Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μπορούν Να Μας Εμφυτεύουν Αναμνήσεις Κι Εμπειρίες!

Ψευδείς αναμνήσεις κι εμπειρίες κατάφεραν να εμφυτεύσουν οι επιστήμονες σ' εγκεφάλους ποντικιών, σ' ένα πείραμα που ανοίγει το δρόμο για την διερεύνηση της ακρίβειας όσων θυμόμαστε και μάλιστα και με... απόλυτη βεβαιότητα.

Οι ψευδείς αναμνήσεις αποτελούν ένα σημαντικότατο πρόβλημα στην περίπτωση των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων, με χιλιάδες κατηγορουμένους να κρίνονται κάθε χρόνο ως ένοχοι εξ αιτίας εσφαλμένης εντύπωσης αυτοπτών - κατά τ' άλλα - μαρτύρων, κι εκ των υστέρων αθωώνονται βάσει στοιχείων όπως την εξέταση DNA ή άλλα αντικειμενικά στοιχεία που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Oι μνήμες μας δεν δημιουργούνται παρά με την εισαγωγή διαφόρων αισθήσεων κι επιπέδων, στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που δεν διαφέρει σε τίποτε σχεδόν με το γνωστό «entry data» των προγραμματιστών. Τα στοιχεία αυτά ονομάζονται «έγγραμα». Τα έγγραμα ωστόσο κωδικοποιούνται μες στον εγκέφαλο με απολύτως φυσικό τρόπο, μετατρεπόμενα σε χημικές αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς κι ο τρόπος με τον οποίο αυτά συνδέονται μεταξύ τους...

Πραγματικά, αυτη η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων (και δεν είναι η μόνη) τρομάζει...