Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Sweden: Sven Zetterberg - Walkin' The Back Streets And Cryin' (2007)


...και Blues απ' τη Σουηδία, απ' τον Sven Zetterberg (τραγουδοποιός, κιθαρίστας, φυσαρμονικίστας και τραγουδιστής, γεννημένος το 1952, με πλούσια δισκογραφία και καλές συνεργασίες)...

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Sweden: Ulf Lundell - Ga Ut Och Var Glad


Ο Ulf Lundell γεννήθηκε το 1949 στη Στοκχόλμη. Είναι συγγραφέας, ποιητής, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, φυσαρμονικίστας και κιθαρίστας. Δισκογραφικά, ξεκίνησε το 1975, ενώ, ένα χρόνο αργότερα, έγραψε και την πρώτη του νουβέλα. Τη δεκαετία του 80 ήταν αλκοολικός αλλά ακολούθησε θεραπεία και απ' το 1993 είναι "καθαρός". Θεωρείται απ' τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στη μουσική σκηνή της χώρας του, κι ειδικά στο σουηδικό ροκ.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Sweden: Lisa Ekdahl - Vem Vet


Τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και κιθαρίστρια που γεννήθηκε το 1971. Μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει 10 προσωπικά άλμπουμ. Η φωνή της ξεχωρίζει επειδή είναι πολύ τρυφερή και απαλή, ενώ αξιόλογοι θεωρούνται κι οι στίχοι της. Δισκογραφικά, στάθηκε απίστευτα τυχερή, καθώς έκανε αισθητή την παρουσία της με το κομμάτι που βλέπουμε στο βίντεο, το οποίο περιλαμβάνονταν στην πρώτη κιόλας δισκογραφική της δουλειά, το 1994. Η επιτυχία της αυτή την έκανε γνωστή αμέσως σ' όλη την Σκανδιναβία. Αργότερα, με τα επόμενα άλμπουμ της, η φήμη της απλώθηκε σε πολλές χώρες καθώς άρχισε να τραγουδάει και στα αγγλικά αλλά και σε άλλα είδη μουσικής, εκτός από ποπ, όπως τζαζ, μποσανόβα...

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Sweden: Lars Winnerbäck - Elegi


Τραγουδοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας που γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1975. Στη δισκογραφία ξεκίνησε το 1996. Σήμερα θεωρείται απ ' τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της χώρας του. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμς μέχρι τώρα ενώ έχει κερδίσει κι αρκετά βραβεία...

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Sweden: Sonja Aldén - Du Får Inte (2008)


Η Sonja Aldén είναι Σουηδέζα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που γεννήθηκε το 1977 στην Αγγλία. Μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει 2 CDs και 5 singles...

COMMENT: This five days tribute is dedicated to my friend Ulrika that she helped me a lot. Many, many thanks to her...

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Mali: Habib Koite & Bamada - Wassiye


Γνωστός Μαλιανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας. Συνθέτει όλα τα τραγούδια του ο ίδιος ενώ μπορεί και τραγουδάει στα Αγγλικά, Γαλλικά και σε τοπικές διαλέκτους της χώρας του. Γεννήθηκε το 1958 από μουσικούς γονείς απ' τους οποίους κι έμαθε αρχικά. Το 1988 σχημάτισε το μουσικό πολυοργανικό γκρουπ Bamada με τους οποίους εμφανίζεται μέχρι και σήμερα. Με τα δυο πρώτα του άλμπουμ αρχές της δεκαετίας του 90, ήρθε κιόλας η αναγνώριση. Το 1994 έκανε την πρώτη του περιοδεία εκτός Αφρικής. Τραγούδια του έχουν συμπεριληφθεί στο λειτουργικό πρόγραμμα των Windows Vista ως δείγμα της αξίας του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη. Σήμερα είναι απ' τους πλέον αναγνωρισμένους μουσικούς του Mali διεθνώς, με πολλές περιοδείες και συμμετοχές σε φεστιβάλ αλλά και με πολλές πετυχημένες συνεργασίες...

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Mali: Amadou & Mariam - Je Pense A Toi


Το γνωστό μουσικό ζευγάρι τυφλών απ' την πόλη Bamako, την πρωτεύουσα του Mali. Πρόκειται για την Mariam Doumbia (γεννημένη το 1958) και τον Amadou Bagayoko (γεννημένος το 1954). Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Ινστιτούτο Νεαρών Τυφλών του Mali κι αρχικά μοιράστηκαν τον ενδιαφέρον τους για τη μουσική κι ύστερα τη ζωή τους. Παντρεύτηκαν το 1980. Παίζοντας μαζί μέσα στα χρόνια, γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Μέχρι τώρα έχουν παίξει σε πολλά φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, ενώ παρουσιάζουν σημαντική δισκογραφία...

