Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Κίνδυνοι Απ' Την Κατάχρηση Του Κινητού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι κίνδυνοι απορρέουν απ' την κατάχρηση του κινητού για την υγεία μας; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

* Μάτια. Αν στο τέλος της μέρας νιώθετε ενοχλήσεις στα μάτια σας, δεν θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η πολύωρη εστίαση σε μικρά αντικείμενα, όπως οι οθόνες των κινητών, προκαλεί ξηρότητα στα μάτια, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και μολύνσεις. Ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους ένας πρόσθετος κίνδυνος είναι η εμφάνιση μυωπίας, ενώ για τους ενήλικες ορατό είναι το ενδεχόμενο να εμφανίσουν πρεσβυωπία πριν την ώρα τους.
* Σπονδυλική στήλη. Η πολύωρη χρήση του κινητού αλλάζει ακούσια την στάση του σώματος κι έτσι οι ειδικοί βλέπουν ολοένα περισσότερους νέους με πόνους στον αυχένα ή τους ώμους. Για τον ίδιο λόγο μπορεί οι μανιώδεις χρήστες τους να εκδηλώνουν συχνά πονοκεφάλους ή να νιώθουν «πιασμένοι».
* Ακοή. Η έκθεση σε δυνατούς ήχους αποτελεί πλέον μια απ' τις κυριότερες αιτίες πρόωρης βαρηκοΐας - τόσο πρόωρης ώστε αφορά ακόμα και 20άρηδες.
* Φυσική κατάσταση. Η πολύωρη ακινησία που προϋποθέτει η χρήση του κινητού πλήττει την φυσική κατάσταση κι ανοίγει τον δρόμο στην παχυσαρκία.
* Στρες. Όσοι αγχώνονται ολημερίς π.χ. για να διαβάσουν κάθε μήνυμα στο κινητό τους, έχουν αυξημένα επίπεδα στρες.
* Ρυτίδες. Όταν κοιτάζει κανείς με τις ώρες μια μικρή οθόνη, το πρόσωπό του συνοφρυώνεται, δημιουργώντας μια περιοχή έντασης γύρω και ανάμεσα στα φρύδια που τελικά οδηγεί σε πρόωρες ρυτίδες.
* Μικρόβια. Πρόσφατη έρευνα στα κινητά απέδειξε ότι το ακουστικό τους διαθέτει 18 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι...η λαβή στο καζανάκι μιας δημόσιας τουαλέτας!...