Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Woodstock 69 - Ποιοι Δεν Έπαιξαν

Στις αναρτήσεις των προηγούμενων ημερών, είδαμε λεπτομερώς τα ονόματα αυτών που έπαιξαν στο Woodstock. Σήμερα θα δούμε αυτούς που για διάφορους λόγους δεν έπαιξαν. Και είναι αρκετοί:

Bob Dylan. Κι ας κατοικούσε εκείνη την περίοδο στην περιοχή του Γούντστοκ, φάνηκε δυσαρεστημένος που όλοι εκείνοι οι χίπις τριγυρνούσαν παντού, ακόμα και κοντά στο σπίτι του. Μάλιστα, μέσω του μάνατζέρ του, αρνήθηκε τη συμμετοχή του, προφασιζόμενος υποτιθέμενη αρρώστια του γιου του. Στην πραγματικότητα, προετοιμαζόταν για το φεστιβάλ του αγγλικού νησιού Wight στο οποίο και συμμετείχε τελικά. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, ο Dylan κυκλοφόρησε το περίφημο κάντρι άλμπουμ του "Nashville Skyline".

Led Zeppelin. Έχοντας κυκλοφορήσει δύο καλά άλμπουμ μέσα στο 1969, ήθελαν ξεχωριστή αντιμετώπιση απ' τους διοργανωτές. Οπότε είπαν όχι στην πρόσκληση, γιατί δεν ήθελαν το όνομά τους να μπει ως άλλη μια μπάντα στη λίστα των συγκροτημάτων. Έτσι κι αλλιώς, βρισκόντουσαν ήδη σε μια πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία.

Iron Butterfly. Κόλλησαν στο αεροδρόμιο, δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, ζήτησαν ελικόπτερο κι ειδική μεταχείριση, αυτό τελικά δεν έγινε και γύρισαν πίσω.

Ethan Brown. Συνελήφθη με LSD 3 μέρες πριν το γεγονός.

Joni Mitchell. Προτίμησε, κατόπιν πρότασης του μάνατζέρ της, να εμφανιστεί αλλού (στο "The Dick Cavett Show").

Lighthouse. Υπήρξε η εκτίμηση ότι δε θα ήταν κάτι καλό.

Mind Garage. Ο ίδιος λόγος. Υποτιμήθηκε το φεστιβάλ κι εξασφαλίστηκε συμμετοχή σε άλλη εκδήλωση.

Jethro Tull. Κι εδώ ο ίδιος λόγος. Θεώρησαν ότι το φεστιβάλ δε θα ήταν κάτι σημαντικό κι ίσως να είχε αρνητική επίδραση στην καριέρα τους. Μια άλλη, παρόμοια εκδοχή, φέρει τον Ian Anderson να μη θέλει να περάσει ένα Σαββατοκύριακο σ' ένα χώρο με άπλυτους χίπις. Πάντως, αν και οι Jethro Tull δεν εμφανίστηκαν στο Woodstock, τελικά η μουσική τους παίχτηκε σε κάποια διαστήματα απ' τα ηχοσυστήματα του φεστιβάλ.

Tommy James And The Shondells. Ο Tommy James, όντας στη Hawaii εκείνη την περίοδο, έλαβε ένα τηλεφώνημα απ' τη γραμματέα του η οποία όμως δεν τον ενημέρωσε σωστά για το μέγεθος και το σκοπό του φεστιβάλ. Έτσι, λαμβάνοντας λανθασμένη πληροφόρηση, ο συγκεκριμένος τραγουδιστής, απέρριψε την πρόταση. Κατάλαβε τι έχασε, δυο χρόνια αργότερα, όπως δήλωσε ο ίδιος.

The Doors. Δεν πήγαν στο Woodstock κι όπως δήλωσαν αργότερα κι οι ίδιοι, μετάνιωσαν γι' αυτό.

It's A Beautiful Day. Ακυρώθηκε η συμμετοχή την τελευταία στιγμή.

Jeff Beck Group. Εξασφαλίστηκε η συμμετοχή και μάλιστα προγραμματίστηκε για τη δεύτερη μέρα (Σάββατο 16/8) αλλά λίγο πριν το Woodstock, το μέλος του group Nicky Hopkins άφησε τη μπάντα με αποτέλεσμα αυτή να διαλυθεί. Πάντως, ο Nicky Hopkins κατάφερε κι έπαιξε στο Woodstock εμφανιζόμενος με το συγκρότημα Jefferson Airplane.

The Moody Blues. Αρχικά είχαν συμφωνήσει αλλά τελικά προτίμησαν να εμφανιστούν στο Παρίσι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Spirit. Αρνήθηκαν να παίξουν, καθώς είχαν ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις τις οποίες και προτίμησαν, μη γνωρίζοντας πόσο μεγάλο και σημαντικό θα ήταν το Woodstock.

