Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Διακοπές Στην Όμορφη Ιτέα

Η Ιτέα είναι ένας δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός με ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που θα συναντήσετε στην Ιτέα είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων κι αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η παραλιακή κωμόπολη της Ιτέας βρίσκεται 13 χλμ. νότια της Άμφισσας, αγκαλιασμένη απ' τον Κορινθιακό κόλπο. Μαζί με την γειτονική Κίρρα, είναι χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου.

Η Ιτέα είναι μια νέα πόλη που ιδρύθηκε το 1830 και πιθανόν οφείλει το όνομά της στις πολλές ιτιές που φύτρωναν παλαιότερα στην περιοχή. Σήμερα, έχει πληθυσμό 9.000 κατοίκους περίπου.

Η Ιτέα αποτελεί αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο καθώς και το σημαντικότερο και μεγαλύτερο λιμάνι του Νομού Φωκίδας. Στο εμπορικό της λιμάνι φορτώνονται οι βωξίτες απ' τα μεταλλεία βωξίτη που λειτουργούν στην περιοχή. Η υπερσύγχρονη μαρίνα που διαθέτει έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και στην έναρξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας στις 17 Σεπτεμβρίου το 1827. Τότε, το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο η «Καρτερία» με οδηγό της ελληνικής ναυτικής δύναμης τον φιλέλληνα Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ, κατάφερε να βυθίσει ολόκληρη την τουρκική ναυαρχίδα. Το γεγονός έλαβε χώρα στην Σκάλα Σαλώνων, στον όρμο της Αγκάλης.

Η λαμπερή και σύγχρονη κωμόπολη της Ιτέας ξεχωρίζει για το άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο που διαθέτει, προσφέροντας στους επισκέπτες άνεση και λειτουργικότητα. Οι γραφικές δεντροφυτεμένες πλατείες κι ο παραλιακός δρόμος «Ακτή Ποσειδώνος», ενδείκνυνται για μια βόλτα στην πόλη, που σε συνδυασμό με την καταπληκτική θέα, θα σας μείνει αξέχαστη.

Η Ιτέα, τα τελευταία χρόνια, έχει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να προσφέρει στους επισκέπτες της άριστες επιλογές. Ειδικά τo λιμάνι της Ιτέας έχει εξελιχθεί σ' ένα αγαπημένο προορισμό του παγκόσμιου τουρισμού κρουαζιέρας. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, το επισκέπτονται καθημερινά 1-3 κρουαζιερόπλοια.

Επίσης, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ της πόλης περιμένουν να σας φιλοξενήσουν και να σας προσφέρουν τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους για μια άνετη κι ευχάριστη διαμονή.

Κι ακόμα, υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια, ψαροταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια στην παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και μια πληθώρα γεύσεων με θέα τον Κορινθιακό κόλπο και την Πελοπόννησο.

Να μην ξεχάσουμε και τις πολλές όμορφες και πεντακάθαρες αμμουδιές όπως το «Τροκαντερό» και το «Μαϊάμι» που είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες καθώς και τις πανέμορφες παραλίες «Ξενίας», «Ευαγγελίστρια», «Βραχάκια» και «Αι Γιάννης» όπου θ' απολαύσετε στιγμές γαλήνης κι ηρεμίας. Γενικά οι παραλίες της Ιτέας (άλλες οργανωμένες πλάζ κι άλλες ελεύθερες αμμουδιές) ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η όμορφη και ζωντανή κωμόπολη της Ιτέας φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις όπως συνέδρια, κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς φήμης καθώς και το ράλι «Ακρόπολις» και «Ολύμπιον».

Φημισμένο είναι και το χωριό Κίρρα που απέχει 2 χλμ. απ' την Ιτέα και διαθέτει πολλά αξιοθέατα και πανέμορφες παραλίες.

Η Ιτέα, τέλος, συνδυάζει βουνό και θάλασσα κι είναι ιδανική και για κοντινές ορεινές αποδράσεις. Απ' την παραλία της διακρίνεται το κοντινό Γαλαξίδι κι η Πελοπόννησος. Κι η θέα, ειδικά, απ' τον καταπράσινο λόφο των Αγίων Αναργύρων, είναι απίθανη...