Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Βροχή Διαττόντων Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

Δε νομίζω ότι αντίστοιχες αναρτήσεις ταιριάζουν καλύτερα σε άλλη ιστοσελίδα και πιστεύω ότι είναι περιττό ακόμα και να εξηγήσω τους λόγους γι' αυτόν τον ισχυρισμό μου! Επικαλούμενος λοιπόν ως Διάττων (!) το εξορισμού και το αυτονόητο...συνεχίζω.

Μια ακόμη φορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου, θα κορυφωθεί στο νυχτερινό ουρανό η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια, τους διάττοντες Περσείδες. Τόσο το βράδυ της προηγούμενης μέρας (Κυριακή), όσο και της επόμενης (Τρίτη), θα πρέπει επίσης να αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια απ' τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με τεράστια ταχύτητα. Έτσι, λόγω της τριβής και της υπερθέρμανσης που αναπτύσσεται, αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. απ' το έδαφος της γης με αποτέλεσμα ν' αφήνουν πίσω τους φωτεινά ίχνη...