The Βyrds. Καλέστηκαν κι αυτοί αλλά αρνήθηκαν να εμφανιστούν θεωρώντας ότι το Woodstock δε θα διέφερε απ' τ' άλλα φεστιβάλ του καλοκαιριού εκείνης της εποχής. Εξάλλου, αυτός που τους ενημέρωσε, τους είπε πως υπάρχει ένα ενδιαφέρον από ένα φεστιβάλ στα περίχωρα της Νέας Υόρκης αλλά ίσως να μην πληρωθούν όλα τα συγκροτήματα. Οπότε η απάντηση ήταν αναμενόμενο να ήταν αρνητική. Κι έτσι έχασαν το καλύτερο φεστιβάλ όπως δήλωσαν αργότερα οι ίδιοι.

Rolling Stones. Τον Ιούλιο πέθανε το μέλος τους Brian Jones κι έδωσαν τη δική τους μεγάλη συναυλία αφιερωμένη σ' αυτόν. Έτσι, δε μετείχαν στο Woodstock.

The Beatles. Έγινε κι εδώ πρόταση, συγκεκριμένα στον John Lennon, ο οποίος είπε πως δε μπορούσε να συγκεντρώσει τους Beatles μαζί, επειδή το συγκρότημα ήταν υπό διάλυση. Αντιπρότεινε, μάλιστα, να εμφανιστεί ο ίδιος με τη Yoko Ono αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό. Εκείνες τις μέρες πάντως οι Beatles ηχογραφούσαν το τελευταίο τους άλμπουμ και στις 20 Αυγούστου ακριβώς, διαλύθηκαν.


Ο Paul Butterfield στάθηκε κάπως άτυχος στο φεστιβάλ του Woodstock. Ήταν τέτοια η ώρα που έπαιξε (ξημερώματα Κυριακής 17/8 προς Δευτέρα 18/8) που δε μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες συγκινήσεις. Άλλωστε, όλοι όσοι είχαν παραμείνει εκεί, περίμεναν με αγωνία να δουν τον Jimi Hendrix που θα εμφανίζονταν λίγο αργότερα, το πρωί... Στο video βλέπουμε τον Paul Butterfield σ' ένα απ' τα τραγούδια που είπε στη συναυλία, το Driftin' Blues.

11 σχόλια:

arrwstia7 είπε...

απο τους πολυ αγαπημενους μου μπλουζιστες...

Συγχαρητηρια για τις απιθανες αναρτησεις γυρω απο αυτο το καλλιτεχνικο γεγονος.

Να μαθαινουν οι νεοτεροι και να θυμομαστε εμεις οι μεγαλυτεροι.

Keep it up my friend....

Diatton είπε...

Προσπαθώ αγαπητέ μου φίλε. Ευτυχώς που έχω κάποιους που αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες...

Alice Iocco είπε...

Καλά άφωνη μ'άφησες πάλι σήμερα....
Τουλάχιστον μπορώ να σου γράψω ότι η δουλειά σου με συγκίνησε πολύ και μου έμαθε τόσα πολλά !
Συγχαρητήρια Διάττοντα, όπως είπα κι αρχικά με την πρώτη ανάρτηση του αφιερώματος σ'αυτή την συναυλία, ναι, πραγματικά ξεπέρασες τον εαυτό σου κι ανέβασες πολύ σημαντική δουλειά για όλους εμάς.
Σ'ευχαριστώ !

I-DIADROMI είπε...

ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΝΤΣΤΟΚ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΜΑΘΕΙ ...ΤΟΣΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ

Diatton είπε...

Ευχαριστώ όλους όσους με επισκέφτηκαν και μου κατέθεσαν τις σκέψεις τους...

PaulCook είπε...

Ενταξει αμα παιζαν και ολα αυτα τα ονοματα θα ηταν οχι το μουσικο γεγονος του αιωνα αλλα ''ΤΟ'' γεγονος γενικα στην ιστορια της ανθρωποτητας...:D

Diatton είπε...

Σωστή η εκτίμησή σου φίλε Δημήτρη...

Καλό σου βράδυ...

nantia11 είπε...

Για μενα η μεγαλυτερη απουσια απο την woodstock ηταν οι doors.
Δεν πηγαν ποτε παρα εμειναν στο white festival κτλ.
Κριμα γιατι θα ειχαμε εξαιρετικο υλικο
Παρολ'αυτα οφειλω να σε συγχαρω φιλε diatton για την δουλεια σου.
Πρεπει να θυμομαστε την εποχη εκεινη που η μουσικη εξεφραζε τα συναισθηματα και τους αγωνες του κοσμου. Και δεν αναλωνοταν σε χαζοτραγουδα με τους στυλιστες και τους Image maker να τρεχουν πισω απο τους τραγουδιστες.

Diatton είπε...

Νάντια, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Ειλικρινά, το εκτιμώ πολύ...

Καλή Κυριακή εύχομαι...

nantia11 είπε...

Ηταν να μη γινει η αρχη φιλε diatton
Εχεις εξαιρετικες αναρτησεις.
Οπου ροκ κι εγω απο κοντα:))

Diatton είπε...

Το θέμα όμως είναι βρε Νάντια ότι εγώ μπλουζάρω πολύ (οπαδός του Χουκερισμού είμαι άλλωστε)... Αλλά κάτι θα κάνω και για το ροκ...