Γύρω στο 600 π.Χ. οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε απ' τη Φώκαια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την Μασσαλία κι ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση...
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Ειδικότερα, πρόκειται για την παλαιότερη πόλη της χώρας αυτής ενώ θεωρείται ακόμα παλαιότερη και της "αιώνιας πόλης", της Ρώμης! Βρίσκεται στην ακτή του κόλπου της Λυών της Μεσογείου.
Στη Μασσαλία ζουν σήμερα περίπου 12.000 Έλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προερχόμενοι κυρίως απ' την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, όπου οι Έλληνες ομογενείς υπολογίζονται περίπου στις 20.000, υπάρχουν 15 ομογενειακές οργανώσεις και πάρα πολλοί σύλλογοι Φιλελλήνων. Υπάρχουν χωριά όπως το Port De Bouc, το Salin De Giraud και το Port Saint Louis, όπου το 40% το πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής!
Τα Κύματα Των Ελλήνων
Πρώτο Κύμα: Το 630 π.Χ. Έλληνες απ' τη Φώκαια της Ιωνίας (βορειοδυτικά της Σμύρνης) έκτισαν τη Μασσαλία. Οι Φωκαείς ήταν τολμηροί θαλασσοπόροι. Πρώτοι αυτοί κατασκεύασαν πλοία (νήες) με 50 κουπιά και γρήγορα ανάδειξαν την πατρίδα τους σε μεγάλη ναυτική δύναμη και πλούτισαν.
Δεύτερο κύμα: Είναι οι Έλληνες που ήρθαν την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 17ο αιώνα απ' την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον χρυσό αιώνα της Μασσαλίας! Οι Έλληνες την χρονική αυτή περίοδο βοήθησαν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης κερδίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την εκτίμηση των Γάλλων της Μασσαλίας.
Τρίτο κύμα: Αφορά τους σημερινούς Έλληνες μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας. Οι πρόσφυγες αυτοί που ήρθαν το 1922 αποτελούν τις οικογένειες πέμπτης γενιάς. Σκοπός των Ελλήνων της Μασσαλίας σήμερα είναι να βρούνε την πολιτιστική τους ταυτότητα που «έχασαν» μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ερχόμενοι στη Γαλλική αυτή πόλη.
Ελληνικές Ενώσεις
Υπάρχουν κυρίως η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας Και Περιχώρων με έτος ίδρυσης το 1944, κι η Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας που ιδρύθηκε το 1976. Σκοπός τους είναι η υποστήριξη των Ελλήνων που κατοικούν στην Γαλλία όπως επίσης κι η διατήρηση κι ανάπτυξη της εθνικής τους ταυτότητας. Μέσα στις επιδιώξεις τους ακόμα είναι κι η ανάπτυξη της Ελληνο-γαλλικής φιλίας καθώς κι η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη δυτική αυτή χώρα. Στην προσπάθεια επίτευξης των παραπάνω στόχων έχουν άμεση συμμετοχή όλες οι Ελληνικές κοινότητες της Γαλλίας που αποτελούν και τα κύρια μέλη της Ομοσπονδίας.
Ελληνική Ορθοδοξία
Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Χτίστηκε το 1820. Πρόκειται για την παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία της Ευρώπης μαζί με την ορθόδοξη εκκλησία της Βιέννης στην Αυστρία...
''Η ζωή της'' / 32ο Συμπόσιο Ποίησης
-
Η ζωή της
Στο παραθύρι ακουμπισμένη
στα χάδια του αγέρα παραδομένη,
χαμογελά στον ήλιο που ευλαβικά
τα πέταλα των λουλουδιών σκύβει και τα φιλά
...
Πριν από 17 ώρες
5 σχόλια:
Πολύ ωραία όλα αυτά κι η προσφορά των ελλήνων εκείνης της εποχής... ,μας κάνει πολλές φορές περήφανους για τη καταγωγή μας.
Λέγεται μάλιστα ότι με τους μεικτούς γάμους που κάνανε οι έλληνες ,μετέδωσαν τον τρόπο κατασκευής κρασιού , που μετέπειτα από την Αρχαία Μασσαλία και τους Έλληνες κατοίκους της, ξεκίνησε το κρασί την πορεία του προς την Ευρώπη και σ'όλον τον κόσμο.
'Ομως σήμερα...τι γίνεται ?
Οι έλληνες που ζούνε εκεί κι είναι πιθανότατα πέμπτης γενιάς...,νιώθουν υπερήφανοι για τη σύγχρονη Ελλάδα και την επισκέπτονται συχνά ?:)))
Ιδού το ερώτημα.
Φίλε μου μπράβο σου για άλλη μιά φορά ,που καταπιάστηκες με τους Έλληνες της διασποράς .Πάντα μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει έξω απ'την Ελλάδα και τις δραστηριότητες των Ελλήνων ανά τον κόσμο .
Είναι γεγονός πως δείχνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις περιπτώσεις που αναδεικνύεται στο εξωτερικό το ελληνικό στοιχείο. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κι άλλοι που έχουν τους ίδιους προσανατολισμούς. Σ' ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου Αλίκη...
Καλό σου βράδυ...
I never realized it is older than Rome... I think I'd be curious to go there once.
And don't forget Olga that Greeks are everywhere!
They definitely seem to be :P!!
Δημοσίευση σχολίου