Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Με Τη Σκέψη Στον Άνθρωπο Και Το Βλέμμα Στον Κόσμο

Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα πολύ ωραίο e-mail που μου έχει στείλει εδώ και κάποιο καιρό η αγαπητή φίλη Αλίκη...

Αν μειώναμε τον πληθυσμό της Γης στο μέγεθος μιας μικρής πόλης με 100 ανθρώπους, διατηρώντας τις αναλογίες θα ήταν ως εξής:

57 Ασιάτες, 21 Ευρωπαίοι, 14 Αμερικάνοι και 8 Αφρικανοί. 52 γυναίκες και 48 άντρες. 70 έγχρωμοι και 30 λευκοί.
6 άνθρωποι θα κατέχουν το 59% του παγκόσμιου πλούτου κι όλοι θα είναι Αμερικάνοι,
80 θα έχουν κακές συνθήκες διαβίωσης,
70 θα είναι αγράμματοι,
50 θα είναι ανειδίκευτοι,
1 θα πεθάνει,
2 θα γεννηθούν,
1 θα έχει computer,
κι 1 μόνο θα έχει ανώτατη εκπαίδευση.

Αν ο καθένας από μας δει τον κόσμο από αυτή την οπτική, αμέσως θα κατανοήσει πόση ανάγκη έχει όλη η υφήλιος από αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση, υπομονή κι εκπαίδευση.
Κι όποιος από μας ξύπνησε σήμερα το πρωί υγιής, είναι πιο χαρούμενος από 1.000.000 ανθρώπους που δεν θα επιζήσουνε μέχρι την άλλη εβδομάδα.
Κι αυτός που δεν έχει ζήσει πόλεμο, τη μοναξιά ενός κελιού, την αγωνία του βασανιστηρίου, ή την πείνα, είναι πιο χαρούμενος από 500.000.000 ανθρώπους αυτού του κόσμου.
Κι εσύ που έχεις φαγητό στο ψυγείο σου, κι ακόμα παπούτσια, ρούχα, κρεβάτι και στέγη, είσαι πλουσιότερος απ' το 75% των ανθρώπων του πλανήτη.
Κι αν έχεις χρήματα στο πορτοφόλι σου καθώς και τραπεζικό λογαριασμό, ανήκεις στο 8% των ανθρώπων του πλανήτη που ζουν καλά.
Κι όποιος διαβάζει αυτό το κείμενο είναι τυχερός γιατί δεν ανήκει στα δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη που δεν μπορούν να διαβάσουν...

Λοιπόν; Ας αναλογιστούμε όλοι...

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σεμινάρια Για Τα Κυβερνητικά Στελέχη

Ταχύρυθμα σεμινάρια παρακολουθούν τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, απ' τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία της χώρας, στα τέλη του 2009. Και μη φανταστείτε κάτι δύσκολο. Ούτε ξένες γλώσσες, ούτε διοίκηση επιχειρήσεων, ούτε οικονομικά, ούτε πωλήσεις. Βλέπετε στο ΠΑΣΟΚ (ομοίως και στη Ν.Δ.) τα έχουν όλα απλουστεύσει!

Μοναδικό αντικείμενο των σεμιναρίων όλον αυτόν τον καιρό είναι η κλήση του ρήματος "τα παίρνω" σ' όλα τα πρόσωπα και σ' όλους τους χρόνους! Η σωστή κλήση του συγκεκριμένου ρήματος έχει απώτερο σκοπό να εμπεδωθεί στις συνειδήσεις των στελεχών ώστε να γίνει κατά τον καλύτερο τρόπο πράξη στην καθημερινότητά τους...

Μια κι έγινε λόγος, σας παραθέτουμε την ορθή (;!) κλήση του ρήματος που διδάσκονται τα κυβερνητικά στελέχη...

τα παίρνω
τα παίρνεις
τα παίρνει
τα παίρνουμε
τα έχουμε ξαναπάρει
θα τα παίρνουμε πάντα

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ελλάδα, Η Χώρα Της Λεηλασίας Και Των Κοιμωμένων Πολιτών!

Εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να κοστίζει (εκτός των άλλων) η κατασκευή διαδικτυακών πυλών δημόσιου τομέα, τη στιγμή που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς, συντάξεις και περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική πολιτική.

Τα νούμερα που συνοδεύουν διάφορες ιστοσελίδες δημόσιων οργανισμών, υπουργείων και δήμων ανακηρύσσουν χρυσούς τους ιστότοπους και προκαλούν το κοινό αίσθημα (όσων βέβαια δεν έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη). Ακολουθεί μια μικρή ενδεικτική λίστα με ιστοσελίδες φορέων δημόσιου χαρακτήρα και τα αντίστοιχα κόστη:







Ιστοσελίδα ΙΚΑ - 2.200.000 ευρώ
Ιστοσελίδα Δασών Και Υδάτινων Πόρων - 1.679.600 ευρώ
Ιστοσελίδα Πυροσβεστικής - 1.352.792 ευρώ
Ιστοσελίδα Βουλής - 1.011.318 ευρώ
Ιστοσελίδα Δήμου Αθηναίων - 942.105 ευρώ
Ιστοσελίδα Δήμου Περιστερίου - 501.800 ευρώ
Ιστοσελίδα Δήμου Νέας Σμύρνης - 479.750 ευρώ
Ιστοσελίδα Δήμου Κεφαλλονιάς - 405.709 ευρώ
Ιστοσελίδα Δήμου Δράμας - 379.700 ευρώ

Δημοσίευμα, ωστόσο, της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρεται με λεπτομέρεια στο πραγματικό κόστος μιας ηλεκτρονικής σελίδας που είναι μακράν πιο σύνθετη απ' τις αντίστοιχες υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών: «Ενδεικτικά, η ολοκληρωτική κατασκευή ενός μεγάλου (για τα ελληνικά δεδομένα) site γνωριμιών με πολλαπλές λειτουργίες μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50.000 €». Έτσι, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τρανή απόδειξη ότι μεγάλο μέρος απ' αυτά τα ποσά που δαπανήθηκαν, καταχράστηκαν απ' τους εκάστοτε «αρμοδίους», εταιρείες κι όσους ενεπλάκησαν στην κατανομή των κονδυλίων που αφορούσαν την κατασκευή ιστοσελίδων δημόσιων υπηρεσιών...

Στη φωτογραφία εικονίζεται η κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η Ελλάδα αν θα συνεχιστούν να συμβαίνουν στο εσωτερικό της αυτά που περιγράφονται στην παρούσα ανάρτηση... Η λεηλασία, λοιπόν, στη χώρα μας καλά κρατεί κι η ελληνική μάζα κοιμάται...

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το Ακριβότερο Αυτοκίνητο Του Κόσμου!

Για σχεδόν μια 10ετία, η Bugatti Veyron κρατούσε τα σκήπτρα του πιο ακριβού αυτοκινήτου στον κόσμο. Όχι όμως πια! Τώρα αυτός ο τίτλος ανήκει πλέον στο νέο Lamborghini Sesto Elemento!

Το τελευταίο δημιούργημα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας κοστίζει 1,77 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, δηλαδή λίγο κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ! Η Sesto Elemento κοστίζει 170.000 λίρες περισσότερο απ' την προκάτοχο της αλλά έχει κι ένα... μειονέκτημα: είναι πολύ γρήγορη για να κυκλοφορεί στους δρόμους! Φτάνει τα 100 χλμ σε λιγότερο από 2,5 δευτερόλεπτα και το κοντέρ της ξεπερνά τα 200 μίλια ανά ώρα. Έχει κινητήρα V10, 5,2 λίτρων, που «βγάζει» 600 ίππους και ζυγίζει λιγότερο από ένα τόνο! Το αμάξωμα, το σασί, το ημιαξόνιο και μέρη των αναρτήσεων είναι κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα, ενισχυμένες με πλαστικό, ένα υλικό που η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία τελειοποίησε μαζί με άλλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων κι η Boeing...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την παρούσα ανάρτηση κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι σκοπός της δεν είναι η προώθηση του περιγραφόμενου αντικειμένου αλλά η επισήμανση της εμφανούς υπερβολής...

