate Me)" και άλλα πολλά, από τις δικές τους εκτελέσεις. Άλλωστε, ως αληθινοί fans, φρόντισαν να μας μάθουν και τις αυθεντικές εκτελέσεις μέσα από την περίφημη συλλογή "Songs We Taught The Fuzztones".

Δεν είναι, όμως, μόνο οι διασκευές που, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις Garage μπάντες, οι Fuzztones έχουν κερδίσει τη δική τους περίοπτη θέση στο χώρο του Underground Rock χάρη και στις δικές τους μεγάλες στιγμές, με ιστορικά albums όπως το "Lysergic Emanations", το "In Heat", το "Braibdrops" και με μερικά πετυχημένα singles και tracks, όπως τα "Bad News Travels Fast", "Nine Months Later", "She’s Wicked", "Ward 81", "Action Speaks Louder Than Words", "Just Once", "In Heat", "Third Time’s The Charm", "Romilar D" και πάρα πολλά ακόμα.

Καρδιά και ψυχή των Fuzztones σε ολόκληρη την τριαντάχρονη, μέχρι τώρα, πορεία τους ήταν και παραμένει ο Rudi Protrudi. Σ' αυτόν οφείλεται κυρίως το γεγονός, ότι παρόλο που οι αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος ήταν ανέκαθεν συχνές, ωστόσο στο πνεύμα, στη φιλοσοφία και στον ήχο των Fuzztones, δεν άλλαξε τίποτα, διατηρήθηκαν όλα αναλλοίωτα!... Η τωρινή σύνθεση της μπάντας περιλαμβάνει τους εξής:

Rudi Protrudi: Lead Snarl, Vox Phantom
Lana Loveland: Vox Combo Organ
Vince Dante: Fuzz Guitar
Fuzz Wrecker: Bass Throb
Keko Sauro: Drums

Στο video που ακολουθεί, σαν μια πρόγευση για τις επερχόμενες συναυλίες, και για όσους δεν γνωρίζουν τους Fuzztones αλλά και γι' αυτούς που είναι δηλωμένοι fans, ακούμε το δημοφιλές group στο τραγούδι "Action Speaks Louder Than Words".



Να πούμε και τις σχετικές λεπτομέρειες για κάθε Live ξεχωριστά:

Σήμερα Πέμπτη 11 Νοέμβρη, Θεσ/κη, Block33. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μμ. Τιμές Εισιτηρίων: Αγορά μέσω του site www.fuzztones.eventbrite.com 10 € (περιορισμένα εισιτήρια), Προπώληση σε Metropolis και Ticket House 16 €, Ταμείο 20 €. Opening Act: Basements.

Αύριο Παρασκευή 12 Νοέμβρη, Αθήνα, Gagarin205. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μμ. Τιμές Εισιτηρίων: 25 € στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42, τηλ. 210 3608366) και στο www.ticketpro.gr. Opening Act: Οι Rockin’ Bones κι οι Monovine.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η Σπουδαία Σμάρω Στεφανίδου Δε Βρίσκεται Πια Κοντά Μας!

Το έμαθα καθώς το διάβασα σ' ένα απ' τα χθεσινά τελευταία e-mails που κατέφθασαν στην ιστοσελίδα μου. Το περιεχόμενό του, όντως, με λύπησε πολύ γιατί αυτή τη γυναίκα τη θαύμαζα! Ήταν εκφραστικότατη και θεατράνθρωπος στην κυριολεξία... Τι εννοώ με όλ' αυτά; Διαβάστε καλύτερα το πρωτότυπο κείμενο...