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Mali: Oumou Sangare - Ah Ndiya


Γεννήθηκε το 1968 στην πρωτεύουσα του Mali, Bamako. Απ' την παιδική της ηλικία τραγουδούσε για να βοηθήσει τη μητέρα της (είναι η τραγουδίστρια Aminata Diakite) καθώς ο πατέρας της τους είχε εγκαταλείψει. Έτσι έγινε πολύ γρήγορα γνωστή και στην ηλικία πια των είκοσι ετών τη θεωρούσαν αστέρι. Έχει 5 προσωπικά άλμπουμ μέχρι τώρα στο ενεργητικό της.
Η μουσική της είναι εμπνευσμένη απ' τους παραδοσιακούς ρυθμούς και χορούς της χώρας της. Πολλά απ' τα τραγούδια που έχει συνθέσει η Sangare, μιλούν για την Αγάπη και το Γάμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χαμηλή θέση των γυναικών στην κοινωνία. Το 2001 η UNESCO της απένειμε μουσικό βραβείο για τη συμβολή της στον εμπλουτισμό και την ανάπτυξη της μουσικής αλλά και για την υπόθεση της ειρήνης, όσο αφορά την κατανόηση μεταξύ των λαών και τη διεθνή συνεργασία...

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Mali: Boubacar Traore - Live


Ατμοσφαιρικό Live απ' τον Boubacar Traore, τον πρεσβευτή του Blues στο Mali. Ο γνωστός και πετυχημένος μουσικός και τραγουδοποιός είναι γεννημένος το 1942. Αυτοδίδακτος κιθαρίστας, παρόλο που έκανε την εμφάνισή του νωρίς στο χώρο της μουσικής (αρχές της δεκαετίας του 60), άργησε πολύ να ηχογραφήσει. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 κι έχει 8 άλμπουμς μέχρι τώρα στο ενεργητικό του.

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Mali: Vieux Farka Toure - Bullet The Blue Sky


Είναι ο γιος του Ali Farka Toure, του θρύλου του Mali. Έχει γεννηθεί το 1981 στην πόλη Niafunke. Ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του αλλά παράλληλα δημιουργεί, κρατάει το δικό του στυλ. Το Μάιο κυκλοφορεί το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Mali: Ali Farka Toure & Afel Bocoum - Goye Kur (2003)


Ο Ali Ibrahim "Farka" Toure γεννήθηκε και πέθανε στο Mali (1939 - 2006). Είναι ίσως ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που ανέδειξε ποτέ η χώρα του, με διεθνή αναγνώριση. Η μουσική του, πέρα από την τοπική παράδοση, συνδέθηκε άμεσα και με το Blues. Χαρακτηρίστηκε ο John Lee Hooker της Αφρικής! Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στους 100 σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών (στην 76η θέση)! Έχει πλούσια κι αξιόλογη δισκογραφία. Υπήρξε πολύ δημοφιλής κι αγαπητός. Τη μέρα που πέθανε, υπήρξε θρήνος στη χώρα του. Κυρήχτηκε εθνικό πένθος! Στο βίντεο τον βλέπουμε μαζί με τον κιθαρίστα του Afel Bocoum (γεννημένος το 1955) σε ένα Live στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την πόλη Niafunke.

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Πίσω Απ' Τη Ζωή Υπάρχει Μια Άλλη Ζωή


Πιστεύω πως το βιντεάκι αυτό (που μου το έστειλε η φίλη Αλίκη) περνάει το δικό του μήνυμα τις μέρες αυτές που διανύουμε...

Εύχομαι ολόψυχα Καλό Πάσχα σε όλους!

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Erik Satie - Gnossienne No 4


Γάλλος κλασσικός συνθέτης και πιανίστας. Το πλήρες όνομά του είναι Erik Alfred Leslie Satie (1866 - 1925). Έγραψε κυρίως μουσική για πιάνο. Οι συνθέσεις του είναι αρκετά μινιμαλιστικές, όπως φαίνεται και στο audio αυτό...

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Peru: Susana Baca - Caracunde (2002)


Η επιτυχία που έχει κάνει μέχρι τώρα η δημοφιλής καλλιτέχνις είναι τεράστια. Παράλληλα, μαζί με τον άντρα της, το Βολιβιανό μουσικολόγο Ricardo Pereyra, έχουν ιδρύσει το Instituto Negrocontinuo για τη συγκέντρωση και διαφύλαξη της Αφροπερουβιανής κουλτούρας και μουσικής.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Peru: Susana Baca - El Mayoral


Οι στίχοι των τραγουδιών της Susana Baca, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ποιήματα. Στη μέχρι τώρα καριέρα της, έχει συνεργαστεί με πολλούς απ' τους πιο σημαντικούς λατινοαμερικάνους Ποιητές.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Peru: Susana Baca - Valentin (2000)


Η σκηνική της παρουσία είναι καταπληκτική ενώ η φωνή της είναι πολύ τρυφερή, αισθαντική, μελωδική στο έπακρο και με πλούσιο εσωτερικό ψυχισμό.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Peru: Susana Baca - Samba Malato
















Γεννήθηκε στη Λίμα του Περού το 1944. Θεωρείται εξέχουσα καλλιτεχνική φυσιογνωμία της Περουβιανής κουλτούρας με φήμη που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας της. Δε λέει, άλλωστε, τραγούδια μόνο της πατρίδας της, αλλά κι ευρύτερα, των περισσοτέρων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

R. L. Burnside - Poor Boy


Κορυφαίος! Το είχε το Mississippi Blues, προφανές αυτό! Στα drums και πάλι ο εγγονός του, Cedric Burnside...