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Big Jack Johnson - All Messed Up

Ο Big Jack Johnson γεννήθηκε στο Lambert του Mississippi. Ο πατέρας του ήταν μουσικός κι έπαιζε Blues και Country στις διάφορες εκδηλώσεις της περιοχής. Σε ηλικία 13 ετών ο μικρός Jack έπαιζε ήδη με το συγκρότημα του πατέρα του. Στα 18, όντας επηρεασμένος κυρίως απ' τον B. B. King (αλλά και τον Albert King), πέρασε στον ηλεκτρικό ήχο.

Λίγο αργότερα, περίπου αρχές του 1962, γνωρίζοντας πλέον κιθάρα και μπάσο, σχημάτισε μαζί με τους Frank Frost και Sam Carr, ένα τριμελές συγκρότημα, τους "Frank Frost And The Nighthawks". Ο Frank Frost (1936 - 1999) είχε μάθει από δυο δεξιοτέχνες της φυσαρμόνικας, τους Sonny Boy Williamson και Willie Foster ενώ ο Sam Carr (1926 - 2009) που έπαιζε ντραμς, ήταν γιος του θρυλικού Robert Nighthawk (!) γεγονός που είχε συνεισφορά και στην ονομασία του γκρουπ. Τον Απρίλη του 1962 ο Big Jack Johnson μπήκε για πρώτη φορά στο studio, παίζοντας όμως κιθάρα για τον Frost. Έγιναν κάποιες ηχογραφήσεις εκείνη την εποχή, με αρχηγό όμως τον Frost.

Το τρίο συνέχιζε να παίζει Mississippi Blues στις διάφορες περιοχές του Δέλτα μέχρι που απέκτησε την ταυτότητα μια πολύ καλής Blues μπάντας. Η σύνθεση παρέμεινε η ίδια όχι όμως πια κι η ονομασία της. Έτσι οι "Frank Frost And The Nighthawks" μετονομάστηκαν σε "Jelly Roll Kings". Ως "Jelly Roll Kings" πλέον, ηχογράφησαν το 1979 το πρώτο τους άλμπουμ ("Rockin' The Juke Joint Down") όπου ο Big Jack Johnson έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως τραγουδιστής. Ο δίσκος πήγε πολύ καλά και τον επόμενο χρόνο ήταν υποψήφιος για το βραβείο "WC Handy" ως ο καλύτερος παραδοσιακός Blues δίσκος της χρονιάς. Ακολούθησαν συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ (Σικάγο και αλλού) καθώς και 2 πετυχημένες περιοδείες στην Ολλανδία, γεγονότα που συνετέλεσαν στο να διευρυνθεί η φήμη των "Jelly Roll Kings".

Μετά από χρόνια γεμάτα με περιοδείες αλλά και προβλήματα (προσωρινές διασπάσεις του γκρουπ αλλά κι επανασυνδέσεις), το τρίο διαλύθηκε επίσημα το 1987. Ξανασχηματιστηκε μόνο για μια φορά, το 1997, για τις ανάγκες του δίσκου "Off Yonder's Wall" γεγονός που έδωσε στο συγκρότημα δύο υποψηφιότητες για το βραβείο "WC Handy".

Μετά τη διάσπαση των "Jelly Roll Kings", ο Big Jack ακολούθησε solo καριέρα. Η ατομική δισκογραφία που παρουσιάζει είναι η εξής: The Oil Man (1987), Daddy, When Is Mommy Comin’ Home (1991), We Got To Stop This Killin’ (1996), Live In Chicago (1997), All The Way Back (1998), Roots Stew (2000), Memphis Bar-B-Que Sessions (2002), Juke Joint Saturday Night (2007), Katrina (2008)...