Αγαπητοί μου φίλοι, σήμερα (δηλαδή χθες) στις 7 το απόγευμα η μεγάλη ηθοποιός και φιλόσοφος Σμάρω Στεφανίδου ολοκλήρωσε την υπέροχη ζωή της με ένα ηλιόλουστο φινάλε. Όπως το ηλιοβασίλεμα είναι η κατάληξη μιας λαμπρής μέρας, έτσι κι η Σμάρω έφυγε με τον ομορφότερο τρόπο, μέσα στην αγάπη και τη γαλήνη, προσφέροντας δώρα πολύτιμα στους γύρω της. Νοιώθω πολύ ευλογημένη που την είχα ως μητέρα και μέντορα. Η σχέση μας από δω και πέρα, ελεύθερη απ' τους περιορισμούς της ιδιότητας κόρης - μάνας, θα συνεχιστεί αιώνια σε πνευματικό επίπεδο. Η Σμάρω, πλήρης ημερών με πλήρη νοητική διαύγεια και με αμείωτο το γνωστό της χιούμορ, πήγε στο Ιπποκράτειο περπατώντας, με αξιοπρέπεια και θάρρος. Είμαι ευγνώμων στον κύριο Χ. Βλαχόπουλο, υπεύθυνο του καρδιολογικού τμήματος, τη γιατρό της κ. Ιωάννα Δήμα, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους τραπεζοκόμους και τους καθαριστές, που με αφοσίωση και σεβασμό μετέτρεψαν το θάλαμο 12 σε... σπίτι μας. Με τη φροντίδα και τη διακριτικότητά τους, μας έδωσαν την ευκαιρία να βιώσουμε, η Σμάρω και γω, την όλη διαδικασία σα μια εμπειρία ζωής κι αγάπης. Φεύγοντας η Σμάρω με δίδαξε ότι το τέλος είναι μια καινούργια αρχή. Παραδίδω το χέρι της στους μεγάλους ηθοποιούς που προηγήθηκαν: Ας της ευχηθούμε άλλες τόσες επιτυχίες στο «άλλο» επίπεδο συνειδητότητας. Σας απευθύνω αυτό το γράμμα με μεγάλο σεβασμό κι αγάπη, περήφανη για τη Σμάρω!

Η κόρη της Λήδα Shantala

Εγώ με τη σειρά μου παραθέτω ένα μικρό βιογραφικό της αξέχαστης ηθοποιού:

Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1913 στην Αθήνα (Μικρασιάτισσα απ' τους γονείς και τους παππούδες της). Όπως ανέφερε κι η Δανάη Στρατηγοπούλου (1913 - 2009), στο σχολείο ήταν συμμαθήτριες. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή στην Αθήνα, έμαθε ξένες γλώσσες και πιάνο. Από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο κι έκανε παραστάσεις στα παιδιά. Κρυφά απ' τους γονείς της εργαζόταν και χρηματοδοτούσε τις σπουδές της στη δραματική σχολή στο Εθνικό Θέατρο, καθώς οι γονείς της ήταν αρνητικοί στο να γίνει ηθοποιός.

Μετά την αποφοίτησή της απ' τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1937, την πήρε στο θίασό της η Κοτοπούλη κι απ' το 1952 ήταν βασική καρατερίστα στο θίασο του Λογοθετίδη, δίπλα στον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1960. Συνεργάστηκε επίσης με την Κατερίνα, την Έλλη Λαμπέτη, το Δημήτρη Χόρν, το Λάμπρο Κωσταντάρα, το Γιάννη Φέρτη, την Ξένια Καλογεροπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Στέφανο Ληναίο, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Νίκο Κούρκουλο, τον Αντώνη Αντύπα και πολλούς άλλους.

Σταθμός της καριέρας της ήταν η Εκάβη στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Στην Ακαδημία Τσαρούχη, όπως τη λέει η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951, με την ταινία του Γ. Ζερβού «Τα Τέσσερα Σκαλοπάτια». Από τότε έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων διασκευές θεατρικών έργων στα οποία είχε εμφανιστεί. Ενεργή είναι επίσης η παρουσία της στο ραδιόφωνο με σειρές, θεατρικά έργα κι αναγνώσεις μυθιστορημάτων.

Παντρεύτηκε τον πρόωρα χαμένο τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913 - 1965) απ' τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Λήδα - Ειρήνη (γνωστή ως Λήδα Shantala). Η Σμάρω Στεφανίδου μαζί με την κόρη της, το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσαν το «Shantom», Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου - Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα και σεμινάρια χορού, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, θεάτρου, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά, καθώς και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις: ένας πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης κι επικοινωνίας, μέσα σ' ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.

Ώς το τέλος της ζωής της, η Σμάρω Στεφανίδου είχε τακτική παρουσία σε πολλές θεατρικές πρεμιέρες και πολιτιστικές εκδηλώσεις...

Καλό της ταξίδι... Θα τη θυμόμαστε και θα την αγαπάμε...

