Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η Σαντορίνη Και Το Πώς Εμπνέει Τις Τέχνες!

Πριν τρεις μήνες περίπου είχα κάνει δυο αναρτήσεις σχετικά με αποδράσεις. Τα μέρη που είχα προτείνει ήταν η Ναύπακτος κι η Σκιάθος. Σήμερα είπα να συνεχίσω το εγχείρημά μου αυτό με την αξεπέραστη Σαντορίνη! Η παρουσιάση αυτή τη φορά όμως θα είναι διαφορετική. Όχι περιγράφοντας τις φυσικές ομορφιές του Κυκλαδίτικου νησιού αλλά παραθέτοντας το πόσο η μαγεία του έχει επιδράσει στις διάφορες μορφές της Τέχνης!

Διάσημοι ποιητές και πεζογράφοι, λοιπόν, έχουν εμπνευστεί απ' τη Σαντορίνη! Ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Τάσος Αθανασιάδης και πάρα πολλοί άλλοι έχουν περιγράψει με τρόπο μοναδικό, έναν τόπο μοναδικό!

Έμπνευση έχει χαρίσει και σε σημαντικούς ζωγράφους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Πάρις Πρέκας, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Χριστόφορος Ασιμής, η Ζωή Αλαφούζου, ο Μάρκος Βενιός, η Αννα Μενδρινού, η Ντιάνα Αντωνακάτου.

Οι οικισμοί της έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού για αρχιτέκτονες όπως ο Le Corbusier, ο Σάββας Κονταράτος, ο Ιωάννης Κοβανούδης κι άλλοι.

Απ' τους προηγούμενους αιώνες μέχρι σήμερα, τη Σαντορίνη έχουν απαθανατίσει με φωτογραφίες και βίντεο χιλιάδες άνθρωποι. Αναφέρουμε τις φωτογραφίες της ομάδας που συνόδεψε στο νησί τον Γερμανό αρχαιολόγο και βαρώνο Χίλλερ φον Γκαίρτρινγκεν (το διάστημα 1895 - 1905), την πασίγνωστη φωτογράφο Nelly (Νέλλυ Σουγιουτζόγλου - Σεραϊδάρη) που ερχόταν για διακοπές στο νησί κι οι φωτογραφίες της διέσωσαν την εικόνα της Σαντορίνης πριν απ' τον σεισμό του 1956. Επίσης, το φωτογράφο Γεώργιο Ιωακειμίδη που κατέγραψε με τις γυάλινες πλάκες, τοπία πριν απ' τον σεισμό του 1956 καθώς και τις εκρήξεις του 1925 και του 1949 - 50. Σελίδες στη Σαντορίνη αφιέρωσε στο λεύκωμά του για την Ελλάδα με τίτλο «Τα Χρόνια Της Αθωότητας» ο Robert A.McCabe (1954 - 1965). Ο κατάλογος είναι σίγουρα ατελείωτος και περιλαμβάνει πολλούς γνωστούς, σύγχρονους φωτογράφους.

Η Σαντορίνη ποτέ δε θα σταματήσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Αενάως μεταλλασσόμενη, μεγαλειώδης, αγέρωχη, είναι σε θέση και στέλνει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο και τον προκαλεί, με όπλο την αξεπέραστη αισθητική της, να "αναμετρηθεί" με ένα φαινόμενο που ξεπερνά κατά πολύ τα ανθρώπινα μέτρα! Και που θα παραμένει πάντα απρόβλεπτο κι αδάμαστο!