Φυσικά, έχοντας γίνει πλέον γνωστός, είχε αρκετές συμμετοχές στη δισκογραφία άλλων καλλιτεχνών αλλά κι ακόμα περισσότερες σε διάφορες συλλογές.

Επιπροσθέτως, έχει και την εξής φιλμογραφία: Juke Joint Saturday Night: Live From Margaret’s Blues Diamond Lounge (1991) και Deep Blues: A Musical Pilgrimage To The Crossroads (1993).

Επίσης, σ' όλη του την καλλιτεχνική διαδρομή έλαβε τις ακόλουθες διακρίσεις:

1994. Βραβείο "Living Blues" ως ο καλύτερος Live καλλιτέχνης του Blues.
1995. Βραβείο "Living Blues" ως ο καλύτερος Blues κιθαρίστας (μαζί με τον Otis Rush).
1997. Βραβείο "Living Blues" για το τραγούδι του "We Got To Stop This Killin'" (απ' το ομώνυμο άλμπουμ) που αναδείχτηκε το καλύτερο Blues τραγούδι της χρονιάς 1996.
1998. Βραβείο του περιοδικού "Crossroads" για τον δίσκο του "All The Way Back" που αναδείχτηκε ο καλύτερος blues δίσκος της χρονιάς.
2001. Βραβείο "Living Blues" ως ο καλύτερος κιθαρίστας.
2003: Βραβείο "WC Handy" για τον δίσκο του "Memphis Bar-B-Que Sessions" που αναδείχτηκε το καλύτερο ακουστικό blues άλμπουμ της χρονιάς.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι στιγμές. Αυτές είναι μόνο οι φορές που βραβεύτηκε. Η εικόνα των διακρίσεων του Big Jack Johnson συμπληρώνεται με το ότι ήταν υποψήφιος για βραβείο σε διπλάσιες άλλες περιπτώσεις!

Τελειώνοντας και το δεύτερο μέρος σ' αυτό το σύντομο αφιέρωμα στον εκλιπόντα πλέον Big Jack Johnson, τον ακούμε σ' ένα απίθανο τραγούδι (δεν υπάρχει στο youtube)! Είναι οργανικό κι έχει τίτλο "All Messed Up". Η δεινότητά του στο παίξιμο της κιθάρας είναι προφανής κι εντοπίζεται απ' τις πρώτες κιόλας νότες! Ήχος απόλυτα καινοτομικός που καταλήγει μέχρι κι ανατρεπτικός! Είναι όπως όταν βαδίζεις μέσα σ' ένα λαβύρινθο και κοιτάζεις διαρκώς πίσω και βάζεις ολοένα σημάδια για να μπορέσεις να ξαναβγείς! Θα ήθελα να μην είναι μόνο για τους μυημένους...



Καλό σου ταξίδι Big Jack...

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Άλλος Ένας Bluesman Έφυγε (Big Jack Johnson - Catfish Blues)

Είναι πικρό να ξεκινάμε μια παρουσίαση μ' αυτόν τρόπο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα. Άλλος ένας Bluesman λοιπόν δε βρίσκεται πια κοντά μας. Πρόκειται για τον Big Jack Johnson (γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1940) ο οποίος "ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι" ακριβώς πριν 2 μήνες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ενώ ως μοιραία μέρα φαίρεται να είναι η 14 Μαρτίου, ανακοινώσεις για το θάνατό του έγιναν κι άλλες φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας πριν πεθάνει! Κι όσο για τα αίτια του θανάτου του, παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστα! Απ' το οικογενειακό του περιβάλλον ανακοινώθηκε απλά ότι "τα τελευταία χρόνια είχε προβλήματα υγείας"... Ως και η ιστοσελίδα του εξακολουθεί να είναι ανημέρωτη και να τον παρουσιάζει εν ζωή...

