Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

1. Λίγα Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζουμε Για Το Android

Andrroid... Μια λέξη που, εδώ και πολύ καιρό πια, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, γι' αυτό και στην παρούσα ιστοσελίδα κρίθηκε σκόπιμη η συγκέντρωση σχετικού υλικού για την παρουσίαση ενός αφιερώματος τριών αναρτήσεων στο δημοφιλές λειτουργικό...

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα που ενσωματώνεται σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τα οποία διαθέτουν οθόνη αφής, τρέχουν τον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού Linux, κι ακόμη, επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας τη συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού της Google.

Συσκευές με Android υπάρχουν πλέον πάρα πολλές, η καθεμία με διαφορετικά χαρακτηριστικά κι από διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες: LG, Samsung, HTC, Sony Ericsson, Motorola, είναι μερικές απ' τις εταιρίες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android για τα smartphones τους.

Το πολύ θετικό με τις συσκευές Android είναι ότι είναι αφενός multimedia (σας δίνουν τη δυνατότητα να αναπαράγετε πολλαπλά μέσα) και multitasking (δίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα, π.χ. ακούτε τραγούδια ενώ σερφάρετε στο internet και ταυτόχρονα απαντάτε σ' ένα SMS χωρίς να κλείσετε καμία εφαρμογή ή να χάσετε τη σελίδα που επισκεφτήκατε). Το web browsing στο Android είναι ταχύτατο, υποστηρίζεται από flash κι υπάρχουν πολλοί browsers για να καλύψουν και τους πλέον απαιτητικούς.

Ανεξάρτητα απ' το κόστος, όλες οι συσκευές Android διαθέτουν GPS και Wi-fi, δικαιώνοντας έτσι το βασικό λόγο δημιουργίας του εν λόγω λειτουργικού συστήματος που δεν είναι άλλος παρά η ανεμπόδιστη κι η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε συνδυασμό με ένα πλήθος εφαρμογών (apps), όπως χάρτες, αναζήτηση, chat και e-mail, που πραγματικά επιτρέπουν στο χρήστη να μένει διαρκώς δικτυωμένος κι ενημερωμένος.

Βασικό χαρακτηριστικό του Android, επίσης, είναι η πληθώρα εφαρμογών που διατηρούν τη συνεχή σύνδεση με Facebook, MySpace, Twitter και δεκάδες άλλες υπηρεσίες social networking. Ακόμη, το Android σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε widgets, δηλαδή εικονίδια για την ταχύτερη πρόσβαση στα προγράμματα, τα οποία τοποθετούνται στη home screen του κινητού (launcher).

Επιπλέον η notification bar είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς με ένα απλό drag βλέπετε όλες τις ειδοποιήσεις για τη συσκευή σας, αλλά και τα προγράμματα (applications) που έχετε εγκαταστήσει.

Όσον αφορά το hardware, οι διπύρηνοι επεξεργαστές κι οι διακεκριμένες GPU είναι πλέον γεγονός, ενώ αναμένουμε κι επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων, καθώς αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί απ' την Nvidia με τον επεξεργαστή Kal – El ο οποίος μάλιστα θα περιέχει και έναν πέμπτο – stealth - πυρήνα.

Να αναφερθούμε, τέλος, και στην Αγορά του Android, που δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ένα online κατάστημα της Google που προσφέρει σε κάθε χρήστη απειράριθμες εφαρμογές για κινητά συμβατά με το λειτουργικό της Google. Το συντριπτικό ποσοστό των εφαρμογών είναι δωρεάν ενώ οι πληρωμένες εφαρμογές είναι διαθέσιμες πλέον και στο ελληνικό κοινό.

...συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση...