Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Μουσικός Κωπηλάτησε Όρθιος Απ' Την Κούβα Ως Τις ΗΠΑ

Ένας μουσικός απ' το Τενεσσί έγινε την Παρασκευή ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την απόσταση απ' την Κούβα ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, κωπηλατώντας το κανό του σε όρθια στάση, διανύοντας την απόσταση των 177 χιλιομέτρων μέσα σε 28 ώρες. Ο 35χρονος Μπεν Φρίμπεργκ, έφτασε στο Κέι Ουέστ εξουθενωμένος και με συμπτώματα αφυδάτωσης αλλά «κατά τα άλλα» σε καλή κατάσταση.

Πριν αναχωρήσει απ' την Κούβα ο τολμηρός κωπηλάτης είπε ότι κάνει αυτό το ταξίδι, «για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Ο κιθαρίστας κι επικεφαλής συγκροτήματος βρισκόταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όρθιος στο 4 μέτρων κανό και καθόταν μόνο για μικρή ανάπαυλα. Το πλήρωμα του σκάφους υποστήριξης που τον συνόδευε περιελάμβανε ένα γιατρό κι έναν πλοηγό. Ο Φρίμπεργκ φορούσε ένα σκουφάκι προστασίας απ' τον ήλιο, λευκό εφαρμοστό μπλουζάκι με μανίκια, ειδικά γάντια και σορτς που έφτανε κάτω απ' το γόνατο. Ειδικές κάλτσες θωράκιζαν τα πόδια του.

Τουλάχιστον δύο Κουβανοί έχουν κάνει το ίδιο ταξίδι με σανίδα του σερφ. Το 1992, ο κουβανικής καταγωγής γιατρός Ερνέστο Μπαράλ ολοκλήρωσε το ταξίδι σε 19 ώρες, έχοντας για πλοηγό τα αστέρια της νύχτας. Αρκετοί κολυμβητές έχουν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο ταξίδι, αλλά μόνο η Σούζαν Μαρόνε απ' την Αυστραλία ολοκλήρωσε τη διέλευση το 1997, με τη βοήθεια ενός κλωβού προστασίας απ' τους καρχαρίες...