Όπως και να 'χουν τα πράγματα, πέρα απ' το ότι τελεί σε σύγχυση, ή αποκρύφτηκε οτιδήποτε έχει σχέση με το θάνατό του, το ευτύχημα είναι ότι ο Big Jack Johnson, όσο ζούσε, πρόλαβε την αναγνώριση, καθώς κατάφερε να εδραιώσει τη φήμη του ευρύτερα, κι όχι μόνο στα στενά όρια της Blues μουσικής σκηνής. Και μιας κι έγινε λόγος, να πούμε και τα δυο ψευδώνυμα με τα οποία έγινε επίσης γνωστός. Το ένα είναι η προσφώνηση "Big" επειδή ήταν ευτραφής και το άλλο "The Oil Man" το οποίο το απέκτησε κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων, όταν εργαζόταν για την εταιρεία "Shell Oil" ως οδηγός οχήματος διανομής.

Στο video που ακολουθεί έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Big Jack Johnson σε μια πολύ καλή στιγμή. Αποδίδει εντυπωσιακά ένα παλιό τραγούδι (οι μυημένοι το ξέρουν αναμφίβολα), το "Catfish Blues". Ο ρυθμός είναι πολύ κοντά στο Boogie που λατρεύω ιδιαίτερα. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο και στην επόμενη ανάρτηση (εκεί θα πούμε περισσότερα)...

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Billy Boy Arnold - Squeeze Me Tight (2008)

Η αυτοκρατορία των 75ρηδων αντεπιτίθεται! Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός όταν στην τρίτη χιλιετία (μ.Χ.) που διανύει ο πλανήτης μας ακούμε Blues τέτοιου επιπέδου, και μάλιστα, από ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας; Κι όσο για το βασικό Bluesman που τιμάμε σήμερα, το διαπιστώσαμε και στις δυο προηγούμενες αναρτήσεις ότι, στην προσπάθεια μας να τον προσεγγίσουμε επαρκώς, τα λόγια ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα, ή ακόμα περιττεύουν!

Πρόκειται λοιπόν για τον "Μίστερ Ρυθμό", την προσωποποίηση του Ρυθμού στο Blues, τον ανεπανάληπτο Billy Boy Arnold! Στο video που ακολουθεί, βλέπουμε τον κορυφαίο αυτό εκπρόσωπο της μαύρης μουσικής να μπαίνει για άλλη μια φορά στο studio (2008) και να ηχογραφεί τον τελευταίο του - θέλω να πιστεύω, μέχρι στιγμής - δίσκο που έχει τίτλο "Billy Boy Sings Sonny Boy" (στη φωτογραφία εικονίζεται το εξώφυλλο του άλμπουμ). Όπως καταλαβαίνετε, ο μαθητής αποτίει φόρο τιμής στο δάσκαλό του και το αποτέλεσμα είναι αυτό το ουράνιο άκουσμα που απολαμβάνουμε στο τραγούδι "Squeeze Me Tight".

Μαζί με το γίγαντα Billy Boy (φωνή, φυσαρμόνικα και κιθάρα) έχουμε την ευκαιρία να δούμε άλλη μια θρυλική μορφή του Blues, τον βετεράνο της μουσικής σκηνής στα drums, τον Willie "Big Eyes" Smith (γεννημένος το 1936), ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε μέλος στις εκάστοτε μπάντες του μεγάλου Muddy Waters! Για όσους κατέχουν περισσότερα πράγματα στο Blues, θα αναγνωρίσουν ακόμα τον εξίσου βετεράνο μπασίστα Bob Stroger (φέτος βραβεύτηκε κιόλας, ενώ έχει κι αυτός συνεργαστεί με τον Muddy) καθώς και τον Billy Flynn στην κιθάρα (εντάξει, αυτός είναι μικρότερος)...



Ειλικρινά, προσπάθησα να μην κάνω και τρίτη συνεχή ανάρτηση με τον ίδιο καλλιτέχνη, για να μην κουράσω τους φίλους και τυχόν αναγνώστες της ιστοσελίδας. Δεν τα κατάφερα όμως επειδή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όταν κανείς έχει να κάνει με τον Billy Boy Arnold! Και ξέρετε γιατί; Γιατί... Billy Boy knows the Blues!...

