Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Σαν Σήμερα, Πριν 29 Χρόνια, "Έφυγε" Ο Ογκόλιθος Του Blues, Lightnin' Hopkins!

Bluesman ιδιαίτερου κλίματος ο Sam "Lightnin'" Hopkins (γεννημένος το 1912), φεύγοντας από κοντά μας σαν σήμερα, πριν 29 χρόνια, άφησε, όπως και τ' άλλα μεγαθήρια του Blues, δυσαναπλήρωτο κενό. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ένα άλλο πολύ αξιοσημείωτο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανένας να παίξει τα τραγούδια του. Όποιος επιχειρήσει να το κάνει, το μόνο που θα καταφέρει να δείξει είναι το πόσο μικρός κι ασήμαντος είναι ο ίδιος! Γιατί ο Lightnin' Hopkins χαρακτηρίζεται απ' το απροσέγγιστο! Κι επειδή σε προηγούμενες αναρτήσεις έχω κάνει λόγο για ένα τεράστιο κίνημα στη Blues μουσική σκηνή, το Χουκερισμό, ε, λοιπόν, ναι, υπάρχει και Χοπκινισμός στο Blues!

Για του λόγου το αληθές, υπάρχει το βίντεο που ακολουθεί. Το τραγούδι έχει τίτλο "Blues For A Woman Named Mary". Με τον τεράστιο αυτό γίγαντα του Blues - αλλά και ιδιόρρυθμο καθώς θα δείτε στο βίντεο - θα συνεχίσουμε και στις επόμενες δυο αναρτήσεις, μιας και, λόγω της ημέρας, η ιστοσελίδα προγραμμάτισε για άλλη μια φορά ένα μικρό αφιέρωμα σε μια μεγάλη μορφή, όχι μόνο του Blues, αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής!

Oh, Lord Have Mercy (οι μυημένοι ξέρουν)...

4 σχόλια:

arrwstia7 είπε...

Μεγάλη μορφή στην μουσική σκηνή γενικά και ΟΧΙ μόνο στον χώρο των Blues.
Απο τους παρά πολύ αξιόλογους μουσικούς, με τεράστια ιστορία και τεράστιο έργο πίσω του.

Ακούγεται τόσο απλό, αλλά συνάμα τόσο μαγευτικό το μουσικό του άκουσμα, που μπορεί να σε καθηλώσει για ώρες.

Πολλά μπράβο για την ανάρτηση προς τιμήν του μεγάλου αυτού μουσικού.

PaulCook είπε...

Ενας τεραστιος και ογκολιθος οπως σωστα ειπες ...Και ο τυπος επαιζε αληθινο Blues με @ρχ$%δι@ οχι να χαμε να λεγαμε οπως κανουν μερικοι αλλοι και το παιζουν μεγαλοι bluesman...Φυσικα αυτα τα ξερετε εσεις καλυτερα απο μενα ως μεγαλοι φαν του ειδους...!!

Μαριανα είπε...

Καταπληκτική μουσική... Είναι πράγματι μαγευτική η ερμηνεία του, έτσι την ένιωσα.
Να είσαι καλά που μας παρουσιάζεις τέτοιους καλλιτέχνες Διάττων. Καλή εσπέρα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΝΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ.
ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.