Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ιστορία Των Κρητών Της Αυστραλίας Μέσα Από Βιβλίο Ομογενούς - Οι Έλληνες Της Αυστραλίας Γενικότερα

Με πολλές μαντινάδες στο μυαλό τους και με μια "βαλίτσα" όνειρα για τη ζωή τους, έστω και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απ' την ιδιαίτερη πατρίδα τους, πριν από δύο και πλέον αιώνες, οι πρώτοι Κρητικοί πάτησαν το πόδι τους στη μακρινή Ωκεανία.

Εκεί, στις στοές των μεταλλείων της ξένης, απέραντης μα φιλόξενης γης ανακάλυψαν τη "χρυσή" ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο, της έδωσαν "σάρκα και οστά" και κατάφεραν να εξελιχθούν σήμερα σ' ένα απ' τα πλέον δραστήρια και σημαντικά "κομμάτια" του Ελληνισμού στη μακρινή αυτή ήπειρο. Την ιστορία αυτών των ανθρώπων, των συντέκνων του, "συμπύκνωσε" σ' ένα λεπτομερές έργο 400 και πλέον σελίδων ο Σωκράτης Τσουρδαλάκης, ο οποίος αν κι έχει κάνει την Αυστραλία θετή του πατρίδα, δεν ξεχνά ποτέ την κρητική καταγωγή του.

Το βιβλίο "Οι Κρήτες Της Ωκεανίας Απ' Το 19ο Αιώνα", καρπός επίπονης οχταετούς έρευνας και συγγραφής, λειτουργεί ως η πρώτη επίσημη καταγραφή του εποικισμού της Αυστραλίας απ' τους Κρήτες. Κατά την πολύχρονη έρευνά του, ο κ. Τσουρδαλάκης, ερεύνησε ενδελεχώς αρχεία Κρητικών (και μη) συλλόγων της Αυστραλίας, κατέγραψε μνήμες, εξασφάλισε πολύτιμα έγγραφα και φωτογραφίες τεκμήρια της ζωής και της δράσης των Κρητών μεταναστών της Αυστραλίας. Οι Κρήτες της Αυστραλίας, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, είναι ένα απ' τα πολυπληθέστερα κομμάτια της Ελληνικής Παροικίας.

Στο Σίδνεϋ οι Κρήτες άρχισαν να οργανώνονται το 1958, ενώ στη Μελβούρνη δημιούργησαν από νωρίς κοινότητες και σωματεία. Στην πόλη αυτή, μάλιστα, ζει το 50% των Κρητών της Αυστραλίας και περίπου το ήμισυ αυτών προέρχονται απ' το νομό Χανίων. Έπειτα από πολλές ζυμώσεις, τελικά, το Μάρτιο του 2008 συγκροτήθηκε η Παγκρήτιος Ένωση Μελβούρνης, ενώ στην Κουηνσλάνδη (όπως και στις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας) η μεγάλη μάζα των Κρητικών έφτασε μετά το 1955. Στην περιοχή της πρωτεύουσας Καμπέρας, οι περισσότεροι Κρητικοί άρχισαν να καταφτάνουν μετά το 1950 και ήταν λίγοι. Στη Δυτική Αυστραλία, αν και το Fremantle είναι το πρώτο λιμάνι που συναντούσαν ερχόμενοι στην Αυστραλία, εντούτοις δεν προσέλκυσε πολλούς Έλληνες. Αυτό συνέβη και μετά το 1955, τα χρόνια της μεγάλης μετανάστευσης, όπου οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στις ανατολικές περιοχές της Αυστραλίας.

Νότια της Αυστραλίας, στην Τασμανία, σ' αυτό το καταπράσινο νησί, ζουν σήμερα περίπου 2500-3000 Έλληνες. Απ' αυτούς, περίπου 80 είναι Κρητικοί. Το 1971 δημιουργήθηκε η Κρητική Αδελφοτητα Hobart και Τασμανίας ενώ πολλά χρόνια πριν, το 1927, στη βόρεια επικράτεια είχε ιδρυθεί η "Πανελλήνια Ένωση Νέας Ζηλανδίας", το 1949 η "Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα" και το 1960 η " Ένωση Κρητών Νέας Ζηλανδίας".

Η Κρητική παροικία της Αυστραλίας με περισσή λαμπρότητα γιορτάζει κάθε χρόνο τις "δικές" της επετείους, όπως τη Μάχη της Κρήτης και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, με τη συμμετοχή πολλών Αυστραλών βετεράνων της μάχης...

Για την Ιστορία να πούμε ότι ο Γεώργιος Ντόκος ήταν ο πρώτος Κρητικός που ξεμπάρκαρε στη Μελβούρνη το 1848. Αρχικά, έσκαβε για χρυσάφι στη βορειοδυτική Βικτώρια, ενώ το 1864 ήταν στο Hill End της Νέας Νοτίου Ουαλίας κι έψαχνε για χρυσάφι μαζί με άλλους Έλληνες.

Τέλος, θέλοντας να αναφερθούμε ευρύτερα (κι όχι μόνο στους Κρήτες), στο σύνολο του ελληνικού στοιχείου που υπάρχει στη μακρινή Αστραλία, θα πούμε ότι σήμερα ο αριθμός των ομογενών μας εκεί ανέρχεται περίπου στους 700.000. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 200.000 εξ αυτών ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μελβούρνης, 125.000 στο Σύδνεϋ και τη Νέα Νότια Ουαλία, 75.000 στην Αδελαΐδα και 20.000 στην Πέρθη.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του ακριβούς αριθμού, το βέβαιο είναι ότι οι ομογενείς μας στην Αυστραλία αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο τμήμα της αυστραλιανής κοινωνίας, η δε συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας αυτής είναι σημαντική και καθολικώς αναγνωρισμένη. Ελληνικής καταγωγής άτομα διακρίνονται στις επιστήμες, στην οικονομική κι επιχειρηματική ζωή της χώρας, ενώ υπάρχουν πολλοί ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές, τόσο στο Ομοσπονδιακό όσο και στα Πολιτειακά Κοινοβούλια, καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε όλες σχεδόν τις πόλεις, σε παναυστραλιανό επίπεδο, υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και σύλλογοι που βοηθούν στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και των δεσμών με τη μητέρα πατρίδα...