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Billy Boy Arnold - I Done Got Over It (2010)

Δεν είναι λίγες οι φορές που ταυτίζουμε το όνομα ενός ανθρώπου με μια χρονική στιγμή, ή με μια ιδιότητα, ή με μια έννοια. Όσο αφορά τη μουσική, τα λεξικά έχουν φροντίσει κι έχουν ήδη συσχετίσει το όνομα του Billy Boy Arnold με το ρυθμό στο Blues! Γεγονός που δεν εκπλήσσει καθόλου γιατί...Billy Boy knows the Blues!

Τον κορυφαίο bluesman τον απολαμβάνουμε σε απόσπασμα από μια άλλη συναυλία που έδωσε πέρσι, και πάλι στα 75 του χρόνια! Κι εδώ να προσθέσω κάτι που πρέπει πραγματικά να ειπωθεί. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μουσικό, ένα αληθινό "χαμάλη" του Blues, που το κουβαλάει πάνω του, ακούραστα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα! Και βλέπετε, μάλιστα, ακόμα και τώρα, με ποια αποτελέσματα! Δεν ξέρω αλλά αν αποδίδουν έτσι οι 75χρονοι, εγώ αδυνατώ να βρω άλλα λόγια να γράψω!...

Για όσους ενδιαφέρονται, ο τίτλος του τραγουδιού είναι "I Done Got Over It". Ο ήχος του video δεν είναι ιδιαίτερα καλός (ενδεχομένως υπήρξαν προβλήματα στη λήψη) αλλά όταν πρόκειται για καλλιτέχνες διαμετρήματος σαν του Billy Boy Arnold, εμένα αυτό με αφήνει παντελώς αδιάφορο! Μάλιστα, αλλού εντοπίζω το πρόβλημα εγώ. Στο χρόνο του κομματιού! Πολύ μικρός, πολύ μικρός για μένα!... Επομένως, ενδέχεται να υπάρξει κι άλλη ανάρτηση με το σπουδαίο αυτό μουσικό!...

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Billy Boy Arnold - Bad Luck Blues (2010)

Billy Boy Arnold, άλλος ένας Γίγαντας του Blues! Μπορεί να είναι πλέον σε προχωρημένη ηλικία (γεννημένος το 1935) αλλά εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους της μουσικής. Είπα "να μαγεύει"; Ε, ναι, απόδειξη το παρακάτω videο στο οποίο τον ακούμε να είναι "πνιγμένος" στο ρυθμό! Το τραγούδι έχει τίτλο "Bad Luck Blues" κι είναι από συναυλία που έδωσε ο ζωντανός θρύλος του Blues πέρσι, σε ηλικία 75 ετών!!! Μαζί του (πρώτη κιθάρα) ο Billy Flynn...

Billy Boy knows the Blues...

Με τον ίδιο καλλιτέχνη θα συνεχίσουμε και στην επόμενη ανάρτηση...






Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αύριο Παρασκευή Κορυφώνεται Η Βροχή Διαττόντων Απ' Την Ουρά Του Χάλεϊ

Πέρασαν 25 χρόνια απ' την τελευταία φορά που ο κομήτης του Χάλεϊ πέρασε απ' τη γειτονιά μας. Ο παγωμένος πλάνητας άφησε όμως πίσω του μια κληρονομιά: σωματίδια απ' την κόμη του που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα αυτές τις ημέρες και γίνονται ορατοί ως διάττοντες αστέρες - η λεγόμενη βροχή των Ήτα Υδροχοϊδών που κορυφώνεται τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το φαινόμενο ονομάστηκε έτσι επειδή τα εισερχόμενα σωματίδια φαίνονται να πηγάζουν απ' το αστέρι Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας (31 μοίρες βόρεια), ο αστερισμός του Υδροχόου ανατέλλει γύρω στις 3 τα ξημερώματα, δεν φτάνει όμως ποτέ ψηλά στον ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να θαυμάσουν τη βροχή πρέπει να κοιτάξουν λίγο πάνω απ' τον ορίζοντα στο νοτιοανατολικό ουρανό, εκεί που βρίσκεται ο αμφορέας του Υδροχόου.