Η Ελλάδα Κατοικείται Από Ανθέλληνες Ή Αλλιώς Εκτίμηση Για Τα Αποτελέσματα Των Εκλογών Της 7ης Νοέμβρη

Η διπλανή εικόνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των χθεσινών (αυτοδιοικητικών) εκλογών. Παράλληλα δείχνει και το μέλλον που ανοίγεται για τη χώρα μας μετά τα αποτελέσματα αυτά. Μη θέλοντας να εντάξω τον εαυτό μου στους κερδισμένους ή στους χαμένους (αν και θα φανεί στο τέλος της ανάρτησης αυτό), πολύ απλά θα πω τα εξής: Δυστυχώς ο ανεγκεφαλισμός των Ελλήνων (ψηφοφόρων) εξακολουθεί να υφίσταται (αν και στην περίπτωση που θα συνέβαινε το αντίθετο θα με εξέπληττε αφάνταστα)!

Αυτό που έκαναν χθες με εξόργισε! Στην πλειοψηφία τους προτίμησαν την αποχή αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο στους τυχάρπαστους να δράσουν, σ' αυτούς τους τιποτένιους, τους ελεεινούς, τους γλοιώδεις και τους πορωμένους που ψηφίζουν πάντα υπέρ των δυο μεγάλων καταστροφικών κομμάτων, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν και πάλι ποσοστά υπέρ τους... Έτσι, ενώ θα μπορούσε όλη αυτή η πλειοψηφία της αποχής να δώσει μια αποστομωτική απάντηση, και φάνηκε ότι ήθελε να τη δώσει, τελικά δεν την έδωσε! Οποία γελοιότης! Αν και τελικά αρχίζω να αισθάνομαι εγώ γελοίος που γράφω και ξαναγράφω όλ' αυτά...

Καληνύχτα Ελλάδα... Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε πόσο κοντά βρισκόμαστε στο αδιέξοδο!

Σήμερα Έχει Τα Γενέθλιά Του Η Παλιά Δόξα Του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, Ο Γιώργος Φοιρός!

Ο Γιώργος Φοιρός είναι πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1953 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Σαν ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του κεντρικού αμυντικού και διακρινόταν για τη σταθερότητα και την απόδοση στο παιχνίδι του.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου απ' όπου πολύ σύντομα μεταπήδησε σε ομάδα της Α' Εθνικής, και πιο συγκεκριμένα στον Άρη. Εκεί αγωνίστηκε απ' το 1971 εως το 1983 (303 συμμετοχές), και παίζοντας ακόμα άλλα 2 χρόνια, έκλεισε την καριέρα του στον Ηρακλή, έχοντας συμμετάσχει 353 φορές σε παιχνίδια της Α' Κατηγορίας! Στο διάστημα 1974 - 1982 ο Γιώργος Φοιρός υπήρξε διεθνής 52 φορές με την Εθνική ομάδα της οποίας διετέλεσε και αρχηγός!

Μιλάμε για ένα (αμυντικό) ποδοσφαιριστή τεράστιας εμβέλειας, με τέτοια κατάρτιση κι αποτελεσματικότητα που πιστεύω θα μπορούσε να παίζει... ακόμα και σήμερα!... Ναι, γιατί ο Γιώργος Φοιρός είναι - κατά τη γνώμη μου - ο καλύτερος (κεντρικός) αμυντικός όλων των εποχών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Έκοβε τους πάντες και δεν μπορούσε να τον περάσει κανένας! Ήταν απροσπέλαστος! Αποτελούσε εγγύηση για την ομάδα του!

Ως προπονητής έχει εργαστεί σε διάφορες ομάδες μεταξύ των οποίων και στον Αγροτικό Αστέρα αλλά φυσικά και στον Άρη. Σημαντικότερη ήταν η παρουσία του στον Άρη την περίοδο 1992-1996, όταν οδήγησε τους "κιτρινόμαυρους" στο Κύπελλο UEFA (1994 - 95). Στην τεχνική ηγεσία του Άρη επέστρεψε την περίοδο 1997 - 98, όταν η ομάδα, σε μια δύσκολη συγκυρία, βρέθηκε στη Β' Εθνική και τον επανέφερε στην πρώτη κατηγορία, αλλά και το 2003, όταν τον οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας...

 Για το Γιώργο Φοιρό έχω γράψει κι εδώ... Του στέλνω τα «Χρόνια Πολλά» για τη σημερινή μέρα και του εύχομαι νέες επιτυχίες στην ήδη ξεχωριστή και λαμπρή καριέρα του...

