Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Junior Kimbrough, Ο Μεγάλος Αναμορφωτής Του Blues!

Η παγκόσμια μουσική κοινότητα πρέπει πια να το αντιληφθεί! Το Blues βρίθει καλλιτεχνών απροσμέτρητου βεληνεκούς κι ένας απ' αυτούς είναι κι ο ανεπανάληπτος Junior Kimbrough!

Φοβερά καινοτομικός μουσικός, έφερε στο Blues πλήθος θετικών αλλαγών, οι κυριότερες απ' τις οποίες είναι:
1. «Έσπασε» τα κλασσικά στάνταρντς, κινήθηκε πέρα απ' το γνωστό σε όλους δωδεκάμετρο, ανοίγοντας νέους μουσικούς δρόμους, ακολουθώντας, κυρίως, ένα Blues πορείας, ρυθμό που λάτρευε.
2. «Αναμετρήθηκε» στα ίσα με τα Boogie του θρύλου John Lee Hooker, κι είχε το ανάστημα να το κάνει, μιας και αυτά που έπαιζε ο ίδιος άγγιζαν - εξίσου - κατευθείαν την καρδιά, κι ήταν πιο νωχελικά, πιο μακρόσυρτα και πιο ταξιδιάρικα.
3. «Αναθεώρησε» τα κιθαριστικά σόλα των δεξιοτεχνών καλλιτεχνών (τα περισσότερα επιτιδευμένα κι επιδερμικά) και τα έκανε «μη απαραίτητα» καθώς, όχι μόνο πρότεινε, αλλά επέβαλε και καθιέρωσε το δικό του αμίμητο μινιμαλιστικό παίξιμο (one chord style)! Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο παιξίματος που δεν έχει να κάνει καθόλου με τον πλανήτη «Γη» αλλά με τον πλανήτη «Όνειρο»!

Συνοψίζοντας όλα τα προηγούμενα δεν είναι υπερβολικό (κάθε άλλο) να πούμε ότι στη δύσκολη δεκαετία του 90, όταν όλοι οι ομότεχνοί του έκαναν απλά συντήρηση του ονόματός τους (με την καλή έννοια, πάντα) ήταν αυτός που πήρε στις πλάτες του το Blues και στην κυριολεξία το έσωσε και του έδωσε νέα πνοή και ώθηση να παίζεται και να ακούγεται και στους επόμενους αιώνες! Έτσι, μετά την πρώτη αναγέννηση του Blues τη δεκαετία του 60 απ' τους Βρετανούς, τρεις δεκαετίες αργότερα, συνέβη και μια δεύτερη η οποία έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Junior Kimbrough! Το Blues λοιπόν του οφείλει τα μέγιστα κι αυτό πρέπει να το επαναλάβουμε πολλές φορές, όχι για να συνεισφέρουμε σε μια νοσηρή φιλολογία πάνω στη μουσική, αλλά γιατί ο άνθρωπος πραγματικά το αξίζει! David «Junior» Kimbrough απ' το Mississippi, αληθινά σ' ευχαριστούμε!

Νέο αφιέρωμα λοιπόν, 6 παρουσιάσεων αυτή τη φορά (!), σ' άλλον ένα γίγαντα του Blues (κι είναι απορίας άξιον πώς καθυστέρησε να γίνει στην παρούσα ιστοσελίδα). Σήμερα τον απολαμβάνουμε στο τραγούδι «Lord, Have Mercy On Me» (φράση που συνηθίζεται πάρα πολύ στη Blues μουσική σκηνή) και θ' ακουλουθήσουν ένα σύντομο βιογραφικό στα αγγλικά (2η ανάρτηση), οι επιδράσεις που δέχτηκε κι η δισκογραφία του (3η), οι επιδράσεις που άσκησε ο ίδιος (4η και 5η) καθώς κι ένας μικρός επίλογος (6η)...

Προοιδοποιώ όσους δεν έχουν μεγάλη γνώση του χώρου, τα Blues του Kimbrough είναι κάτι σαν δίνη, κάτι σαν...χάσιμο... Εγώ κάθε φορά που τον ακούω, μετά αργώ πολύ να «επιστρέψω»... Όσοι πάλι δεν είναι συνηθισμένοι στα μεγάλης διάρκειας ταξίδια, θα παρακαλούσα να μην ακουλουθήσουν... Μόνο για τους μυημένους λοιπόν...Τα τραγούδια σου πάντα μας ταξιδεύουν Junior Kimbrough... Άλλωστε, αυτό ήθελες κι εσύ...

2 σχόλια:

ANNA elpidaanna είπε...

Δεν είμαι μυημένη σ'αυτά τα μουσικά ταξίδια αλλά ομολογώ ότι μαθαίνω πολλά από εσένα. Πάντως δεν ακολούθησα το μουσικό σου ταξίδι και πήρα τοις μετρητοίς τις προειδοποιήσεις σου.....ως μη μυημένη!!!!
Καλή σου μέρα

Διάττων είπε...

Άννα, δυστυχώς είναι δύσκολο άκουσμα το Blues, τ' ομολογώ. Δεν αρέσει σε πολύ κόσμο και το πλέον άσχημο είναι ότι δεν περνάει στις νεότερες γεννιές. Κάποιοι ελάχιστοι έχουμε μείνει που το λατρεύουμε, κι από κει και πέρα, όταν θα φύγουμε κι εμείς, θα χαθεί τελείως!...

Καλή σου μέρα αγαπητή μου φίλη, και σ' ευχαριστώ που περνάς...