Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

3. Οι Διάφορες Εκδόσεις Του Android

...συνέχεια απ' την προηγούμενη ανάρτηση...

Χαρακτηριστικό είναι ότι το δημοφιλές λειτουργικό κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις που σου ανοίγουν την όρεξη για...νέα χαρακτηριστικά...

Απ' την «παρθενική» έκδοση Android 1.0, η οποία κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2008, μέχρι την αμέσως επόμενη, 1.1 που παρουσιάστηκε το Φλεβάρη του 2009, χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει η έκρηξη των καινοτόμων εκδόσεων και των σημαντικών αλλαγών που επέφεραν για τον χρήστη.

Το πρώτο smartphone που «έτρεξε» Android είναι το T-Mobile G1 κατασκευασμένο απ' την HTC με οθόνη αφής TFT-LCD 3,2”, full qwerty πληκτρολόγιο, πρόσβαση σε Gmail, YouTube, Google maps, Google talk, Google calendar, κάμερα 3,2MP με αυτόματη εστίαση και κάρτα μνήμης micro SD... Παρακάτω, ακολουθούν οι διάφορες εκδόσεις του android με τις επιμέρους αλλαγές και καινοτομίες της καθεμιάς.

Η έκδοση 1.5 (CupCake) σας δίνει τη δυνατότητα για ανέβασμα βίντεο στο YouTube κι εικόνων στο Picasa απευθείας απ' την κινητή σας συσκευή, για αυτόματη σύνδεση ακουστικών headset σε συγκεκριμένη απόσταση, ενώ περιλαμβάνει εικονικό πληκτρολόγιο με πρόβλεψη λέξεων και νέα widgets για την αρχική οθόνη.

Με το Donut (1.6) δίνεται έμφαση στη φωνητική αναζήτηση αλλά και στην αναζήτηση απ' την αρχική οθόνη με bookmarks, ιστορικό, επαφές κ.ά., ενώ υποστηρίζονται κι οθόνες αναλύσεων WVGA.

Οι επόμενες επίσης γλυκές εκδόσεις, είναι οι Eclair (2.0, 2.1) που προχωρούν ακόμη πιο μπροστά, διαθέτοντας νέο browser UI, υποστήριξη HTML5, Google Maps 3.1.2, ενσωματωμένη υποστήριξη για flash στην κάμερα, ψηφιακό ζουμ, δυνατότητα αντίληψης multi-touch, βελτιωμένο εικονικό πληκτρολόγιο, bluetooth 2.1 και live wallpapers.

H έκδοση 2.2 (FroYo-Frozen Yogurt) αναβαθμίζει αισθητά την ταχύτητα του OS, αλλά και τη γενικότερη απόδοση, διαθέτει Market με δυνατότητα αυτόματων updates, επιλογή εγκατάστασης εφαρμογών στην κάρτα μνήμης, υποστήριξη Adobe flash 10.1 ενώ ενσωματώνει τον Chrome V8 JavaScript στα browsers applications. Στη FroYo βρίσκουμε και τη δυνατότητα χρήσης της συσκευής για διαμοιρασμό Internet μέσω Wi-Fi σε άλλες συσκευές (tethering).

Η GingerBread (2.3), που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010, υποστηρίζει πλέον πολύ μεγάλα μεγέθη οθονών κι αναλύσεων, διαθέτει προεγκατεστημένη υποστήριξη για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Internet (VoIP), επανασχεδιασμένο multi-touch πληκτρολόγιο, λειτουργίες copy-paste σε όλο το λειτουργικό, download manager για κατέβασμα μεγάλων αρχείων, καθώς και προεγκατεστημένη υποστήριξη για πολλαπλές κάμερες.

Και φτάνουμε στην πλέον πρόσφατη έκδοση, τη Honeycomb (3.0), μόνο για tablets. Διαθέτει ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον με αρκετά 3D στοιχεία, καλύτερο web browser με tabs κι ανανεωμένο εικονικό πληκτρολόγιο, βελτιστοποιημένη εφαρμογή για ανάγνωση Google e-books, ειδική έκδοση του Gmail για tablets, δυνατότητα βιντεοκλήσεων μέσω εφαρμογής Google Talk κι ανανεωμένη έκδοση Google Maps. Η έκδοση 3.1 προσέθεσε την επιλογή να μεταφέρεται περιεχόμενο απευθείας από συσκευές USB, ενώ τέλος η 3.2 προσέθεσε διάφορες δυνατότητες κι ευκολίες για χρήστες και developers όπως τη μεταφορά αρχείων από κάρτες SD και δυνατότητα Zoom to Fill.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την επερχόμενη έκδοση Ice Cream Sandwich (4.0) η οποία αναμένεται πολλά υποσχόμενη και σύντομα διαθέσιμη...

Και οι 3 αναρτήσεις για το Android - με κάποιες διαφοροποιήσεις - προέρχονται από εδώ...