ΥΓ. Η παρούσα ανάρτηση, πέρα απ' τις ευχές για τη συγκεκριμένη μέρα, αναφέρεται στις αθλητικές δραστηριότητες του προσώπου που τιμά και μόνο σ' αυτές. Στην αντίθετη περίπτωση εμπεριέχει μια αποστασιοποίηση (μέχρι και πλήρη αντίθεση) όσο αφορά την ενασχόληση του ίδιου ατόμου με τα κοινά, καθώς είναι γνωστό ότι είναι φιλικά προσκείμενος σε επιλογές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τη σημαία και την υποστήριξη της οποίας έχει ήδη εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σε τοπικό δήμο πλησίον της γενέτειράς του...

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές 7 Νοέμβρη: Όχι Στους Υποψηφίους Των 2 Μεγάλων Ανθελληνικών Παρατάξεων

Άλλη μια μέρα εκλογών έφτασε όπου θα υποχρεωθούμε και πάλι να α-σκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Μη σας ενοχλεί η λέξη "υποχρεωθούμε", είτε το θέλουμε είτε όχι πρέπει να ψηφίσουμε, κι αυτή τη φορά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Σ' αυτού του είδους τις εκλογές πρωταγωνιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση κι αξιολογούνται οι δημοτικοί κι οι περιφερειακοί της άρχοντες. Φαινομενικά όμως, καθώς για μένα δεν ισχύει αυτό, τουλάχιστον όχι στην αυριανή πολιτική μάχη. Προλαβαίνοντας, μάλιστα, το δικό σας εύλογο ερώτημα, το διατυπώνω πρώτος εγώ: Τι ακριβώς διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη και ποιος ο λόγος διενέργειάς τους;

Η απάντηση είναι προφανής και δίνεται αβίαστα. Αύριο κρίνεται μια σειρά από πολύ κρίσιμα ζητήματα που εδώ κι ένα χρόνο έχουν μπει στη ζωή μας - όλα έγιναν τόσο απότομα - και την ταλαιπωρούν αφάνταστα. Ζητήματα όπως το Δ.Ν.Τ., η Τρόϊκα, το Μνημόνιο, κι η παρουσία των εκάστοτε ευρωπαϊκών επιτροπών που στο όνομα της αποπληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους, ελέγχουν τα πάντα στη χώρα μας κι έχουν μετατρέψει ακόμα κι αυτή τη σκιώδη κι ενδοτική κυβέρνηση υπάλληλο των συμφερόντων τους!

Και είναι μόνο αυτά; Κάθε άλλο, υπάρχει και μια άλλη ομάδα προβλημάτων τα οποία συμπαρασύρονται και συνεισφέρουν πλέον στο να πηγαίνει η χώρα απ' το κακό στο χειρότερο. Ποια είναι αυτά; Μα είναι γνωστά σε όλους. Οι μισθοί κι οι συντάξεις περικόπηκαν, με τις συντάξεις ειδικά να τείνουν να μετατραπούν σε άπιαστο όνειρο για τις επόμενες γενιές. Οι εργασιακές σχέσεις διαρκώς μεταπηδούν σ' ένα καθεστώς που όλο και περισσότερο συμφέρει την εργοδοσία. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ανέκαθεν μια προσπάθεια που εκδηλώνεται μόνο μέσα σε θεωρητικά πλαίσια γιατί στην πράξη φαντάζει κάτι σαν «σεμινάρια για το ακατόρθωτο» ενώ κάθε φορά που η - εκάστοτε - κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει χρήματα, ξέρει πολύ καλά ποιες τάξεις να πλήξει! Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους! Η ανεργία κινείται σε υψηλά νούμερα ενώ πολύ σύντομα θα αγγίξει και τα δυσδιάκριτα! Η μετανάστευση γίνεται ανεξέλεγκτα πια χωρίς να εξετάζονται οι κατάλληλες ισορροπίες και ποσοστώσεις. Σ' όλη την ελληνική επικράτεια - ακόμα και στην πρωτεύουσα (περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και πλησίον του κέντρου) - έχουν δημιουργηθεί γκέτος όπου βασιλεύει η βρωμιά, η αναστάτωση κι η εξαθλίωση κάθε μορφής. Το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως σε αρκετές περιοχές οι ντόπιοι Έλληνες είναι μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα! Ο ήρεμος τρόπος ζωής κι η ασφαλής διαβίωση, ενώ παλιότερα υπήρχαν και χαρακτήριζαν θετικά την πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στη βία και στην τρομοκρατία, σε δυο έντονα φαινόμενα τα οποία τα υφιστάμεθα όλοι καθημερινά! Τα σύνορα εξακολουθούν πάντα να μην εμπνέουν εμπιστοσύνη καθώς αρκετά γειτονικά μας κράτη (Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία) διαρκώς εγείρουν θέματα. Οι υποδομές για την Υγεία και την Παιδεία (δύο απ' τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας κι ενός κράτους γενικότερα) είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο παρόλο που έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια απ' την πτώση της Χούντας (αν κι εγώ προσωπικά πιστεύω πως η Χούντα δεν έφυγε ποτέ, κι ακόμα συνεχίζεται, έχοντας αλλάξει, μόνο, μορφή). Τι να πούμε στο τέλος και για τον Πολιτισμό, με την Πολιτεία να "εντυπωσιάζει" και σ' αυτόν τον τομέα, κατακλύζοντάς μας καθημερινά με ότι πιο ανεγκέφαλο και βδελυρό μέσω των - πάντα - κατευθυνόμενων ΜΜΕ. Και μιλάμε για Πολιτισμό, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως οι Έλληνες στο παρελθόν - μόνο που τώρα φαντάζει περισσότερο απόμακρο από ποτέ - μεγαλουργούσαν απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη! Εκεί λοιπόν καταντήσαμε. Απ' τη μια πλευρά να είμαστε περήφανοι για ότι λαμπρό μας κληροδότησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αλλά απ' την άλλη να κλείνουμε το παράθυρο στο αύριο, μην έχοντας δικαίωμα στο όνειρο!

Μα γιατί γίνονται - ή και γιατί γράφονται - όλ' αυτά; Άλλο ένα ερώτημα που έρχεται με τη σειρά του να διατυπωθεί που και σ' αυτό όμως η απάντηση είναι προφανής και δίνεται εξίσου αβίαστα! Όλ' αυτά συμβαίνουν κυρίως για 2 λόγους. Πρώτον γιατί υπάρχουν δυο ολέθρια (ακρο)δεξιά κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία), δυο καθόλα ανθελληνικές παρατάξεις που οδηγούν βαθμηδόν τη χώρα προς την καταστροφή κι έχουν το θράσος - αν είναι δυνατόν! - να ζητούν απ' τους πολίτες της να αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση και να συμπλεύσουν! Και δεύτερον γιατί όντως ο ελληνικός λαός (ή πιο σωστά η ελληνική Μάζα) τελικά συνηγορεί!

Ας μην κρυβόμαστε όμως! Ας υποθέσουμε ότι ένα μαγικό (δηλαδή ανύπαρκτο) ραβδί ισοπέδωνε αύριο τα ποσοστά των 2 μεγάλων επιζήμιων παρατάξεων (για όσους δεν το κατάλαβαν, ήδη μετατρέψαμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε βουλευτικές, άλλωστε το είπαμε, το επιβάλλει η κρισιμότητα της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας), μήπως αυτό τελικά θα έσωζε την πολυβασανισμένη και κουρασμένη πατρίδα μας; Και βέβαια όχι! Όχι γιατί - με δεδομένο ότι η παρούσα (οικονομική) κατάσταση τείνει να είναι μη αντιστρέψιμη - δεν υπάρχει μια τρίτη πολιτική δύναμη που να έχει τη βούληση και την ικανότητα να ηγηθεί της προσπάθειας να λυτρωθεί η χώρα μας απ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Τουλάχιστον δε βλέπω εγώ να υπάρχει κανένας τέτοιος σχηματισμός μέσα στο υπάρχον κοινοβούλιο...

Ε, τότε αφού δεν υπάρχει ορατή λύση προς τι όλ' αυτά; Γιατί αυτή η επιτακτικότητα της ψήφου που αναφέρθηκε στην αρχή; Μήπως έχουμε φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο οπότε και πρέπει επίσημα να το ανακοινώσουμε; Τα επώδυνα ερωτήματα μπορεί να διατυπώνονται εύλογα το ένα μετά το άλλο, ωστόσο η λύση υπάρχει, μόνο που δεν είναι άμεσα ορατή! Αυτή είναι κι η δυσκολία της όλης υπόθεσης κι ας επιχειρήσουμε να τη δούμε με μια πιο διεισδυτική ματιά γιατί τελικά αυτό είναι το ζητούμενο.

