Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Μιχάλης Γενίτσαρης - Εγώ Μάγκας Φαινόμουνα (Γερμανία 1990)


Γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά. Ο πατέρας του διατηρούσε μπυραρία αλλά δεν ήταν αρκετό για την επιβίωση της οικογένειας. Στους δρόμους λοιπόν από τα 10 του χρόνια, πρωτάκουσε μπουζούκι από την ταβέρνα που βρισκόταν απέναντι από το σπίτι του, μαγαζί του περίφημου Γιώργου Μπάτη. Γοητευμένος από τον ήχο του οργάνου, μια μέρα ανακάλυψε κρυμμένο σε μια κασέλα του σπιτιού του, ένα παλιό μπαγλαμαδάκι του πατέρα του κι άρχισε να παίζει σιγά σιγά. Αυτοδίδακτος!

Έτσι, σε ηλικία 17 ετών - κι ενώ δούλευε σε επισκευές πλοίων για να ζήσει - έγραψε το πρώτο του τραγούδι (αυτό που ακούμε στο βίντεο) το οποίο ηχογραφήθηκε αργότερα, το 1936 στην Columbia. Το τραγούδι αυτό έκανε τεράστια επιτυχία για την εποχή του κι έδωσε στο νεαρό Γενίτσαρη φήμη. Στη διάρκεια της κατοχής είχε άλλη μια μεγάλη επιτυχία, το γνωστό σε όλους μας "Σαλταδόρο".

Μετά την απελυθέρωση, συνέχισε την πορεία του στα λαικά πάλκα. Έγραψε πάνω από 700 τραγούδια αλλά πολύ λίγα από αυτά έχουν ηχογραφηθεί μέχρι σήμερα. Στην εικοσαετία 1951 - 1971 χάθηκε. Για ένα διάστημα φυλακίστηκε, ασχολήθηκε επίσης και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1971 ξαναγύρισε στους χώρους της μουσικής ανακτώντας σιγά σιγά την παλιά του φήμη. Το 1990 έδωσε μια πετυχημένη συναυλία στη Γερμανία απ' όπου έχουμε και το βίντεο. Από το 1996 περιόρισε τις εμφανίσεις του ώσπου αποσύρθηκε οριστικά. Πέθανε το 2005.

1 σχόλια:

arrwstia7 είπε...

ευχαριστουμε για τις πληροφοριες.

Καλα λενε οτι 'γεννιεται' κανεις με το χαρισμα. Ειναι σαν ενας λιθος ακατεργαστος, που με την παροδο της ζωης και τις διαφορες εμπειριες που αποκομιζει κανεις, το διαμορφωνει αναλογα.
Αλλοι βγαζουν μαργαριταρια, σμαραγδια, ρουμπινια και αλλοι απλα αστραφτερες πετρες που με τον χρονο χανουν την λαμψη τους.
Ο Μιχαλης Γενιτσαρης ηταν ενας απο τους σπανιους/πολιτιμους 'λιθους' στην μουσικη σκηνη της Ελλαδος.