Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Junior Kimbrough, Ο Μεγάλος Αναμορφωτής Του Blues!

Η παγκόσμια μουσική κοινότητα πρέπει πια να το αντιληφθεί! Το Blues βρίθει καλλιτεχνών απροσμέτρητου βεληνεκούς κι ένας απ' αυτούς είναι κι ο ανεπανάληπτος Junior Kimbrough!...

Φοβερά καινοτομικός μουσικός, έφερε στη μουσική της καρδιάς μας πλήθος θετικών αλλαγών, οι κυριότερες απ' τις οποίες είναι:
1. «Έσπασε» τα κλασσικά στάνταρντς, κινήθηκε πέρα απ' το γνωστό σε όλους δωδεκάμετρο, ανοίγοντας νέους μουσικούς δρόμους, ακολουθώντας, κυρίως, ένα Blues (σταθερής) πορείας, ρυθμό που λάτρευε.
2. «Αναμετρήθηκε» στα ίσα με τα Boogie του θρύλου John Lee Hooker, κι είχε το ανάστημα να το κάνει, μιας και αυτά που έπαιζε ο ίδιος άγγιζαν - εξίσου - κατευθείαν την ψυχή, κι ήταν πιο νωχελικά, πιο μακρόσυρτα και πιο ταξιδιάρικα.
3. «Αναθεώρησε» τα κιθαριστικά σόλα των δεξιοτεχνών καλλιτεχνών (τα περισσότερα επιτηδευμένα κι επιδερμικά τύπου B. B. King και Buddy Guy) και τα έκανε «μη απαραίτητα» καθώς, όχι μόνο πρότεινε, αλλά επέβαλε και καθιέρωσε το δικό του αμίμητο, λιτό μινιμαλιστικό παίξιμο (one chord style)! Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο παιξίματος που δεν ταιριάζει καθόλου με τον πλανήτη «Γη» αλλά με τον πλανήτη «Όνειρο»!

Συνοψίζοντας όλα τα προηγούμενα δεν είναι υπερβολικό (κάθε άλλο) να πούμε ότι στη δύσκολη δεκαετία του 90, όταν όλοι οι ομότεχνοί του έκαναν απλά συντήρηση του ονόματός τους (με την καλή έννοια, πάντα) ήταν αυτός που βρέθηκε στο κατάλληλο timing, πήρε στις πλάτες του το Blues και στην κυριολεξία το έσωσε απ' τον κορεσμό και του έδωσε νέα πνοή και ώθηση να παίζεται και ν' ακούγεται και στους επόμενους αιώνες! Κατά συνέπεια, μετά την πρώτη αναγέννηση του Blues τη δεκαετία του 60 απ' τους Βρετανούς, τρεις δεκαετίες αργότερα, συνέβη και μια δεύτερη η οποία ταυτίζεται αποκλειστικά με τον Junior Kimbrough! Έτσι, σήμερα, το όνομα Junior Kimbrough δεν έχει απλά να κάνει με ένα χαρισματικό Bluesman κι ότι συνεπάγεται αυτό αλλά έχει να κάνει με ένα ορόσημο!... Το Blues λοιπόν του οφείλει τα μέγιστα κι αυτό πρέπει να το επαναλάβουμε πολλές φορές, όχι για να συνεισφέρουμε σε μια νοσηρή φιλολογία πάνω στη μουσική, αλλά γιατί ο άνθρωπος πραγματικά το αξίζει! David «Junior» Kimbrough απ' το Mississippi, αληθινά σ' ευχαριστούμε!

Νέο αφιέρωμα λοιπόν, 6 παρουσιάσεων αυτή τη φορά (!), σ' άλλον ένα γίγαντα του Blues (κι είναι απορίας άξιον πώς καθυστέρησε να γίνει στην παρούσα ιστοσελίδα). Σήμερα τον απολαμβάνουμε στο τραγούδι «Lord, Have Mercy On Me» (φράση που συνηθίζεται πάρα πολύ στη Blues μουσική σκηνή) και θ' ακουλουθήσουν ένα σύντομο βιογραφικό στα αγγλικά (2η ανάρτηση), οι επιδράσεις που δέχτηκε κι η δισκογραφία του (3η), οι επιδράσεις που άσκησε ο ίδιος (4η και 5η) καθώς κι ένας μικρός επίλογος (6η)...

Προειδοποιώ όσους δεν έχουν μεγάλη γνώση του χώρου, τα Blues του Kimbrough είναι κάτι σαν δίνη, κάτι σαν...χάσιμο... Εγώ κάθε φορά που τον ακούω, μετά αργώ πολύ να «επιστρέψω»... Όσοι γενικά δεν είναι συνηθισμένοι στα μουσικά ταξίδια, θα παρακαλούσα να μην ακολουθήσουν... Μόνο για τους μυημένους λοιπόν...



Τα τραγούδια σου πάντα μας ταξιδεύουν Junior Kimbrough... Άλλωστε, αυτό ήθελες κι εσύ...

2 σχόλια:

ANNA FLO είπε...

Δεν είμαι μυημένη σ'αυτά τα μουσικά ταξίδια αλλά ομολογώ ότι μαθαίνω πολλά από εσένα. Πάντως δεν ακολούθησα το μουσικό σου ταξίδι και πήρα τοις μετρητοίς τις προειδοποιήσεις σου.....ως μη μυημένη!!!!
Καλή σου μέρα

Διάττων είπε...

Άννα, δυστυχώς είναι δύσκολο άκουσμα το Blues, τ' ομολογώ. Δεν αρέσει σε πολύ κόσμο και το πλέον άσχημο είναι ότι δεν περνάει στις νεότερες γεννιές. Κάποιοι ελάχιστοι έχουμε μείνει που το λατρεύουμε, κι από κει και πέρα, όταν θα φύγουμε κι εμείς, θα χαθεί τελείως!...

Καλή σου μέρα αγαπητή μου φίλη, και σ' ευχαριστώ που περνάς...