Κακά τα ψέματα, αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι η καθολική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού (τουλάχιστον όπως εκφράζεται αυτό με ποσοστά μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο). Επειδή όμως αυτή η σκέψη φαντάζει - και είναι αναμφίβολα - απόλυτα ουτοπική, για να δράσουμε πιο εύστοχα και ουσιαστικά, αρκεί να ξέρουμε πού να εστιάσουμε, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πώς φτάσαμε σ' αυτό το επίπεδο αθλιότητας και ποιος ή καλύτερα ποιοι (γιατί είναι δύο οι ένοχοι) μάς οδήγησαν σ' αυτό το ελεεινό σημείο! Ναι, μα αυτό το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί σε προηγούμενη παράγραφο. Οπότε ήρθε η στιγμή για τη διεισδυτική εξήγηση που υποσχέθηκα.

Αν λοιπόν αύριο ισοπεδώνονταν σε ποσοστά τα δυο μεγαλύτερα κόμματα (θα έδινα τα πάντα γι' αυτό) είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως απ' την επόμενη μέρα των εκλογών θα ξεκινούσαν διεργασίες για τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, κι είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Σίγουρα σε συνθήκες κοινωνικο - πολιτικών τριβών και ζυμώσεων δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναπτυχθεί κάτι που να επιχειρήσει να πορευτεί μακράν της προϋπάρχουσας νοσηρότητας! Το επαναλαμβάνω, μπορεί να μην είναι μια λύση ξεκάθαρη και σαφούς περιεχομένου αλλά είναι αφάνταστα προτιμότερη απ' το να μας σπρώχνουν στο χείλος του γκρεμού και, μάλιστα, με τη συγκατάθεσή μας!

Αυτή είναι για μένα η εκτίμηση των αυριανών εκλογών (το περιεχόμενο κι η σημασία τους). Είμαστε υποχρεωμένοι - κατά την ταπεινή μου γνώμη - να καταψηφίσουμε τους σάπιους υποψηφίους που υποστηρίζονται απ' τις δυο μεγάλες δολοφονικές παρατάξεις. Αλίμονο, οι ύαινες κι οι λύκοι της πολιτικής έχουν δοκιμαστεί με τα πλέον επιζήμια για την πατρίδα μας αποτελέσματα, είναι καιρός πια να υιοθετήσουμε φιλελληνικούς προσανατολισμούς στις επιλογές μας. Είναι αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουμε θετική συλλογική συνείδηση. Επιτέλους, πρέπει πια να πάψουμε να κωφεύουμε και να εθελοτυφλούμε... Στην αντίθετη περίπτωση μας περιμένει ο αφανισμός!

Διάττων Αβρός

Ασύρματο Κ' Επαναφορτιζόμενο Πληκτρολόγιο Logitech Wireless Solar Keyboard K750

Το πρώτο της, ηλιακά επαναφορτιζόμενο, πληκτρολόγιο παρουσίασε πριν λίγες μέρες (1/11/2010) η Logitech. Το καινοτομικό Logitech Wireless Solar Keyboard K750 λειτουργεί απ' το ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ και φορτίζεται κάθε στιγμή που υπάρχει φως στο περιβάλλον, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, καταργώντας όλα τα γνωστά προβλήματα με τις μπαταρίες.


Μαζί περιλαμβάνεται και μια ειδική εφαρμογή η οποία προβάλλει ένα μετρητή φωτεινότητας (σε μονάδες lux), ώστε να μπορούμε να τοποθετούμε το πληκτρολόγιο στην ιδανική θέση για περισσότερο φως, ενώ με μια ματιά μπορούμε να δούμε τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, ή να ειδοποιηθούμε όταν αυτή εξαντλείται. Το πρωτοποριακό αυτό πληκτρολόγιο της Logitech μπορεί να φορτιστεί κι απ' το φως εσωτερικών χώρων, ενώ παραμένει φορτισμένο ακόμη και μετά από 3 μήνες σε απόλυτο σκοτάδι. Τέλος, ένας ενσωματωμένος φωτεινός δείκτης μάς δείχνει πάντα τη διαθέσιμη ενέργεια.

Το πληκτρολόγιο Logitech Wireless Solar K750 αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε ΗΠΑ και Ευρώπη απ' τον Ιανουάριο του 2011 με προτεινόμενη λιανική τιμή τα 80 €... Σχετικό είναι το video που ακολουθεί...

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Στο Λονδίνο

Απ' τη Δευτέρα και για μια εβδομάδα (ως τις 15/11), θα φιλοξενείται στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του οποίου θα διαγωνισθούν περισσότερες από 40 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, βίντεο αρτ, και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια σεναρίου, ανεξάρτητου κινηματογράφου και ζητήματα προώθησής του.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη βρετανική πρωτεύουσα, υποστηρίζεται απ' την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Οι προβολές θα γίνουν στα «Westbourne Studios» (242 Acklam Road, Notting Hill, London W10 5JJ), σ' ένα εξαιρετικό χώρο δίπλα στο Portobello, όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται ανάλογα φεστιβάλ και καλλιτεχνικές δράσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές και το πρόγραμμα, όλες οι ταινίες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, με στόχο οι επισκέπτες του φεστιβάλ να έχουν άμεση και συνολική εικόνα της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Στις 12 Νοεμβρίου, οι Βρετανοί Azhur Saleem (παραγωγός και ηθοποιός) και James Boyle (σκηνοθέτης), με εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, θα συζητήσουν για το ανεξάρτητο σινεμά και τους τρόπους προώθησής του.

Την επομένη (13/11) θα γίνει παρουσίαση σεναρίων και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα το σενάριο και τις τεχνικές υλοποίησής του, υπό τον συντονισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, και διευθυντή της CosmoCinema, σκηνοθέτη Χρήστου Προσύλη.

Την τελευταία μέρα (15/11) θα γίνει η απονομή των βραβείων Οδυσσέας (Odysseus Awards) στον μουσικό-καλλιτεχνικό χώρο Μυθόπολις (Mythopolis, 277 City Road, Islington, London EC1V 1LA). Η όλη τελετή θα συνοδεύεται από ζωντανή έντεχνη ελληνική μουσική κι ελληνική κουζίνα.

Πέρυσι, το αντίστοιχο φεστιβάλ έγινε το διάστημα 30 Οκτωβρίου ως και 1 Νοεμβρίου και προβλήθηκαν συνολικά 41 ταινίες...

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η Κίνα Κατασκεύασε Τον Ταχύτερο Υπερυπολογιστή

Η Κίνα πλέον κατέχει την κορυφαία θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους και πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου, χάρη στο νέο της υπερυπολογιστή «Tianhe-1», ο οποίος έχει την δυνατότητα να κάνει περισσότερους από 2.500 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο!

Αυτός ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε απ' το διεθνή οργανισμό «Top 500» που συντάσσει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου. Το μηχάνημα ήδη έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην πόλη Τιαντζίν της Κίνας και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το BBC, για να φτάσει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπολογιστής εφοδιάζεται με περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel. Παράλληλα, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, χρειάστηκαν δύο χρόνια εργασίας από περίπου 200 επιστήμονες και χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ!

Ο «Τianhe-1Α» πήρε τη σκυτάλη απ' τον αμερικανικό ΧΤ5 «Τζάγκουαρ» του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ του Πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος κάνει 1.750 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Τσιπάκι Στο Μάτι Επιτρέπει Σε Τυφλούς Να Διακρίνουν Αντικείμενα!

Ένα σημαντικό επίτευγμα τεράστιας σημασίας πέτυχε ο Γερμανός καθηγητής Έμπερχαρτ Τσρένερ, πρόεδρος του Οφθαλμολογικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπιγκεν, ο οποίος ανέπτυξε ένα «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού κι επιτρέπει σε τελείως τυφλούς να διακρίνουν σχήματα κι αντικείμενα γύρω τους.

Με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση, το «τσιπάκι» εμφυτεύεται κάτω απ' τον αμφιβληστροειδή φακό του ασθενούς κι αντικαθιστά τους κατεστραμμένους κυτταρικούς φωτο-υποδοχείς. Αφού επιτρέπει την ανίχνευση του φωτός που πέφτει στα μάτια, στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις φυσικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας που διαθέτει το μάτι για να παράγει μια σταθερή οπτική εικόνα.

