Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η (Ανθ)Ελληνική Κυβέρνηση Αδιαφορεί Για Τα Eλληνικά Σχολεία Στο Βερολίνο (Κι Όχι Μόνο Εκεί)!

Την ώρα που φουντώνει εκ νέου το κύμα μετανάστευσης απ' την Ελλάδα προς τη Γερμανία και χιλιάδες εργαζόμενοι ή άνεργοι, οικογένειες με μικρότερα άλλα και μεγαλύτερα παιδιά, μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά, την ίδια ώρα τόσο η Ελληνική όσο κι η Γερμανική κυβέρνηση αποφασίζουν την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Δεν εκπλησσόμαστε λοιπόν καθόλου με το γεγονός ότι το (ανθ)ελληνικό Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε δραστική μείωση καθηγητών και δασκάλων! Μειώνουν δραματικά τα κονδύλια για τα σχολεία και, κατ’ επέκταση, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού (βιβλία, θέρμανση, καθαριότητα, κλπ.). Κλείνουν σχολικές μονάδες απ' όλες τις βαθμίδες κι αποκλείουν εκατοντάδες μαθητές.

Στο Βερολίνο έχουν ήδη κλείσει το μοναδικό ελληνικό σχολείο (Λύκειο). Το κλείσιμο του το είχαν δρομολογήσει, μάλιστα, πριν απ' την καπιταλιστική κρίση. Έχουν κλείσει, επίσης, όλα τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας μετά απ' τη σταδιακή, χρόνο με το χρόνο, υποβάθμισή τους κι ανοίξανε μόνο ένα Κέντρο Λόγου στην Bundesplatz (Wilmersdorf). Τα Κέντρα Λόγου είναι φροντιστηριακού τύπου σχολεία που διδάσκουν μόνο γραφή κι ανάγνωση κι αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για χορηγούς.

Έχουν ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού σχολείου «Όμηρος» στο Prenzlauer Berg, ενώ όλα μαζί τα Ευρωπαϊκά Δημοτικά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν εκτός σχολείου παιδιά, κι ειδικά των νέων μεταναστών, τα οποία κατά κύριο λόγο δεν έχουν καμία γνώση της Γερμανικής Γλώσσας.

Το Γερμανικό κράτος απ' την πλευρά του, που χρηματοδοτεί τα ευρωπαϊκά σχολεία, επιλέγει να παγώσει αντί ν' αυξήσει τις θέσεις σ' εκπαιδευτικό προσωπικό, με συνέπεια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, αλλά σε κάθε περίπτωση να μην επαρκούν, αφού οι νέοι Έλληνες μετανάστες αυξάνονται συνεχώς.

Τελειώνοντας την ανάρτηση αυτή συνοψίζουμε στο εξής: Πιστές στις ταξικές τους επιλογές οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, υποβαθμίζουν τη γνώση που δίνουν στα νεαρά άτομα αποσκοπώντας βαθύτερα στο να σβήσουν και το παραμικρό ίχνος κριτικού πνεύματος και σκέψης τόσο απ' την εκπαίδευση όσο κι απ' την ίδια τη ζωή!...

Έλληνες, όσοι από σας νιώθετε να κυλάει μέσα στις φλέβες σας το αίμα της πατρίδας, ξυπνήστε! Επιτέλους, εγερθείτε απ' το λήθαργό σας!... Διάττων Αβρός

Στη φωτογραφία εικονίζεται το Ελληνικό Λύκειο Βερολίνου.