Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σε Επίπεδα Ρεκόρ Οι Καταθέσεις Στην Κύπρο

Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν το τελευταίο δίμηνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Το Μάιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο είχαν εισρεύσει στο σύστημα καθαρές καταθέσεις 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκαν χθες, οι καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαμορφώθηκαν το τέλος Μαΐου 2011 στα 72,8 δισ. ευρώ έναντι 70,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 64 δισ. ευρώ τον περσινό Μάιο.

Η κατάσταση που παρατηρείται στα τραπεζικά ταμεία το τελευταίο δίμηνο έχει αναστρέψει τις μικρές απώλειες των πρώτων μηνών του έτους, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να παρουσιάζουν αύξηση 3 δισ. ευρώ το 2011.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εισροή χρηματικών ποσών σε ευρώ και σε συνάλλαγμα από καταθέτες κι επενδυτές εκτός Κύπρου και κατά ένα μέρος συνδέεται με τη μεταφορά κεφαλαίων απ' την Ελλάδα λόγω της αποπνιχτικής κατάστασης που συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας... Μια πολιτική δυσοσμία που καθημερινά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας των μέτρων αλλά και της στάσης γενικότερα της κυβερνητικής και καθόλα ενδοτικής παράταξης...

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Παράξενο Τελετουργικό Στην Ισπανία. Πηδούν Πάνω Από Μωρά...

Ένα παράξενο τελετουργικό λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ισπανία και πραγματοποιείται ως ένα μέρος μιας θρησκευτικής τελετής εξαγνισμού των βρεφών της πόλης. Άνδρες με ερυθροκίτρινες φωτεινές στολές παίρνουν φόρα και πηδούν πάνω από απροστάτευτα μωρά (!) που κάθονται ήρεμα πάνω σε στρώματα. Κι αφού προσγειώνονται με ασφάλεια (;) μπροστά απ' τα μωρά, συνεχίζουν στην επόμενη ομάδα βρεφών (ενδεικτική η φωτογραφία).

Το τελετουργικό ονομάζεται "El Salto Del Colacho" (Το Άλμα Του Διαβόλου) και χρονολογείται απ' το Μεσαίωνα. Σκοπός του είναι να σωθούν οι ψυχές των μωρών απ' το προπατορικό αμάρτημα.

Το συγκεκριμένο θέαμα συμβαίνει κυρίως στο χωριό Castrillo De Murcia, στα πλαίσια της γιορτής της Καθολικής Εκκλησίας, Corpus Christi (ωστόσο, καθολικοί Ισπανοί γιορτάζουν το φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της χώρας). Το κίτρινο χρώμα των στολών είναι συμβολικό κι αντιπροσωπεύει τα κακά πνεύματα, ή και τον ίδιο το Διάβολο. Η παράδοση περιλαμβάνει άνδρες κατάλληλα ενδεδυμένους οι οποίοι πηδούν πάνω απ' τα βρέφη που γεννήθηκαν στο χωριό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Μετά το τέλος της τελετής, κορίτσια ντυμένα στα λευκά περνούν απ' τα ανήλικα και τα ραίνουν ροδοπέταλα...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συνεχίζονται Τα Προβλήματα Με Το Δίκτυο

Αγαπητοί φίλοι... Προέρχομαι από μεγάλο χρονικό διάστημα που είχα πρόβλημα στη σύνδεση με το δίκτυο. Δεν πρόλαβαν όμως να περάσουν πολλές μέρες και δυστυχώς συμβαίνουν πάλι τα ίδια. Οπότε, για όσον καιρό χρειαστεί, η ιστοσελίδα θα παραμείνει (και πάλι) σιωπηλή...