Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Lightnin' Hopkins - Rock Me

Τον Lightnin' Hopkins, ομολογώ πως δεν τον γνώρισα αμέσως με το που ξεκίνησα να ακούω Blues. Όντας παιδί ακόμα, είχα μάθει πρώτα, κυρίως, τους John Lee Hooker και Muddy Waters και καμάρωνα!

Ώσπου ένα γειτονόπουλο (ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος) μου τον έμαθε, παρουσιάζοντάς τον, μάλιστα, σαν τη δική του πρώτη επιλογή στο Blues. Στην αρχή δεν έδωσα μεγάλη σημασία, πιστεύοντας πως τα ονόματα που είχα ανακαλύψει εγώ ήταν μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Αργότερα, τον τεράστιο αυτό μπλουζίστα, τον ξανασυνάντησα έντονα στο Πανεπιστήμο από ένα συμφοιτητή που τον είχε τοποθετήσει κι αυτός πρώτο στη - δική του - ιεραρχία του Blues! Τότε, τον έψαξα καλύτερα. Κι εντυπωσιάστηκα! Μ' άρεσε, μάλιστα, τόσο πολύ που για ένα εξάμηνο τον άκουγα συνέχεια! Ήθελα να τον ερευνήσω καλύτερα, να τον αποστηθίσω! Ίσα που κατάφερα να περάσω τα μαθήματα εκείνης της εξεταστικής (τα οποία βέβαια δεν μ' ενδιέφεραν καθόλου...ανέκαθεν, βλέπετε, είχα αυτό το ελάττωμα, να μη με ενδιαφέρουν τα εγκόσμια παρά να με προσελκύουν μόνο τα κορυφαία και τα θεμελιώδη, και πρωτίστως, φυσικά, η Τέχνη)...

Από τότε τον λάτρεψα και τον ενσωμάτωσα στο δικό μου δωδεκάθεο του Blues (καθώς δεν υπάρχει και καμιά θρησκεία που να πιστεύω), κάτι που ισχύει μέχρι και τη στιγμή που κάνω την ανάρτηση αυτή! Κι όχι πως δεν τ' αξίζει! Ο άνθρωπος αυτός έπαιξε απίστευτο Blues για πολλές δεκαετίες, και μάλιστα, μέχρι το τέλος της ζωής του! Πιστός κι ακούραστος υπηρέτης του Real Blues ο Lightnin' Hopkins, δεν "αλλαξοπίστησε" ποτέ!

Σήμερα λοιπόν θα τον απολαύσουμε σ' ένα βίντεο όπου το τραγούδι έχει τίτλο "Rock Me" (πασίγνωστο στους φίλους του είδους). Είναι από μια συναυλία - πιθανολογείται ότι είναι η τελευταία - που έδωσε ο σπουδαίος μουσικός λίγο καιρό πριν πεθάνει.


Παρακολουθώντας προσεχτικά το βίντεο θα παρατηρήσετε ότι ο εν λόγω μπλουζίστας μοιάζει σα να "μασάει τα λόγια του" ή σα να τα ξεχνάει. Πότε αφήνει την τελευταία λέξη μισή, πότε δε λέει ολόκληρες φράσεις και πότε μουρμουρίζει τους στίχους. Αυτό το τρίπτυχο το κάνουν ακόμα πολλοί μπλουζίστες αλλά όσο αφορά τον Lightnin' Hopkins, το συνήθιζε πολύ...

1 σχόλια:

arrwstia7 είπε...

ΠΙΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ BLUES....

ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.