Στην κορύφωση του φαινομένου την Παρασκευή οι παρατηρητές στην Ελλάδα μπορούν να περιμένουν λιγότερα από δέκα πεφταστέρια ανά ώρα. Περισσότερο εντυπωσιακοί είναι συνήθως οι διάττοντες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα υπό μικρή γωνία και φαίνονται να κινούνται σχεδόν παράλληλα με τον ορίζοντα, αφήνοντας διάπυρες, πολύχρωμες γραμμές.

Πώς όμως δημιουργείται η βροχή; Ο κομήτης του Χάλεϊ ακολουθεί μια έντονα ελλειπτική τροχιά γύρω απ' τον Ήλιο και περνά απ' το εσώτερο Ηλιακό Σύστημα κάθε 75 χρόνια περίπου. Καθώς η ακτινοβολία θερμαίνει τους πάγους στην καρδιά του κομήτη, μεγάλες ποσότητες υλικού εκτινάσσονται, παρασύρονται απ' τον ηλιακό άνεμο (μια συνεχή ροή σωματιδίων απ' τον Ήλιο) και σχηματίζουν τη λεγόμενη κόμη.

Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της τροχιάς του κομήτη που βρίσκεται σχετικά κοντά στον Ήλιο είναι πάντα γεμάτο με σωματίδια της κόμης. Η τροχιά της Γης σχεδόν διασταυρώνεται με την τροχιά του κομήτη σε δύο σημεία: Το ένα σημείο αντιστοιχεί στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε η σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ δημιουργεί τη βροχή των Ωριωνιδών (το λεγόμενο ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα). Το δεύτερο σημείο διασταύρωσης αντιστοιχεί στη βροχή των Ήτα Υδροχοϊδών στις αρχές Μαΐου. Το φαινόμενο κορυφώνεται στις 6 Μαΐου, είναι όμως ορατό με μικρότερη ένταση τρεις με τέσσερις ημέρες πριν και μετά απ' αυτή την ημερομηνία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για...ευνόητους λόγους, η παρούσα ιστοσελίδα έχει μια ειδική σχέση με τους διάττοντες. Επομένως, ήταν αδύνατο να μη γίνει η ανάρτηση αυτή...

J. B. Hutto - J. B.'s Boogie (1977)

Άλλο ένα απόσπασμα της συναυλίας που έδωσε ο σπουδαίος bluesman J. B. Hutto το 1977! Αυτή τη φορά το τραγούδι του έχει τίτλο "J. B.'s Boogie" κι είναι οργανικό.

Παράλληλα, η ανάρτηση αυτή χρησιμεύει στο να αναφερθούν και τα άλλα 2 ονόματα με τα οποία ο Joseph Benjamin Hutto έγινε γνωστός. Joseph Blues Hutto ή αλλιώς ...το αυταπόδεικτο της υπεροχής του Blues!...

Μήπως τελικά όλ' αυτά που γράφονται εδώ είναι υπερβολικά; Δε νομίζω...








Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

J. B. Hutto - Don't You Lie To Me (1977)

Μετά από αρκετό καιρό η παρούσα ιστοσελίδα δραστηριοποιείται και πάλι. Επειδή όμως η κατάσταση πραγμάτων σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεν είναι εφικτή η τήρηση μεγάλου αριθμού ιστοσελίδων. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του blog "Music Arrows".

Έστω και κάτω απ' αυτές τις συνθήκες λοιπόν, κρίθηκε σκόπιμο η επιστροφή να συνδυαστεί με το όνομα ενός πολύ μεγάλου μουσικού, του J. B. Hutto! Τον κορυφαίο bluesman τον απολαμβάνουμε σ' ένα απόσπασμα από μια συναυλία που έδωσε πριν 34 χρόνια! Το τραγούδι του έχει τίτλο "Don't You Lie To Me".

Με τον J. B. Hutto θα συνεχίσουμε και στην επόμενη ανάρτηση (την Πέμπτη, την ίδια ώρα)...