Η τετράγωνη συσκευή, που βρίσκεται όλη στο εσωτερικό του ματιού, έχει μήκος και πλάτος μόλις τριών χιλιοστών και πάχος ένα δέκατο του χιλιοστού. Διαθέτει περίπου 1.500 μικροσκοπικούς φωτο-αισθητήρες που συνδέονται με ενισχυτές και ηλεκτρόδια. Μια μικρή μπαταρία τοποθετείται πίσω απ' το αυτί και τροφοδοτεί με ρεύμα το τσιπ, μέσω ενός μικρού καλωδίου που εμφυτεύεται κι αυτό κάτω απ' το δέρμα.

Οφθαλμίατροι χαρακτήρισαν την καινοτομική και πολλά υποσχόμενη συσκευή ως ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποφέρουν από μια κληρονομική γενετική εκφυλιστική νόσο, τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa) που προκαλεί τύφλωση κι η οποία πλήττει περίπου έναν στους 4.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Αναμένεται, μάλιστα, στα επόμενα χρόνια, η νέα αυτή τεχνολογία - θεραπεία να γίνει ρουτίνα για αρκετά είδη τύφλωσης.

Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο εμφυτεύματα που τοποθετούνταν πάνω - κι όχι κάτω - απ' τον αμφιβληστροειδή κι απαιτούσαν παράλληλα απ' τον πάσχοντα να φορά μια εξωτερική κάμερα και μια μονάδα επεξεργασίας, δημιουργώντας ένα είδος τεχνητού (βιονικού) ματιού...

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Microsoft Windows 8: Η Νέα Έκδοση Του Λειτουργικού Προγράμματος

Το 2012 θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα Windows, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ένα στέλεχος της Microsoft Ολλανδίας γράφοντας σε blog της εταιρείας.

Στη δημοσίευσή αναφέρεται ότι η Microsoft έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη των νέων Windows κι η επόμενη έκδοση θα διατεθεί στην αγορά σε δύο χρόνια, δηλαδή προς τα τέλη του 2012.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, το μεσοδιάστημα ανάμεσα στα Windows 7 και τα Windows 8 είναι μόλις τρία χρόνια.

Με δεδομένο ότι τα Windows 7 έχουν έναν εξαιρετικό ρυθμό πωλήσεων, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Microsoft πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική τους και να τα κρατήσει στην αγορά για τέσσερα ή και πέντε χρόνια τουλάχιστον...

Σύμφωνα με μια άποψη που επικρατεί μέσα στη Microsoft, τα επόμενα Windows θα είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που θα έχει πάρει ποτέ η εταιρεία...

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Η Μαρία Μάς Χρειάζεται Όλους...

Από πολύ καιρό ήθελα να της γράψω κάτι και να της κάνω ένα αφιέρωμα, αλλά κάθε φορά, την τελευταία στιγμή όλο και κάτι συνέβαινε με αποτέλεσμα να μη σταθεί ποτέ εφικτό να εκπληρώσω το σκοπό μου (απ' τη μια πρόκειται για μια άκρως ιδιαίτερη περίπτωση κι απ' την άλλη είναι τα γνωστά προβλήματα με το δίκτυο
που αντιμετωπίζω εδώ και δυο μήνες).

Τελικά ότι δεν έκανα εγώ το πραγματοποίησε στο δικό του χώρο ο καλός φίλος και blogger Φώτης με μια παρουσίαση υψηλού ηθικού αναστήματος, γεμάτη ανθρωπιά κι ευαισθησία. Εκεί παραπέμπω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου όλους όσους με επισκεφτούν... Αξίζει κι επιβάλλεται...

Η Μαρία μάς χρειάζεται όλους...

Η Υπηρεσία LimeWire Κλείνει Ύστερα Από Δικαστική Απόφαση

Η διάσημη υπηρεσία Limewire έφτασε στο τέλος της, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου του Μανχάταν.

Τον περασμένο Μάιο οι ιδρυτές της υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων LimeWire είχαν κριθεί ένοχοι για παράνομη διακίνηση υλικού και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αγωγή για μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας είχε κατατεθεί απ' την Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών Αμερικής το 2006.

Αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα της υπηρεσίας θα δεί ένα μήνυμα που ενημερώνει τους χρήστες πως το Limewire, ύστερα από εντολή δικαστηρίου, σταματάει τη διανομή και υποστήριξη του λογισμικού...