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

R. L. Burnside - R. L. Boogie (Norway 1998)


Boogie με τους όρους και τις προυποθέσεις που έχει θέσει ο John Lee Hooker! Boogie από 72χρονο! Στα drums ο εγγονός του, Cedric Burnside...

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

R. L. Burnside - When My First Wife Left Me (by John Lee Hooker)


Το κομμάτι είναι του μεγάλου John Lee Hooker! Φαίνεται, άλλωστε!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

R. L. Burnside - Poor Black Mattie (1984)


Τον έχουμε προλογίσει κι έπρεπε να του κάνουμε ένα αφιέρωμα. R. L. Burnside (1926 - 2005)! Ο αυτοκράτορας του Mississippi Blues!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Απίθανη Μεταμόσχευση !!!

Η πρώτη ταυτόχρονη μεταμόσχευση χεριών και προσώπου πραγματοποιήθηκε το Σαβ/κο σε δημόσιο νοσοκομείο του Παρισιού. Η επέμβαση διήρκεσε 30 ώρες, με τη συμμετοχή δεκάδων γιατρών που εργάστηκαν σε ομάδες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο άνδρας που υπεβλήθη στην επέμβαση είναι 30 χρονών και το 2004 είχε ένα φριχτό ατύχημα που του προκάλεσε πολύ σοβαρά εγκαύματα. Έκτοτε αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα και απομονώθηκε.

Το νοσοκομείο δεν αποκάλυψε πολλές πληροφορίες σχετικά με την εγχείριση, όμως τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι έγινε μεταμόσχευση στο μισό μέρος του προσώπου του 30χρονου άνδρα, και πιο συγκεκριμένα στο κρανίο, το μέτωπο και τα βλέφαρα.

Πρόκειται για την έκτη παγκόσμια μεταμόσχευση προσώπου, όμως για πρώτη φορά πραγματοποιείται ταυτόχρονη μεταμόσχευση και στα χέρια.

Η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε μερική μεταμόσχευση προσώπου το 2005 ονομάζεται Ιζαμπέλα Ντινουάρ και ζει στη Γαλλία. Σε αντίστοιχη επέμβαση έχει υποβληθεί άλλος ένας Ευρωπαίος, ένας Κινέζος αγρότης και μια γυναίκα που χειρουργήθηκε πέρυσι στο Οχάιο.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς μετά τη μεταμόσχευση είναι το ενδεχόμενο ο ασθενής να απορρίψει το μόσχευμα. «Νομίζω ότι το ρίσκο στις μεταμοσχεύσεις προσώπου είναι πάρα πολύ μεγάλο», δήλωσε ο δρ Patrick Warnke, καθηγητής χειρουργικής σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Επιπλέον επισήμανε πως μετά την εγχείριση απαιτείται η δια βίου χορήγηση ισχυρών φαρμάκων που εμποδίζουν την απόρριψη του μοσχεύματος, ενοχοποιούνται όμως για καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Reverend K. M. Williams - Dirty Dog Blues


Μου έλειψε! Να θυμίσω και λίγα βιογραφικά... Το πλήρες όνομά του είναι Kevin Mark Williams. Είναι Τεξανός κι έχει γεννηθεί το 1956... Με 20 CDs περίπου μέχρι τώρα στο ενεργητικό του...

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Poland: Michal Zebrowski & Kasia Nosowska - Przywitanie


Άλλο ένα καταπληκτικό ντουέτο απ' την Πολωνία...

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Poland: Natalia Kukulska - Im Wiecej Ciebie Tym Mniej


Μελωδική φωνή... Τραγουδίστρια γεννημένη το 1976 στη Βαρσοβία.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Poland: Anna Maria Jopek - Cyraneczka


Η Anna Maria Jopek γεννήθηκε στην Πολωνία το 1970. Είναι τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστρια...

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Poland: Michal Zebrowski & Anna Maria Jopek - Wspomnienie


Καταπληκτικό ντουέτο απ' την Πολωνία...

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Poland: Michal Zebrowski & Kasia Stankiewicz - Nie Bój Się Kochać


Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει κι η Πολωνία τη δική της αξιόλογη μουσική παραγωγή...