Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Βρέθηκε Τρόπος Ανάνηψης Ακόμα Κι Όταν Ο Ασθενής Έχει Πεθάνει!

Μπορεί να υπάρξει τεχνική «ανάστασης»; «Ναι» απαντούν πλέον οι επιστήμονες που θεωρούν ότι δεν βρισκόμαστε μακριά απ' την οριστική νίκη κατά του αιφνίδιου θανάτου, φυσικά υπό προϋποθέσεις. Ο καρδιολόγος δρ Σαμ Πάρνια του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι με τις τεχνικές που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι γιατροί, μπορούν να επαναφέρουν κάποιον ως και δύο ώρες μετά τη διακοπή της αναπνοής του. Πιστεύει, δε, πως αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να διευρυνθεί μέχρι και τις 24 ώρες. «Μπορεί σύντομα να μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους απ' του χάρου τα δόντια, ώρες μετά ή και περισσότερο, αφότου έχουν πεθάνει πραγματικά».

Η μέθοδος που θα ακολουθούσε για να σώσει έναν ασθενή που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, εξηγεί ο Αμερικανός γιατρός, έχει ως εξής: Με την ψύξη του σώματος, αλλά όχι το πάγωμα, όπως γίνεται στην κρυογονική, θα μπορεί να γίνει παροχή οξυγόνου στους ιστούς, γεγονός που θα απέτρεπε τον θάνατό τους. Στη συνέχεια, κι όσο θα ήταν κλινικά νεκρός ο ασθενής, ο καρδιολόγος θα του έκανε αγγειογραφία, θα έβρισκε τον θρόμβο που οδήγησε στον θάνατο, θα προχωρούσε σε θρομβόλυση, θα τοποθετούσε στεντ και θα έκανε επανεκκίνηση της καρδιάς.

Ο γιατρός, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Erasing Death» («Διαγράφοντας Το Θάνατο»), το οποίο αναφέρεται στην επιστήμη της ανάνηψης, τονίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό να σωθούν όλοι όσοι παθαίνουν καρδιακό επεισόδιο, ιδίως αν πάσχουν κι από άλλα νοσήματα.

Τέλος, ο πρωτοπόρος γιατρός δίνει μια πολύτιμη συμβουλή: «Μόλις κάποιος καταρρεύσει από καρδιακό επεισόδιο, καλέστε τις πρώτες βοήθειες κι αμέσως μετά τοποθετήστε πάνω στο στέρνο του παγωμένα στοιχεία (π.χ. σακούλες με κατεψυγμένα λαχανικά), ώστε να το προστατέψετε μέχρι να έρθουν οι διασώστες»...